Rondreizen West-Canada

Rondreizen West-Canada

Canada is een populaire reisbestemming. Jaarlijks bezoeken 22 miljoen toeristen het land, waarvan een groot gedeelte met name de westzijde van het land bezoeken, al dan niet gecombineerd met een bezoek aan het noorden van de VS. Canada is een land dat met name bezocht wordt door natuurliefhebbers. Sterker nog: houd je niet van indrukwekkende natuur? Dan is Canada wellicht niet de juiste reisbestemming voor je. 

Als organisator van rondreizen door het Westen van Canada kun je terecht voor onder andere individuele rondreizen, groepsreizen en gezinsreizen Canada. Rondreizen door Canada is met een beetje planning een aanrader!

Hoogtepunten West-Canada - Steden

Canada is ontzettend groot en bestaat voor een groot deel uit bossen en meren. De door Nederlanders meest bezochte gebieden liggen aan de westkant van Canada met Banff National Park en steden als Vancouver. Ook Yukon wordt meer en meer bezocht door Nederlanders. Aan de oostkust is met name het gebied rondom de Niagara Falls en met steden als Montréal, Quebec en Toronto populair. 

Vancouver

Vancouver is een mooie stad met veel natuur rondom. Veel reizigers gebruiken Vancouver als stad om naartoe te vliegen vanuit Nederland, al dan niet met overstap. Het is een logisch beginpunt van een rondreis door het westen van Canada en een moderne stad met mooie gebouwen. Vanuit Vancouver ben je in no time in de natuur en kun je uiteenlopende hikes maken. De stad zelf biedt mogelijkheden voor uiteenlopende activiteiten. 

Victoria

Victoria is de hoofdstad van de provincie British Columbia. Het is een stad die ook wel "Engelser dan Engeland zelf" genoemd wordt. Met name de Inner Harbour is mooi om te bezoeken evenals de Butchart Gardens. Verder is Victoria een goede uitvalsbasis voor het doen van walvis-safari's. Victoria ligt op Vancouver Island en is alleen met de veerboot bereikbaar. 

Banff

Het stadje Banff is een van de meest toeristische plekken in Canada. De stad is speciaal gebouwd om toerisme mogelijk te maken en de Rocky Mountains te ontsluiten. Vanuit Banff rijden veel mensen de Icefields Parkway die door Banff National Park en Jasper National Park gaat. Accommodatie is niet goedkoop. Met name in de weekenden lopen prijzen stevig op, maar ook op doordeweekse dagen in het hoogseizoen (mei - eind september) betaal je al snel 200 euro per nacht voor een eenvoudig hotel. 

Banff heeft een gezellig centrum met veel winkels, restaurants en cafeetjes waar het altijd gezellig druk is. 

Whistler

Een logische tussenstop tijdens een rondreis door West-Canada is het stadje Whistler. Bekend van de Olympische winterspelen, maar ook in de zomer een perfecte plek om enkele dagen te verblijven. Tenminste: als je houdt van natuur, wandelen en activiteiten ondernemen. Vanuit Whistler kun je een groot aantal activiteiten ondernemen, van 4x4 drives tot gondels, mooie hikes en mountainbike-tochten. 

Kamloops

1 van de grotere steden op weg van of naar Vancouver vanuit Banff of Jasper en daardoor een logische overnachtingsplek. Veel van onze reizigers hebben een overnachting in Kamloops. Er zijn voldoende winkels, een mooi stadspark en restaurants te vinden. Voor het budget is een overnachting in Kamloops ook de moeite. Er is veel aanbod en de prijzen liggen, zeker vergeleken bij Vancouver, Vancouver Island of Banff laag. 

Calgary

Calgary is de grootste stad van de provincie Alberta. Het ligt slechts 80 kilometer van de Rocky Mountains af en is daardoor net als Vancouver een populair startpunt voor rondreizen door Canada. Zowel naar Calgary als naar Vancouver en Edmonton vliegen verschillende maatschappijen. Afhankelijk van de route die je wilt volgen kun je bepalen welke route het meest interessant is. Vergelijk daarbij ook zeker tarieven van vluchten!

Calgary heeft 's zomers de Calgary Stampede, een grote rodeoshow die de moeite waard is. De Calgary Tower is de grote toren van waaruit je uitzicht hebt op de stad. De kosten wegen wat ons betreft echter niet echt op tegen het uitzicht dat je hebt. Hoewel Calgary een prima startpunt is voor een rondreis is het geen stad waar je enorm veel bezienswaardigheden hebt of dingen hebt die je echt niet mag missen. 

Edmonton

Edmonton wordt aangevlogen door onder andere Air Canada en is ook als uitvalsbasis prima. Eventueel kun je kijken naar een vlucht die heen naar Edmonton gaat en terugvliegt vanuit bijvoorbeeld Vancouver of Seattle in de VS

Hoogtepunten West-Canada - Nationale Parken

Canada wordt natuurlijk vooral bezocht door natuurliefhebbers. Houd je niet van de ruige natuur? Dan is Canada niet jouw bestemming. De Nationale Parken in Canada worden met name aan de westkust veel bezocht. Canada telt nog veel meer indrukwekkend mooie nationale parken. Een groot deel daarvan kun je echter alleen per vliegtuig of boot bereiken. Voor de meeste reizigers is dat kostentechnisch te duur. West-Canada leent zich echter perfect voor het zien van uiteenlopende natuur. 

Hoewel we hier enkele nationale parken beschrijven zijn er daarbuiten ook veel mooie plekjes te vinden. Een gedeelte van de routes door West-Canada behoren tot de mooiste autoroutes van de wereld. 

Banff National Park

De Rocky Mountains zijn onder Nederlanders enorm geliefd en 1 van de hoofdredenen om naar Canada te trekken. Terecht ook, want de indrukwekkende Icefields Parkway en het hele gebied rondom Banff zijn adembenemend mooi. Daarnaast heb je een goede kans op het spotten van beren, elanden, herten en allerhande andere dieren. Banff wordt jaarlijks door 4 miljoen toeristen bezocht. Hoewel het op de meest populaire plekken vaak erg druk is zijn er genoeg plekken te vinden die mooi zijn en waar veel minder mensen komen.

Zeker als je gaat wandelen kun je eenvoudig de massa ontwijken. Banff National Park heeft een oppervlakte van 6600 vierkante kilometer en heeft een groot aantal wandelmogelijkheden. Met name wandeltochten van 5 kilometer of langer zijn goed om de grootste mensenmassa's te ontlopen. Houd wel serieus rekening met beren. Een aantal wandelingen hebben we voor je uitgewerkt op onze pagina over Banff, maar er zijn er nog veel meer. 

Natuur Canada

Jasper National Park

Jasper National Park is met ruim 11.000 vierkante kilometer 1 van de grotere natuurparken in het zuiden van Canada. Wildlife en hiken zijn hier de meest belangrijke dingen. De natuur is afwisselend en mooi. Hoewel Jasper door minder mensen wordt bezocht maakt dat het niet minder mooi.

Er zijn talloze bergmeren, bossen en bergen te vinden. Als je de tijd hebt raden we je zeker aan de wandelschoenen aan te trekken en een of meerdere hikes te maken in de omgeving. In verband met de vele beren raden we je wel aan bearspray mee te nemen. 

Voor minder ervaren wandelaars geldt dat we je aanraden om bij wandelingen in Canada vooral de meer populaire routes te lopen. Deze zijn vaak beter aangegeven. Met name langere hikes met veel hoogteverschil zijn niet altijd even goed gemarkeerd. 

Jasper NP

Yoho National Park

Yoho National Park ligt niet aan de Icefields Parkway maar is goed te bereiken vanuit Jasper of Banff. Kom je vanuit het oosten of trek je na je bezoek richting het westen, dan kun je Yoho NP makkelijk meenemen in je planning. Zoals je zult merken tijdens je rondreis door West Canada heeft elk nationaal park zijn eigen karakter. Waar Banff redelijk toeristisch is maar met de mooie rotspunten van de Rocky Mountains prachtig is, zijn veel andere gebieden minder toegankelijk en daardoor ook minder drukbezocht. 

Er zijn verschillende mooie watervallen te vinden in Yoho National Park. Een deel daarvan is eenvoudig te bereiken. 

Glacier National Park (of Canada)

Zowel de Verenigde Staten als Canada hebben een Glacier National Park, vandaar de toevoeging (of Canada). Het is een logische bestemming om op te nemen in je reisplannen. Het park is logischerwijs gevormd door meer dan vierhonderd gletsjers en kent een typisch Alpien landschap. 

Behalve berggeiten en grizzlyberen vind je hier uiteenlopend wildlife en kun je fantastische wandeltochten maken. 

Provincial Parks

Als je je rondreis door Canada plant, sla dan de verschillende provincial parks niet over. Deze zijn vergelijkbaar met state parks in de VS en bieden vaak meer mogelijkheden en vrijheden. In veel provincial parks kun je mooie wandeltochten maken. De provincial parks zijn niet altijd even gemakkelijk bereikbaar, waardoor het van belang is om goed te plannen. 

Tips en bijzondere plekjes

Vanuit Eager2Travel bezoeken we meerdere keren per jaar plekken in Canada en de Verenigde Staten. Onderweg maken we notities, maar we spreken door het jaar heen ook veel Canadese bedrijven. Hieronder vind je een aantal generieke tips en bijzondere plekjes die wij de moeite waard vinden. Heb je zelf aanvullingen? Voel je vrij om het ons te laten weten!

  • Probeer populaire plekken met name op vrijdag en zaterdag te vermijden. Die dagen zijn het duurst als het om overnachtingen gaat. We proberen rondreizen altijd zo te plannen dat je de weekenddagen niet op de meest drukke plekken doorbrengt. Dit heeft niet alleen voordelen voor je budget, maar ook voor je lokale ervaring. 
  • Hike the Valley of the Five Lakes in Jasper NP. Dit wordt door veel van onze groepen gedaan en is zonder uitzondering een goede tocht voor prachtige foto's. 
  • Overweeg bearspray aan te schaffen. Iedereen die naar Canada reist wil natuurlijk beren in het wild zien. De kans dat je tijdens je rondreis door Canada beren ziet is goed aanwezig. Eventueel kun je overwegen een speciale wildlife tour te doen, maar ook "normaal" moet je regelmatig beren kunnen spotten. Houd er rekening mee dat het voeren van beren verboden is evenals het benaderen van beren. Blijf op veilige afstand, beren rennen sneller dan jij. Bearspray is voor de beer verder niet schadelijk, maar zorgt wel dat je in het geval van een ongelukkige ontmoeting iets kunt ondernemen. 
  • Breng zeker een middag door in Banff. Ook Canmore en Whistler zijn aanraders. 
  • Een rondreis Canada zonder walvissafari is een gemiste kans. Aan de westkust kun je op veel plekken een walvissafari doen. Orka's zijn het hele jaar door te zien voor de kust, maar verschillende andere walvissoorten migreren ook langs de Canadese kust.
  • Boek je vlucht met overstap, dan ben je vrijwel altijd goedkoper uit. Overweeg ook eens Dusseldorf Airport. Zeker voor mensen die in het oosten van Nederland wonen kan dit een gunstiger optie zijn die ook nog eens goedkoper uit kan vallen. 

Beste reistijd West-Canada

De beste reistijd voor Canada is tussen eind mei en eind september. Dat is ook de periode waarin het in de nationale parken het drukst is. Met name september is een mooie periode. Vliegtickets zijn in die periode al wat goedkoper maar het weer is nog steeds goed. Mei kan ook een goede reismaand zijn. Wel ben je in die periode meer afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die gevallen is. Als er veel sneeuwval geweest is kost het veel tijd om alle wegen weer goed begaanbaar te maken. 

Houd er rekening mee dat overnachtingen in Canada niet goedkoop zijn. Ook als je zelf rondreis met bijvoorbeeld een camper is het goed om vooraf goed uit te rekenen wat je kwijt gaat zijn aan je vakantie. Hoewel een camper vaak relatief goedkoop oogt zijn er vaak veel extra kosten die je moet maken. Een goede budgetplanning is dus aan te raden. 

terug naar blogs