Saskatchewan

Saskatchewan

Over Saskatchewan

De provincie Saskatchewan heeft ongeveer 1.2 miljoen inwoners . De provincie grenst in het noorden aan Northwest Territories, in het noordoosten aan Nunavut, in het oosten aan Manitoba, in het westen aan Alberta en in het zuiden aan de Amerikaanse staten Montana en North Dokota. De inwoners van de provincie wonen voornamelijk in de zuidelijke prairiehelft, de noordelijke helft is grotendeels bebost en dunbevolkt. 

Saskatchewan informatie

  • Hoofdstad: Regina
  • Grootste stad: Saskatoon
  • Inwoners: ongeveer 1.2 miljoen

(Grote) steden Saskatchewan

Regina

Regina, gelegen in het zuiden van de provincie, is de hoofdstad van Saskatchewan. De stad dient als het commerciële hart voor de zuidelijke helft van de provincie. Enkele bezienswaardigheden zijn het Provincial Legislature, het RCMP Heritage Centre en het Wascana Centre.

Saskatoon

Saskatoon is de grootste stad in de provincie Saskatchewan, de stad wordt ook wel het "Parijs van de Prairies" genoemd vanwege de prachtige koperkleurige bruggen in de stad. De stad heeft een groot historisch en cultureel aanbod. Enkele bezienswaardigheden zijn het Wanuskewin Heritage Park, het Western Development Museum, het Ukrainian Museum of Canada en Meewasin Valley.

Nationale parken Saskatchewan

Prince Albert National Park

Het Prince Albert National Park ligt 200 km ten noorden van Saskatoon en omvat uitgestrekte prairies, weides met bomen, rivieren, meren en bossen. In het nationale park leven bizons, adelaars, elanden, beren en nog veel meer andere wilde dieren. In het nationale park zijn genoeg activiteiten te ondernemen zoals hiken, fietsen, paardrijden, golfen en langlaufen. Het park beschikt over meer dan 120 km aan trails en 7 meren waar kajakroutes mogelijk zijn.

Grasslands National Park

Grasslands National Park omvat een gebied aan prairiegraslanden, het is een van de weinige overgebleven natuurlijke graslanden in Noord-Amerika. Het nationale park ligt in het zuiden van de provincie, boven de Amerikaanse staat Montana. Vele bizons zwerven door dit uitgestrekte, ongerepte gebied. Verder leven er in het park ook enkele bedreigde dieren zoals de holenuil, gaffelantilope en de zwartstaartprairiehond. Bekijk de dinosaurusfossielen, bekijk de kampementen van de First Nations (inheemse volkeren van Canada) en ontdek de ruïnes van de prairieboerderijen.

Provinciale parken Saskatchewan

De provincie Saskatchewan beschikt over 39 provinciale (historische) parken, hieronder worden enkele van de populairste parken toegelicht.

Lac La Ronge Provincial Park

Lac La Ronge Provincial Park is een van de grootste parken in de provincie en ligt in het hart van het Churchill River systeem. In het verleden vervoerden de voyageurs bon over de Churchill River naar Hudson's Bay. In het park bevinden zich meer dan 100 meren. Verken de wateren per kano (meer dan 30 routes), probeer te vissen, bewonder de Holy Trinity Anglican Church of ga zwemmen. In de winter zijn hier ook enkele activiteiten zoals langlaufen te ondernemen. 

Cypress Hills Interprovincial Park

Cypress Hills Interprovincial Park ligt tussen de provincies Saskatchewan en Albert en biedt prachtige uitzichten, torenhoge heuvels, weelderig bos en uitgestrekte prairies. 

Buffalo Pound Provincial Park

Het gebied wat nu Buffalo Pound Provincial Park is werd gebruikt door de First Nations (inheemse volkeren van Canada) om bizons te drijven. Tegenwoordig is het een prairiepark met een meer en talloze bomen, bij de paddock is nog steeds een levende kudde bizons te zien. Verder zijn hier vele mogelijkheden voor fietsen en wandelen.

Meadow Lake Provincial Park

Meadow Lake Provincial Park is een van de grootste provinciale parken en beschikt over meer dan 20 meren, rivieren en beken. Het park biedt een van de beste stranden in Saskatchewan en vele activiteiten zoals viser, hiken en fietsen.

Bezienswaardigheden Saskatchewan

Batoche National Historical Site

Batoche heeft een belangrijke rol gespeeld in de Canadese geschiedenis en was het hoofdkwartier van de Louis Riel, inwoner van de bevolkingsgroep Métis, tijdens de opstand Northwest Rebellion in 1885. De opstand eindigde na een beslissende strijd uiteindelijk ook in Batoche. Op deze plek kun je meer leren over de manier van leven van de Métis bevolkingsgroep en over de gebeurtenissen die leidden tot de opstand en de strijd in het jaar 1885. In de Church of St. Antoine de Padoue zijn nog steeds kogelgaten uit de strijd te zien. Batoche National Historical Site is geopend van half mei tot de herfst.

Tunnels of Moose Jaw

Bezoek de ondergrondse tunnels in de stad Moose Jaw en leer meer over de unieke Canadese geschiedenis van deze plek. Je kunt hier twee 50 minuten durende tours volgen. De "Passage to Fortune" tour leert je over de Chinese immigranten in Canada. De Chinezen kwamen hier werken en velen van hen gingen ondergronds om de belasting te vermijden, vanuit de tunnels runden zij hun bedrijf en soms woonden zij hier zelfs. De "The Chicago Connection" tourt leert je over het Prohibition tijdperk toen de rum-runners de tunnels gebruikte om alcohol op te slaan. Al Capone was betrokken bij deze smokkelindustrie en heeft zelfs kort in de tunnels gewoond om de FBI te ontwijken. 

Fort Walsh National Historical Site

Fort Walsh werd opgericht in 1875 speelde een belangrijke rol in de Canadese geschiedenis, de bedoeling van het fort was het stoppen van de illegale whiskyhandel. Het fort was van de North West Mounted Police en was de locatie van het Cypress Hills Massacre. Bezoek het fort en ontdek hoe het leven was in een werkend fort tijdens de wetteloze tijd van rotgut whiskylopers. Leer hier meer over traditionele ambachten, hoor over de legendes van de Métis bevolkingsgroep en ontdek hier meer over de geschiedenis en de nasleep van het bloedbad in Cypress Hills.

Big Muddy Badlands

Verken het woestijnachtige landschap van Big Muddy Badlands, uniek voor de provincie. Big Muddy Badlands ligt in het zuiden van de provincie en strekt zich uit tot aan Manitoba. Het Biggy Muddy Badlands gebied maakte ooit deel uit van de Outlaw Trail, dit was een systeem van grotten en paden dat zich uitstrekte van Canada naar Mexico. Je kunt in de zomer rondleidingen volgen en meer leren over het gebruik van de grotten en paden. Een must-see in dit gebied is Castle Butte, de torenhuge structuur van zandsteen en klei stijgt 70 meter omhoog vanuit de prairies. Castle Butte diende als belangrijk herkenningspunt voor de inheemse volkeren van Canada en later ook voor de vroege kolonisten.

Rondreizen VS