Douaneregels Verenigde Staten

Voor het inreizen naar de Verenigde Staten is het noodzakelijk een ESTA aan te vragen. Dit is een formulier dat je online invult en waarmee je toegang vraagt tot de VS. Vanwege COVID-19 is het momenteel slechts onder zeer strenge voorwaarden toegestaan om naar de Verenigde Staten te reizen. 

De onderstaande informatie geldt dan ook voor de "normale" situatie waarin inreizen in de VS gewoon mogelijk is. 

ESTA formulier

Het is verplicht om voor je naar de Verenigde Staten reist een ESTA formulier in te vullen. Met dit formulier krijg je onder het "Visa Waiver Program" maximaal 90 dagen toegang tot de VS als toerist. Wij raden je aan dit uitsluitend via de officiële website te doen. Dit is de goedkoopste manier om je aanvraag te doen. 

Belangrijk om te weten:

  • De kosten voor het aanvragen zijn $14
  • Je kunt de kosten betalen met een creditcard. Deze hoeft niet op je eigen naam te staan, je kunt dus ook een creditcard van iemand anders gebruiken als je er zelf geen hebt
  • Een ESTA is nodig voor elke reiziger, dus ook voor kinderen en baby's.
  • Reis je binnen twee jaar opnieuw naar de VS? Dan kun je je bestaande ESTA bijwerken met het adres waar je verblijft. Je hoeft dan geen nieuwe aan te vragen. 
  • Krijg je een nieuw paspoort? Wacht dan tot je deze hebt. Je ESTA is gekoppeld aan je paspoortnummer. Raak je je paspoort tussentijds kwijt of verloopt deze, dan moet je je ESTA opnieuw aanvragen. 
  • LET OP: een Nederlands paspoort bevat nooit de letter O. Dit kan soms verwarrend zijn! 

Wat heb je nodig voor je ESTA aanvraag?

  • Een geldig paspoort, dat na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is
  • Een creditcard die niet per se op je eigen naam hoeft te staan
  • De gegevens van het hotel van de eerste overnachting. Voor rondreizen in de VS is het voldoende om het adres en telefoonnummer van het hotel waar je de eerste nacht slaapt in te vullen. 
  • Je dient je ESTA uiterlijk 72 uur voor vertrek ingevuld te hebben. Later kan in de meeste gevallen wel, maar ze kunnen dan niet garanderen dat je ESTA tijdig goedgekeurd is. Dit wordt gecontroleerd op de vertrekkende luchthaven aan de hand van je paspoortnummer. 

Hoe lang voordat je ESTA goedgekeurd wordt?

De snelheid waarmee een ESTA wordt goedgekeurd wisselt. In sommige gevallen is het bijna direct en kun je de pagina verversen waarna je ziet staan dat alles goedgekeurd is. Meestal duurt het 1 tot 2 dagen voor je dit ziet staan. Alleen als er "iets" aan de hand is met je aanvraag kan het langer duren. 

Visa bureau's

Er zijn in Nederland tientallen bedrijven actief die je kunnen helpen bij het verzorgen van een ESTA. Dit is vooral handig als je slecht Engels spreekt of de zekerheid wilt van een extra controle op je gegevens. In alle overige situaties raden we je aan het rechtstreeks via de officiële website te regelen. 

Het aanvragen van een visum is altijd de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf. 

Naar de VS met een strafblad & uitzonderingen

Indien je een veroordeling hebt gehad is de kans aanwezig dat je ESTA aanvraag automatisch wordt afgewezen. In dat geval val je niet onder het "VISA waiver program" waar je onder valt als je een ESTA aanvraagt. 

Ook als je in voorgaande jaren naar bijvoorbeeld Iran, Irak, Soedan, Syrië, Libië, Somalië of Jemen hebt gereisd dien je via de ambassade een visum aan te vragen. 

Ben je ooit in het verleden langer gebleven dan toegestaan? Ook dan moet je een regulier visum aanvragen. 

TSA precheck

Als je regelmatig naar de Verenigde Staten reist is het uitvoeren van de TSA precheck een goede manier om sneller door de douane te komen in de VS.

Je betaalt hiervoor een bedrag van rond de 100$ en moet bij aankomst in de VS eenmalig een interview met een douane beambte voeren waarmee ze inschatten wat voor reiziger je bent. Is dit eenmaal goedgekeurd, dan krijg je een Trusted Traveler ID. Deze kun je op je vliegticket bij laten plaatsen aan de balie en zo versneld door de douane. Op drukke luchthavens kan dat uren schelen. Dit nummer is 5 jaar geldig. 

LET OP: het volgen van deze procedure betekent NIET dat je geen ESTA meer hoeft aan te vragen! 

Val je onder de bovenstaande uitzonderingen? Dan kun je via de Amerikaanse ambassade contact opnemen. Twijfel je? Dan kun je daar ook navragen of jouw situatie binnen de reguliere ESTA-aanvraag valt. 

Wat mag je invoeren?

Behalve natuurlijk je persoonlijke eigendommen mag je nog een aantal dingen invoeren als je naar Amerika reist. Houd er rekening mee dat indien je contant geld mee hebt met een waarde van 10.000$ of hoger, je dit aan dient te geven. Doe je dit niet en volgt controle? Dan kan het bedrag in beslag genomen worden!

Je mag 100 sigaren of 200 sigaretten invoeren. Cubaanse sigaren zijn verboden in te voeren. Ook mag je maximaal 1 liter sterke drank met een maximale waarde van 100$ invoeren. 

Niet toegestaan zijn drugs, fruit, planten, vlees, zaden en zuivelproducten. Houd hier rekening mee. 

Bagage en vliegen met overstap

Vlieg je met een overstap naar Amerika? In dat geval dien je op de heenweg je bagage op te halen bij de eerst luchthaven waar je stopt. Nadat je door de douane gegaan bent haal je je koffer op. Deze kun je vervolgens bij een transferbalie weer afgeven. Dit wijst zich vanzelf trouwens, dus niks om je druk om te maken.

Zorg er wel voor dat je ruim voldoende overstaptijd hebt. Op drukke dagen kan op sommige airports een lange rij staan bij met name de douane. Dit is de afgelopen jaren trouwens veel verbeterd, maar op drukke dagen kan het soms een tijdje duren. Als je via Eager je ticket boekt zorgen wij dat we altijd een vlucht kiezen met voldoende overstaptijd zodat je niet onrustig hoeft te wachten. 

Disclaimer: bovenstaande informatie is bedoeld als hulpmiddel. Het is aan jezelf als reiziger om te zorgen dat je over de juiste documenten beschikt en dat je op de hoogte bent van geldende regels. 

 

 

Rondreizen VS

Groepsreis New York & Washington

Autohuur VS/Canada

ESTA / ETA aanvragen

Waarin wijken verkeersregels Verenigde Staten af?