ESTA / ETA aanvragen

ESTA / ETA aanvragen

Om Amerika binnen te mogen reizen dien je een ESTA aanvraag te doen, voor Canada is dit een ETA aanvraag. Op deze pagina kun je meer informatie vinden over de aanvragen.

Wat zijn het ESTA en ETA?

De ESTA aanvraag dien je te doen indien je Amerika binnen wilt reizen en de ETA aanvraag dien je te doen als je Canada binnen wilt reizen. Je dient het elektronische toestemmingsformulier verplicht in te vullen om het land binnen te mogen reizen. ESTA staat voor Eelectronic System for Travel Authorization. ETA staat voor Electronic Travel Authorization. Het zijn het niet, maar je kunt het zien als een soort van visa.

esta aanvraag eta aanvraag

ESTA/ETA aanvraag doen

We raden je aan om het formulier tijdig in te vullen, ook al kan dit maximaal tot 72 uur voor vertrek. Meestal wordt alles direct goedgekeurd, maar indien dit niet het geval is, kan er nog wat tijd overheen gaan (bijvoorbeeld als je in aanraking bent gekomen met de politie). Gun jezelf de rust van het tijdig invullen. Vanaf het moment dat je vertrekinformatie in je reisaccount online komt kun je de aanvraag doen. Dit is namelijk het moment dat er voldoende deelnemers zijn voor de reis. In je vertrekinformatie kun je ook het adres van de eerste accommodatie vinden, dat je dient in te vullen in het formulier.

ESTA aanvraag

 • De aanvraag kun je online doen via de officiele website
 • Rechtsbovenin kun je de taal instellen naar het Nederlands.
 • De kosten van het ESTA aanvraag is 14 Amerikaanse dollar.
 • Benodigdheden: Geldig paspoort waarmee je naar Amerika reist (en daar het volledige verblijf geldig is)

ETA aanvraag

 • De aanvraag kun je online doen via de officiele website.
 • Er staat op de website een hulpdocument in het Nederlands.
 • De kosten van het ETA aanvraag is 7 Canadese dollar.
 • Benodigdheden: Geldig paspoort waarmee je naar Canada reist (en daar het volledige verblijf + 1 dag geldig is)

Rekening mee houden voor ESTA/ETA aanvraag

Er zijn een aantal dingen handig om rekening mee te houden bij je ESTA en/of ETA aanvraag. Dit zijn als volgt.

Algemeen

 • Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk voor het juist en tijdig invullen van de elektronische toestemmingsformulieren. Wij mogen je helaas niet helpen bij het invullen hiervan, maar op deze pagina helpen we je graag verder op weg. Indien je vragen hebt over het invullen van het ESTA/ETA raden we je aan om contact op te nemen met de ambassade. Zij kunnen je het beste op weg helpen. 
 • Er zijn ook diverse bureautjes die je kunnen helpen bij de aanvraag. Hier zit wel een prijskaartje aan. Controleer of je dit via een betrouwbare website doet.
 • Je kunt een ESTA aanvragen voor een bezoek van maximaal 90 dagen.
 • Reis je samen met anderen? Houd er dan rekening mee dat voor iedereen een apart formulier ingevuld dient te worden. Ook voor kinderen.
 • De gemiddelde tijd dat iemand nodig heeft om het ESTA formulier in te vullen is 23 minuten. De gemiddelde tijd dat iemand nodig heeft om het ETA formulier in te vullen is 13 minuten. Bereken voor de zekerheid wat extra tijd.
 • Reis je mee met de Canada/Amerika rondreis? Dan dien je zowel een ESTA als ETA aan te vragen. Dit is ook zo als je een tussenstop hebt in Canada of Amerika met het vliegtuig (komt zo goed als niet voor).

Paspoort

 • Vraag het ESTA/ETA aan met het paspoort waarmee je gaat reizen. Indien je een nieuw paspoort dient aan te vragen, zal je moeten wachten tot je deze hebt voordat je het online formulier in kunt vullen. Het formulier is namelijk gekoppeld aan je paspoortnummer. Zorg voor wat speling bij de verloopdatum van je paspoort.
 • Een Nederlands paspoort bevat nooit de letter O. Indien je dus twijfelt, gaat het om het cijfer 0.

Betaling

 • Voor de betaling van de aanvraag dien je een creditcard te hebben (hoeft niet op jouw naam te staan).

Verkiesbaarheidsvragen

 • Beantwoord de verkiesbbaarheidsvragen bij het ESTA naar waarheid. Indien je een van de vragen dient te beantwoorden met een 'ja', dan gaat je aanvraag via de ambassade. Indien je niet de waarheid invult kan dat ervoor zorgen dat je niet wordt toegelaten in de Verenigde Staten.

esta aanvraag eta aanvraag

Veelgestelde vragen ESTA/ETA aanvraag

Hieronder behandelen we een aantal veelgestelde vragen.

Bij het ESTA aanvraag wordt gevraagd om een Nationaal Identificatienummer. Is dit het paspoortnummer of mijn BSN?

Het Nationaal Identificatienummer is je BSN nummer.

Wat moet in invullen bij 'ander staatsburgerschap' bij het ESTA aanvraag?

Hier hoef je alleen iets in te vulen indien je een tweede nationaliteit hebt.

Wat moet ik invulen bij 'Global Entry Programme' op het ESTA aanvraag?

Nederland is niet toegevoegd aan deze lijst (2020). Hier kun je daarom een 'nee' invullen.

Moet ik mijn social media kanalen invullen bij het ESTA aanvraag?

Nee, dit is geen verplicht veld en hoef je dus niet perse in te vullen. Soms wordt hier bij binnenkomst in de VS naar gevraagd, maar dat hebben wij nog nooit meegemaakt.

Wat moet ik invullen bij 'reist u naar de VS op doorreis naar een ander land'?

Indien je mee reist naar Amerika kun je hier een 'nee' invullen. Je bent immers niet op doorreis naar een ander land, hooguit heb je een tussenstop waarbij je uiteindelijk ook eindigt in Amerika. Indien je mee gaat naar Canada en een tussenstop maakt in Amerika voordat we naar Canada vliegen, dien je hier wel 'ja' in te vullen.

Help, er wordt gevraagd om een adres van een overnachting?

Dat klopt. In je vertrekinformatie in je reisaccount kun je het adres vinden van de eerste overnachtingslocatie. Je hoeft enkel dit adres in te vullen.

esta aanvraag eta aanvraag

Wat nog meer regelen voor vertrek?

Op onze support & contact pagina kun je veel informatie vinden over de rondreizen door Amerika en/of Canada, waaronder bijvoorbeeld informatie over het vliegen naar Amerika, vaccinaties en inentingen, betalen in Amerika en rijden in Amerika.

Ook kun je hier een handige pagina vinden of regelen voor vertrek en paklijst. Heel veel is natuurlijk al geregeld door Eager2Travel, maar bij een bezoek aan Amerika en/of Canada zijn er altijd een paar dingen die je zelf nog dient te regelen.

Deze pagina geeft je een handig overzicht van wat je allemaal dient te regelen voor vertrek als je mee gaat met een van de gezinsreizen, individuele reizen of groepsreizen van Eager2Travel.

Let op: we helpen je graag, maar je kunt aan deze pagina geen rechten ontlenen.