Ottawa

Ottawa, Ontario

Ottawa is de hoofdstad van Canada en kun je vinden in de staat Ontario, vlakbij de grootste stad van Canada, Toronto. Het is een moderne maar gemoedelijke stad dat in het teken staat van politiek, geschiedenis en cultuur. Dit kun je onder andere ontdekken door een bezoek te brengen aan het parlementsgebouw en de diverse musea.

Door de gunstige ligging en de fijne sfeer van de stad trekt Ottawa jaarlijks zo'n 144.000 bezoekers. Canada in het algemeen trekt ongeveer 22,1 miljoen bezoekers per jaar, betekende dat veel mensen de stad toch overslaan of een ander gebied bezoeken. Op deze pagina vertrellen we je waarom het het waard is om ook de hoofdstad een bezoek te brengen!

Over Ottawa

 • Ottawa is de hoofdstad van Canada

 • Ottawa heeft 995.000 inwoners (ter vergelijking: de grootste stad Toronto heeft 2,93 miljoen inwoners)

 • Een derde van de bevolking van Ottawa spreekt Frans en 45% is tweetalig (Frans en Engels)

Bezienswaardigheden Ottawa

De volgende bezienswaardigheden in Ottawa kunnen we je aanraden.

Parliament Hill

Dit is het parlementsgebouw van Canada. Het leuke aan dit gebouw is dat je het gewoon mag bezichtigen van binnen! Je mag zelf een rondje lopen door het gebouw, maar kunt dit ook doen met een rondleiding als je meer te weten wilt komen. Bezoek vooral de nationale bibliotheek in het gebouw. Vanuit de klokkentoren heb je een mooi uitzicht over Ottawa. Om 10.00 is er iedere dag in de zomermaanden een wisseling van de wacht aan de voorzijde van het gebouw. Bekijk ook even of in jouw reisperiode toevallig de spectaculaire licht- en geluidshows worden uitgevoerd en loop direct ook even een rondje over Confedaration Square.

Rideau Canal

Wandel direct een stukje langs het ernaast gelegen Rideau Canal. Een bijzonder weetje is dat dit kanaal zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het kanaal verbindt Montreal en Kingston met elkaar en is aangelegd tussen 1826 en 1832. In de zomer wandelen mensen graag langs het kanaal of zijn ze hier bezig met sport. In de winter is het mogelijk om hier te schaatsen over de 8 kilometer lange ijsbaan.

Byward Market

Byward Market is de grootste markt van Canada. Je kunt hier onder andere souvenirs, fruit en andere lokale producten scoren. Boeren uit de omgeving komen hier samen om hun waren te verkopen. Byward Market is tevens ook een van de oudste markten van Canada en bestaat al sinds 1826. Bij slecht weer kun je de indoor markthallen bezoeken. Bij goed weer kun je ook langs de kraampjes buiten een rondje lopen. Hier kun je ook voldoende restaurants en barretjes vinden om de dag geslaagd af te ronden.

National Gallary of Canada

Voor mensen die interesse hebben in kunst is het een aanrader om National Gallary of Canada te bezoeken. Je kunt hier diverse kunstwerken aanschouwen van onder andere Rembrandt, Mondriaan, van Gogh, Leonardi da Vinci, Michelangelo en Picasso. Niet alleen schilderen zijn te aanschouwen, maar ook beeldhouwwerken en foto's.

Canadian War Museum

Ook Canada heeft een oorlogsverleden. Zo heeft het land onder andere een rol gespeeld bij de Eerste en Tweede Wereloorlog. In het Canadian War Museum kom je meer te weten over de rol van Canada tijdens deze oorlogen. Naast kleinere voorwerpen die tentoongesteld worden, zoals uniformen, medailes en documenten, kun je hier ook tanks en andere voertuigen aanschouwen. 

Rideau Hall

Aanvullend op de vorige bezienswaardigheid is het ook een aanrader om Rideau Hall te bezoeken. Dit is het gebouw waar de huidige gouverneur-generaal is gehuisvest. Hier komen jaarlijks nog vele buitenlandse staatshoofden. Niet alleen de kamers zijn mooi om te bewonderen, maar ook in de tuinen kom je ogen tekort. Dit was tevens de locatie waar Wilhelmina, Juliana en Beatrix verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Activiteiten en things to do Ottawa

Er zijn een aantal activiteiten mogelijk in Ottawa.

Wandelen in the Green Belt

The Green Belt is een mooi stukje groen waar je kunt wandelen over de diverse aangelegde wandelpaden. Ook is het leuk om een fiets te huren en door dit gebied te fietsen. Combineer dat met een mooie fietstocht door de stad en een gezellige picnick en je hebt een hele mooie dag op je planning. De stad kent goed aangelegde fietspaden.

Winkelen en eten in de wijk Westboro

In de wijk Westboro kun je leuke boetiekjes vinden. Daarnaast kun je hier absoluut culinair genieten. Ze verkopen hier de meest uiteenlopende maaltijden.

De Diefenbunker (en escape room)

30 kilometer van de stad vandaan kun je de Diefenbunker vinden. Deze bunker is hier gebouwd tijdens de Koude Oorlog en is ontzettend groot. Indien er een aanval met een atoombom zou zijn, zou de gehele Canadese regering hier kunnen schuilen. Inmiddels is daar wat minder angst voor en is de bunker publiek toegankelijk. Je kunt een rondleiding nemen, maar ook deelnemen aan de grootste Escape Room ter wereld.

Nog veel meer!

 • Op zomerse dagen kun je een van de stranden bezoeken op Petrie Island

 • Doe boodschappen op de Amerikaanse manier in de grote Walmart

 • Bezoek het Canada Agriculture and Food Museum

 • Loop een rondje door Major's Hill Park

Toptips Ottawa

Hoe lang verblijven?

We adviseren twee dagen in Ottawa. In twee dagen tijd kun je de bezienswaardigheden bezoeken die je het meest aanspreken en heb je ook tijd om rustig ergens een hapje te eten zonder je druk te maken of je daar wel genoeg tijd voor hebt.

Vliegen naar Ottawa en beste reistijd

Ottawa heeft een redelijk klein vliegveld. Je kunt niet rechtstreeks naar Ottawa vliegen, maar wel met een overstap. 

Ottawa staat bekend als een van de koudste hoofdsteden ter wereld. Daardoor raden we je aan om de stad te bezoeken in de zomer. Ook in de herfst en lente kun je een bezoek brengen aan de stad en toeristen ontwijken, maar is het weersafhankelijk wat en hoeveel je kunt ondernemen. De beste reisperiode is van mei tot oktober. Mocht je echter graag Ottawa in winterse omstandigheden willen ontdekken; go for it.

In de omgeving van Ottawa

Een bezoek aan Ottawa valt goed te combineren met een bezoek aan andere Canadese steden. Zo kun je de volgende steden zonder al te ver te moeten rijden:

 • Gatineau (Quebec): 10 minuten rijden

 • Montreal (Quebec): 2 uur rijden

 • Toronto (Ontario): 4 - 4,5 uur rijden

 • Quebec (Quebec): 4,5 uur rijden

 • Mississauga (Ontario): 4,5 uur rijden

 • Hamilton (Ontario): 4,5 - 5 uur rijden

Voor mensen die geinteresseerd zijn om hun bezoek aan Canada te combineren met een bezoek aan de Verenige Staten, is het mogelijk om Ottawa te combineren met de volgende Amerikaanse steden:

 • New York City (New York): 7 uur rijden

 • Philadelphia (Pennsylvania): 7 uur rijden

 • Pittsburgh (Pennsylvania): 8 - 8,5 uur rijden

 • Washington D.C.: 9 uur rijden

Bezienswaardigheden in de omgeving die de moeite waard kunnen zijn, zijn als volgt:

 • Thousand Islands National Park: 1 - 1,5 uur rijden

 • Algonquin Provincial Park: 2 - 2,5 uur rijden

 • Mont-Tremblant National Park: 2 - 2,5 uur rijden

 • Montmorency Falls: 4,5 uur rijden

 • Georgian Bay Islands National Park: 5 uur rijden

 • Canyon Sainte-Anne: 5 uur rijden

 • Niagara Falls: 5,5 uur rijden

Eten en drinken in Ottawa

Canada staat bekend om onder andere het maken van maple syrup. Eigenlijk kun je dus ook niet Canada verlaten zonder een pannenkoek te hebben geprobeerd met deze zoetigheid. Ook kun je lekkere gerechten met zalm of andere vissoorten eten. In Ontario kent de Canadese keuken veel Amerikaanse invloeden.

Daarnaast kun je terecht in een van de vele internationale keukens. Zo kun je een Chinese maaltijd scoren in Chinatown, een Griekse maaltijd in Greektown en een Italiaanse maaltijs in de wijk Little Italy. Ze hebben gemakkelijk de wijken vernoemd naar waar je wat kunt vinden. 

Rondreizen VS