--

Idaho

Idaho informatie

Idaho is 1 van de meest onderschatte staten van de VS en een bezoek meer dan waard. Doordat er geen nationale parken in de staat liggen (als enige staat in de VS), wordt Idaho regelmatig overgeslagen. Toch raden we je als onderdeel van een rondreis door het ruige noorden van de VS aan Idaho niet over te slaan. Op deze pagina gaan we je proberen te overtuigen van een bezoek aan Idaho!

Idaho algemene informatie

  • Hoofdstad: Boise
  • Inwoners Idaho: 1.6 miljoen
  • Idaho werd pas in 1806 voor het eerst in kaart gebracht
  • In Idaho is op verschillende plekken goud gevonden
  • De Borah Peak is het hoogste punt van Idaho met bijna 4000 meter hoogte!
  • De bijnaam is "Potato State" omdat een derde van de aardappels in Idaho worden verbouwd

Natuur in Idaho / bezienswaardigheden

Hoewel Idaho geen Nationale Parken heeft, is de natuur op veel plekken indrukwekkend. Idaho kent dichte bossen. De Snake River stroomt door een groot deel van de staat. Tijdens de rondreizen met Eager2Travel die door Idaho komen, hebben we een paar favoriete plekken om te bezoeken. 

Craters of the Moon National Monument

Het Craters of the Moon monument is een mooie plek om te bezoeken. De meeste mensen besteden ongeveer anderhalf tot twee uur bij het monument. Met je Nationale Parkpas kun je gratis naar binnen. De loop drive is ongeveer 10 kilometer lang en komt op verschillende plekken waar je kunt parkeren. Craters of the Moon is ontstaan na een vulkaanuitbarsting, die zorgt voor een bijzonder landschap met grote rotsblokken en zwarte heuvels. De laatste grote vulkaanuitbarsting was een kleine 2000 jaar geleden.

Craters of the Moon kun je eenvoudig bezoeken als je vanuit Yellowstone komt, vanuit Salt Lake City of als je door Idaho trekt.  

Craters of the Moon

Sawtooth National Forest en Sawtooth Wilderness

Het Sawtooth National Forest zal niet gelijk in je hoofd opkomen als je denkt aan je rondreis door de VS. Toch is met name het Sawtooth National Forest en dan met name de route over highway 75 en highway 93 een aanrader. Voor rondreizen met Eager2Travel verblijf je 1 nacht in Sun Valley Idaho en de nacht erop in Salmon, Idaho. In beide gebieden komen vooral Amerikaanse toeristen en weinig Europeanen. De route is prachtig, met veel hoogteverschil, afwisseling en lange stukken door echte natuur. In Idaho komen elanden, herten en zwarte beren voor. Het gebied is vernoemd naar de Sawtooth Mountains, de scherpe bergtoppen die het landschap domineren in dit gebied. 

In totaal kun je er ruim 500 kilometer aan wandelpaden vinden. Vissen en jagen zijn met vergunning toegestaan. Verder is het gebruik van het gebied gelimiteerd. Populair zijn dagwandelingen, rotklimmen en paardrijden. Voor onze reizigers raden we aan een tussenstop te maken bij de Redfish Lake Lodge. Hier kun je een eenvoudige en vlakke wandeling van een kleine 40 minuten maken (zelfde weg terug, totaal ongeveer anderhalf uur). Aan het einde van het pad heb je een fantastisch uitzicht op de bergen met besneeuwde toppen. Heb je geen zin om echt actief te zijn, dan kun je er ook voor kiezen wat te eten bij de lodge of een bootje te huren. 

Onderstaande foto is genomen aan het eind van het pad door 1 van onze reizigers. De moeite toch? 

sawtooth national forest

Payette National Forest

Het Payette National Forest is een gebied voor echte avonturiers. Het is buiten Alaska het grootste wildernisgebied. Met bergen van ruim 3000 meter hoog is het gebied een combinatie van berglandschappen, woestijn graslanden en dichte bebossing. Er zijn verschillende kampeermogelijkheden. Daarnaast kun je er wandelen, fietsen, paardrijden en zijn sommige gebieden open voor gemotoriseerd verkeer (ATV's vooral). Meer dan 300 diersoorten kun je hier vinden. Zorg dat je bij een bezoek goed op de hoogte bent van informatie met betrekking tot beren. Het gebied wordt beheerd door de National Forest Service. In het gebied wordt nog steeds goud gevonden trouwens!

Lewis and Clark

Als je door Idaho reist, zul je op veel plekken de namen van Lewis en Clark tegenkomen. Zij zijn de eersten die ongeveer 200 jaar geleden Idaho echt doorkruisten en documenteerden. Een hele uitdaging en de hele expeditie duurde 2 jaar. Doordat alles heel goed gedocumenteerd is (de expeditie begon in Hartford Illinois en eindige aan de kust van de grote oceaan). Deze expeditie is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van het gebied. Toen eind 19e eeuw goud gevonden werd en de gold rush op gang kwam, hebben tienduizenden Amerikanen door het gebied gereisd op zoek naar goud en geluk. 

Goud en hotsprings

Als je "onze" route door Idaho volgt, kom je vlak voorbij het stadje Stanley bij de Sunbeam Hot Springs. Deze hotsprings komen uit in de rivier. Er is een kleedhokje en als de waterstand niet te hoog is kun je hier terecht voor een relaxte ervaring. Iets voor de hot springs kun je linksaf naar de Yankee Fork Gold Dredge. Deze dredge is een grote boot waarmee hele rivieren werden doorploegd op zoek naar goud. De dredge is 1 van de weinigen buiten Alaska die nog compleet zijn. Op sommige dagen kun je hier een rondleiding krijgen (tegen betaling). 

Op dezelfde weg vind je ook "Bonanzo", een kleine ghost town. Het bezoek aan het kleine begraafplaatsje is de moeite, omdat de borden goed weergeven hoe het leven hier eind 19e eeuw geweest moet zijn. 

Bayhorse Ghost town

In Idaho vind je verschillende ghost towns. Bayhorse is de moeite om te bezoeken. Hoewel gestart als goudmijn, werd maar een klein beetje goud daadwerkelijk gevonden. Wel werd er een zilverader gevonden. Er zijn nog enkele gebouwen intact, maar wees voorzichtig met het bezoeken van de ovens die gebruikt werden om houtskool te maken in verband met ratelslangen. 

Steden in Idaho

Boise

Boise is de hoofdstad van Idaho. Voor Amerikaanse begrippen een kleine stad met net iets meer dan 185.000 inwoners. Bezoek de Idaho botanische tuin, die 's winters met veel lampjes een lust voor het oog is. Bezoek ook de Old Idaho Penitentiary. Elk uur kun je een rondleiding volgen om de leefomstandigheden te zien bij deze gevangenis die tot 1973 in gebruik was. Een absolute hidden gem als je Idaho bezoekt. 

Natuurlijk vind je in Boise ook het state capitol. Als je al een state capitol bezocht hebt zal deze je niet echt verrassen, maar als je dit niet eerder gedaan hebt: loop naar binnen (gratis)! Een snelle stop bij het Boise Train Depot is ook de moeite. De union pacific railroad heeft een interessante geschiedenis en het depot is nog in goede staat.

Salmon, Idaho

Oké, Salmon is geen wereldstad. Wel is het een prachtplek om te overnachten in het "echte Amerika". Veel van onze reizigers brengen we hier dan ook onder. Bezoek zeker de Goldbug Hot Springs. Je maakt een mooie wandeling, waarna je de verschillende hot springs kunt vinden. Deze bevinden zich in de natuur en zullen je een onvergetelijke ervaring geven. In Salmon zijn verschillende restaurants. Bezoek voor eten tussen de locals Bertram's. Ideaal is dat je in Salmon eenvoudig vanuit je hotel naar het kleine centrum loopt. Salmon staat ertussen omdat het een favoriet is van onze reizigers die we er onder brengen. 

Rondreizen VS