Alcatraz bezoeken? Wij geven tips!

Alcatraz bezoeken? Wij geven tips!

Een bezoek aan gevangenis-eiland Alcatraz is zeker iets voor op je to do lijstje als je de west kust van Amerika gaat verkennen. Je kunt Alcatraz vinden bij de stad San Francisco. In deze blog geven we je tips voor je bezoek en de aanschaf van een kaartje en vertellen we je wat je kunt verwachten van een bezoek aan Alcatraz. Ondanks dat heel veel mensen het idee hebben om een bezoek te brengen aan het gevangenis-eiland zeggen wij "zeker doen"!

Even een geschiedenis les over Alcatraz

Laten we even de kennis over Alcatraz opfrissen met een kort geschiedenis lesje. Misschien heb je ooit al eens de film Escape from Alcatraz gezien en weet je er al het een en ander over. Alcatraz is een gevangenis op een eiland bij San Francisco (zo'n 5 kilometer verwijderd van de Golden Gate Bridge). Het doel van van het bouwen van een gevangenis op een eiland was het idee dat gevangenen onmogelijk konden ontsnappen. En mocht een crimineel dan toch het idee hebben een poging te wagen, dan zou de stroming van het water er wel voor zorgen dat ze nooit zouden aankomen op het vaste land. Hierdoor zouden ze hier gerust de criminelen der criminelen vast kunnen zetten.

Echter bleek niets anders waar in het jaar 1962. Frank Morris, John Anglin en Clarence Anglin deden een ontsnappingspoging met een zelfgebouwd opblaasbaar vlot. Tot nu toe waren alle 36 andere gevangenen die daarvoor een poging gedaan hadden verdronken of weer opgepakt. Tot op de dag van vandaag is het een mysterie of het de drie daadwerkelijk gelukt is om te ontsnappen. Deze ontsnappings(poging) heeft ertoe geleidt dat het eiland wereldwijd bekend is geworden, maar ook vrij snel zijn deuren heeft gesloten.

De bekendste gevangenen die hier vast hebben gezeten zijn de maffiabaas Al Capone en Robert Stroud. Van 1934 tot 1963 heeft de gevangenis bijna 1600 criminelen vastgezet. Voorheen was het een militair fort voor dienstweigeraars tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1934 heeft het zijn deuren geopend als gevangenis. Tegenwoordig kun je het gevangenis-eiland Alcatraz een bezoek brengen zonder bang te zijn voor loslopende crimelen. Wel zo prettig, en ook nog eens mega interessant!

Alcatraz bezoeken vanaf de Fisherman's Wharf

Een bezoek brengen aan Alcatraz

Om een bezoek te brengen aan Alcatraz zul je de boot moeten nemen. Niet een opblaasbaar vlot zoals bij de ontsnappingpoging in 1962, maar een echte boot. Deze boot vertrekt vanaf Pier 33, gelegen in Fisherman's Wharf. Het varen naar het eiland duurt ongeveer 15 minuten. Bij aankomst krijg je een uitleg over je bezoek en kun je daarna vrij rondlopen. Er zijn geen gegidste tours (tijdens de dagtocht), maar je kunt wel een Nederlandstalige of Engelstalige audio-tour doen. Bij deze audio-tour krijg je verhalen te horen van inwoners en bewakers van het eiland. Als je kiest voor de Engelstalige audio-tour, hoor je dus de echte stemmen. We raden je aan om exclusief de boottocht zo'n 2 tot 4 uur te rekenen voor je bezoek.

Het gevangenis-eiland heeft diverse gebouwen die je mag bezoeken. Het meest interessante is waarschijnlijk de vijf cellenblokken (met 336 cellen!) en de werkplaats, die natuurlijk enorm tot de verbeelding spreken als je de verhalen een beetje kent. Ook zit er een een postkantoor, een watertoren en een kapel. 

Hoe kan ik een ticket kopen voor Alcatraz?

We raden je aan om een ticket voor Alcatraz zeer tijdig aan te schaffen. Het is immers een populaire toeristenattractie, dus gokken op de dag zelf zit er niet echt in. Gelukkig is het mogelijk om online al van te voren kaartjes te kopen.

Een kaartje kun je tot 90 dagen voor het bezoek bestellen op de officiele website. De website is ook in het Nederlands vertaald, dus dat maakt alles heel eenvoudig. Op de website selecteer je of je wil gaan voor een dagtocht, een nachtelijke rondleiding, een behind the scenes tour of de Alcatraz & Engeleneiland combinatie tour. De dagtour is de meest populaire keuze. Op de website kun je vinden wat allemaal is inbegrepen bij de prijs. Standaard is een bezoek aan het eiland en de gevangenis, net als de bootovertocht inbegrepen.

Op de dag zelf dien je je paspoort mee te nemen. Daarnaast kan een extra jas of trui op het winderinge eiland ook geen kwaad. Indien je slecht ter been bent is het handig om rekening te houden met dat het eiland erg stijl is. Eten en drinken mag je meenemen naar het eiland. Er zijn speciale zones voor het nuttigen hiervan. Op het eiland zelf wordt geen eten en drinken verkocht.

Handig om te weten is dat je enkel met een ticket via de officiele website een bezoek kunt brengen aan het eiland. Alle andere websites en aanbieders aan de pieren varen enkel langs Alcatraz. 

Alcatraz bezoeken

Met welke bezienswaardigheden kan ik Alcatraz combineren?

Het gevangenis-eiland Alcatraz is zo'n vijf kilometer verwijderd van de Golden Gate Bridge. Aangezien de Golden Gate Bridge te vinden is in San Francisco, kun je je dus prima nog een aantal dagen in deze leuke en gezellige stad vermaken! Aanraders in San Francisco zijn een fietstocht over de Golden Gate Bridge, het nemen van de kabeltram, een wandeling over Fisherman's Wharf, een bezoek aan het Golden Gate Park, genieten van het uitzicht vanaf de Twin Peaks en het rondlopen op Union Square. Ook zijn er hop on hop off tours, zeiltochten en helikoptervluchten mogelijk als je zin hebt om iets dieper in de buidel te tasten.

Van plan om meer te zien dan enkel San Francisco en er een rondreis van te maken? De volgende bezienswaardigheden en steden kun je (voor Amerikaanse bergrippen) vinden in de omgeving!

Bezoek San Francisco

Bekijk ook onze gezinsreizen, groepsreizen en individuele rondreizen!

terug naar blogs