White Sands National Park

Informatie White Sands NP

White Sands National Park is het groote gipsduinenveld ter wereld. De woestijn hier bestaat niet uit zand, maar uit witte gipskristallen. De gipskristallen duinen zijn tot wel 18 meter hoog en verplaatsen zich als gevolg van de wind constant door het park. Normaalgesproken lost gipszand op in contact met water, dit gebeurt hier niet door de unieke isolatie- en weerpatronen van het Tularosa Basin. Het park gelegen in het zuiden van New Mexico ligt in de noordelijke uitloper van de Chihuahuan woestijn, het Tularosa Basin, en wordt omgeven door bergen. Als gevolg van verdamping van een oude zee zijn de duinen gevormd. De gipsduinen zijn de thuisbasis voor verschillende planten en dieren, waarvan veel alleen in het noordelijke uiteinde van de Chihuahuan woestijn bestaan. 

Controleer voor je bezoek of White Sands NP geopend is, het park ligt namelijk tussen verschilllende militaire bases en is soms gesloten vanwege raketproeven.

Hikes in White Sands National Park

Overleg bij je bezoek aan het park eerst met de rangers in het bezoekerscentrum voordat je het park intrekt. Zij kunnen je advies geven over de paden en adviezen geven afgestemd op ervaringniveau. Wanneer het warmer is dan 30 graden wordt het afgeraden om aan een hike te beginnen.

Interdune Boardwalk

De 650 meter Interdune Boardwalk is voor iedereen toegankelijk. De gemakkelijke wandeling leidt je over een verhard pad door de duinen. Leer onderweg meer over de geologie, planten en dieren van White Sands NP.

Playa Trail

De 800 meter lange Playa Trail is een gemakkelijke vlakke route. De route leidt je naar een kleine playa en leert je onderweg meer over het belang van de voortdurend veranderende playa. De playa veranderd zo ook voortdurend van uiterlijk, de playa kan wit of bruin zijn of gevuld zijn met water. Een playa is een laaggelegen gebied dat tijdelijk wordt gevuld met regenwater van stormen, ook wel een woestijnmeer genoemd. Aan het einde van de trail leer je meer over hoe het gebied er 10.000 jaar geleden uitzag en over de dinosaurussen die hier ooit leefden. 

Dune Life Nature Trail

De Dune Life Nature Trail heeft een lengte van 1.6 km, tijdens deze wandeling dien je twee steile duinen te beklimmen. Deze trail is gericht op gezinnen. Kinderen kunnen onderweg Katy the Kit Fox, de mascotte van dit pad, ontmoeten die je vergezelt in 14 bordjes langs het park. Ook kunnen ze zoeken naar sporen van dieren zoals vossen, dassen en reptielen. 

Alkali Flat Trail

De Alkali Flat Trail heeft een lengte van 8 km en loopt langs de rand van de overblijfselen van Lake Otero. De Alkali Flat is de droge bodem van Lake Otero, dit was ooit een meer tijdens de laatste ijstijd. De trail leidt je de gehele wandeling op en neer door de duinen en is dus niet vlak. Langs de trail is geen toilet, schaduw en water beschikbaar. Zorg dus voor een goede voorbereiding indien je deze trail wilt wandelen.

Backcountry Camping Trail

De 3,5 km lange Backcountry Camping Trail is geschikt voor bezoekers die een kortere wandeling willen maken door het hart van de duinen of voor de backpackers. Wanneer je het pad volgt dien je meerdere keren steile duinen met los zand te beklimmen. Bereid je goed voor op deze wandeling! Er is geen water, toilet en schaduw bij dit pad beschikbaar.

Activiteiten in White Sand NP

Dunes Drive

Rijdt met de auto over de in totaal 26 km lange Dunes Drive, vanuit het bezoekerscentrum naar het hart van het gips duinenveld. De eerste 8 km van Dunes Drive is geasfalteerd, de laatste 5 km is een harde weg van gipszand. De wegen zijn geschikt voor auto's, campers, motoren en bussen. Langs de weg vindt je wandelpaden, picknickplekken, toiletten en buitenexposities.  

Bezoekerscentrum

Sla zeker het bezoekerscentrum niet over wanneer je White Sands NP bezoekt. Het historische bezoekerscentrum heeft een Spaanse adobe-structuur, gebouwd met beschikbare lokale materialen zoals aarde en andere organische materialen. Bij het bezoekerscentrum vind je de inheemse plantentuin, een interactief museum, een boeken- en cadeauwinkel en een korte film over het gebied. 

Fietsen

White Sand NP is ook een uitstekende plek om te fietsen, het fietsen door de gips duinenvelden zorgt zeker voor een unieke ervaring! De fietsroute is dezelfde route als Dunes Drive. 

Sleeën

Een populaire activiteit in White Sand NP is het vanaf de duinen sleeën. Bij de cadeauwinkel van het park kun je een slee kopen of je kunt je eigen slee meenemen. 

Native Plant Garden Tour

Leer meer over de inheemse planten van de Chihuahuan woestijn door middel van wandeling door de inheemse plantentuin bij het bezoekerscentrum. Bij het bezoekerscentrum is een gids over de inheemse planten beschikbaar. De beste tijd om de tuin te bezoeken is van half maart tot eind november.

Ranger programma

Neem deel aan een rangerprogramma zoals een wandeling bij zonsondergang, een wandeling bij volle maan en een tour bij Lake Lucero.

Accommodaties rondom White Sands NP

In het park zijn tien primitieve backcountry campings aanwezig, er zijn geen hotels of (camper) campings aanwezig. In de steden Alamogordo en Las Cruces vlakbij het park zijn wel verschillende accommodaties aanwezig. 

Eten en drinken White Sands NP

In de cadeauwinkel bij het bezoekerscentrum heb je de mogelijkheid om iets te eten of te drinken te kopen. Daarnaast vindt je in de nabijgelegen steden Alamogordo en Las Cruces een aantal restaurants.

Onze tips voor White Sands NP

 • Smeer je goed in en neem ruim voldoende water mee, het park ligt namelijk midden in de woestijn. Alleen bij het bezoekerscentrum heb je de mogelijkheid om eten of drinken te kopen en om je waterfles bij te vullen.
 • Houd er rekening mee dat je op de meeste plekken in het nationale park (vrijwel) geen bereik hebt op je telefoon. Daarnaast is er geen wifi beschikbaar in het park.
 • Bezoek het park vroeg of laat op de dag. Het grootste deel van de dag zal het erg het zijn in het nationale park door de woestijn.
 • Smeer je goed in met zonnebrand. Het park telt zo'n 330 zonnige dagen per jaar.
 • Zorg dat je op tijd komt. Hoe vroeger in de ochtend hoe rustiger en hoe groter de kans op parkeerplekken.
 • Tijdens de zomermaanden kan het erg heet worden in het park omdat het in de woestijn ligt, op veel plekken is geen schaduw aanwezig dus neem een pet of hoed mee. 
 • Koop een nationale parkpas (annual pass) als je een rondreis maakt. Deze heb je na een bezoek aan drie parken er weer uit en is goedkoper en handiger dan elke keer apart entree betalen.
 • Bedenk vooraf waar je overnacht. Als je budgetvriendelijk wil reizen is het vaak raadzaam net iets verder van de parkingang te verblijven.
 • Zorg dat je genoeg brandstof in je tank hebt. Het dichtstbijzijnde tankstation ligt in Alamogordo, 21 km ten noordoosten van het park.

Park informatie

 • Bezoek altijd even de officiële website van het nationaal park. Hier worden wegafsluitingen en afsluitingen van wandelpaden bijgehouden, maar ook waarschuwingen voor bijvoorbeeld regenval en onweer.
 • Bezoek ook het visitor center. Zij hebben veel kennis en staan je graag te woord.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om met een parkranger educatieve programma's te volgen.
 • Het meenemen van zand, mineralen, planten of dieren is verboden.

Rondreizen VS