Reizen naar de VS - wanneer weer mogelijk?

Reizen naar de VS - wanneer weer mogelijk?

Update 3 september 2021

Helaas, er is een hoop politiek in de wereld. Vandaag is bekend geworden dat de Verenigde Staten weer een oranje reisgebied worden. De hoofdreden daarvoor is het verwijderen van de VS van de Europese lijst met veilige landen. Momenteel betekent het dat, zelfs als je naar de VS zou kunnen afreizen, je op de terugweg moet testen (ook indien gevaccineerd) en tien dagen in quarantaine moet. Deze kan na 5 dagen worden afgebroken middels een negatieve coronatest bij de GGD.

Waar heel lang gewerkt werd aan het wederzijds heropenen van de grenzen en Amerikanen weer welkom waren in de EU, lijken we weer een beetje terug bij af. De verwachting is echter dat in de komende maanden op de achtergrond druk overlegd zal worden. 

Update 28 juli 2021

Hoewel er lange tijd hoop was dat reizen naar de Verenigde Staten weer mogelijk zou zijn, is inmiddels bekend dat de grenzen tot minimaal 21 augustus 2021 gesloten blijven. Dit heeft met name te maken met angst voor de deltavariant en het afnemende vaccinatie-tempo in de VS. 

Canada heeft wel bekendgemaakt dat in principe per 7 september volledig gevaccineerde reizigers weer naar Canada mogen reizen. De exacte voorwaarden zijn op dit moment nog niet bekend. Mocht je afreizen, zorg dan dat je een flexibel vliegticket hebt. Voor reizen die door Eager2Travel worden uitgevoerd geldt dat de vliegtickets omgeboekt kunnen worden indien nodig.

Inreizen uit de VS richting Europa weer (bijna) mogelijk

Binnenkort zal het voor gevaccineerde reizigers vanuit de VS weer mogelijk zijn om richting Europa te reizen. Dit is een eerste grote stap in de goede richting. Doordat in de VS al meer dan 200 miljoen inentingen geweest zijn, is een aanzienlijk gedeelte van de bevolking inmiddels gevaccineerd tegen covid-19. 

Het is nu afwachten tot de Europese Commissie het officieel aankondigt, maar er is in de huidige communicatie al aangegeven dat het op korte termijn weer mogelijk zal zijn om als gevaccineerd persoon naar Europa af te reizen. 

Andersom weten we nog minder, maar het lijkt logisch dat andersom hetzelfde zal gelden. Voor mensen die niet gevaccineerd zijn is het nog niet helemaal duidelijk wat de regels gaan worden. Wellicht volstaat een PCR-test, maar dat zal niet eerder zijn dan dat de VS haar vaccinatieprogramma heeft afgerond. 

Deze zomer nog?

Helaas, inmiddels blijkt dat de Verenigde Staten tot minimaal 21 augustus geen mensen toelaten die de afgelopen 14 dagen in de EU zijn geweest. Voor hoognodig bezoek kan het interessant zijn om te kijken naar de optie om 14 dagen in quarantaine te gaan in een land buiten de EU en vervolgens door te vliegen naar de Verenigde Staten. 

Maar, we sluiten zeker niet uit dat september of oktober de maand zal zijn waarin beperkingen opgeheven worden. Je moet er dan wel vanuit gaan dat er strengere voorwaarden zijn dan voorheen, maar dat komt ongetwijfeld ook in orde allemaal. 

En Canada dan?

Canada heeft aangekondigd in principe per 7 september weer toeristen, ook vanuit de EU, te ontvangen. De hoop is natuurlijk dat de VS zich daar bij aansluiten.

Huidige maatregelen en beperkingen VS

Inmiddels zijn in vrijwel alle Staten de maatregelen opgeheven. Californië is 1 van de laatste staten die rond 15 juni weer teruggaan naar normaal. Dat betekent dat er geen mondkapjesplicht meer geldt en ook regels met betrekking tot restaurants etc. zijn opgeheven. Binnen de Verenigde Staten trekt het toerisme dan ook alweer volop aan. 

Wat de VS goed doet, is het zo snel mogelijk achter laten van de crisis en weer teruggaan naar normaal. Het tempo waarmee dit in de VS gebeurt is snel, waadoor het normale leven zich weer snel hervat. 

Verenigde Staten in 2022

Het lijkt erop dat 2022 wel weer helemaal goed komt. Houd er rekening mee dat er een aantal dingen veranderd zijn en het dringen zal worden op de meest bekende plekken.

  • Sommige nationale parken hanteren een vast aantal dagbezoekers
  • De beschikbaarheid van huurauto's en campers zal zeer beperkt zijn. Op het moment dat de coronacrisis uitbrak hebben verhuurmaatschappijen massaal auto's weggedaan om kosten te drukken. Het is echter niet zo eenvoudig om het aanbod snel weer uit te breiden bij een snel herstellende markt. Je moet voor 2022 dus rekenen op hogere tarieven. 
  • De beschikbaarheid, maar ook prijzen van hotels stijgen. Als je wilt kamperen moet je er helemaal vroeg bij zijn. 

Toegang Nationale Parken

Een deel van de Nationale Parken is nog niet vrij toegankelijk. In plaats daarvan moet je online reserveren voor een dagpas, waar een beperkt aantal van uitgegeven wordt. in de VS gaan al jaren stemmen op om de toegang tot de vaak zeer drukke nationale parken meer te reguleren. Het lijkt erop dat de corona-crisis een aanleiding is geweest om hier serieus mee te gaan experimenteren. 

Wanneer reis naar de VS boeken?

Voor 2022 raden we je aan niet te lang te wachten. Er is een grote inhaalvraag ontstaan van mensen die hun reis noodgedwongen twee zomers hebben moeten uitstellen. Het zal enige tijd kosten voordat die balans weer in orde is. Het is dus afwegen wat handig is, maar vroeg boeken heeft voor 2022 de absolute voorkeur. 

Check alle gezinsreizen Amerika 
Check alle groepsreizen Amerika
Check onze individuele rondreizen Amerika

terug naar blogs