Guadalupe Mountains National Park

Guadalupe Mountains NP informatie

Het Guadalupe Mountains NP ligt in het westen van de staat Texas bij de grens met de staat New Mexico. Het Guadalupe gebergte was ooit een rif dat groeide onder het water van een oude binnenzee welke nu is verdwenen. Het Guadalupe Mountains NP omvat het hoogste gedeelte van de 64 km lange Guadalupe bergketen. In het park vind je canyons, open velden omringd door woestijnstruiken, veel wilde dieren en vogels.

Hikes in Guadalupe Mountains National Park

Guadalupe Peak Trail

Deze 13,7 km lange trail leidt je via een steile klim naar de hoogste top in Texas, de 2667 meter hoge Guadalupe Peak. De trail doorkruist een naaldbos om de top te bereiken. Eenmaal op de top aangekomen heb je op een heldere dag een prachtig uitzicht over de Chihuahuan woestijn, de duinen en het bos. Het lopen van deze trail neemt ongeveer 6-8 uur tijd in beslag. Wees goed voorbereid op de trail en neem voldoende eten en drinken en bescherming tegen de zon mee.

The Bowl

Deze 14,6 km lange trail neemt in totaal ongeveer 8-10 uur in beslag om te lopen. De trail loopt eerst een stuk door de woestijn langs cactussen. Vervolgens stijgt het pad omhoog door naaldbossen langs hoge bergkammen en diepe valleien. Tijdens de trail kun je er voor kiezen om een uitstapje te maken naar de Hunter Peak. 

McKittrick Canyon Trail

Deze trail leidt je door bossen langs een rifkloof naar de historische Pratt Lodge, de Grotto picknickplaats en Hunter Cabin. De canyon is de enige beek in het nationale park die niet opdroogt, de trail doorkruist deze beek enkele keren. De hike naar Pratt Cabin duur ongeveer 2 uur. Pratt Cabin is een zomervakantiehuis gebouwd van steen en hout en is uiteindelijk door de eigenaar geschonken aan de National Park Service. Pratt Cabin heeft een prachtige veranda met stoelen waar je even kunt uitrusten, vaak kun je ook een kijkje in de cabin nemen. reken 3-5 uur tijd om naar de Grotto picknickplaats en Hunter Cabin te hiken. Deze hike is vooral populair tijdens de herfst danzkij de gele en oranje gekleurde bladeren. 

Smith Spring Loop

De 3,7 km lange Smith Spring Trail leidt je naar de Manzanita Spring en Smith Spring, dit zijn twee weelderige bronnen in woestijnomgeving. Tijdens het wandelen van de trail heb je uitzicht over de omliggende bergen, uitlopers en het woestijnlandschap. Onderweg heb je dankzij de woestijnoase in dit gebied een goede kans om onder andere herten, vogels en elanden te spotten.

Devil's Hall Trail

De Devil's Hall Trail heeft een lengte van 6,1 km en leidt je over de rivierbedding van Pine Springs Canyon naar de Hiker's Staircase die je beklimt om te eindigen bij Devil's Hall, een indrukwekkende smalle canyon.

Bezienswaardigheden Guadalupe Mountains NP

Frijole Ranch History Museum

Vanaf de jaren 1870 tot 1972 diende Frijole Ranch als hoofdkwartier voor veeteelt in de Guadalupes. Tegenwoordig is het een museum waar je meer kunt leren over de menselijke geschiedenis van de Guadalupes. Je vindt hier informatie over de prehistorische Amerikaanse Indianen, de Mescalero Apaches, de Spaanse veroveraars en de boeren uit de 19e en 20e eeuw. Door de binnenplaats van de Frijole Ranch loopt een bron die essentieel was voor de landbouw en het levensonderhoud. Er staan hier verschillende historische gebouwen waaronder een boerderij, schoolgebouw, schuur, beekhuis en boomgaard. Vanwege al het aanwezige water in het gebied heb je een grote kans om pekari's, herten en elanden te spotten.

Salt Basin Dunes

De witte Salt Basin Dunes, gelegen aan de westkant van het park, variëren van zestig meter hoge kale duinen tot drie meter hoge begroeide zandheuvels. Om de duinen te bereiken moet je ongeveer 1,6 km lopen vanaf de parkeerplaats. Om de duinen te bereiken, dien je eerst bij het Springs Visitor Center een sleutel op te halen.

Williams Ranch

Williams Ranch ligt aan de westkant van het Guadalupe gebergte tegen de voet een een 915 meter hoge rotsklif. Williams Ranch is een voormalige vee-, schapen- en geitenboerderij. De toegangsweg naar Williams Ranch is alleen berijdbaar met een auto met vierwielaandrijving en hoge speling. De onverharde toegangsweg volgt 3,2 km lang de oude postkoetsroute Butterfield Overland Mail. De weg doorkruist privéterrein, de sleutel van de poorten is op de halen bij het Headquarters Visitor Center. Op de route naar Williams Ranch zul je een panoramisch uitzicht hebben en langs de kalkstenen kliffen rijden. 

McKittrick Canyon

De McKittrick Canyon is verscholen tussen 2.000 meter hoge kalkstenen muren. Door de canyon stroomt een woestijnbeek die omgeven wordt door verschillende soorten bomen. Vooral in de herfst is dit een populaire bezienswaardigheid vanwege de kleur van de bladeren. Je hebt hier een grote kans dat je muildierherten tegenkomt die naar het water in de beek gaan. Je kunt de canyon verkennen door middel van de McKittrick Canyon Trail. 

Pinery Butterfield Stage Station Ruins

Halverwege de 19e eeuw diende dit station als rustpunt op de postkoetsroute Butterfield Overland Mail. Het was een van de 200 stations langs de route die liep van St. Louis naar Californië. Bij het station lag een wagenreparatieplaats, een smederij en verschillende ruimte waar passagiers wat konden eten. Tegenwoordig bieden de overgebleven ruïnes van het station een kijkje in het verleden. Er staan hier op de woestijnbodem nog verschillende gebouwen met rotswanden zonder daken. 

Wildlife Guadalupe Mountains NP

Door de hete, droge woenstijnomstandigheten in het nationaal park worden dieren niet zo vaak aangetroffen als dat je zou verwachten. Dieren in een woestijnecosysteem zijn veelal 's nachts actief wanneer het een stuk koeler is. Rond de waterbronnen heb je de grootste kans om wilde dieren te treffen. Deze plekken zijn McKittrick Canyon, Manzanita Spring en Smith Springs. Overal in het park komen muildierherten voor, in de winter heb je de kans om elanden te spotten. Andere aanwezige zoogdieren zijn coyotes, de grijze vos, het woestijnkatoenstaartkonijn, de Noord-Amerikaanse katfret, de zwartstaarthaas en de rotsgrondeekhoorn. Heel af en toe hebben bezoekers het geluk om stel pekari's of een poema tegen te komen. Het is zeer zeldzaam om een zwarte beer tegen te komen, hoewel ze wel in het gebied leven.

Tijdens de warmere maanden worden reptielen zoals de haagleguaan, halsbandleguaan en Chihuahuan spotted whiptail hagedis vaak gezien. In de hogere gebieden leven de mountain short-horned hagedissen. Langs de parkpaden worden vaak Texaanse ratelslangen en de giftige adders black-tailed rattlesnakes gezien.

Accommodaties rondom Guadalupe Mountains NP

In het park zelf zijn geen hotels gevestigd. In Dell City, Whites City of Carlsbad zijn wel accommodaties beschikbaar. Indien je graag in het park wilt verblijven kun je kamperen bij Pine Springs Campground of Dog Canyon Campground.

Eten en drinken Guadalupe Mountains NP

Er zijn geen restaurants of supermarktjes aanwezig in het nationale park. In Dell City en Whites City zijn wel restaurants en supermarkten aanwezig. 

Onze tips voor Guadalupe Mountains NP

  • Zorg dat je voldoende water en zonnebrand bij je hebt, het park ligt namelijk in een woestijngebied. Hike daarnaast alleen tijdens de meeste koele uren van de dag en zorg ervoor dat je de tekens van een uitdroging en zonnesteek kent. 
  • In het nationale park is geen tankstation aanwezig. De dichtstbijzijnde tankstations zijn in Dell City en Whites City.
  • Koop een nationale parkpas (annual pass) als je een rondreis maakt. Deze heb je na een bezoek aan drie parken er weer uit en is goedkoper en handiger dan elke keer apart entree betalen.
  • Bedenk vooraf waar je overnacht. Als je budgetvriendelijk wil reizen is het vaak raadzaam net iets verder van de parkingang te verblijven.
  • Zorg dat je voldoende brandstof in je tank hebt.

Park informatie

  • Bezoek altijd even de officiële website van het nationaal park. Hier worden wegafsluitingen en afsluitingen van wandelpaden bijgehouden, maar ook waarschuwingen voor bijvoorbeeld regenval en onweer.
  • Bezoek ook het visitor center. Zij hebben veel kennis en staan je graag te woord.
  • Er zijn verschillende mogelijkheden om met een parkranger educatieve programma's te volgen.

Rondreizen VS