Rondreizen Californië

Rondreizen Californië

Weinig plekken in de wereld zijn zo veelzijdig als de staat Californië. Behalve bergtoppen, bossen, meren, rivieren en stranden vind je in Californië ook wereldsteden en kleine authentieke dorpjes. Het aangename klimaat zorgt er daarnaast voor dat je het echte vakantiegevoel ervaart. Rondreizen door Californië is een aanrader voor zowel gezinsreizen als individuele rondreizen en groepsreizen

Hoogtepunten Californië - steden

De staat Californië is vrij dichtbevolkt, met name aan de kust. Het binnenland is veel minder dichtbevolkt, hoewel hier ook enkele grote steden te vinden zijn. Met ongeveer 40 miljoen inwoners is het sowieso een drukbevolkte staat, zeker vergeleken met de noordelijke staten van de VS. 

Voor Nederlandse reizigers geldt dat San Francisco, Los Angeles en San Diego veelbezocht worden. Elke stad heeft een heel eigen karakter. Waar San Francisco vooral in de smaak valt omdat het een vrij Europees uiterlijk heeft is de veelzijdigheid van Los Angeles bijzonder en zijn de Spaanse en Mexicaanse invloeden in San Diego een reden om de stad te bezoeken. 

Andere interessante plekken om te bezoeken zijn Sacramento, de hoofdstad van Californië, maar ook kleinere steden als Santa Barbara en Santa Cruz en Monterey.  

San Francisco

We hebben San Francisco uitgebreid beschreven. De stad die zich kenmerkt door de steile straten en de vele heuvels ademt een Europese sfeer uit. Behalve veel mooie gebouwen zijn vooral de Golden Gate bridge en Alcatraz populair. De kabeltram en de hippe gebieden in de stad zijn een bezoek zeker waard.

Vanuit Nederland vliegen de meeste mensen naar San Francisco of Los Angeles. Hier vliegen de meeste lijnvluchten naartoe. We raden je aan zeker twee nachten te verblijven in de stad.

San Francisco 

Los Angeles

Los Angeles is eigenlijk een grote verzameling van kleinere steden die in dichtbevolkt gebied liggen. Als je voor het eerst over de snelwegen rondom LA rijdt is het even wennen, sommige wegen zijn achtbaans. Neem je een verkeerde afslag? Volg dan de instructies van je navigatie en probeer niet opeens zes banen opzij te gaan. 

Binnen Los Angeles zijn er een groot aantal plekken die interessant zijn om te bezoeken. Venice Beach, Santa Monica Boulevard, Rodeo Drive, het Hollywood sign, Beverly Hills, de walk of fame en het Griffith Observatory zijn slechts een aantal plekken die de moeite waard zijn. Doordat Los Angeles enorm uitgestrekt is raden we je aan bij het plannen van je bezoek een goede planning te maken zodat je alle bezienswaardigheden op een logische volgorde doet. 

Vlakbij Los Angeles in Anaheim vind je daarnaast de grote pretparken als Disney en Universal Studio's. Tickets zijn niet goedkoop, maar als je een beetje liefhebber bent is het een aanrader. Overweeg een fastpass aan te schaffen of koop een pas voor meerdere dagen om het meeste waar voor je geld te krijgen. 

los angeles

San Diego

Een stad die minder vaak bezocht wordt omdat het iets zuidelijker ligt is San Diego. Deze stad is vooral interessant omdat het al dichtbij de Mexicaanse grens ligt. De invloeden in deze stad zijn dan ook grotendeels Mexicaans/Spaans. Je zult merken dat het grootste deel van de bewoners Spaans spreekt in plaats van Amerikaans. In San Diego kun je terecht voor perfecte surfstranden, maar ook de San Diego Zoo en het veelbesproken Sea World vind je in San Diego. 

Ook San Diego hebben we natuurlijk voor je uitgewerkt! 

Sacramento

Wat veel mensen niet weten is dat Sacramento de hoofdstad is van de staat Californië. Onder andere de State Capitol vind je hier. Sacramento raden we aan om op te nemen in je rondreis Californië, vooral omdat het een goedkope plek is om te overnachten, er genoeg te zien is en het een prettige sfeer heeft. Doordat het dichtbij San Francisco ligt is het goed om de kosten een beetje te drukken door een overnachting in Sacramento te plannen. 

Sacramento

Andere steden Californië

Met name aan de kust zijn er nog een aantal kleinere stadjes die de moeite van een bezoek waard zijn. Bezoek bijvoorbeeld Malibu, Santa Barbara of Santa Maria. In het binnenland vind je onder andere Bakersfield en Fresno, maar deze beide steden zijn meer doorreisplekken dan echte plekken die je niet mag overslaan.

Tijdens rondreizen Californië

De meeste reizigers bezoeken in ieder geval San Francisco en Los Angeles. San Diego en Sacramento en de overige steden zijn minder bezocht, maar wellicht daardoor juist wel weer interessant. Bij het plannen van je rondreis door Californië (of het boeken van de door ons geplande rondreizen) 

Hoogtepunten Californië - nationale parken

Californië bestaat uit veel meer dan alleen grote steden. Er zijn een groot aantal plekken in Californië die de moeite waard zijn als we het over natuur hebben. Van de ruige kustlijn langs highway 1, het minder ontdekte maar minimaal zo mooie noorden van Californië en pittoreske plekken als Lake Tahoe. Californië heeft alles wat je van een vakantie mag verwachten. Hieronder vind je een aantal van de meest populaire natuurplekken in Californië. 

Yosemite National Park

Spreek uit als Jo-si-mi-tie. Dit Nationale Park wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht en bestaat uit bergen, meren, bossen en afwisselende natuur. Yosemite Valley wordt het meest bezocht, maar als je de kans hebt raden we je aan via de Tioga Pass te rijden dwars door het nationaal park heen. Deze route is bijna 200 kilometer lang en kost je de hele dag, vooral omdat je overal gaat willen stoppen. 

Yosemite staat bekend als walhalla voor rotsklimmers die de indrukwekkende granieten rotswanden van El Capitain of de Half Dome bedwingen. Op verschillende plekken ga je mensen zien die aan het klimmen zijn. De Yosemite waterval is een spectaculaire waterval die afhankelijk van de regenval groter of kleiner is. Hoewel Yosemite Valley erg druk kan zijn, met name in de weekenden is Yosemite een plek die je eigenlijk niet mag overslaan. Onderstaande foto werd ons toegestuurd door een van onze reizigers en geeft je direct een belangrijke reden om er naartoe te gaan: mooi toch!

Yosemite NP

Sequoia NP en Kings Canyon

Deze twee nationale parken zijn met elkaar verbonden en worden om die reden ook bijna altijd samen genoemd. Sequoia National Park is een populair park dat met name in de weekenden drukbezocht wordt. Doordat de meeste mensen naar dezelfde plekken gaan zijn er meer dan genoeg plekken te vinden waar je de indrukwekkende Sequoia bomen voor jezelf hebt. De meest bekende plekken zijn de General Sherman Tree, de Tunnel Log en Moro Rock. Er is een shuttlebus systeem, maar je kunt op eigen gelegenheid ook op veel plekken komen. 

Sequoia

De bijzonder hoge en dikke bomen in het Sequoia National Park zijn een lust voor het oog. Wil je iets meer weg van de massa? Overweeg dan Redwood National Park aan de noordzijde van Californië. Hier vind je de indrukwekkende redwoods, grote bomen die slechts op enkele plekken groeien. 

Joshua Tree National Park

Joshua Tree wordt nog wel eens overgeslagen, maar is een bezoek wel waard. Joshua Tree staat bekend om de cactusbomen die karakteristiek zijn voor de woestijn. De boom werd gebruikt als cover van een U2-album en is daardoor meer bekend geworden. Op doorreis richting Los Angeles vanaf bijvoorbeeld Palm Springs of Las Vegas, of als je vanuit Arizona richting LA rijdt kun je vrij eenvoudig een omweg maken en door het nationaal park rijden. 

Joshua Tree NP

Lassen Volcanic National Park

Onbekend maakt onbemind, maar zeker voor reizigers die eerder in de VS geweest zijn is het noorden van Californië een interessante reisbestemming waar je makkelijk enkele weken zoet mee kunt zijn. Lassen Volcanic National Park ligt niet voor de hand voor veel mensen, maar is een absolute aanrader. Je krijgt in dit nationaal park een klein voorproefje van hoe Yellowstone NP is. Lassen Volcanic NP wordt minder bezocht dan veel andere plekken in Californië, met name door de ligging. Ideaal te combineren met een bezoek aan Reno en Lake Tahoe kun je eenvoudig een aantal extra dagen in het noorden van Californië plannen. 

Lassen NP

Redwood National Park

Goed te combineren met Lassen Volcanic NP, maar ook met een bezoek aan Sacramento of San Francisco. Redwood bestaat eigenlijk uit vier verschillende State Parks die met elkaar verbonden zijn en inmiddels samen een nationaal park vormen. Elk gebied heeft zijn eigen unieke plekjes. Wist je bijvoorbeeld dat je in Redwood NP een aantal van de hoogste bomen ter wereld kunt vinden? Er zijn mooie hikes te maken, voor natuurliefhebbers is dit 1 van de betere plekken in Californië. Hoewel het bij veel rondreizen niet standaard in het aanbod zit (ook niet bij Eager) kun je dit op aanvraag wel doen. 

Tips en bijzondere plekjes

Er zijn talloze plekken in Californië die je tijdens je rondreis kunt bezoeken. Hoewel de meeste rondreizen twee tot drie weken in beslag nemen is er dusdanig veel te beleven dat je Californië wel drie maanden zou kunnen bezoeken. Hieronder vind je een paar tips voor hidden gems, plekken die wij in onze ervaring de moeite waard vonden en plekken waar je misschien nog niet aan gedacht hebt. 

Palm Springs

Het stadje Palm Springs is een oord waar veel van de rijkere inwoners naartoe trekke. Behalve golfbanen en upscale winkels ademt het stadje luxe. Ideaal te combineren met een bezoek aan Joshua Tree National Park trouwens.

Lake Tahoe

Voor inwoners van San Francisco en Sacramento 1 van de belangrijkste toevluchtsoorden om even in de natuur te zijn. Het meer zelf is hartstikke mooi, de mogelijkheden om te wandelen en te recreeren eindeloos en er is een groot aanbod van hotels, restaurants en winkels om je bezig te houden. Lake Tahoe is zowel in de zomer als winter populair, met name in de weekenden.

Golden Gate National Recreation Area

Dit gebied ten noorden van de Golden Gate bridge is ideaal voor wie meer wil zien dan alleen de stad San Francisco zelf. Je kunt eventueel met de fiets de brug over en vervolgens door het gebied op de fiets.

Santa Cruz

Voor het echte surfgevoel bezoek je bijvoorbeeld Santa Cruz. Met een iconische pier inclusief kermis, beachvolleybal en typische Amerikaanse huizen bevind je je in echt sunny Californië waar op veel plekken wordt gesurfd. 

San Jose

Californië is ook de plek waar veel techreuzen zich hebben verzameld in Silicon Valley. San Jose bevindt zich midden in Silicon Valley en hoewel het niet per se een mooie stad is merken we dat mensen het toch leuk vinden om langs de grote campussen van bv. Facebook te rijden. 

Mammoth Lakes gebied

Als je dwars door Yosemite reist over de Tioga Road kom je uit in het plaatsje Lee Vining. In de omgeving hier vind je een groot aantal niet toeristische plekken. Bezoek bijvoorbeeld de hot springs bij Bridgeport, waar veel van onze reizigers ook overnachten. Een andere aanrader? De zoutpilaren bij het Mammoth Lake zelf. 

State Parks

Als je rondreist door Amerika is er 1 tip die we je zeker willen meegeven: vergeet de State Parks niet! In tegenstelling tot nationale parken worden State Parks gefinancierd door de staat zelf en zijn ze minder beschermd dan de nationale parken. Over het algemeen betekent dat dat er meer mogelijkheden tot recreatie zijn. In veel state parks wordt het expliciet toegestaan om offroad te gaan bijvoorbeeld of te gaan paardrijden, quad rijden of mountainbiken.

Veel State Parks hebben daarnaast goede picknick-faciliteiten op bijzonder mooie plekjes. Als je je rondreis plant raden we je zeker aan om ook een aantal state parks in je planning op te nemen. Deze zijn vaak verrassend mooi en doen niet onder voor nationale parken, maar trekken veel minder bezoekers en overwegend Amerikaanse bezoekers. 

Beste reistijd Californië

De beste reistijd voor Californië ligt tussen april en eind oktober. Houd er rekening mee dat als je Yosemite bezoekt de Tioga Pass vaak pas in mei of zelfs begin juni opent in verband met sneeuwval. Er moet een meter of 12 sneeuw verwijderd worden. Afhankelijk van het weer en nieuwe sneeuwval kan de datum van opening eerder of later vallen. Is de Tioga Road nog gesloten? Geen nood, je kunt eenvoudig via een andere prachtige route richting het noorden reizen en nog steeds in ieder geval Yosemite Valley bezoeken.

Houd tijdens rondreizen in Californië altijd rekening met mogelijk bosbranden en aardbevingen of aardverschuivingen. De beste reismaanden zijn juni, september en oktober. Met name september is vaak ontzettend mooi. De hoogste temperaturen zijn dan verdwenen maar het is nog altijd aangenaam zomerweer. 

Zorg dat je bij het bezoeken van plekken altijd informatie in wint bij ofwel het hotel ofwel het visitor center voor actuele reisinformatie. Met name bosbranden kunnen verradelijk zijn en snel problemen veroorzaken. Helaas is Californië door aanhoudende droogte de laatste tien jaar vaker en vaker in aanraking gekomen met grote bosbranden die soms volkomen uit de hand lopen. Zorg dus dat je op de hoogte blijft van lokale ontwikkelingen. 

In juli en augustus kan het op sommige plekken in Californië erg heet zijn. Temperaturen tussen de 35 en 40 graden zijn dan geen uitzondering. In de bergen is het in de zomer nog steeds aangenaam. Aan de kust en in de lagere binnenlanden kan het erg heet zijn. We raden je aan om waar mogelijk tijdens je rondreis Californië een hotel met zwembad te boeken. Boek je je rondreis via Eager2Travel? Dan houden wij daar natuurlijk automatisch rekening mee!

Klimaat en neerslag Californië

Californië is een grote staat. Door de hoogteverschillen en de kust ontstaan er binnen de staat verschillen voor wat betreft neerslag en temperaturen. We geven hieronder gemiddelden die gelden voor de hele staat. Houd er rekening mee dat in de Sierra Nevada (waar Yosemite en Sequoia oa zijn) door de hoogte andere temperaturen zullen zijn. 

Maand          Gem. temperatuur        Neerslag in mm
Januari 15 graden 60 mm
Februari 15 graden 70 mm
Maart 19 graden 65 mm
April 23 graden 24 mm
Mei 24 graden 6 mm
Juni 26 graden nihil
Juli 29 graden nihil
Augustus 30 graden nihil
September 29 graden 6 mm
Oktober 26 graden 20 mm
November 19 graden 40 mm
December 13 graden 50 mm

 

Behalve naar neerslag en de gemiddelde maximum temperatuur is het ook belangrijk om het aantal zonuren mee te nemen in je overweging. Californië is enorm zonnig en heeft minimaal 7 uur per dag zonneschijn, het hele jaar door. In de maanden april tot en met september loopt dit op tot tussen de 9 en 12 zonuren per dag gemiddeld. Sunny California dus! 

Doordat vliegtickets in mei, juni, september en oktober aanzienlijk goedkoper zijn dan in juli en augustus is het aan te raden om indien mogelijk in die periodes te reizen. Het toeristische seizoen in Amerika loopt tussen Memorial Day en Labor day. Memorial day vindt plaats eind mei, Labor Day in september. Veel toeristische bezienswaardigheden, maar ook sommige campings etc. zijn in die periode geopend. Vanaf half september eindigt het Amerikaanse toeristische seizoen maar kun je nog steeds perfect rondreizen. 

terug naar blogs