Mesa Verde National Park

Mesa Verde NP informatie

In het zuidwesten van Colorado ligt het Mesa Verde National Park. Uniek aan dit Nationale Park is dat het hier niet draait om de natuur, maar om de geschiedenis van de Pueblo indianenstam die hier ruim 700 jaar tot de 13e eeuw leefde. Mesa Verde staat bekend om de vijf grote dorpen die in de rotsen zijn gebouwd. De ruim 600 klifwoningen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, daarnaast beschermt het park ongeveer 5000 andere archeologische vindplaatsen. 

Op deze pagina vind je meer informatie over het nationaal park, de mooiste hikes in Mesa Verde NP en informatie over bezienswaardigheden, tarieven en meer.

Hikes in Mesa Verde National Park

Mesa Verde National Park is een mooie plek om te wandelen. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen, deze variëren in moeilijkheid en lengte. Voor sommige hikes is het noodzakelijk om je vooraf te registreren bij het museum of bij het begin van de trail. Het is ook mogelijk om sommige hikes te lopen onder begeleiding van een gids.

We raden je aan om goed vooronderzoek te doen. Zo kun je bij aankomst al bepalen welke hike je wilt doen en de nodige voorbereidingen treffen. De website van de National Park Services is een goed uitgangspunt voor actuele en up-to-date informatie over het park.

Populaire hikes in Mesa Verde NP

Petroglyph Point Trail

Begin aan deze trail door naar Chapin Mesa te rijden, hier begint de Petroglyph Point Trail van ongeveer 3,8 kilometer. Bij het bezoekerscentrum kun je een gids verkrijgen van deze trail, hiermee kun je de 30 markeringen ontcijferen die onder andere archeologische vindplaatsen langs het pad identificeren. Deze trail is uitdagend en avontuurlijk, je daalt namelijk 2,6 mijl af in de canyons van Spruce en Navajo via smalle en steile paden en klimt vervolgens via een stenen trap weer omhoog. Onderweg zul je prachtige petroglyphen tegenkomen van diverse stammen die de rotsen sieren, dit zijn rotstekeningen van de indianen. Vanaf de top zul je een prachtig uitzicht hebben over de omringende valleien en canyons.

Point Lookout Trail

Deze 3,5 kilometer lange uitdagende hike over steile kronkelpaden zal je leiden naar een adembenemend uitzicht over de Montezuma and Mancos Valley. Vanaf het vlakke uitkijkpunt zijn ook de bergketens La Plata en San Juan goed zichtbaar.

Badger House Trail

De 3,6 kilometer lange trail start vanaf de top van Wetherill Mesa en zal je terugbrengen naar 400 jaar prehistorie. Onderweg zul je uitzicht hebben op verschillende klifwoningen, maar de ruïnes zijn het hoogtepunt van deze hike. Het gaat hier om de ruïnes op de top van de rotsen. Er zijn een heleboel informatieborden aanwezig voor de liefhebbers om meer te leren over de geschiedenis van de Pueblo indianenstam. 

Soda Canyon Overlook Trail

Dit is een ideale hike als je op zoek bent naar een korte route die veel te bieden heeft, deze 1,9 kilometer lange route is toegankelijk voor mensen van elke leeftijd en met elke conditie. Deze trail leidt je over een grindpad en biedt je een geweldig uitzicht op het Balcony House, waar je normaal alleen toegang tot hebt via een begeleide wandeling. Onderweg zul je ook langs andere archeologische vindtplaatsen komen en bovendien wordt je op de top van de rots beloond met een indrukwekkend uitzicht over de Soda Canyon.

Bezienswaardigheden Mesa Verde

Cliff Palace

De grootste en meest populaire klifwoning in Mesa Verde NP is het Cliff Palace. Deze grotnederzetting bevat volgens recente studies 150 kamers en 23 kiva's (ceremoniële kamers) waar ooit een bevolking van ongeveer 100 mensen woonde. Cliff Palace kan alleen worden bezocht tijdens een rondleiding onder begeleiding van een gids, deze rondleidingen vinden plaats van eind mei tot midden september en duren 1 uur. Kaartjes voor deze rondleiding dienen van tevoren te worden gereserveerd bij het Mesa Verde Visitor and Research Center of online en kosten $7 per persoon.

Balcony House

Het Balcony House is ingebouwd in de wand van de Soda Canyon in een brede, lage uitsparing. Balcony House wordt met 40 kamers als een middelgrote klifwoning beschouwd. Het Balcony House kan alleen bezocht worden tijdens een rondleiding onder begeleiding van een gids, deze rondleidingen vinden plaats van eind april tot begin oktober en duren 1 uur. Kaartjes voor deze rondleiding dienen van tevoren te worden gereserveerd bij het Mesa Verde Visitor and Research Center of online en kosten $7 per persoon. De rondleiding is wel uitdagend, je moet door een 4 meter lange tunnel klimmen en meerdere ladders beklimmen om er te komen.

Long House

De Long House is de op een na grootste ruïne in Mesa Verde NP en ligt op Wetherill Mesa, in het westen van het park. Het Long House kan alleen bezocht worden tijdens een rondleiding onder begeleiding van een gids, deze rondleidingen vinden plaats van midden mei tot midden oktober en duren 2 uur. Kaartjes voor deze rondleiding dienen van tevoren te worden gereserveerd bij het Mesa Verde Visitor and Research Center of online en kosten $7 per persoon. 

Spruce Tree House

Het Spruce Tree House is de op twee na grootste klifwoning in Mesa Verde NP en ligt op de rand van de Spruce Canyon. Spruce Tree House bevat ongeveer 130 kamers en 8 kiva's (ceremoniële kamers), er wordt vermoeden dat hier een bevolking van 60 tot 80 mensen woonde. Deze nederzetting is de best bewaarde van Mesa Verda National Park. Helaas is het Spruce Tree House na een rostval in 2015 voor onbepaalde tijd niet geopend voor publiek. 

Step House

Er is duidelijk bewijs dat het Step House bewoond werd door twee afzonderlijke stammen op dezelfde locatie, dit maak de klifwoning uniek. Je kunt het Step House zelfstandig, gratis bezoeken via een trail van ongeveer 1,6 km. Bij het Step House is een parkwachter aanwezig om eventuele vragen over de klifwoning te beantwoorden. Reken ongeveer 45 minuten voor een bezoek aan Step House.

Activiteiten in Mesa Verde National Park

Chapin Mesa Museum

Bezoek het Chapin Mesa Museum voor een kijkje in het leven van de Pueblo indianen. In dit museum vind je archeologische overblijfselen zoals artefacten, kunst van de indianen en diorama's die het leven van de Pueblo indianen illustreren. Daarnaast wordt er elk half uur een korte film getoond waarin meer wordt verteld over de geschiedenis van Mesa Verde.

Mesa Top Loop Road

De Mesa Top Loop Road is een 10 kilometer lange rit door de tijd. Langs deze route vind je korte en gemakkelijk toegankelijke verharde paden die je leiden naar twaalf verschillende archeologische vindplaatsen, inclusief uitzichten over canyons, valleien en klifwoningen. Enkele hoogtepunten op deze route zijn het Square Tower House Overlook en uitzichten over het Cliff Palace vanaf Sun Point View en Sun Temple.

Accommodaties rondom Mesa Verde NP

Ongeveer 6,5 km ten noorden van de ingang van Mesa Verde ligt Morefield Campground en biedt plaats voor tenten, trailers en RV's. De camping is geopend van begin mei tot half oktober. Far View Lodge is het enige hotel in Mesa Verde NP. Far View Lodge ligt op ongeveer 24 km ten zuiden van de ingang van Mesa Verde en op ongeveer 10 km van het Chapin Mesa Museum. Het hotel is geopend van mei tot half oktober. 

Het stadje Cortez ligt op ongeveer een kwartier rijden van Mesa Verde NP, dit is een prima overnachtingslocatie. Ook de stadjes Mancos en Dolores liggen dichtbij Mesa Verde National Park.

Eten en drinken Mesa Verde NP

Er zijn meerde restaurants en cafés in het nationaal park waar je terecht kunt voor lunch en diner, van een snelle hap tot uitgebreid dineren met prachtig uitzicht. De meeste restaurants zijn gedurende het zomerseizoen, eind mei tot eind oktober, geopend. Het Spruce Tree Terrace Cafe is het hele jaar door geopend.

Onze tips voor Mesa Verde NP

 • Reserveer op tijd tickets voor de klifwoningen die je wilt bezoeken.
 • Maak vooraf aan je bezoek een planning met de wandelingen die je wilt maken.
 • Zorg dat je op tijd komt. Hoe vroeger in de ochtend hoe rustiger het is.
 • Het is handig om wat water, snacks en fruit in te slaan voor je het park in trekt. Vooral voldoende water is belangrijk, er zijn weinig plekken met schaduw in het park. Bij alle park faciliteiten, waaronder Cliff Palace en Wetherill Mesa Kiosk, kun je je waterflessen bijvullen.
 • Koop als je een rondreis maakt een nationale parkpas (annual pass). Deze heb je na een bezoek aan drie parken er weer uit en is goedkoper en handig dan elke keer apart entree betalen.
 • Bedenk vooraf waar je overnacht. Als je budgetvriendelijk wilt reizen is het vaak raadzaam net iets verder van de parkingang te verblijven.
 • Zorg dat je voldoende brandstof in je tank hebt. Tanken is alleen mogelijk in het park bij de Morefield Campground. Je zult minstens 80 km rijden terwijl je in het park bent dus plan dit goed.

Park informatie 

 • Bezoek altijd even de officiele website van het nationaal park. Hier worden wegafsluitingen en afsluitingen van wandelpaden bijgehouden, maar ook waarschuwingen voor bijvoorbeeld regenval en gevallen rotsblokken.
 • Bezoek ook het visitor center. Zij hebben veel kennis en staan je graag te woord.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om met een parkranger educatieve programma's te volgen.
 • Bij het binnengaan van het nationaal park kun je een informatieboekje verkrijgen met onder andere wandelroutes, uitzichtpunten

Rondreizen VS