Hawaii (Big Island)

Hawaii informatie

Hawaii is het grootste en jongste eiland van de staat Hawaii. Het eiland krijgt de bijnaam "Big Island", mede om verwarring te voorkomen tussen de naam van de staat en van het eiland. Big Island is ontstaan uit 5 verschillende schildvulkanen die gedeeltelijk overlappen met elkaar. Deze vijf verschillende vulkanen zijn Mauna Kea, Mauna Loa, Kilauea, Kohala en Haulalai. De Mauna Kea vulkaan vormt het hoogste punt van het eiland. Hawaii beschikt unieke flora en fauna, zo vind je er watervallen, regenwouden, woestijnen, valleien, lavelden en vulkanen. 

Over Hawaii

  • De bijnaam van Hawaii is "Big Island"
  • Het Big Island van Hawaii is groter dan alle andere eilanden bij elkaar
  • Big Island blijft groeien vanwege de constante lavastroom vanuit de vulkaan Kaliauea
  • Big Island is het jongste eiland van de Hawaaiiaanse eilanden
  • Big Island heeft wel 11 verschillende klimaatzones
  • De hoofstad van Big Island is Hilo

Hawaii bezienswaardigheden

Hawai'i Volcanoes National Park

Een van de meest interessante parken in de VS wat betreft geologie is het Hawai'i Volcanoes National Park. In het Hawai'i Volcanoes National Park, gelegen in het zuidoosten van het eiland, bevinden zich twee actieve vulkanen. Het park blijft groeien doordat actieve lava de oceaan instroomt en daar afkoelt tot rots. Houd er rekening dat sommige delen van het park en de omgeving afgesloten kunnen zijn tijdens periodes van vulkanische activiteit.

Waipio Valley 

Waipio Valley, gelegen in het noordoosten van Hawaii aan de Hamakua Coast, is een prachtige vallei naast de Kohala Mountains gelegen aan de zee en lijkt bijna afgesloten van de buitenwereld. De vallei is vanwege steile kliffen aan de drie landzijden moeilijk om te bereiken, ook door de sterke golven is de vallei via de zee moeilijk bereikbaar. Er is een lang zwart zandstrand aanwezig op de plek waar de vallei de zee ontmoet. In de vallei groeien verschillende soorten planten, bomen en fruit zoals papaja's, mango's en grapefruit. De vallei is te bereiken met de auto of te voet via een steile en kronkelende weg.

Mauna Kea

Mauna Kea is met 4205 meter boven zeeniveau de hoogste berg van Hawaii, het is een slapende vulkaan die ongeveer 400 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. De Mauna Kea is de thuisbasis van de actieve onderzoeksfaciliteit het Mauna Kea Observatory. 's Nachts komen hier veel bezoekers om naar de sterren te kijken, het is een van de helderste plekken op aarde om de nachtelijke hemel te bekijken. 

Pu'uhuonua o Honaunau National Historical Park

Een ideale plek om meer te leren over de tradities van het eiland is bij Pu'uhonua o Honaunau National Historic Park. Pu'uhonua o Honaunau is een belangrijke Hawaiiaanse ceremoniële plek. De huidige tempelplek is een replica van het origineel uit het einde van de 18e eeuw. Het paleis was een toevluchtsoord die aan de zuid- en oostkant werd begrensd door een enorme L-vormige muur genaamd de Pa Pu'uhonua (Great Wall). Een systeem van wetten dwong ooit in Hawaii de sociale orde af. Elke voortvluchtige die een wet had verbroken, waar vaak de doodstraf tegenover stond, kon zijn toevlucht en vergeving zoeken binnen de muren van de Pu'uhonua. In dit park zijn ook replica houtsnijwerken van tempelgoden te zien (Tiki's) en andere bezienswaardigheden te zien.

Hapuna Beach State Park

Hapuna Beach staat bekend als een van de mooiste stranden in de VS en staat bekend om het zachte witte zand. Het strand is een uitstekende plek om te zonnebaden, zwemmen, snorkelen en om te surfen. In de omgeving van het strand liggen ook diverse wandelpaden die een fantastich uitzicht langs de kust bieden. 

Kealakekua Bay State Historical Park

In het jaar 1779 landde Captain Cook in het Kealakekua Bay State Historical Park en stierf later tijdens een gevecht met inheemse Hawaiianen.Kealekukua Bay is een beschermd Marine Life Conservation District. Er is hier een grote diversiteit aan zeeleven aanwezig met onder andere heldere vissen en koraal. Kealakekua Bay is een prachtige plek om te snorkelen, duiken en kajakken. Enkele bezienswaardigheden in het park zijn het Captain James Cook Monument en de tempel Hikiau Heiau die gebouwd is ter ere van de Hawaiiaanse god Lono.

Akaka Falls State Park

Akaka Falls State Park is de thuisbasis van de Akaka Falls en de Kahuna Falls. De Akaka watervallen zijn de hoogste van het eiland Hawaii met water dat 135 meter naar beneden valt. Je kunt de watervallen bereiken via een steil, verhard wandelpad met verschillende trappen. Het pad leidt je langs de Kahuna Falls naar de top van de Akaka Falls waar ook een prachtig uitkijkpunt aanwezig is. De omgeving van de watervallen bestaat uit tropische varens, orchideeën en bamboe. 

Things to do Hawaii

Hike naar Green Sand Beach

Green Sand Beach, ook wel Papakolea genoemd, is een van de vier groene zandstranden ter wereld.  Green Sand Beach dankt zijn kleur en naam aan olivijnkristallen die uit een 49.000 jaar oude sintelkegelvulkaan gelegen naast het strand spoelen. De Green Sand Beach is alleen toegankelijk via een twee uur durende hike van 3,22 km. Om het strand uiteindelijk te bereiken dien je langs de zijkant van een "kom" naar beneden te klimmen. Het is dus een zware hike maar zeker de moeite waard. De zee bij Green Sand Beach is erg turbulent, het wordt dus ten zeerste afgeraden om hier te zwemmen.

Helikoptervlucht

Boek een helikoptervlucht en bekijk het vulkanische gebied met kraters en lavastromen, de watervallen en kliffen van het eiland van bovenaf. Veel van Hawaii is ontoegankelijk vanaf de grond, vanuit de lucht heb je dus de unieke kans om deze verborgen parels te zien.

Duiken met mantaroggen

Op dit eiland heb je de unieke kans om met mantaroggen te duiken, op geen enkel ander eiland van Hawaii heb je deze kans. Er worden verschillende tours aangeboden om te duiken of snorkelen met mantaroggen, ook nachtelijke tours.

Surfen

Natuurlijk heb je op Hawaii ook de mogelijkheid om te surfen. Op het eiland worden surflessen aangeboden voor alle niveaus, er worden zowel privé- als groepslessen aangeboden door lokale surfbedrijven. De meeste surfscholen zijn gevestigd aan de westzijde van het eiland bij Kona. 

Accommodatie en verblijf op Hawaii

Er is een groot aanbod aan accommodaties op Hawaii, van grote resorts tot vakantiewoningen en bed & breakfasts. De grootste vakantiebestemmingen op het eiland Hawaii zijn het Kona gebied en de Kohala Coast. Dichter bij het Hawaii Volcanoes National Park aan de oostkant van het eiland zijn ook accommodaties te vinden in Hilo en Puna. Veel van de hotels op Hawaii zijn resorts in handen van grote Amerikaanse partijen. Over het algemeen kost het huren van een hotelkamer of vakantiewoning tussen de $100 - $300 per nacht voor twee personen. 

Vliegen naar Hawaii

Hawaii beschikt over twee vliegvelden, dit zijn Kona International Airport aan de westzijde van het eiland en Hilo International Airport aan de oostzijde van het eiland. Er gaan geen rechtstreekse vluchten naar Hawaii. Vanuit Amsterdam vertrekken vluchten met minimaal 1 tussenstop naar het eiland Hawaii. De meeste mensen vliegen via Los Angeles naar de eilandengroep Hawaii. Tussen de verschillende eilanden van Hawaii vliegen ook binnenlandse vluchten.

Hawaii als onderdeel van rondreis of huwelijksreis?

Het eiland Hawaii is zeker een bezoek waard! Je vindt er een zeer diverse, prachtige natuur. Bovendien heb je op dit eiland de kans om vulkanen in actie te zien. Voor huwelijksreizen is Hawaii ook een uitstekende bestemming die helemaal aan te passen is aan het budget.

Rondreizen VS

Honolulu

Kauai

Oahu