Molokai

Molokai informatie

Molokai is het op vier na grootste eiland van de eilandengroep Hawaii en ligt ten oosten van het eiland Oahu en ten noorden van Lanai. Het eiland bestaat uit twee uitgedoofde schildvulkanen, dit zijn East Molokai en de kleinere West Molokai. Het eiland is de thuisbasis van 's werelds hoogste zeekliffen en het langste koraalrif van de VS. Het eiland is verdeeld in twee geografische gebieden. De westzijde is droog en kaal door overbegrazing van herten en geiten. De oostzijde is bedekt met weelderige bossen, valleien en flora en fauna. Soms wordt Molokai ook wel het meest Hawaiiaanse eiland genoemd omdat het eiland het grootste aantal inwoners wat betreft inheemse Hawaiianen heeft. Enkele bezienswaardigheden zijn Kalaupapa National Historical Park, Papohaku Beach en Halawa Valley.

Over Molokai

  • Molokai is het op vier na grootste eiland van Hawaii
  • Molokai is het op een na minst bewoonde eiland in de staat Hawaii
  • Molokai heeft ongeveer 8000 inwoners
  • Er wordt gezegd dat Molokai de geboorteplaats is van hula (Polynesische dansvorm)
  • Molokai heeft geen stoplichten, geen winkelcentra en geen wolkenkrabbers

Bezienswaardigheden Molokai

Kalaupapa National Historical Park

Bij het schiereiland Kalaupapa in het noorden van Molokai vind je steile kliffen die uitkijken over de Stille Oceaan. Molokai North Shore Pali ten oosten van Kalaupapa National Historical Park zijn 's werelds hoogste zeekliffen volgens het Guinness Book of World Records, deze kliffen hebben afmetingen van 1097 tot 1189 meter. Kalaupapa is een historische stad en een van de meest afgelegen nederzettingen in Hawaii. Van 1866 tot 1969 diende deze plek als de locatie waar patiënten met lepra (Hansen's Disease) in quarantaine werden geplaatst. De nederzetting Kalaupapa kent dus een interessante geschiedenis. Kalaupapa is niet bereikbaar via een auto. Kalaupapa National Historical Park is alleen bereikbaar per ezelrit, wandeltocht of vliegtuig vanaf Kalaupapa Airport (LUP).

Papohaku Beach Park

Papohaku Beach in het westen van Molokai is met 4,8 km lengte een van de langste witte zandstranden in Hawaii. Het strand biedt uitzicht op Leahi (Diamond Head) op het eiland Oahu in de verte. 's Avonds kun je hier een prachtige zonsondergang bewonderen. 

Halawa Valley

Halawa Valley is een prachtige vallei en een van de meest historische gebieden van Molokai. Er wordt gelooft dat de oude Polynesiërs zich hier in het jaar 650 na Christus al vestigden. In de vallei zul je prachtige uitzichten hebben, er zijn hier ook verschillende watervallen aanwezig zoals de Mooula Falls. 

Kamakou Preserve

Kamakou Preserve ligt op de helling van de Kamakou, dit is de hoogste berg van het eiland. In het reservaat vind je meer dan 250 zeldzame Hawaiiaanse planten en enkele bedreigde vogelsoorten. Een aanrader is om te wandelen over het bijna 5 km lange Kamakou pad door ongerept regenwoud.

Maunaloa

Maunaloa is een klein plantagedorp in het westen van Molokai. Maunaloa ligt in de heuvels boven de kust en is de enige stad aan de westzijde van het eiland. In het dorp vind je meerdere accommodaties, winkeltjes, gallerijen en restaurants. Maunaloa ligt dichtbij Papohaku Beach en Kapukahehu Beach.

Kaunakakai

Kaunakakai is de centrale stad en de belangrijkste haven van het eiland Molokai. In het stadje bevinden zich verschillende eetgelegenheden, winkeltjes en accommodaties. Een aanrader bij een bezoek aan Kaunakakai is het wandelen over de langste pier van Hawaii.

Kapuaiwa Coconut Grove

Kapuaiwa Coconut Grove is een oud Hawaiiaans kokospalmenbos dat werd geplant in de jaren 1860 voor koning Kamehameha V. Het bos gelegen in Kaunakakai heeft honderden kokospalmen. Het veiligste uitzicht op de kokospalmen heb je vanaf het grasveld bij Mauna Loa Highway, er kunnen namelijk kokosnoten omlaag vallen vanuit de palmen. 

Activiteiten en things to do Molokai

Rijd naar Halawa Valley

Rijd over de Coastal Road naar Halawa Valley, dit is de Molokai-versie van "Road to Hana" op Maui. Neem voor de 45 km lange Kamehameha V Highway de hele dag de tijd. Enkele bezienswaardigheden onderweg zijn Kalokoeli Fishpond, One Ali'i Beach Park, Our Lady of Sorrows Church, Murphy (Kumimi) Beach, Sandy Beach en Halawa Beach Park.

Verzend een kokosnoot naar iemand

Verstuur een echte kokosnoot naar iemand bij Hoolehua Post Office. De kokosnoot kun je versieren met stiften of je kun een bericht op de kokosnoot schrijven. De kokosnoten zijn gratis, de verzendkosten zijn afhankelijk van het gewicht van de kokosnoot. Hoolehua Post Office is open van maandag t/m vrijdag.

Sup of kajak naar het Barrier Reef

Aan de zuidkust van Molokai ligt het langste koraalrif van de VS. Aan de zuidkant van Molokai vind je meer mangroven, zeewier en een rotsachtige kustlijn in plaats van mooie stranden. Als je kajakt of supt is het een korte afstand naar kristalhelder water met een prachtig uitzicht. Boek voor het bezoeken van het koraalrif een begeleide tour. 

Proef "Hot Bread" 

Een bezoek aan Molokai is niet compleet voordat je smeltende "hot bread" van Kenmitsu Bakery hebt geproefd. Kenmitsu Bakery ligt in het centrum van Kaunakakai en staat bij zowel de lokale bevolking als de toeristen bekend om het smeltende, hete brood. Het brood wordt belegd naar keuze met jam, boter, kaneel of roomkaas met aardbeien. Naast het brood verkoopt de lokale bakkerij ook andere lekkernijen. 's Avonds wordt het steegje naast de bakkerij, bekend als "Hot Bread Lane" drukbezocht door bewoners en toeristen die het brood komen kopen als dessert. 

Maak een Hawaiiaanse bloemenkrans

Een leuke activiteit is het maken van een eigen lei, dit is een Hawaiiaanse bloemenkrans gemaakt van de bloemen van de plumeria. Om een lei te maken zijn er ongeveer 50 van deze gele of witte bloemen benodigd. Bij Molokai's Plumeria Farm kun je een rondleiding krijgen en je eigen bloemen plukken om vervolgens een lei te maken. 

Accommodatie en verblijf op Molokai

Op het eiland Molokai zijn geen grote resorts gevestigd. Molokai biedt een verscheidenheid aan hotels, vakantiehuizen, cottages en bed & breakfasts in de stad Kaunakakai en het dorp Maunaloa. 

Weer Molokai

Het weer op het eiland Molokai is het hele jaar door aangenaam met een gemiddelde temperatuur rond 23.9 graden celsius. De westzijde van het eiland is droog en dor, terwijl de bergachtige oostkant nat en groen is. Op de hoger gelegen plekken van het eiland kan het koel en nat zijn, neem dus een jasje mee.

Hoe kom je op Molokai?

Er zijn geen directe vliegverbindingen naar Molokai vanuit de VS. Verschillende lokale luchtvaartmaatschappijen vliegen wel naar Molokai. Er gaan vluchten naar Molokai vanaf Honolulu International Airport op Oahu en vanaf Kahului Airport of Kapalua Airport op Maui.

Rondreizen VS

Hawaii

Hawaii (Big Island)

Lanai

Maui

Oahu