--

Fooien in de Verenigde Staten

Een van de belangrijkste verschillen tussen Nederland en de VS is het geven van fooi. Waar het in Nederland geen noodzakelijkheid is of een kwestie van naar boven afronden, is het in de Verenigde Staten niet alleen wenselijk om een fooi te geven, maar meer een verplichting. Op deze pagina gaan we je er alles over vertellen. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Waarom geef je fooi in Amerika?

In de VS geldt voor heel veel staten dat er geen verplicht minimumloon is. Dat betekent dat een deel van het bedienende personeel geen vast salaris krijgt of slechts een gedeelte vast staat. Er zijn wel staten waar een minimumloon geldt, maar vaak zijn dit de staten waar ook de kosten voor levensonderhoud een stuk hoger liggen. 

Een fooi is daarnaast een teken van waardering en een cultureel gegeven in de Verenigde Staten. Het hoort er dus gewoon bij. 

Geef je altijd fooi en zo ja, waar en wanneer? 

Fooi geef je op alle plekken waar iemand je verzorgt. Laat je dus je koffer naar je kamer brengen door een medewerker? Dan is een fooi van toepassing. Eet je in een restaurant? Dan is een fooi gebruikelijk.

Haal je een kop koffie bij een koffieketen? Dan is het aan jezelf om wel of geen fooi te geven. De algemene stelregel is dat wanneer iemand een dienst verleent waar je zelf gemak van ervaart, een fooi van toepassing is.

Dit geldt dus voor:

- Restaurants
- Kappers, massages en manicures (verzorging)
- Hulppersonen in hotels 
- Buschauffeurs en taxi-chauffeurs. 

Bij taxi's is het goed om op te merken dat als je je taxi via een dienst als Uber bestelt, je wel fooi kunt geven, maar dit pas achteraf doet als de rit je goed bevallen is. 

Hoeveel fooi geef je?

Let er op dat als je met meerdere mensen uit eten gaat en je allemaal je eigen deel betaalt, de sales tax nog niet berekend wordt in de prijs. Deze wordt pas bij het afrekenen opgeteld en kan voor wat onduidelijkheid zorgen. Er zijn enkele staten zonder sales tax, maar meestal komt er dus een bescheiden bedrag bij, vergelijkbaar met onze BTW.

Goed om te onthouden is dat elke staat in de VS eigen wetten en regels heeft op dit gebied. Sales tax in Californië is heel anders dan sales tax in Montana (want die bestaat daar niet).

Bij de meeste restaurants wordt fooi gesuggereerd op het moment dat je met een creditcard betaalt. In het algemeen geldt:

15% - tevreden, maar niet bijzonder
20% - gangbaar bij goede service
22% - als je heel erg tevreden bent
>22% - is niet noodzakelijk in de meeste gevallen. 

De laatste jaren zie je steeds hogere percentages standaard voorbij komen. Voel je vooral niet verplicht om hier gehoor aan te geven. Ook zie je op steeds meer plekken de optie om een fooi te geven, met name als je met een creditcard betaalt. Het is dan vaak een standaardvraag die gesteld wordt voor je daadwerkelijk betaalt. 

Eet je met een groep in een restaurant? In veel gevallen wordt dan automatisch een gratuity in rekening gebracht. Het is dan niet meer nodig om daar bovenop nog een losse fooi te geven, maar het mag natuurlijk wel. 

Geen fooi geven, is dat een optie?

In alle eerlijkheid: nee. Je bent in een ander land met andere gewoonten en een andere cultuur. De mensen die jou helpen moeten leven van de fooi in veel gevallen en zijn daar echt van afhankelijk. Het is dus uitermate onbeleefd om geen fooi te geven. Een beetje wennen voor de gemiddelde zuinige Nederlander, maar reken dus altijd minimaal 20% bij je restaurantbon op. 

Fooi op meer en meer plekken

De laatste jaren zie je op steeds meer plekken de optie om fooi te geven verschijnen. Nu hoef je als je naar een fastfood-keten gaat of een kop koffie haalt echt niet verplicht een fooi te geven. Is er echter iemand die je bedient of helpt, dan is een fooi wel gebruikelijk. 

 

terug naar blogs