--

Kenai Fjords National Park

Informatie Kenai fjorden NP

De fjorden van het Nationaal Park zijn indrukwekkend, niet in de laatste plaats vanwege de gletsjers die tot aan de zee reiken. Het Kenai Fjords nationaal park is grotendeels beschermd natuurgebied en bestaat uit bergen, gletsjers en zee. 1 van de grootste ijsvelden van de VS vind je hier. 

Doordat de Kenai Fjords makkelijk te bereiken zijn vanuit Anchorage is het een van de meest bezochte nationale parken van Alaska. 

Activiteiten Kenai Fjords

Zoals alles in Alaska is het niet goedkoop om georganiseerde activiteiten te ondernemen. De hoofdreden hiervoor is het korte zomerseizoen waarin mensen voor een heel jaar hun inkomen moeten verdienen. Daarnaast is de infrastructuur beperkt en kost het aanbieders een hoop extra moeite om activiteiten aan te kunnen bieden. Houd er rekening mee dat bij prijzen die je ziet staan de sales tax en de verwachte fooi van 10% tot 20% niet meegenomen is. 

Kajakken bij een gletsjer

Er zijn niet veel plekken in de fjorden waar je kunt kajakken bij een gletsjer. Met de meeste excursies ga je op een jetboat naar een plek vlakbij de gletsjer, waarna je twee uur de tijd hebt om tot vlak bij de gletsjer te varen, uiteraard onder toeziend oog van een ervaren gids. Een unieke en serene ervaring die je nog lang bij zal blijven. Vertrek is vanuit Seward en zoals bij de meeste activiteiten is vroegtijdig boeken aan te raden. Boek je via Eager2Travel een rondreis Alaska? Dan heb je de mogelijkheid om activiteiten toe te voegen op het moment dat je kunt inloggen bij je reisinformatie. Wij zorgen dan dat alles voor je geregeld is. 

Gletsjer en wildlife cruise

Goedkoper, maar minder uniek is een cruise over de fjorden. Er zijn verschillende varianten te boeken, van korte tot lange tochten. Onderweg kun je bultruggen, orka's, zeeleeuwen en papegaaiduikers spotten. De meeste cruises varen langs een gletsjer en hebben vaak een lunch inbegrepen, zodat je je daar niet druk om hoeft te maken. 

Gegidste tour door Nationaal park met de bus

Je bekijkt onder andere Exit glacier, Mile 0 van de Iditarod (de bekendste sledehondenwedstrijd ter wereld) en je maakt een rondje op een hondenslee. Lunch is inbegrepen en je krijgt alle uitleg van een local die er al jaren woont. AL met al een mooie excursie als je niet heel veel tijd hebt om de Kenai Fjords zelf te ontdekken. 

Gletsjertour per helicopter

Tijdens een vlucht van ongeveer 30 minuten vlieg je over fantastische natuur. Je ziet ijsbergen drijven, gigantische ijsvelden en vliegt naar Bear Glacier. Je gids vertelt je over de headset precies wat je onder je allemaal ziet. 

Hikes in Kenai Fjords NP

Alaska is wild! Dat betekent ook dat de infrastructuur beperkt is. Er zijn dan ook nauwelijks wandelpaden te vinden in het nationaal park. Voor mensen die Alaska voor het eerst bezoeken en geen echte vergaande outdoor-ervaring hebben raden we af om zelf backcountry te gaan. Heb je interesse om het echte wilde Alaska te proeven, dan is het inhuren van een lokale gids de beste manier om dat te doen. Dat is natuurlijk niet goedkoop, maar wel heel veel veiliger. 

De enige echte wandelpaden zijn in het Exit Glacier gebied. Hier kun je eenvoudig parkeren en vervolgens korte wandelingen maken naar de gletsjer toe. Wees voorzichtig op plekken waar het ijs boven je hoofd is. Grote stukken ijs kunnen zonder waarschuwing naar beneden vallen. 

De Gletsjer Overlook Trail is een goed onderhouden wandelpad met mooie uitzichten over de gletsjer. Het is geen extreme wandeling, maar wel pittig. 

Wil je een echte dagwandeling maken? Dan kun je de Harding Icefield Trail lopen van 13 kilometer. Een pittige dagwandeling met fantastische uitzichten onderweg. Bereid je goed voor op deze tocht en neem voldoende water mee. Gletsjerwater is niet geschikt om te drinken. 

Houd ook serieus rekening met beren op de weg. Langs de kant van de weg groeien verschillende bessensoorten waar zwarte beren gek op zijn. Vergeet nooit je afval weer mee terug te nemen. Er zijn in de zomerperiode trouwens hikes die door een ranger worden geleid. Je hoeft hier niet voor te reserveren. 

Kenai fjorden

Accommodaties en waar te verblijven?

Het nabijgelegen Seward is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Kenai Fjords. Er zijn echter beperkt hotelplekken beschikbaar. Vroeg boeken, vaak een jaar vantevoren is aan te raden. Veel accommodatie in Alaska is relatief eenvoudig. Reken niet op grote dure hotels met enorm veel faciliteiten, tenzij je bereid bent de hoofdprijs te betalen voor je verblijf natuurlijk. Er zijn in heel Alaska privé lodges te vinden, maar daar zit wel een prijskaartje aan. Verblijven moet normaalgesproken voor tussen de 100 en 200 euro per nacht kunnen. 

Flora en Fauna

Het overgrote deel van de Kenai fjords is niet of nauwelijks begroeid. Toch zijn er veel verschillende soorten bessenstruiken, ideaal voor beren en andere dieren. In het gebied vind je berggeiten, elanden, beren, stekelvarkens en marmotten. Ook wolven struinen door het gebied. Daarnaast vind je de Bald Eagle, zeeleeuwen, zeehonden, zee-otters en verschillende soorten walvissen, waaronder orka's en bultruggen. Daarnaast zijn er verschillende soorten zalm, papegaaiduikers en in zee natuurlijk een verscheidenheid aan vissoorten. 

Elke zomer verblijven meer dan 50.000 vogels in het gebied. Voor natuurliefhebbers zijn er dus ontzettend veel mogelijkheden om zowel landleven als zeeleven als vogels te spotten. 

Onze tips voor Kenai Fjords NP

  • Overweeg absoluut een helicoptervlucht of cruise. Een cruise is een stuk goedkoper, er zijn er verschillende te boeken. 
  • Kajakken is voor de sportieve mens een adembenemend mooie ervaring. 
  • Boek een reis naar Alaska een jaar voor vertrek of nog langer. Zo heb je nog ruime keus in accommodatie en is de kans dat je bepaalde plekken niet kunt bezoeken kleiner.
  • Zoek goed vooraf uit welke rivieren op welk moment de zogeheten Salmon run hebben. In die periode zwemmen de vissen tegen de stroom in naar hun geboortegronden. Dit is het moment om beren te zien en bijna gegarandeerd succesvol. Informeer bij je hotel naar de beste plekjes. Vroeg in de ochtend of tegen schemering heb je het meeste kans op succes, maar beren zijn zo verblind door de gigantische hoeveelheid eten die ze kunnen krijgen in korte tijd, dat ook overdag de kans groot is. 
  • Ga niet alleen de wildernis in zonder dat je precies weet wat je doet. Als je dat wel doet, huur een gids. Ga je zelf, laat dan je hotel exact weten welk plan je hebt en wanneer je terug wilt komen. Zo kunnen ze een oogje in het zeil houden. 
  • Controleer vooraf goed wat je verzekering wel en niet dekt. Dat is belangrijk als er iets gebeurt. 

Rondreizen VS