Great Basin National Park

Great Basin National Park

In de staat Nevada kun je het mooie nationale park Great Basin vinden. De naam van het park is te danken aan de ligging. Het regenwater dat hier valt kan niet worden afgevoerd naar de zee, waardoor het de naam Great Basin National Park heeft gekregen, letterlijk vertaald de 'grote bekken'. Hierdoor is de natuur echter mooi. Veel water zorgt natuurlijk voor goed groeiende bomen en planten! Hier kun je dan ook de Pinus Longaeva vinden, een boomsoort die gerust 5000 jaar oud wordt.

Great Basin National Park is een park met een oppervlakte van 312 vierkante kilometer. Voor Amerikaanse begrippen een redelijk klein park, voor Nederlandse begrippen best wel groot. Ter vergelijking: de Utrechtse Heuvelrug heeft een oppervlakte van 30 vierkante kilometer. Ondanks dat het een van de minder bekende parken van de Verenigde Staten is, kunnen we een bezoek zeker aanraden. Zeker door de gunstige ligging.

Scenic Drive Great Basin NP

Door middel van het rijden over de Wheeler Peak Scenic Drive kom je uit bij verschillende bezienswaardigheden van het park, net als de startpunten van diverse mooie hikes. We raden je daarom zeker aan om deze negentien kilometer lange route te rijden als je Great Basin National Park bezoekt.

Handig om te weten is dat deze scenic drive enkel geopend is van juni tot oktober. Door de haarspeldbochten kunnen er namelijk minder leuke situaties ontstaan in winterse omstandigheden. Aan het einde van de rit kun je de benen strekken tijdens de Island Forest Trail van een kwart mijl.

Bezienswaardigheden Great Basin National Park

Lehman Caves

In Great Basin National Park kun je een bijzonder grottenstelsel vinden, de Lehman Caves. In het bezoekerscentrum van het nationale park kun je tickets kopen voor de druipsteengrotten, waarna je deze kunt bezoeken met een gids. Ook kun je deze al van tevoren online bestellen als je al weet welke dag je ze wil bezoeken. Vooral op drukke dagen in de zomer is het raadzaam om de tickets al van tevoren te reserveren.

Je kunt kiezen voor een Lodge Room Tour van 60 minuten of een Grand Palace Tour van 90 minuten. Prijzen varieren tussen de 9 en 11 dollar voor een volwassene en tussen de 5 en 6 dollar voor kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud (prijzen kunnen wijzigen). De grotten zijn het gehele jaar geopend.

Dennebos Bristlecone Trees

In Great Basin National Park kun je een mooi dennenbos vinden met bristlecone bomen. Deze hebben hele bijzondere vormen! Op deze pagina kun je een aantal hikes vinden waarmee je deze bomen kunt bezichtigen. Bijzonder aan deze bomen is dat ze soms wel 5000 jaar oud kunnen worden. De bristlecone bomen zijn de oudste dennenbomen ter wereld.

Lexington Arch

In het park kun je een bijzondere natuurlijk gevormde boog vinden, de Lexington Arch. Deze bestaat uit meerdere verdiepingen en is zeer bijzonder omdat die gevormd is vanuit kalksteen. Normaliter worden deze bogen vaak gevormd vanuit zandsteen, zoals in Arches National Park. Je kunt deze langste kalkstenen boog van de VS vinden door een hike te lopen. Belangrijk om te weten is dat dit geen verhard pad is. Je kunt met de auto zo ver rijden als comfortabel en daarna aan de zijkant van de weg parkeren. Vanuit daar loop je verder. Het is afhankelijk van de omstandigheden van de weg hoe ver deze hike is. We raden je aan om dit even na te vragen bij het bezoekerscentrum.

Hikes Great Basin National Park

Er zijn diverse mooie hike-tochten in Great Basin National Park. Hieronder kun je een selectie vinden van korte en langere hikes. Bij het visitor center kun je extra informatie vinden over de hikes en informeren of alles open is op de dag van je bezoek. In deze omgeving komen nog wel een stormen voor aan het einde van de dag. Daarom is het raadzaam de hike in de ochtend of aan het einde van de ochtend te beginnen.

Mountain View Nature Trail

Deze hike maken je samen met en gids. De gids kan je van alles vertellen over de geologie en de ecologie van deze omgeving. De hike is 0.4 kilometer lang en kent een stijging van 25 meter. Deze wandelroute is geen loop, waardoor je rekening moet houden met de dubbele kilometer afstand aangezien je ook weer terug moet lopen.

Sky Islands Forest Trail

De Sky Island Forest Trail is een kleine hike van 0.6 kilometer zonder hoogteverschil. Dit maakt het ook een ideale hike met kleine kinderen. Je loopt door een naaldbos en onderweg staan borden met uitleg over hoe deze bossen ontstaan. Deze wandelroute is geen loop, waardoor je rekening moet houden met de dubbele kilometer afstand aangezien je ook weer terug moet lopen.

Osceola Ditch Trail

De Osceola Ditch Trail brengt je langs diverse soorten bomen, waaronder verschillende soorten sparren en de ponderosa pijnbomen. Ook zie je de overblijfselen van een oud kanaal dat rond 1880 is gebouwd door goudzoekers. De route is 0.4 kilometer lang en kent een stijging van ongeveer 30 meter. Deze wandelroute is geen loop, waardoor je rekening moet houden met de dubbele kilometer afstand aangezien je ook weer terug moet lopen.

Alpine Lakes Loop Trail

Great Basin National Park kent ook hele mooie meren. Deze trail is waarschijnlijk een van de mooiste. Je ziet de bergmeren Stella en Teresa en hebt uitzicht over de Wheeler Peak. De route is zo'n 4.4 kilometer lang en kent een stijging van 180 neter. Omdat het een loop trail is, maak je een rondje en hoef je de afstand niet te verdubbelen.

Bristlecone Trail

De Bristlecone Trail laat je dwars door een mooi dennenbos lopen. Onderweg staan er borden die meer informatie geven over het bos. De route is 4.6 kilometer lang en kent een stijging van 180 meter. Deze wandelroute is geen loop, waardoor je rekening moet houden met de dubbele kilometer afstand aangezien je ook weer terug moet lopen.

Bristlecone and Glacier Trail

Voor de meer ervaren hiker is er de Bristlecone and Glacier Trail. Hierbij combineer je de dennenbossen van de vorige route met de enige gletsjer in heel Nevada. Deze is te vinden onder de Wheeler Peak. De route is 7.4 kilometer lang en kent een stijging van 340 meter. Deze wandelroute is geen loop, waardoor je rekening moet houden met de dubbele kilometer afstand aangezien je ook weer terug moet lopen.

Accommodaties Great Basin National Park

De dichtstbijzijnde accommodaties kun je vinden in het plaatsje Baker. Over het algemeen zijn de prijzen voor hier overnachten niet super prima (afhankelijk van de reisperiode). Ook is het mogelijk om te overnachten in andere nabijgelegen plaatsen als je een bezoek aan Great Basin National Park wil combineren met een ander park in de omgeving, bijvoorbeeld in Milford als je je bezoek wil combineren met Bryce Canyon of Cedar City als je je bezoek wil cmbneren met Zion National Park. Ook zijn er voldoende camping in de omgeving.

Tips Great Basin National Park

 • Neem voldoende water en een aantal snacks mee. In het park zelf is niks verkrijgbaar, enkel kun je een cafe vinden bij het Lehman Caves Visitor Center. Deze is open van mei tot midden oktober.

 • Je kunt ook deelemen aan diverse ranger programs. Voorbeelden zijn de Astronomy Programs en Junior Ranger Programs.

 • In de lente is het park exta mooi door de bloemen die opbloeien!

 • Een bezoek aan Great Basin National Park is gratis (kan wijzigen).

 • Controleer voor de dag van je bezoek even de openingstijden van de Wheeler Peak Scenic Drive.

 • Bezoek vooral de Lehman Caves, de Lexington Arch, de Bristlecone Trees en de diverse meren.

 • Breng ook een bezoek aan de minder bekende en redelijk verstopte Upper Pictograph Cave met indianen tekeningen.

Dieren in Great Basin NP

In Great Basins National Park leven diverse dieren. Voorbeelden hiervan zijn de herten, marmotten, coyotes, de poema, de rode lynx, de arend en de havik. De eerste drie worden ook nog wel eens gespot op de weg. Ogen open dus tijdens het rijden (sowieso handig)! In totaal kun je er zo'n 73 soorten zoogdieren en 238 soorten vogels tegenkomen.

In de buurt van Great Basin National Park

Great Basin National Park valt uitstekend te combineren met steden en bezienswaardigheden in de omgeving. Je kunt de volgende steden en bezienswaardigheden in de omgeving vinden.

 • Bryce Canyon National Park (Utah): 3 uur en 10 minuten rijden, 188 mijl

 • Zion National Park (Utah): 3 uur en 20 minuten rijden, 199 mijl

 • Salt Lake City (hoofdstad en grootste stad van Utah): 3 uur en 40 minuten rijden, 234 mijl

 • Capitol Reef National Park (Utah): 3 uur en 55 minuten rijden, 238 mijl

 • Dixie National Forest (Utah): 4 uur rijden, 235 mijl

 • Las Vegas (grootste Nevada): 4 uur en 30 minuten rijden, 296 mijl

 • Valley of Fire (Nevada): 4 uur en 30 minuten rijden, 282 mijl

 • Henderson (Nevada): 4 uur en 40 minuten rijden, 311 mijl

 • Red Rock Canyon (Nevada): 4 uur en 40 minuten rijden, 310 mijl

 • Arches National Park (Utah): 5 uur en 5 minuten rijden, 234 mijl

 • Moab (Utah): 5 uur en 10 minuten rijden, 328 mijl

 • Canyonlands National Park (Utah): 5 uur en 15 minuten rijden, 336 mijl

 • Grand Canyon North Rim (Arizona): 5 uur en 15 minuten rijden, 310 mijl

 • Death Valley National Park (Californië): 5 uur en 35 minuten rijden, 359 mijl

 • Reno (Nevada): 6 uur en 15 minuten rijden, 387 mijl

Rondreizen VS