Haleakala National Park

Haleakala National Park

Haleakala National Park, gelegen op het eiland Maui, is een van de twee nationale parken in de staat Hawaii. Het nationale park is vernoemd naar de Haleakala schildvulkaan, dit is 's werelds grootste slapende vulkaan. Haleakala betekent "huis van de zon" in het Hawaiiaans. De legende gaat rond dat halfgod Maui de zon met een lasso ving, om de zon vervolgens pas los te laten nadat de zon beloofde zijn voortgang langs de hemel te vertragen. 

Het Haleakala National Park bestaat uit drie verschillende gebieden. Summit Area omvat de top van de Haleakala vulkaan. Kipahulu Area is een kustgebied waar je regenwoud, watervallen en prachtige uitzichten over de zee vindt. De Wilderness Area bestaat uit de maanachtige Haleakala krater en het bovenste gedeelte van de groene Kipahulu Vallei. De verschillende delen in het park zijn niet direcht met elkaar verbonden via wegen, maar kunnen allemaal bereikt worden via Kahului.

Hikes Summit Area

Summit Area beschikt over meer dan 48 km aan hiking trails. De hoge ligging van de Summit Area veroorzaakt een lagere zuurstofconcentratie in elke ademhaling, hoogteziekte komt hier dan ook voor. De temperaturen in dit gebied varieren van -1 tot 18 graden. Het weer in dit gebied is erg onvoorspelbaar waardoor je moet uitkijken voor onderkoeling.

Halemau'u Trail

Deze populaire 1.8 km lange trail leidt je over een rotsachtig pad naar een uitkijkpunt op de Haleakalu krater. Onderweg naar het uitkijkpunt steek je een natuurlijke landbrug over die bekend staat als "Rainbow Bridge". Voorbij het uitkijkpunt op de Haleakala krater loopt het pad ong. 3.2 km slingerend de krater in. In de krater sluit de trail aan op de Sliding Sands Trail. De meeste mensen keren terug nadat ze het uitkijkpunt op de krater hebben bezocht. 

Keonehe'ehe'e (Sliding Sands)

Deze populaire 17.8 km lange daghike begint bij Keonehe'ehe'e Trailhead bij de parkeerplaats van het Heleakala Visitor Center. De trail leidt je door de vallei en eindigt bij Halemau'u. De eerste bezienswaardigheid na ong. 7.3 km is de kratervloer waarvoor je 762 meter afdaalt. De tweede bezienswaardigheid op ong. 9.2 km is "Pele's Paint Pot". Dit gebied ligt vlakbij de noordhelling van de Halali'i sintelkegelvulkaan en staat bekend om de heldere kleuren die de grond heeft. De derde bezienswaardigheid op ook ong. 9.2 km is de Kawilinau, dit is een 20 meter diepe vulkanische put die vroeger de "bodemloze put" werd genoemd. Hierna ga je in noordelijke richting en maak je een lange klim naar Halemau'u. Het is handig om de auto bij Halemau'u te parkeren en om aan het begin van de wandeling naar Keonehe'ehe'e te liften.

Hikes Kipahulu Area

Kipahulu Area aan de oostelijke flank van de vulkaan is afgelegen en alleen bereikbaar via de Hana Highway. Je vindt in dit gebied een totaal andere omgeving. Het landschap bestaat uit regenwouden, watervallen en de kustlijn bij de oceaan.

Kuloa Point Trail

Deze in totaal 0.8 km lange trail start bij het Kipahulu Visitor Center en leidt je naar de 'Ohe'o Gulch. De 'Ohe'o Gulch wordt soms ook wel de "Seven Sacred Pools" genoemd. Deze meertjes worden omringt door palmbomen en watervallen. Je hebt hier ook een prachtig uitzicht over de oceaan, onderweg kom je langs archeologische vindplaatsen. De meertjes zijn soms gesloten om te zwemmen vanwege gevaarlijke omstandigheden.

Pipiwai Trail

De bijna 6.5 km lange Pipiwai Trail leidt je over een pad dat slingert door een zoetwaterstroom en door diverse bosgebieden met uitzicht op watervallen. Na 800 meter bereik je Makahiku Overlook waar je een eerste uitzicht hebt op de Makahiku Falls. Na 1.6 km wandelen doorkruis je een bamboebos. Uiteindelijk brengt het pad je na een klim naar een uitkijkpunt op de prachtige Waimoku Falls.

Things to do en activities Haleakala NP

Zonopkomst en zonsondergang

De meest populaire activiteit op de Haleakala is de zonsopkomst of zonsondergang bekijken. Als je het park wilt betreden voor zonsopgang dan dien je daarvoor vooraf te reserveren op de site van het nationale park. Voor het bekijken van de zonsondergang is het maken van een reservering niet nodig. 

Fietsen

In voor iets meer adrenaline? Boek dan een fietstocht of huur een fiets en daal de Haleakala te fiets af. Tijdens de afdaling zul je prachtige uitzichten hebben op onder andere de kust, de Maui vallei en de West Maui Mountains.

Zipline

Bekijk de landschappen van het nationale park van bovenaf door een Haleakala Zipline Tour te boeken.

Helikoptervlucht

Een andere manier om het park vanaf boven te aanschouwen is door een helikoptervlucht te boeken. Vanuit de lucht heb je de kans om veel verborgen plekken en landschappen van Maui te ontdekken. Daarnaast zul je natuurlijk uitzicht hebben op de Haleakala vulkaan, het Hana regenwoud en de watervallen aan de kust.

Accommodatie rondom Haleakala NP

In het nationale park zijn geen hotels aanwezig. Wel zijn er drie historische houten cabins met elk plek voor max. 12 personen gevestigd in het nationale park. Deze cabins zijn alleen bereikbaar via een trail. Naar de Holua cabin dien je 5.9 km te hiken, naar de Kapalaoa cabin 8.9 km en naar de Paliku cabin 15 km. Voor het overnachten in een van deze cabins dien je vroeg van tevoren te reserveren.

Er zijn twee backcountry campings aanwezig in het park, dit zijn Holua Campsite en Paliku Campsite. Deze backcountry campings zijn alleen bereikbaar via een trail en zijn gevestigd op dezelfde locatie als de hierboven genoemde cabins. Voor het kamperen op de backcountry campings is een vergunning nodig. Daarnaast is er ook een normale camping gevestigd in het park, dit is Hosmer Grove Campground. Reserveren voor deze camping is niet mogelijk.

Onze tips voor Haleakala NP

  • Smeer je goed in en neem ook regenkleding of warme kleding mee. De weersomstandigheden in het nationale park kunnen namelijk snel veranderen.
  • Neem ruim voldoende water mee en snacks mee, in het park zelf zijn geen voorzieningen om eten te kopen. Bij de bezoekerscentra kun je wel je waterfles bijvullen.
  • Zorg dat je op tijd komt. Hoe vroeger in de ochtend hoe rustiger en hoe groter de kans op parkeerplekken. 
  • Koop een nationale parkpas (annual pass) als je een rondreis maakt. Deze heb je na een bezoek aan drie parken er weer uit en is goedkoper en handiger dan elke keer apart entree betalen.
  • Bedenk vooraf waar je overnacht. Als je budgetvriendelijk wil reizen is het vaak raadzaam net iets verder van de parkingang te verblijven.
  • Zorg dat je voldoende brandstof in je tank hebt, in het park zelf is geen mogelijkheid om te tanken. In Pukulani en Hana vlakbij de parkingangen is er wel de mogelijkheid om te tanken.

Park informatie

  • Bezoek altijd even de officiële website van het nationaal park. Hier worden wegafsluitingen en afsluitingen van wandelpaden bijgehouden, maar ook waarschuwingen voor bijvoorbeeld regenval en onweer.
  • Bezoek ook het visitor center. Zij hebben veel kennis en staan je graag te woord.
  • Er zijn verschillende mogelijkheden om met een parkranger educatieve programma's te volgen.

Rondreizen VS

Maui