Reizen naar de VS - wanneer weer mogelijk?

Reizen naar de VS - wanneer weer mogelijk?

Als gevolg van de corona-crisis hebben de Verenigde Staten en Canada de grenzen gesloten. Op het moment van schrijven (1 juni 2021) is inreizen dan ook nog vrijwel onmogelijk. Toch zijn er signalen dat er vanuit Europa nog voor de zomer weer naar de VS gereisd kan worden. Onder welke voorwaarden dit mogelijk gaat zijn is momenteel nog niet bekend. Het grootste probleem is dat er wel veel wordt gepraat, maar nog niet veel concreet is. Het blijft dus een beetje bij gissen.  

Inreizen uit de VS richting Europa weer (bijna) mogelijk

Binnenkort zal het voor gevaccineerde reizigers vanuit de VS weer mogelijk zijn om richting Europa te reizen. Dit is een eerste grote stap in de goede richting. Doordat in de VS al meer dan 200 miljoen inentingen geweest zijn, is een aanzienlijk gedeelte van de bevolking inmiddels gevaccineerd tegen covid-19. 

Het is nu afwachten tot de Europese Commissie het officieel aankondigt, maar er is in de huidige communicatie al aangegeven dat het op korte termijn weer mogelijk zal zijn om als gevaccineerd persoon naar Europa af te reizen. 

Andersom weten we nog minder, maar het lijkt logisch dat andersom hetzelfde zal gelden. Voor mensen die niet gevaccineerd zijn is het nog niet helemaal duidelijk wat de regels gaan worden. Wellicht volstaat een PCR-test, maar dat zal niet eerder zijn dan dat de VS haar vaccinatieprogramma heeft afgerond. 

Deze zomer nog?

De verwachting is dat we in de zomerperiode al wel weer richting de VS kunnen afreizen. Wel zullen daar nog strikte eisen aan verbonden zijn. Welke dat precies worden is op dit moment niet bekend.

Op maandag 31 mei zijn er vanuit de Europese Commissie opnieuw gesprekken geweest over het over en weer accepteren van vaccinatiebewijzen. De Verenigde Staten zijn geen voorstander van beperkende maatregelen of vaccinatiepaspoorten. De gesprekken hierover stranden dan ook een beetje. 

Maar, als je naar de coronacijfers kijkt in de Verenigde Staten op dit moment, dan zie je dat het aantal besmettingen gemeten over de hele Verenigde Staten stukken lager ligt dan wanneer je de Europese landen bij elkaar optelt. 

En Canada dan?

Canada is helaas een ander verhaal. De vaccinatiecampagne loopt er stroef en Canada heeft laten zien erg voorzichtig te zijn. Zelfs de reguliere grensovergangen richting de VS zijn nog altijd gesloten. Vliegen is wel mogelijk, maar onder voorwaarden. 

Huidige maatregelen en beperkingen VS

Inmiddels zijn in vrijwel alle Staten de maatregelen opgeheven. Californië is 1 van de laatste staten die rond 15 juni weer teruggaan naar normaal. Dat betekent dat er geen mondkapjesplicht meer geldt en ook regels met betrekking tot restaurants etc. zijn opgeheven. Binnen de Verenigde Staten trekt het toerisme dan ook alweer volop aan. 

Wat de VS goed doet, is het zo snel mogelijk achter laten van de crisis en weer teruggaan naar normaal. Het tempo waarmee dit in de VS gebeurt is snel, waadoor het normale leven zich weer snel hervat. 

Toegang Nationale Parken

Een deel van de Nationale Parken is nog niet vrij toegankelijk. In plaats daarvan moet je online reserveren voor een dagpas, waar een beperkt aantal van uitgegeven wordt. in de VS gaan al jaren stemmen op om de toegang tot de vaak zeer drukke nationale parken meer te reguleren. Het lijkt erop dat de corona-crisis een aanleiding is geweest om hier serieus mee te gaan experimenteren. 

terug naar blogs