Iowa

Over Iowa

Iowa is een staat in het middenwesten van de VS en krijgt de bijnaam "The Hawkeye State". Er is onenigheid over de bijnaam van Iowa, sommigen beweren dat de bijnaam geïnspireerd is op een personage genaamd Hawkeye uit het boek The Last of the Mohicans, geschreven door James Fenimore Cooper. Anderen zeggen dat de naam het Indiaanse opperhoofd Black Hawk eert. 

De hoofdstad en grootste stad van Iowa is Des Moines. Iowa wordt begrensd door Minnesota en South Dakota in het noorden, Illinois en Wiscinson in het oosten, Missouri en Illinois in het zuiden en South Dakota en Nebraska in het westen. 

Het noordoosten van Iowa bestaat uit heuvels bebost met pijnbomen en kliffen, deze regio wordt de "Driftless Area" genoemd. Het noorden en midden van Iowa is vlak en bevat meren en moerassen, deze regio wordt "Young Drift Plains" genoemd. Het zuiden en noordwesten van Iowa bestaat uit heuvels en kliffen gevormd door rivieren en stromen, deze regio wordt de "Dissected Till Plains" genoemd. 

Algemene informatie Iowa

  • Hoofdstad: Des Moines
  • Grootste stad: Des Moines
  • Bevolking: ongeveer 3,15 miljoen
  • Iowa produceert het meeste mais van alle staten in de VS
  • De staat bestaat voor het grootste deel uit landbouwgrond
  • In Iowa wonen meer varkens dan mensen.

Bezienswaardigheden Iowa

Des Moines

Des Moines is de hoofdstad en de grootste stad van de staat Iowa. De stad is vernoemd naar de rivier waar het aan ligt, Des Moines, en werd voor het eerst opgericht in 1843 als Fort Des Moines. Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn het Iowa State Capitol, John and Mary Pappajohn Sculpture Park en de verschillende musea.

Cedar Rapids

Cedar Rapids, een Europees ogende stad, is de op een na grootste stad van Iowa en ligt aan de oevers van de Cedar River. Cedar Rapids heeft een interessante geschiedenis en tegenwoordig zijn er nog veel Tsjechische, Slowaakse en Moravische invloeden terug te zien in de stad. Bezoek bijvoorbeeld het National Czech & Slovak Museum of de wijk Czech Village en leer meer over de rol van deze culturen in Iowa. Andere bezienswaardigheden zijn het Brucemore herenhuis en het Paramount Theatre.

Maquoketa Caves State Park

Bezoek het Maquoketa Caves State Park en ontdek de 13 verschillende grotten, om de grotten te bereiken zul je over wandelpaden en trappen moet lopen die glad kunnen zijn. Meer dan 9,5 km aan trails verbinden de verschillende grotten, kalkstenen- en rotsformaties en uitzichtpunten met elkaar. Bij het bezoekerscentrum kun je meer leren over de geschiedenis van het park en de geologie van de grotten. Neem ook zeker een kijkje bij de rotsformaties Natural Bridge en Balanced Rock. 

Grotto of the Redemption

Grotto of the Redemption is 's werelds grootste kunstmatige grot. Grotto of de Redemption bestaat uit een reeks van negen grotten, elke grot beeld een scene uit het leven van Jezus uit. Om de grot te creëren is ongeveer 4 miljoen dollar aan mineralen en rotsen uitgegeven. Enkele mineralen die te zien zijn in de grotten zijn de jaspis, kwarts, topaas, calcier, stalactieten en stalagmieten.

Pikes Peak State Park

Beklim de 150 meter hoge rotswand, vanaf het hoogste punt in het Pikes Peak State Park heb je een prachtig uitzicht op het punt waar de Mississippi Rivier en de Wiscinson Rivier elkaar ontmoeten. Er is ook een 800 meter lang voetpad die je naar de waterval Bridal Veil Falls leidt. Er zijn verschillende trails aanwezig in het park.

The Bridges of Madison County

The Bridges of Madison County waren aan het einde van de 19e eeuw een onderdeel van het leven van de mensen die in dit gebied woonden. De bruggen zijn ontelbaar vaak gefotografeerd en bezocht en dienden zelfs als inspiratie voor een vaakverkochte roman die uiteindlijk is verfilmd. Zes van de oorspronkelijke 19 overdekte bruggen zijn tegenwoordig nog te bewonderen. Een goede manier om de bruggen en het omliggende landschap te verkennen is via de 132 km lange Coverd Bridges Scenic Byway. Bij het bezoekerscentrum in Winterset zijn kaarten te verkrijgen om de bruggen zelf te ontdekken.

Amana Colonies

De Amana Colonies is een verzameling van zeven dorpen. De Duitse piëtisten (richting in het protestantisme) stichtten destijds dorpen op deze afgelegen locatie, jarenlang is hun levensstijl niet verstoord door buitenaf. De geschiedenis van deze koloniën gaan terug tot het midden van de 19e eeuw. Tegenwoordig kun je hier de historische gebouwen bezoeken, winkelen en dineren in hun lokale ondernemingen en fietsen en wandelen in de omgeving. Er worden hier jaarlijks ook verschillende festivals gehouden die veel toeristen trekken.

Pella

Pella "A touch of Holland" is een stad in Iowa waar veel Nederlandse invloeden terug te zien zijn door het grote aantal inwoners met Nederlandse voorouders. Je vindt er de verschillende molensm, tulpentuinen, het Molengracht Kanaal, een klokkenspel, ambachtwinkeltjes en verschillende Nederlandse gerechten. Echt een stukje van Nederland in de VS dus.

Eten en drinken Iowa

In de staat Iowa wordt veel eten verbouwd, het grootste deel van de staat bestaat uit landbouwgrond. Een aantal iconische gerechten in Iowa zijn de gepaneerde varkenshaas, maid-rites (sandwich met rundergehakt), varkenskarbonades, rabarbertaart en Steak de Burgo (steak van met maïs gevoerd rundvlees).

Als onderdeel van je rondreis?

Iowa is geen bijzondere staat in de VS, er zien hier niet veel bijzondere bezienswaardigheden te zien. Als je zin hebt in wat meer natuur en rust dan zou je Iowa kunnen opnemen in je rondreis als je een van de omliggende staten bezoekt. Voor de doorgewinterde Amerika-reizigers kan het leuk zijn om deze staat te bezoeken. 

Rondreizen VS