Lanai

Lanai informatie

Lanai is het minst bevolkte eiland van de eilandengroep Hawaii. Lanai ligt op slechts 14,5 km afstand van Maui. Je kunt Lanai onderverdelen in drie gebieden. In Noord Lanai vind je prachtige stranden en een ruige natuur. Dit gebied kun je bereiken in een auto met vierwielaandrijving via ruige wegen. In Centraal Lanai vind je groene valleien en bossen. In Zuid Lanai vind je luxe resorts, een prachtige golfbaan en de Hulopoe Bay. Lanai is een perfecte bestemming voor de rustzoeker, de avonturier en iemand die van privacy houdt. 

Over Lanai

  • Lanai is het minst bevolkte eiland van de eilandengroep Hawaii
  • Lanai heeft ongeveer 3200 bewoners
  • Lanai heeft een grote stad genaamd Lanai City
  • Het hoogste punt in Lanai is Mount Lanaihale

Bezienswaardigheden Lanai

Shipwreck Beach

Shipwreck Beach (Kaiolohia) is een van de meest populaire bezienswaardigheden op Lanai. Door de sterke stroming is het niet mogelijk om hier te zwemmen. Verschillende schepen zijn hier gestrand door de sterke stroming samen met een aantal riffen. Vanaf het strand zal je een schipbreuk zien. Deze olietanker werd met opzet op die locatie neergezet, in tegenstelling tot andere schepen die hier met geweld strandden. Het schip, genaamd Liberty Ship, werd daar neergezet als een manier om het goedkoop te kunnen slopen. Vanaf het strand heb je een prachtig uitzicht op de eilanden Maui en Molokai. Vlakbij het strand ligt Poiawa, dit is een gebied met rotstekeningen gemarkeerd in roodbruine rotsblokken.

Garden of the Gods

Garden of the Gods (Keahiakawelo) is een kale vlakte met vreemd gevormde rotsblokken. Volgens velen komt het uiterlijk van het landschap in de buurt van het landschap van Mars. Het is een aanrader om deze plek te bezoeken bij zonsondergang wanneer de oranje gloed van de ondergaande zon het uiterlijk van de rotsformaties verandert in rode en heldere paarse tinten. Op een heldere dag kun je vanaf deze locatie de eilanden Molokai en Oahu zien liggen. 

Pu'u Pehe

Pu'u Pehe (Sweatheart Rock) ligt ongeveer 46 meter vanaf de zuidelijke kustlijn tussen Hulupoe Bay en Manele. De bekende Pu'u Pehe rijst hier 25 meter omhoog vanuit het water. Pu'u Pehe is ook bekend door een Hawaiiaanse legende. Volgens de legende sprong een krijger van deze rots nadat hij hoorde dat zijn vrouw was overleden. Om bij de rots te komen kun je vanaf het Four Seasons Resort Lanai een korte wandeling van ongeveer 15-20 minuten maken langs Hulopoe Beach en de rotswanden.

Hulopoe Beach Park

Hulopoe Beach is een strand in de vorm van een halve maan en ligt aan de zuidkust in Hulopoe Bay. Dit is een van de meest populaire stranden van Lanai. Door het kristalheldere water is dit een fantastische plek voor snorkelaars. In de getijdenpoelen aan de oostkant van de baai kun je zeesterren en heremietkreeften zien. Je hebt op deze locatie ook de kans om dolfijnen en bultruggen te spotten. De bultruggen passeren elke winter deze baai.

Polihua Beach

Aan de noordkust van Lanai ligt het 3.2 km lange afgelegen strand Polihua Beach. Dit strand was vroeger de broedplaats van zeeschildpadden, tegenwoordig is het zeldzaam om deze bedreigde dieren hier te spotten. Tussen de maanden december en april heb je de kans om hier migrerende bultruggen te spotten.

Lanai City

Lanai City werd in het begin van de jaren 1900 gesticht als een plantagestad. In die tijd had het eiland Lanai een ananasindustrie. Ooit was Lanai verantwoordlijk voor wel 75 procent van 's werelds ananasproductie. Jaarlijks wordt nog steeds een ananasfestival gevierd in de stad. Veel van de restaurants, winkels en bedrijven liggen in het gebied rondom Dole Park. 

Kaunolu Village

Tot de jaren 1880 was Kaunolu Village een vissersdorpje. Het dorp was vroeger een favoriete visplek van koning Kamehameha I. In 1962 werd het gebied benoemd tot nationaal historisch monument, tegenwoordig zijn hier de grootste overgebleven ruines van een prehistorisch Hawaiiaans dorp gevestigd. Bij een bezoek aan Kaunolu Village zal je een prachtig uitzicht hebben op de zuidelijke zeekliffen van Lanai. Daarnaast zie je hier rotstekeningen, de overblijfselen van de heilige tempel Halulu Heiau en "Kahekili's Leap". Bij Kahekili's Leap demonstreerden krijgers in het verleden hun moed door van een 18 meter hoge klif te springen.

Activiteiten en things to do Lanai

Munro Trail

Deze 20,5 km lange trail leidt je omhoog naar de top van Lanaihale langs spectaculaire uitzichtspunten en door een regenwoud gevuld met eucalyptus, pijnbomen en de ohia lehua bomen met bloesems. De bergtop Lanaihale is het hoogste punt van het eiland Lanai. Het eerste uitzichtpunt op 4 km geeft je een prachtig uitzicht op de Maunalei kloof, vanaf hier kun je op een heldere dag alle zes de Hawaiiaanse eilanden tegelijkertijd zien. 

Bultruggen spotten

Neem de kans om bultruggen van dichtbij te zien door mee te gaan met een boottocht. Elk jaar worden de watereren voor de kust van Lanai bezocht door migrerende bultruggen. De bultruggen komen elk jaar in de winter naar Hawaii om in de winter en lente hun jongen te krijgen en te voeden voordat ze voor de zomer terugkeren naar Alaska. De boottochten vertrekken van Manele Harbor. 

Golf

Lanai heeft maar 1 golfbaan, dit is Manele Golf Course en ligt aan de zuidelijke kust. De holes zijn gebouwd op de kliffen boven Hulopoe Bay en daardoor heb je tijdens het golven een prachtig uitzicht. Volgens verschillende publicaties en reisgidsen is Manele Golf Course een van de beste resortgolfbanen van Hawaii en de wereld.

Paardrijden

Verken de landschappen van Lanai te paard en rijd bijvoorbeeld de heuvels rondom Koele in of ontdek de weelderige bossen. Koele was ooit het centrum van veeteeltactiviteiten op Lanai. Er zijn verschillende trails aanwezig die slingeren door beboste toppen en door valleien, voor elk niveau is er een geschikte trail.

Boottocht

Verken de prachtige kliffen aan de kust en de stranden van Lanai vanaf het water door mee te gaan met een boottocht. Er worden bijvoorbeeld boottochten aangeboden bij zonsondergang en boottochten waarbij je op verschillende plekken stopt om te snorkelen of duiken. Het is ook mogelijk om vanaf Lanai met de veerboot naar Maui te gaan.

Accommodatie en verblijf op Lanai

Op het eiland Lanai zijn slechts 2 hotels gevestigd. Aan de zuidelijke kant van het eiland ligt The Four Seasons Resort Lanai. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Hulopoe Bay. In Lanai City ligt Hotel Lanai, dit hotel is een iets meer betaalbaar alternatief voor het resort. Daarnaast zijn er een aantal bed en breakfasts aanwezig op Lanai.

Hoe kom je op Lanai?

Er zijn geen directe vliegverbindingen met Lanai vanuit de VS. Je kunt naar Honolulu International Airport of Kahului Airport op het eiland Maui vliegen, vanaf hier vliegen verschillende lokale luchtvaartmaatschappijen door Lanai Airport. Daarnaast kun je Lanai met de veerboot bereiken vanaf het eiland Maui.

Lanai als onderdeel van rondreis of huwelijksreis?

Lanai is een klein, rustig eiland waar in vergelijking met de grotere eilanden niet heel veel te zien en doen is. Het is dus geen must om dit eiland te bezoeken tijdens je rondreis of huwelijksreis. Het kan daarentegen wel leuk zijn om vanaf Maui een dagtrip naar Lanai te maken met de veerboot. Het is dan aan te raden om een auto te huren met vierwielaandrijving zodat je de bezienswaardigheden kunt bezoeken.

Rondreizen VS

Hawaii

Hawaii (Big Island)

Kauai

Maui

Oahu