Alles wat je moet weten over Amerikaanse feestdagen

Alles wat je moet weten over Amerikaanse feestdagen

Amerikanen zijn dol op feestdagen en hebben er ook heel wat! Van het vieren van het nieuwe jaar tot de dodenherdenking. Amerikanen vinden voor elke gelegenheid wel wat om dit groots uit te pakken. We nemen je mee in een hand vol feestdagen die men in Amerika viert.

New Years Day

1 Januari: New Year's Day

Op de eerste dag van het nieuwe kalenderjaar wordt er groot feest gevierd. Amerikanen kijken terug op het vorige jaar en maken uiteraard goede voornemens voor het nieuwe jaar. De laatste avond van het jaar: New Years Eve, wordt ook zeker gevierd. Het is vergelijkbaar met de jaarwisseling die wij in Nederland kennen. Sommigen bezoeken een groot feest en anderen hangen lekker voor de buis met familie en hapjes. Ook worden er veel grote vuurwerkshows georganiseerd. 

Op New Year's Day bezoekt men graag familie en kijkt men graag naar de Tournament of Roses Parade. Dit is een grote parade met duizenden deelnemers elk jaar. De parade heeft elk jaar een nieuw thema en brengt veel muziek met zich mee!

Babies die op New Year's Day worden geboren worden Baby New Year genoemd. Volgens Amerikaanse mythologie zal de baby in een jaar opgroeien tot bejaarde man.

Martin Luther King

18 Januari: Martin Luther King Day

Op de derde maandag van januari worden de grote prestaties van de amerikaanse dominee Martin Luther King gevierd. Hij streed voor vrijheid en streef naar rassengelijkheid. Martin Luther King staat vooral bekend om zijn strijd tegen ongelijke behandeling van rassen in het openbaar vervoer en zijn wereldberoemde speach: "I have a dream".

Veel bedrijven sluiten hun deuren op Martin Luther King Day en ook sommige scholen zijn gesloten. Op andere scholen wordt er les gegeven over de activist en zijn strijd tegen racisme. Ook vinden er jaarlijks demonstraties plaats voor vrede, gelijkheid en rechtvaardigheid.  

Amerikaanse Presidenten

15 Februari: Presidents' Day

Presidents Day wordt op de derde maandag van februari gevierd en staat in het teken van alle presidenten van de Verenigde Staten. Sinds 1885 wordt Presidents Day gevierd en alle ambtenaren zijn vrij op deze dag. In het bijzonder worden oud presidenten George Washington en Abraham Lincoln herdacht. Zij waren van belang bij de eenwording van de Verenigde Staten.

Presidents Day wordt ook wel Washington's Birthday genoemd. Oorspronkelijk werden de geboortedagen van eerste president George Washington en Abraham Lincoln gevierd, maar later is dit veranderd naar een dag. Veel Amerikanen hebben vrij tijdens deze dag en veel scholieren hebben een week vakantie. Er zijn jaarlijks verschillenden herdenkingen en zijn er diverse activiteiten rond het George Washington Birthplace Monument in Virginia. Presidenten worden herdacht en ontvangen een krans op hun graf. Dit gebeurd ook bij het Abraham Lincoln Birthplace National Historic Site. Jaarlijks ontstaan er nieuwe activiteiten, dus informeer in de buurt als je rond deze dag in de Verenigde Staten bent. 

17 Maart: St. Patrick's Day

Geemigreerde Ieren die naar de Verenigde Staten verhuisden, namen hun eigen cultuur mee. Zo ook St. Patricks Day, de van oorsprong religieuze feestdag. Tegenwoordig wordt er over de hele wereld feest gevierd ter gedachtenis van St. Patrick, die de slangen weg heeft gejaagd van het groene eiland. 

Overal in de Verenigde Staten veranderen de straten, kleding, bier en zelfs rivieren in de kleur groen. Ook de traditionele symbolen van Ierland zul je overal tegen komen: St. Patrick zelf, potten met goud, klavertjes vier en de leprechauns. Overal worden grote parades georganiseerd en men eet overal traditionele Ierse gerechten. 

Memorial Day

29 Mei: Memorial Day

Op de laatste maandag van mei wordt Memorial Day of Decoration Day gevierd. Het is een herdenkingsdag voor gesneuvelde Amerikaanse militairen die ontstaan is na het eindigen van de burgeroorlog in 1865. Na het grote verdriet van overleden militairen in de oorlog werden de graven versiert met bloemen en kruizen. Veel mensen in de noordelijke staten volgden sinds toen het voorbeeld en vierden ook Decoration Day. De zuidelijke staten hielden nog lang hun eigen Confederate Memorial Day. 

Memorial Day werd vanaf 1882 gebruikt als naam voor de herdenkingsdag, maar het duurde tot na de eerste wereldoorlog voordat deze naam door iedereen erkend werd. Vanaf dit moment werden niet alleen slachtoffers van de burgeroorlog, maar ook soldaten uit de wereldoorlog herdacht. De zuidelijke staten vierden de herdenkingsdag ook steeds meer mee.

Er zijn verschillende gebruiken op Memorial Day. Zo worden Amerikaanse vlaggen halfstok gehangen en worden de gevallen militairen herdacht op begraafplaatsen. Veel mensen versieren de graven met bloemetjes en vlaggen. Er vindt ook een nationale ceremonie plaats op Arlington, waar de president of vicepresident een toespraak houdt en er wordt om drie uur 's middags een minuut stilte gehouden. 

Naast de officiele ceremonie en de herdenking van militairen worden er veel evenementen georganiseerd. Er zijn veel optochten met soldaten en veteranen. Aan de westkust zijn verschillende culturele festivals en het National Memorial Day Concert vindt plaats op de trappen van The Capitol. Ook vinden elk jaar verschillende grote sportevenementen zoals de Indy 500 en verschillende grote honkbal, basketbal en ijshockey wedstrijden plaats. 

Independence Day

4 Juli: Independence Day

Op de Fourt of July wordt misschien wel de meest bekende Amerikaanse feestdag gevierd: Independence Day. Op 4 juli 1776 werd de onafhankelijkheids verklaring getekend en waren de Verenigde Staten onafhankelijk. 

De dag staat in teken van democratie, vrijheid en nationale trots. De dag wordt groots gevierd en overal zullen Amerikaanse vlaggen hangen. Ook wordt er veel vuurwerk de lucht ingeschoten tijdens deze onafhankelijkheidsdag. 

De dag is er echt om even te genieten en om samen te komen met vrienden of familie. Er wordt veel gepicknickt en de barbecue wordt ook aangestoken. Overal zijn feesten en concerten georganiseerd en de sfeer is dan ook een beetje te vergelijken met koningsdag, die we in Nederland vieren. 

Labor Day

5 September: Labor Day

Labor day wordt gezien als de laatste dag van het zomerseizoen en is in het leven geroepen om alle arbeiders in de Verenigde Staten te bedanken voor hun toegevoegde waarde. Veel mensen hebben deze dag vrij en de scholen zijn gesloten. Er worden dan ook vaak uitstapjes gemaakt en mensen genieten nog even van het lekkere zomerse weer. 

Labor day is echt een dagje uitrusten en is voor studenten de laatste mogelijkheid om nog even te feesten voordat de scholen weer beginnen. Tijdens deze dag zijn er op veel plaatsen vuurwerkshows en parades te vinden.

Patriot Day

11 September: Patriot Day

Patriot Day staat in het tegen van de nagedachtenis van de slachtoffers die zijn ongekomen bij de aanslagen op 11 September 2001. De aanslagen waren gericht op het World Trade Center (twin towers) en het Pentagon. Tijdens deze aanslagen zijn 2996 mensen om het leven gekomen. De dag zal voor altijd grote impact hebben op de Amerikaanse geschiedenis en wordt ieder jaar herdacht. 

Er wordt een moment stilte genomen om 8:46. Dit is het exacte tijdstip dat het eerste vliegtuig in de twintowers vloog. Nabestaanden van de slachtoffers brengen bloemenkransen naar de graven van mensen die zijn omgekomen die dag. Ook hangt overal in het land de Amerikaanse vlag halfstok. 

Native American

10 Oktober: Columbus Day

Op deze dag wordt de ontdekking van Amerika gevierd. Dit werd in 1492 gedaan door ontdekkingsreiziger Christopher Columbus. De ontdekking wordt in verschillende landen gevierd in Noord- en Zuid-Amerika. 

In 1792 werd de dag voor het eerst gevierd vanwege het 300 jarige bestaan van de ontdekking. In 1934 werd de feestdag een nationale feestdag door president Roosevelt. Tegenwoordig wordt niet overal de Columbus Day hetzelfde gevierd. In sommige steden of delen van het land worden grote parades en feesten gevierd. In andere delen wordt de dag helemaal niet gevierd of wordt Native American Day gevierd. Dit is ter ere van de officiële bewoners van Amerika, de indianen. 

Halloween

31 Oktober: Halloween

Deze spookachtige feestdag in de Verenigde Staten is onstaan doordat Ierse en Schotse Kelten de traditie hebben meegenomen. Al in de zestiende eeuw werd het ritueel om slechte geesten te verdrijven al gevierd. 

Tegenwoordig verkleden kinderen zich in spookachtige outfits en gaan langs deuren in de buurt en roepen: 'trick or treat?'. Ze verzamelen snoepjes of halen kattenkwaad uit. Voor jongeren worden vaak veel feesten georganiseerd en ook bij volwassenen wordt het verkleedfeest steeds populairder! Een horrorfilm kijken op deze avond kan natuurlijk niet ontbreken.

Veterans Day

11 November: Veterans Day

Veterans Day bestaat sinds 1918. Precies een jaar na het uitspreken van de wapenstilstand tussen Duitsland en de geallieerden aan het eind van de eerste wereldoorlog sprak President Wilson deze dag uit tot Armistice day. De dag van de wapenstilstand. In 1938 werd deze dag pas een officiële herdenkingsdag.

Veteranen worden op deze dag geëerd en herdacht. Om 11.00 worden er twee minuten stilte gehouden en wordt daarna de officiële kranslegging bij het nationale monument van de onbekende soldaat gedaan door de president. Bij de ceremonie zijn veteranen aanwezig en vertegenwoordigers van alle verschillende krijgsmachten. Aan het eind van de ceremonie wordt 'Taps' gespeeld ter nagedachtenis van gevallen soldaten. 

Op veel scholen staan militairen in de belangstelling en er worden deze dag veel parades gedaan met vlaggenceremonies. 

24 November: Thanksgiving

Op deze feestdag werd oorspronkelijk de eerste oogst gevierd na de zwarte winter in 1621. De colonisten vierden samen met indianen dat er weer van het land gegeten kon worden. Er was een groot feest wat drie dagen duurde waar de indianen werden uitgenodigd!

Tegenwoordig kent iedereen Thanksgiving als een gezellig feest waarbij veel wordt gegeten en gedronken. Traditioneel wordt er kalkoen met aardappelpuree gegeten. Amerikanen gaan bij vrienden of familie op bezoek en er wordt naar de grote ceremonies op tv gekeken. Iedereen is net even iets vriendelijker naar elkaar en is het begin van het kerstseizoen!

Christmas

25 December: Kerstmis

Vanaf het moment dat Thanksgiving over is begint Christmas! De straten worden versierd en iedereen geniet van de meest gezellige tijd van het jaar. Alle radiostations ruilen hun assortiment in voor christmas hits. 

Er worden kerstbomen opgezet en er hangen overal sokken boven de openhaard. Hier kan Santa Claus cadeautjes in doen en er worden koekjes en melk voor hem achter gelaten. 

De scholen zijn allemaal gesloten rond kerst en wordt de wintervakantie genoemd. Omdat er veel diversiteit in de Verenigde Staten is, wordt vaak happy holidays gewenst in plaats van merry christmas. Niet iedereen viert kerst namelijk hetzelfde of zelfs helemaal niet. 

terug naar blogs