Amerika 8 november regels

Amerika 8 november regels

Op 8 november heropenen na ruim anderhalf jaar de grenzen met de Verenigde Staten weer. Je kunt vanaf dan weer op de "normale" manier naar Amerika reizen, maar je moet wel een paar dingen regelen vooraf. Regel je dit niet, dan zul je niet toegelaten worden op de vlucht! 

ESTA

Vergeet vooral niet om als vanouds een ESTA aan te vragen. Dit elektronische toestemmingsformulier is vereist en moet je uiterlijk 72 uur voor vertrek hebben ingevuld om problemen te voorkomen. Zonder een ingevulde ESTA zal de airline je weigeren op de vlucht. Je hebt dan geen recht op teruggave van je ticketkosten, omdat het je eigen verantwoordelijkheid is om een ESTA te regelen. 

Geldig paspoort

Je paspoort moet geldig zijn gedurende de hele periode dat je verblijft in de VS. Verder vereist de VS geen geldigheidsduur achteraf, zoals bij sommige andere landen. Controleer dus tijdig of je een nieuw paspoort moet aanvragen. 

Let op: je paspoortnummer en ESTA zijn aan elkaar gekoppeld. Als je een nieuw paspoort aanvraagt zul je dus ook een nieuwe ESTA moeten aanvragen.  

Gevaccineerd tegen COVID-19

Volledige vaccinatie is verplicht als je geen Amerikaans paspoort hebt. Er zijn enkele uitzonderingen, maar dat zijn er echt maar een paar. In principe moet je gewoon gevaccineerd zijn tegen corona. Ook AstraZeneca wordt geaccepteerd, ondanks dat dit vaccin niet in de VS is goedgekeurd. De lijst van de WHO is de lijst waar naar gekeken wordt.

Je kunt gewoon je coronacheck-app gebruiken bij het reizen naar de VS. De airline is de verantwoordelijke voor het controleren van jouw vaccinatiestatus. We raden je wel aan ook een papieren versie mee te nemen. Deze kun je via www.coronacheck.nl downloaden. Je kunt hem ook digitaal opslaan en laten zien. 

PCR-test voor vertrek

Je moet binnen drie dagen voor vertrek naar de VS een coronatest doen, ondanks je vaccinatiestatus. Dit mag zowel een antigeentest als een PCR-test zijn. Wij raden een antigeentest aan. Deze is over het algemeen net iets minder vervelend, maar vooral de uitslag is veel sneller dan bij een reguliere PCR-test. We merken dat mensen "voor de zekerheid" nog wel eens een PCR-test inplannen, maar dat hoeft dus niet. 

Kinderen onder de 2 jaar hoeven niet getest te worden. Alle anderen wel. 

Houd er rekening mee dat een antigeentest een stuk snellere uitslag geeft. Hoewel een PCR-test gewoon mogelijk en toegestaan is, raden we aan deze eigenlijk niet te plannen. Doordat de PCR-testen via een laboratorium worden geanalyseerd is de kans op vertraging groter dan bij een sneltest (antigeentest).

Een zelftest is niet toegestaan. Het is van belang dat je een certificaat ontvangt met de uitslag en gegevens van de arts die ernaar gekeken heeft. Dit is bij alle commerciële aanbieders het geval. 

Je kunt niet met je DCC (het digitale coronabewijs) inreizen. Wel kun je inreizen met de geprinte versie van je vaccinatie. Deze kun je via www.coronacheck.nl met behulp van DigID aanvragen. 

Mondkapjes in de VS

Elke staat heeft eigen regels. Sommige staten hebben nog een "mask mandate", anderen niet of beperkt. Neem voldoende mondkapjes mee, want ook op het vliegveld en dergelijke heb je ze natuurlijk nodig. 

Je zult merken dat op veel plekken, afhankelijk van de staat, mondkapjes ook op straat wel gedragen worden. Dit is nergens een verplichting. 

Test voor terugkeer naar Nederland noodzakelijk?

Hoewel de Verenigde Staten op het moment van schrijven nog een oranje reisadvies hebben, geldt het land niet meer als zeerhoogrisicogebied. Dit betekent dat je met je coronabewijs (je vaccinatie QR-code) gewoon terug kunt reizen en geen aanvullende test hoeft te doen. Deze situatie kan altijd wijzigen, dus check altijd het reisadvies nog even voordat je terug gaat naar Nederland. Een PCR-test of antigeentest in de VS kost tussen de 100 en 200$. 

Reizen met kinderen naar de VS

Indien je als gevaccineerde ouders meereist met je kind tot 18 jaar is vaccinatie niet verplicht. Ook hoeven kinderen niet in quarantaine. Wel moeten kinderen ouder dan 2 jaar testen voordat ze naar de VS kunnen afreizen. 

Attestation

Het volgende document moet je geprint meenemen: Attestation

Bij veel airlines is dit document opgenomen in de checkin. 

Inreizen in de praktijk - ingewikkeld?

Als reisorganisatie hebben we het geluk gehad om in te reizen voordat de grenzen officieel heropenen. Dat ging eigenlijk als vanouds. Je vraagt je ESTA aan, hebt je vaccinatiebewijs mee, doet een PCR-test en neemt deze mee. Dat is alles. De procedure in de VS is hetzelfde als anders, omdat de airline de partij is die moet controleren of je aan de voorwaarden voldoet. 

Je kunt dus zonder problemen gewoon je reis plannen en op pad gaan. De voorbereiding is weliswaar net iets meer werk dan anders, maar eigenlijk stelt het niet zo heel veel voor. Plan een testje, zorg dat je je documenten ook geprint bij je hebt en klaar! 

terug naar blogs