New Brunswick

New Brunswick

New Brunswick is een provincie in het oosten van Canada, het is de enige provincie in Canada die officieel tweetalig Engels-Frans is. De hoofdstad van de provincie is Fredericton, de grootste stad is Saint John. De provincie grenst in het noorden aan Quebec, in het oosten aan de Atlantische Oceaan, in het zuidoosten aan Nova Scotia en aan de Amerikaanse staat Maine in het westen. New Brunswick is een van de kleinere provincies in Canada, de provincie heeft ongeveer de grootte van Ierland of Schotland.

(Grote) steden New Brunswick

Fredericton

Fredericton is de hoofdstad van New Brunswick en ligt aan de oevers van de Saint John River. Enkele bezienswaardigheden in de historische stad zijn het Garisson District, Government House, Officers' Square, Christ Church Cathedral en Boyce Farmers Market. De binnenstad van Fredericton is eenvoudig te voet te verkennen. 

Moncton

Moncton is de op een na grootste stad in de provincie New Brunswick en is ook de grootste tweetalige stad (Frans - Engels) in de provincie. Bezichtig de vloedbranding van de Bay of Fundy bij het Tidal Bore Park, bezoek Magnetic Hill of maak een wandeling in het Mapleton Park.

Saint John

Saint John is de grootste en oudste stad in de provincie en ligt aan de Bay of Fundy. Saint John is de oudste opgenomen stad in Canada, opgericht in 1785. Een van de meest belangrijke bezienswaardigheden in New Brunswick is de Reversing Falls. Saint John beschikt over enkele van de beste gebouwen met een Victoriaanse architectuur in Canada. Bezoek zeker Prince William Street, de St. John's Anglican Church en de City Market.

Nationale parken New Brunswick

Fundy National Park

Fundy National Park ligt in het zuidoosten van New Brunswick aan de Bay of Fundy, vlakbij het dorp Alma. Beleef hier 's werelds hoogste getijden, de ruige kustlijn, weelderige bossen en meer dan 25 watervallen. Wanneer het eb is kunnen de bezoekers van het park de bodem van de Bay of Fundy verkennen, wanneer het vloed is verdwijnt de bodem onder 15 meter hoog zoutwater. Een aanrader is ook zeker om een van de watervallen te bezoeken, Third Vault Falls is een aanrader. In het park zijn meer dan 25 wandelpaden aanwezig. Naast het hiken heb je in het nationale park ook mogelijkheden om te kajakken en te mountainbiken.

Kouchibouguac National Park

Kouchibouguac National Park ligt in het oosten van de provincie en omvat barrière eilanden, gouden zandduinen, lagunes, weelderige bossen en kleurrijke zoutmoerassen. Het nationale park ligt op 1 uur rijden van Moncton en op 2,5 uur rijden van Fredericton. Ontdek de Mi'gmaq tradities en cultuur in een wigwam, kajak over oceaanwater naar een kolonie grijze zeehonden, fiets of hike over een van de vele paden of verken samen met een gids de ondiepe zoutwaterlagunes.

Bezienswaardigheden New Brunswick

Hopewell Rocks

De Hopewell Rocks, gelegen aan de oevers van de Bay of Fundy, zien er bij hoog en laag water erg verschillend uit. Bij hoog water lijken de rotsen op kleine met bomen begroeide eilandjes, je kunt de rotsen dan bekijken vanaf een reeks platforms. Een andere mogelijkheid bij vloed is om tussen de rosten door te kajakken. Bij laag water torenen de rotsen hoog boven het strand uit, je kunt dan de rotsen vanaf het strand bezichtigen. De rotsen zijn uitgehouwen door getijdenerosie gedurende duizenden jaren. Doordat de toppen van de ronde rotsen bedekt zijn met vegetatie worden de Hopewell Rocks soms ook wel de "Flowerpot Rocks" genoemd. Bij het bezoekerscentrum kun je meer leren over hoe de rotsen gevormd zijn. 

Grand Manan Island

Grand Manan Island is een kleine vissersgemeenschap vlakbij de monding van de Bay of Fundy. Grand Manan Island is alleen bereikbaar per veerboot vanuit Blacks Harbour. Het eiland omvat ruige kliffen, vuurtorens en verschillende vissersdorpjes. Op het eiland volgt een weg de zee over een lengte van 35 km. Het eiland is een populaire locatie voor het spotten van walvissen en andere waterdieren zoals de witflankdolfijn, bruinvis en vier soorten zeehonden. Daarnaast zijn op het eiland ook meer dan 240 soorten vogels te spotten. 

Reversing Falls

Door het extreme tijverschil van de Bay of Fundy ligt het zeeniveau bij eb vier meter onder de St. John rivier en bij vloed vier meter boven de rivier. Doordat het water zo snel en krachtig stijgt wordt het water terug naar de monding van de rivier geduwd, door dit proces stroomt het water naar achteren. Het water wordt over een rotsrug geduwd wanneer het door de nauwe kloof stroomt, hierdoor wordt een waterval gevormd die stroomopwaarts stroomt. De rivier hervat zijn natuurlijke stroming wanneer het eb wordt, bij eb ontstaat er een waterval die stroomafwaarts stroomt. De beste uitzichten op de Reversing Falls heb je vanaf de Reversing Falls Bridge en vanaf de Skywalk Saint John. Een andere uitzichtpunt bevindt zich in het Fallsview Park, hier bevindt zich ook het Stonehammer Geopark waar je ook meer kunt leren over hoe de kloof ooit is gevormd door een gletsjer.

Roosevelt Campobello International Park

Campobello Island is de locatie waar de voormalige Amerikaanse president Franklin Roosevelt ooit zijn zomers doorbracht. De voormalige president wordt door de naam van deze locatie, het Roosevelt Campobello International Park, herdacht. Het hoogtepunt van het eiland is het historische zomerlandgoed van Roosevelt. Naast het landgoed van Roosevelt zijn hier verschillende andere zomerhuizen gevestigd. Verder omvat het park bossen, moerassen, vuurtorens en oevers. Campobello Island is bereikbaar van half juni tot september per veerboot vanaf het vasteland, het eiland is het hele jaar door bereikbaar per brug vanuit Lubec in de Amerikaanse staat Maine. 

Kings Landing

Kings Landing is een levend geschiedenismuseum gelegen in het westen van de provincie aan de St. Johns Rivier. Tijdens een bezoek aan dit dorp reis je terug in de tijd naar het landelijke New Brunswick in de tijd van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Bezoek een van de interactieve tentoonstellingen waar meer dan 70.000 voorwerpen uit het verleden te bewonder zijn, volg een van de workshops waar je 19e-eeuwse vaardigheden en ambachten kunt leren en bekijk de demonstraties van de gekostumeerde acteurs. 

Village Historique Acadien

In de 17e eeuw vestigden de Franse kolonisten hun huizen in New Brunswick, zij werden de Acadians genoemd. Het museumdorp Village Historique Acadien omvat 40 bewaard gebleven en gerepliceerde huizen, werkplaatsen en winkels uit het leven van de Acadians tussen 1780 en 1949. Gekostumeerde acteurs demonstreren hier tegenwoordig verschillende vaardigheden en ambachten uit die tijd zoals wol spinnen, Acadische gerechten koken, hoefijzers smeden en hooi snijden. De nakomelingen van de Acadians wonen in het noordoosten van de provincie, langs de kust ten noorden van de stad Moncton. Deze regio staat nu bekend als de Acadian Peninsula.

Rondreizen VS