Northwest Territories

Northwest Territories

Het Canadese terratorium Northwest Territories kun je vinden in het noorden van Canada. Met maar één officiele stad staat Northwest Torritories vooral in het teken van natuur en avontuur. Je kunt hier de hoogste watervallen van Canada vinden, net als de langste rivier (de Mackenzie-rivier) en een van de diepste meren ter wereld (Great Slave Lake). Als kers op de taart heb je hier bij een bezoek in de herfst en de winter een goede kans op het spotten van het noorderlicht.

Met in het westen de Rocky Mountains, in het oosten en zuiden de grote meren en de rest van het terratorium wat meer vlakkere gebieden biedt het terratorium zeker de nodige variatie. Wel dien je keuzes te maken over wat je graag wilt bezoeken, want het terratorium is ongeveer 10 keer groter dan ons buurland Duitsland. Een groot deel daarvan bestaat echter uit ijsvlaktes en andere vlaktes. Onder het terratorium Northwest Territories vallen ook diverse eilanden in de Atlantische Oceaan. Op deze pagina focussen we op het vaste land.

Het terratorium Northwest Territories heeft als belangrijkste economische activiteit de mijnbouw, waar diamanten, goud en aardgas worden gewonnen. Het gehele terratorium ligt boven de poolcirkel, waardoor het niet de warmste Canadese staat is om in te verblijven. Door de grootte van het terratorium maakt het natuurlijk wel verschil waar je verblijft. Dieren die in het terratorium voorkomen zijn vogels, wolven, grizzlyberen, vossen, lynxen, otters, bevers en kariboes en in het uiterste noorden zelfs poolvossen en ijsberen. Op deze pagina lees je alles over het bijzondere terratorium Northwest Territories in Canada.

Algemene informatie

  • Hoofdstad: Yellowknife

  • Grootste stad: Yellowknife

  • Bevolking: 41.861 inwoners (waarvan 40% woonachtig in Yellowknife)

  • De staat staat bekend om: de hoogste watervallen van Canada, de langste rivier van Canada, de gevarieerde diersoorten, het noorderlicht en de verscheidenheid in landschap

Grote steden in Northwest Territories

Grote steden kent Northwest Territories niet echt. Het heeft zelfs maar één officiele stad, dat is Yellowknife. Verder bestaat Northwest Territories enkel uit dorpen.

Yellowknife (stad)

Yellowknife is de enige officiele stad van Northwest Territories. In de winter kun je er terecht voor wintersportactiviteiten zoals sledehondentocht, ijsvissen of sneeuwscooterritten. In de zomer kun je er wandelen. Een gave bezienswaardigheid is het ijskasteel. Je hebt hier grote kans op het zien van het noorderlicht. In het dichtbij gelegen dorp Aurora Village kun je zelfs in een tipi overnachten en in de avond het noorderlicht aanschouwen. Yellowknife heeft een eigen luchthaven. Vroeger stond de stad vooral in het teken van de goudmijnen. Er zijn diverse wandelpaden te vinden en het noorderlicht wordt het meest gezien tussen eind augustus en midden april.

Inuvik (dorp)

Indien je interesse hebt in het bereiden van de populaire Demspter Highway kom je uit in het dorp Inuvik. Dit dorp ligt net 2 kilometer boven de poolcirkel. Hier wordt met regelmaat het noorderlicht gezien. Een leuke bezienswaardigheid is de iglo vormige kerk Our Lady of Victory Church. Ook de Boot Lake trail kan leuk zijn om te bewandelen, die om het gelijknamige meer is gevormd. Over de Mackenzie River kun je een mooie boottocht maken. Je kunt zowel via de lucht als via de autoweg het dorp bereiken. Er worden vanuit Inuvik diverse avontuurlijke tours georganiseerd, waaronder activiteiten met sneeuwscooters, sledehonden, rondvluchten en boottochten.

Fort Smith (dorp)

Dit dorp kun je vinden aan de grens met Alberta. Een zeer geschikte overnachtingslocatie als je een bezoek wilt brengen aan Wood Buffalo National Park. Je kunt in het dorp het Fort Smith Visitor Information Centre vinden waar ze je meer informatie kunnen geven over het gebied, afgestemd op jouw reisperiode. Forth Smith kun je gemakkelijk bereiken met de auto en is een fijne tussenstop voor mensen die door willen reizen naar Hay River (dorp aan Great Slave Lake) of Yellowknife. Iets oostenlijker kun je interessante kalksteengrotten vinden. In het dorp zelf zijn er mogelijkheben voor een hot tub dag, een bezoek aan een sauna, een bezoek aan een zwembad, schaatsen en snowboarden in een snowboard park.

Top bezienswaardigheden en to do

Hieronder kun je een aantal bezienswaardigheden en activiteiten vinden voor Northwest Territories.

Het noorderlicht zien

Het noorderlicht kan ik twee seizoen worden bewonderd in Northwest Territories, namelijk in de herfst en in de winter. Er worden verschillende dag en meerdaagse tours georganiseerd om het noorderlicht te aanschouwen. Door de kristaheldere nachten, lage luchtvochtigheid en locatie, is het noorderlicht hier gemiddeld 200 dagen per jaar te aanschouwen. Grote kans dus en een absolute lust voor het oog!

Mackenzie Bison Sanctuary

In dit park wordt de noordelijke populatie van de bosbuffels beschermd. Het is een bescherm natuurreservaat, betekende dat je niet het gehele gebied kunt doorreizen. De beste manier om bizons te spotten is door te reizen over de Frontier Highway, waarbij de kuddes te zien zijn vanaf de snelweg. Je kunt het gebied verder enkel bezoeken tijdens een gegidste rondleiding. Als je van de staat Alberta per auto afreist naar Yellowknife, kom je langs de Mackenzie Bison Sanctuary.

Wintersport 

In de winter zijn er diverse wintersportactiviteiten te beleven in Northwest Territories. Voorbeelden hiervan zijn sledehondentochten, sneeuwscootertochten, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen, het rijden over een ice road en cross-country skiën. 

Zomeractiviteiten

In de zomer zijn er ook diverse mogelijkheden voor activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn stand up paddling, raften, kanoën en kajakken, wandelen en vissen.

Tips voor rondreizen Northwest Territories

Een absolute aanrader is om de Dempster Highway te bereiden, de enige autoroute die het gehele jaar te bereiden is tot boven de poolcirkel. Je begint deze route in Dawson City in Yukon en eindigt in Inuvik in Northwest Territories. Onderweg ga je prachtige landschappen ontdekken en heb je de kans op het spotten van diverse wilde dieren. Geen files, geen stoplichten en vooral ook heel weinig mensen. De totale lengte van de rit is 735 kilometer. Je doet over deze tocht dus meerdere dagen. We raden je aan om bij een halve tank al te gaan tanken, want je komt maar weinig tankstations tegen. 

Je kunt de hoofdstad bereiken met het vliegtuig of met de auto. Er zijn maar weinig wegen in Northwest Territories. Hierdoor ben je met name aangewezen op watervliegtuigen.

Nationale Parken en recreatie

Northwest Territories kent zes nationale parken. Dit zijn Thaidene Nëné National Park Reserve, Wood Buffalo National Park, Aulavik National Park, Nahanni National Park, Nááts'ihch'oh National Park Reserve en Tuktuk Nogait National Park. We geven hieronder informatie over een aantal nationale parken.

Wood Buffalo National Park

Wood Buffalo National Park draagt de naam van het grootste nationale park van Canada. Het is dan ook 'slechts' iets groter dan Zwitserland en je kunt het vinden op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je kunt dit nationale park vinden in de Canadese provincie Alberta en het terratorium Northwest Territories. Je hebt ontelbare wandelpaden, mogelijkheden voor vissen en je kunt diverse wilde dieren spotten in het park. In de avonden wordt ook hier soms het noorderlicht gespot. 

Locatie: zuiden van Northwest Territories

Nááts'ihch'oh National Park Reserve

Een parknaam dat niet 1, 2, 3 makkelijk uit te spreken is, vernoemd naar een berg. Je kunt dit park bereiken met een kanotocht over de Mackenzie River of in de winter via de ice road vanaf Wrigley. Er stromen diverse mooie rivieren door het park en de daarnaast heb je verschillende dominerende bergen. Je kunt het park bezoeken door een gegidste rondleiding te boeken.

Locatie: zuid-westen van Northwest Territories

Nahanni National Park

Dit nationale park is 30.050 km2 groot en stond als een van de eerste natuurgebieden op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt dit gebied herkennen aan diepe canyons, gigantische watervallen en de wilwaterrivier Nahanni River. Ervaren wildwaterrafters bedwingen deze rivier dan ook maar al te graag. Er zijn inmiddels geen vulkanen meer actief, maar vroeger hebben deze gezorgd voor de vorming van het park, tezamen met de samengeperste rotsen die het water heeft gevormd dat hier ooit het gebied nog verborgen hield. Je kunt er enkel komen door vanuit Whitehorse nar Fort Simpson te vliegen en vervolgens een watervliegtuig te nemen.

Locatie: zuid-westen van Northwest Territories

Eten en drinken

Vooral gerechten met vis, bannock (broodsoort), bosbesse en wild zoals muskusos, bizon en kariboe. Houd er rekening mee dat maaltijden hier duurder zijn dan in andere provincies en territoria in Canada. Dit heeft ermee te maken dat ze deels producten uit dit gebied kunnen gebruiken, maar ook het een en ander moeten importeren uit andere gebieden.

Kaart van Newfoundland and Labrador

Rondreizen VS