The Wave Loterij

The Wave Loterij

Vlakbij Page in de staat Utah kun je the Wave vinden, een uniek natuurgebied dat slechts door 20 mensen per dag bezocht mag worden. Dit maakt het natuurgebied natuurlijke extra speciaal om te bezoeken. Dit gaat echter niet zo maar, je moet er namelijk eerst een permit voor winnen via een loterij. Door niet veel mensen tegelijk the Wave te laten bezoeken, wordt ervoor gezorgd dat het natuurgebied de oorspronkelijke staat blijft behouden.

In dit artikel kun je meer lezen over the Wave loterij, hoe the Wave loterij precies werkt en hoe je eraan kunt deelnemen om een permit te verkrijgen.

Let op: vanaf 2021 is de kans om the Wave te mogen bezoeken een stuk groter geworden. In plaats van 20 dagelijkse bezoekers worden er nu 64 per dag toegelaten. Toegegeven, met meer dan 100.000 aanvragen per jaar blijft het spannend, maar de kans is wel drie keer zo groot nu!

Wat is the Wave?

Beelden spreken meer dan woorden, daarom kun je met de foto's in dit artikel al een beetje een beeld vormen van the Wave. Niet voor niets is the Wave een van de beelden die veel gezien wordt in reisgidsen. Je kunt the Wave vinden op de grens van de staten Arizona en Utah. Geografisch gezien behoort het the Wave tot Utah. Het ligt zo'n 60 kilometer verwijdered van Page en 55 kilometer van Kanab.

Een leuk weetje is dat de heuvels oorspronkelijk helemaal niet hard waren, sterker nog, het waren zandduinen. Door de wind- en regenerosie is het gevormd tot een hard gesteente (zandsteen) en zijn de dansende lijnen in de heuvels zichtbaar geworden. Iedere laag lijkt een eigen kleur bruin of rood te hebben. Ondanks dat het een hard gesteente is geworden, is het gebied nog erg kwetsbaar. Dit is de hoofdreden dat maar weinig mensen per dag het gebied mogen bezoeken.

the wave, Utah

Hoe deelnemen aan lotterij the Wave?

Je kunt op twee manieren deelnemen aan de loterij. 10 permits worden online verloot en 10 permits worden verloot in Kanab.

De online the Wave lotterij

Voor de online lotterij dien je er tijdig bij te zijn, namelijk vier maanden van tevoren. Op de website kun je de datum selecteren dat je the Wave wil bezoeken. Je betaald 5 dollar administratiekosten om deel te kunnen nemen aan de loterij. De tweede dag van de nieuwe maand krijg je een mailtje met het nieuws of je een van de winnaars bent of niet. Heb je gewonnen? Dan betaal je voor de permit nog een extra 7 dollar. Handig om te weten is dat je enkel met de credit card kunt betalen. Indien je niet hebt gewonnen kun je het iedere maand opnieuw proberen, maar hierdoor dien je uiteraard wel flexibel te zijn met je reisperiode.

The Wave lotterij in Kanab

De lotterij voor the Wave is iedere dag tussen om 09.00 uur. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent, het liefst al om 08.00 om het formulier in te vullen. De lotterij verloopt geheel eerlijk, namelijk op de ouderwetse manier met een bingo spel. Als je een van de winnaars bent, kun je het park de dag erna bezoeken! Als je wint betaal je nog 7 dollar voor de permit.

Let op: In het laagseizoen worden soms enkel tickets op de vrijdag verloot. Controleer hiervoor de website.

the wave, Utah

Hoe kun je je kansen vergroten voor the Wave?

De kans dat je een ticket wint voor the Wave is niet heel groot, maar ook niet heel klein. Zeker als je een aantal dingen doet om je kansen te vergroten. Per jaar doen er naar schatting zo'n 160.000 mensen mee aan de lotterijen. Het is eerder al reizigers van Eager2Travel gelukt om permits te winnen!

  • In Kanab heb je de grootste winkans op de zondag. De maandag, woensdag en vrijdag zijn daarna de beste opties.
  • Doe zowel mee aan de online lotterij als aan de lotterij in Kanab. Dat is namelijk gewoon toegestaan en zo vergroot je je winkans!
  • Wil je graag samen the Wave bezoeken? Je kunt met maximaal 6 personen samen een nummertje krijgen. Houd er wel rekening mee dat de winkans kleiner is als je met meer mensen deelneemt.
  • Bij de loterij in Kanab zijn de kansen een paar procent hoger dan bij de online loterij.

the wave, Utah

Permit gewonnen voor the Wave, en nu?

Heb je gewonnen? Gefeliciteerd! Als je hebt gewonnen via de online loterij mag je the Wave bezoeken op de datum die je hebt geselecteerd bij de loting. Als je bij de loterij in Kanab hebt gewonnen, dan mag je de volgende dag the Wave bezoeken. 

Je ontvangt een routebeschrijving naar the Wave en de vergunning waarmee je het natuurgebied mag betreden. Verder ben je op jezelf aangewezen. Houd er dan ook rekening mee dat er geen hikes staan aangegeven en er ook geen bordjes staan. Als je je eigen navigatie skills wat minder vertrouwd, is het raadzaam om een gids te huren. Deze zijn niet goedkoop (zo'n 150 tot 200 dollar per persoon), maar laten je wel optimaal genieten van het natuurgebied en kunnen je van alles vertellen hierover. 

Nog een aantal tips:

  • Houd rekening met de weersomstandigheden en neem meer dan voldoende water mee
  • The Wave is enkel met de auto bereikbaar
  • In de zomermaanden kan het erg warm zijn. Het is raadzaam om het natuurgebied in de ochtend te bezoeken, of later op de middag.

Heb je geen permit weten te bemachtigen? Dan kun je je ook uitstekend vermaken in het nabij gelegen Bryce National Park en Zion National Park!

terug naar blogs