Montreal

Montreal informatie

Montreal ligt op een sikkelvormig eiland, genaamd Île de Montreal, in de St. Lawrence rivier. Montreal is de grootste stad van de Canadese provincie Quebec en de op een na grootste stad van Canada. De stad heeft ongeveer 1,7 miljoen inwoners. Montreal is na Parijs de grootste Franstalige stad ter wereld, het gaat hierbij om moedertaalsprekers. Frans is de officiële taal in Montreal. De Franse kolonisten hebben de stad namelijk in 1642 gesticht als onderdeel van de kolonie Nieuw-Frankrijk, de stad heette destijds Ville-Marie. 

Over Montreal

  • Montreal heeft ongeveer 1,7 miljoen inwoners
  • Montreal werd opgenomen als stad in 1832
  • Montreal heeft het hoogste aantal restaurants per hoofd van de bevolking in Canada
  • Montreal is vernoemd naar de heuvel Mount Royal 
  • Montreal beschikt over een ondergrondse stad

Bezienswaardigheden Montreal

Mont-Royal

De heuvel Mont-Royal, ook Mount Royal genoemd, stijgt 233 meter boven de stad uit en is het groene hart nabij het stadscentrum. Wandel of fiets naar de top en het uitkijkpunt voor prachtige uitzichten over de stad en de nabij omgeving. Het Mount Royal Park is ontworpen door Frederick Law Olmsted, hij heeft ook het Central Park in New York ontworpen.

Vieux-Montreal

Vieux-Montreal, ook wel bekend als Old Montreal, omvat een verzameling gebouwen die dateren uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Deze wijk is het oudste deel van Montreal en de oorspronkelijke locatie waar de Franse kolonisten zich vestigden. De wijk Vieux-Montreal ligt tussen de waterkant en het zakencentrum. Wandel hier over de geplaveide straten door de historische straatjes in Parijse stijl en bewonder de gebouwen en vele bezienswaardigheden zoals de Notre-Dame Basilica, Place d'Armes en Place Jacques-Cartier.

Notre-Dame Basilica

De Notre-Dame Basilica is gesticht in 1656 en is de oudste kerk in Montreal. De Notre-Dame Basilica bestaat uit een neogrotische gevel en twee gelijke torens. Bezienswaardigheden in de kerk zijn het orgel bestaande uit 7.000 pijpen, de glas-in-loodramen met afbeeldingen over de oprichting van Montreal en de gebeeldhouwde preekstoel.  Een leuk weetje is dat Celine Dion in deze kerk is getrouwd.

St. Joseph's Oratory

De basiliek St. Joseph's Oratory vormt het hoogste punt van Montreal. De basiliek is opgedragen aan St. Jospeh, de aardse vader van Jezus en de patroonheilige van Canada. De St. Joseph's Oratory is de grootste kerk in Canada en het dak is met 97 meter het een na hoogste dak van een basiliek ter wereld. De basiliek is ontworpen in een Italiaanse renaissancestijl met een 91 meter hoge koperen koepel. Aan de binnenkant van St. Joseph's Oratory zijn gesneden muurschilderingen te zien en duizenden kaarsen die leiden naar de crypte. De basiliek is elke dag geopend en toegang tot de basiliek is gratis. Bezoekers kunnen rondleidingen volgen als er geen mis plaatsvindt op dat moment. 

Square Saint-Louis

Square Saint-Louis staat bekend als een van de mooiste oude pleinen in Montreal. In de kleine straatjes rondom het oude plein zijn nog enkele prachtige huizen in Victoriaanse stijl te zien. Rue St. Denis, gelegen aan de oostelijke kant van het plein, is een van de meest hippe winkel-, eet- en kunststraten in Montreal. 

The Underground City

Montreal is de thuisbasis van een zogenaamde "ondergrondse stad", genaamd de RÉSO. De RÉSO is een netwerk van bijna 32 km aan ondergrondse paden en tunnels. Deze paden en tunnels verbinden winkelcentra, gebouwen en metrostations met elkaar. De ondergrondse tunnels zijn te betreden vanaf de straat en vanuit verschillende hotels, winkels, metrostations en meer locaties.

Toptips Montreal

Vliegen naar Montreal

Montreal beschikt over 3 vliegvelden: Montreal Pierre Elliott Trudeau, Montreal St Hubert en Montreal Mirabel. Er vliegen rechtstreekse vluchten naar Montreal Pierre Elliott Trudeau International Aiport vanuit Schiphol met KLM. Daarnaast zijn er verschillende vluchten met een overstap beschikbaar. Het voordeel is van vluchten met een tussenstop is dat ze over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juni, juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. De vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper in die maanden.

Beste reistijd Montreal

De beste tijd om Montreal te bezoeken is tussen maart en mei en tussen september en november. In deze periodes zijn de temperaturen een stuk aangenamer dan daarbuiten, het is minder druk in de stad en de hotelprijzen zijn een stuk lager dan in het zomerseizoen.

Vervoer Montreal

In Montreal kun je gemakkelijk reizen met de metro. Er zijn vier metrolijnen die het centrum van Montreal verbinden met de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden. Daarnaast is de stad ook goed beloopbaar en rijden er verschillende buslijnen door de stad.

Waar verblijven

Indien je graag dichtbij de bezienswaardigheden verblijft dan zijn Downtown Montreal en Vieux-Montreal (Old Montreal) uitstekende gebieden om te verblijven. Houd er wel rekening mee dat verblijven in het centrum van de stad vaak een stuk duurder is. Andere gezellige gebieden in de stad zijn The Plateau en Little Italy. Wanneer je iets budgetvriendelijker wil reizen raden we je aan om in een hotel te verblijven in een wijk die wat verder het centrum van Montreal af ligt. Een aanrader is dan om dichtbij het vliegveld of in een van de buitenwijken van Montreal te verblijven zoals Griffintown.

Eten en drinken Montreal

Zoals op veel plekken in de VS kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin, de restaurants in Montreal bieden een gevarieerde keuken. Zo zijn er gerechten uit veel verschillende keukens te vinden zoals bijvoorbeeld Portugese en Franse gerechten.  Probeer de bekende Fairmount Bagel, poutine en de smoked meat sandwich. 

Het restaurant Dic Ann's Burger is beroemd om de geperste hamburgers en hun kenmerkende vleessaus. 

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken, het eten op een drukke plek kan dan ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Quebec