Reizen naar de VS - wanneer weer mogelijk?

Reizen naar de VS - wanneer weer mogelijk?

Als gevolg van de corona-crisis hebben de Verenigde Staten en Canada de grenzen gesloten. Op het moment van schrijven (26 april) is inreizen dan ook nog vrijwel onmogelijk. Toch zijn er signalen dat er vanuit Europa nog voor de zomer weer naar de VS gereisd kan worden. Onder welke voorwaarden dit mogelijk gaat zijn is momenteel nog niet bekend. 

Inreizen uit de VS richting Europa weer (bijna) mogelijk

Binnenkort zal het voor gevaccineerde reizigers vanuit de VS weer mogelijk zijn om richting Europa te reizen. Dit is een eerste grote stap in de goede richting. Doordat in de VS al meer dan 200 miljoen inentingen geweest zijn, is een aanzienlijk gedeelte van de bevolking inmiddels gevaccineerd tegen covid-19. 

Het is nu afwachten tot de Europese Commissie het officieel aankondigt, maar er is in de huidige communicatie al aangegeven dat het op korte termijn weer mogelijk zal zijn om als gevaccineerd persoon naar Europa af te reizen. 

Andersom weten we nog minder, maar het lijkt logisch dat andersom hetzelfde zal gelden. Voor mensen die niet gevaccineerd zijn is het nog niet helemaal duidelijk wat de regels gaan worden. Wellicht volstaat een PCR-test, maar dat zal niet eerder zijn dan dat de VS haar vaccinatieprogramma heeft afgerond. 

Deze zomer nog?

De verwachting is dat we in de zomerperiode al wel weer richting de VS kunnen afreizen. Wel zullen daar nog strikte eisen aan verbonden zijn. Welke dat precies worden is op dit moment niet bekend.

En Canada dan?

Canada is helaas een ander verhaal. De vaccinatiecampagne loopt er stroef en Canada heeft laten zien erg voorzichtig te zijn. Zelfs de reguliere grensovergangen richting de VS zijn nog altijd gesloten. Vliegen is wel mogelijk, maar onder voorwaarden. 

Huidige maatregelen en beperkingen VS

In de Verenigde Staten is het beeld wisselend. Er zijn een aantal staten waar nagenoeg geen regels meer gelden zoals Texas. Anderzijds zijn er staten met name aan de oostkust die nog strikte regels hanteren. Populaire plekken zoals Las Vegas zijn per 1 juni 2021 weer terug naar "normaal" met slechts wat kleine beperkingen. 

Wat de VS goed doet, is het zo snel mogelijk achter laten van de crisis en weer teruggaan naar normaal. Het tempo waarmee dit in de VS gebeurt is snel, waadoor het normale leven zich weer snel hervat. 

terug naar blogs