Hawaii Volcanoes National Park

Informatie Hawaii Volcanoes NP

Hawaii Volcanoes National Park ligt op het eiland Hawaii (Big Island) van de eilandenketen Hawaii. In het nationale park bevinden zich twee van 's werelds meest actieve vulkanen, de Kilauea en de Mauna Loa vulkaan. De Kilauea vulkaan is een van 's werelds meest actieve vulkanen en de Mauna Loa een van 's werelds grootste vulkanen. Het landschap in het nationale park blijft continu veranderen doordat er nog steeds lavastromen uit de Kilauea vulkaan komen. 

Hikes in Hawaii Volcanoes NP

Er zijn meer dan tien verschillende hikes aanwezig in het nationale park. De wandelpaden in Hawaii Volcanoes NP leiden je langs oude lavatunnels, door regenwoud en over oude en recente lavastromen. Het is mogelijk om zelf op pad te gaan of om mee te gaan met een wandeling onder begeleiding van een ranger. 

Zorg voor voldoende water en snacks en draag een pet of hoed. Daarnaast is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrandcreme. Er komen verschillende weersomstandigheden voor in het nationale park en het weer kan snel veranderen. Wees daarom voorbereid op heet, droog, nat of winderig weer.  Een tip is om ook regenkleding mee te nemen. Draag stevige wandelschoenen bij het hiken, het nationale park heeft namelijk een steil en rotsachtig terrein. 

Hieronder volgen beschrijvingen van enkele populaire trails. De andere trails zijn ook beschreven op de website van het nationale park.

Kilauea Iki Trail

Bij het bewandelen van de Kilauea Iki Trail daal je 122 meter af door een regenwoud waarna je uitkomt in een vulkanische krater, vervolgens wandel je over een verhard lavameer dat is ontstaan door een uitbarsting van de Pu'u Pua'i sintelkegelvulkaan in 1959. De steile en rotsachtige trail is matig tot uitdagend van niveau. De 6.4 km lange hike start vanaf de Kilauea Iki Overlook. Let op: parkeren bij Kilauea Iki Overlook is zeer beperkt, tijdens piekuren is de parkeerplaats vaak vol. Voor een langere wandeling kun je ook verbinding maken vanaf de Halema'uma'u Trail of beginnen bij Pu'u Pua'i (12.4 km), Devastation Trailhead (10.8 km).

Nahuku (Thurston Lava Tube)

Deze wandeling leidt je door een regenwoud waarna je uitkomt in een lavatunnel waar 500 jaar geleden een rivier aan lava stroomde. De 2.4 km lange wandeling begint bij Kilauea Iki Overlook, let op de beschikbaarheid van parkeerplaatsen is hier zeer beperkt. 

Ha'akulamanu (Sulphur Banks)

De makkelijke trail bij Ha'akulamanu is 2 km lang en leidt je naar een plek waar vulkanische gassen kleurrijke kristallen hebben afgezet. Dit vulkanische thermale gebied heeft vanwege de ondergrondse hitte heel weinig bomen en er zijn hier dampende scheuren en kleurrijke minerale afzettingen aanwezig. Bij Sulphur Banks komen vulkanische zwavelgassen samen met grondwaterstoom uit de grond. De trail begint bij de parkeerplaats van het Kilauea Visitor Center.

Mauna Ulu

Verken bij deze 4 km lange wandeling de lavastromen van de Mauna Ulu vulkaan uit de jaren 1969-1974 en klim 64 meter omhoog naar de top van de sintelkegelvulkaan Pu'u Huluhulu. Vanaf deze top zie je het stomende schild van de Mauna Ulu vulkaan en de Pu'u O'o vulkaankegel in de verte. Op een heldere dag kun je de Mauna Loa vulkaan, de Mauna Kea vulkaan en de Stille Ocean zien vanaf de top. De trail start op de parkeerplaats bij Mauna Ulu. 

Wegen in Hawaii Volcanoes NP

Crater Rim Drive Tour

Het Hawaii Volcanoes NP is gemakkelijk te bezoeken met de auto. De Crater Rim Drive is een van de twee hoofdwegen van het nationale park. De Crater Rim Drive Tour start bij het Kilauea Visitor Center. De bezienswaardigheden waar je langskomt bij het volgen van de Crater Rim Drive Tour zijn:

 • Kilauea Overlook: uitzicht op de Kilauea vulkaan en de Halema'uma'u krater
 • Wahinekapu: vulkanische stoomopeningen en uitzicht op de Kilauea vulkaan
 • Ha'akalumana: zwavelbanken, kleurrijke zavelkristallen en mineralen
 • Kilauea Iki Overlook: uitzicht op de vulkanische krater Kilauea Iki 
 • Nahuku: 500 jaar oude lavatunnel
 • Pu'u Pua'i Overlook: uitzicht op de Kilauea Iki krater naast de sintelkegelvulkaan Pu'u Pua'i
 • Keanakako'i Crater

Chain of Craters Road

De Chain of Craters Road is een van de twee hoofdwegen in het nationale park en biedt bezoekers een spectaculaire rit langs de hellingen van de Kilauea vulkaan naar de zee. De bezienswaardigheden waar je langskomt bij het volgen van de Chain of Craters Road zijn zijn:

 • Lua Manu: 200 jaar oude putkrater ontstaan uit Keanakako'i vulkaan
 • Pauahi Crater
 • Pu'u Huluhulu sintelkegelvulkaan
 • Mau Loa o Mauna Ulu: uitzicht op Mauna Ulu lavastromen en de Stille Oceaan
 • Kealakomo Overlook: uitzicht op een uitgestrekte lavavlakte en de Stille Oceaan
 • Pu'u Loa Petroglyphs: grootste verzameling rotstekeningen in Hawaii
 • Holei Sea Arch: een lavastenen boog die loopt vanaf steile kliffen in de Stille Oceaan

Accommodatie en verblijf rondom Hawaii Volcanoes NP

In het park is een hotel aanwezig genaamd Volcano House. Dit hotel ligt op de rand van de Kilauea vulkaan met uitzicht op de Halema'umu'u krater. Buiten het nationale park zijn veel vakantiewoningen en bed & breakfasts gevestigd in Volcano Villa, een plaats gelegen net buiten het park. In het nationale park zijn ook twee campings gevestigd, dit zijn Namakanipaio Campground en Kulanaokuaiki Campground. 

Onze tips voor Hawaii Volcanoes NP

 • Maak vooraf aan je bezoek een planning met de wandelingen die je wilt maken of de autoroutes die je wilt rijden
 • Zorg dat je op tijd komt. Hoe vroeger in de ochtend hoe rustiger het is.
 • Het is handig om wat water, snacks en fruit in te slaan voor je het park in trekt, vooral als je gaat hiken. In het Volcano House hotel is een restaurant aanwezig. Er zijn geen winkels aanwezig in het nationale park.
 • Koop als je een rondreis maakt een nationale parkpas (annual pass). Deze heb je na een bezoek aan drie parken er weer uit en is goedkoper en handig dan elke keer apart entree betalen.
 • Bedenk vooraf waar je overnacht. Als je budgetvriendelijk wilt reizen is het vaak raadzaam net iets verder van de parkingang te verblijven.
 • Zorg dat je voldoende brandstof in je tank hebt. In het park zelf kan nergens worden getankt, de dichtstbijzijnde mogelijkheid om te tanken is in Volcano Village.

Park informatie

 • Bezoek altijd even de officiële website van het nationaal park. Hier worden wegafsluitingen en afsluitingen van wandelpaden bijgehouden, maar ook waarschuwingen voor bijvoorbeeld regenval.
 • Bezoek ook zeker het visitor center. Zij hebben veel kennis over het nationale park en staan je graag te woord.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om met een parkranger educatieve programma's te volgen.
 • Bij het visitor center kun je een informatieboekje verkrijgen met onder andere wandelroutes, uitzichtpunten.

Rondreizen VS

Hawaii

Hawaii (Big Island)