Praktische zaken

Voor een rondreis naar de VS of Canada moeten voor vertrek een aantal praktische zaken geregeld worden. De belangrijkste zaken geven we hieronder weer. Houd er rekening mee dat je als reiziger altijd zelf verantwoordelijk bent voor het beschikken over de juiste documenten. Aan de informatie op deze pagina kun je geen rechten ontlenen, die is puur bedoeld ter ondersteuning en probeert uiteraard zo volledig mogelijk weer te geven wat je moet doen. 

ESTA (Verenigde Staten)

Om naar de Verenigde Staten te mogen reizen is het noodzakelijk voor vertrek een elektronisch toestemmingsformulier in te vullen. Deze ESTA vul je in voor iedereen in je reisgezelschap. Ben je in de afgelopen twee jaar met hetzelfde paspoort eerder in de VS geweest? Controleer dan of je ESTA nog geldig is. 

Het aanvragen van een ESTA kost 14$ per persoon. Je kunt deze betalen met een creditcard. Deze hoeft niet op je eigen naam te staan. Vul je ESTA tijdig in. Boek je een groepsreis via Eager? Wacht dan af tot je van ons de gegevens ontvangt van het eerste hotel van je rondreis. Deze heb je nodig bij het aanvragen. 

Vraag je ESTA bij voorkeur aan via de officiële website

ETA (Canada)

Om naar Canada te kunnen afreizen is het noodzakelijk om voorafgaand aan je reis een ETA aan te vragen. Dit werkt in grote lijnen hetzelfde als een ESTA en is een elektronisch toestemmingsformulier. 

Het aanvragen van een ETA kost 7 CAD en is te betalen met een creditcard. Deze hoeft niet op je eigen naam te staan. 


Reis je zowel naar Canada als naar de VS tijdens je rondreis? In dat geval zul je beide formulieren apart van elkaar moeten invullen. 

Regelen voor autohuur VS of Canada

Pinnen / geld opnemen

We krijgen regelmatig vragen over wat verstandig is met betrekking tot het opnemen van geld. We raden je aan om gewoon bij aankomst in de VS of Canada te pinnen.

Zorg dat je je pinpas voor vertrek geschikt maakt voor het pinnen in Noord-Amerika. Dit kun je bij elke bank via je internetbankieren instellen voor een bepaalde periode. Neem indien mogelijk altijd een tweede bankpas of creditcard mee en houd die apart van je andere bankpas. Mocht je je pas kwijtraken om wat voor reden dan ook, dan heb je niet gelijk een groot probleem. 

Pinnen met je reguliere bankpas is vrijwel altijd de goedkoopste optie. Kies altijd voor de optie "continue without conversion". Hiermee bepaalt jouw eigen bank de wisselkoers en niet de bank waar je op dat moment geld opneemt. Dit scheelt vaak 10 tot 15%, omdat je eigen bank altijd een gunstiger wisselkoers berekent. 

Let ook op als je in winkels afrekent dat je het bedrag gewoon afrekent in dollars. 

Paspoort en geldigheid

  • Elke reiziger dient over een eigen paspoort te beschikken. Dit geldt ook voor kinderen en baby's. Het paspoort moet een digitale chip met biometrische gegevens over de houder en een machine-leesbare zone hebben. Alle Nederlandse en Belgische recente paspoorten beschikken hierover. 
  • Je paspoort dient minimaal geldig te zijn tijdens de gehele verblijfsduur in de Verenigde Staten of Canada en 1 dag daarna. Gok het er niet op natuurlijk, het is verstandiger om een nieuw paspoort aan te vragen als je huidige exact dan verloopt. 
  • Heb je een nieuw paspoort? Dan dien je je ETA of ESTA opnieuw aan te vragen!
  • Gebruik altijd je officiële naam bij de aanvraag. Deze dient overeen te komen met je paspoort. 

Reizen met een samengesteld gezin

  • Als je kinderen mee wilt nemen buiten de SCHENGEN-zone is het van belang dat je kunt aantonen dat je het gezad hebt over het kind. Met name bij samengestelde gezinnen waarbij soms sprake is van verschillende achternamen is het van belang dat er een toestemmingsverklaring meegenomen wordt naar Schiphol. Hier wordt actief naar gevraagd. Het formulier kun je hier downloaden
  • Een uittreksel uit het gezagsregister, kopie van het ouderschapsplan en een kopie van het retourticket zijn handig om aanvullend mee te nemen. Het gaat er vooral om dat aangetoond kan worden dat er gezag is en dat er toestemming is van de andere ouder om het kind mee te nemen. Een internationaal uittreksel van het basisregister kan ook nodig zijn, bijvoorbeeld als de andere ouder is overleden. 
  • Neem bij twijfel contact op met de Amerikaanse of Canadese ambassade. Zij kunnen je exact vertellen wat eventueel verder nog nodig is. 

Rondreizen VS

Rondreis USA/Canada

Autohuur VS/Canada

Waarin wijken verkeersregels Verenigde Staten af?