Kansas

Kansas

Kansas, ook wel de "Sunflower State" of de "Wheat State" genoemd, is de meest centrale staat van de VS. Kansas is de 15e grootste staat in de VS. De bijnaam "Sunflower State" heeft Kansas te danken aan de vele aanwezige zonnebloemvelden. De naam van de staat Kansas is afkomstig van een lokale Indiaanse stam genaamd Kansa (ook wel Kaw), dit betekent mensen van de zuiderwind. 

Kansas staat bekend om zijn uitgestrekte vlaktes, maar er zijn niet alleen vlakke gebieden in Kansas. In het noordoosten van de staat vind je heuvels met weilanden en bossen. In het zuiden en westen van de staat vind je vlaktes. Hoe meer je naar het westen gaat hoe meer het gebied de hoogte in stijgt, richting de Rocky Mountains. Dichtbij de grens met Colorda ligt Mount Sunflower, het hoogste punt van de staat.

Algemene informatie:

  • Hoofdstad: Topeka
  • Grootste stad: Wichita
  • Bevolking: ongeveer 2,9 miljoen
  • Kansas ligt met de vele tornado's in de "Tornado Alley"
  • Kansas produceert zo veel tarwe in een jaar dat ze elke persoon op aarde zes broden kunnen geven
  • In Kansas vind je veel zonnebloemvelden

Steden in Kansas

Topeka

Topeka, gelegen in het noordoosten van de staat, is de hoofdstad van Kansas. Topeka betekent "een goede plek om aardappelen te graven". Ga mee met een gratis rondleiding door het Kansas State Capitol, bezoek het Brown v. Board of Education National Historic Site, bezicht vliegtuigen die werden gebruikt tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in het Combat Air Museum of bezoek het Kansas Museum of History.

Wichita

Wichita is de grootste stad in de staat Kansas met meer dan 389.000 inwoners.  De bijnaam van Wichita is "Air Capital of the World", Wichita is namelijk de thuisbasis van verschillende ruimtevaartbedrijven. Daarnaast is er ook het Kansas Aviation Museum. Van oudsher was Wichita een ontmoetingsplaats en handelspost voor Indianen en cowboys. Een andere naam voor Wichita is "Cowtown" vanwege het historische belang in de veehandel. Er is genoeg te doen in Wichita. Ga bijvoorbeeld fietsen over het Arkansas River Bike Path, bezoek het Old Cowtown Museum, wandel door het gebied Old Town Wichita of bewonder het monument Keeper of the Plains. 

Dodge City

Dodge City, gelegen langs de Santa Fe Trail, is een van de meeste bekende steden in Kansas. Dodge City stond ooit bekend als de wildste stad in het Wilde Westen. In het verleden woonden hier cowboys, gokkers en prostituees. Er is hier genoeg te ontdekken en te beleven. Bezoek het Boot Hill Museum en leer meer over het erfgoed van de regio, maak een tour langs verschillende historische locaties, ga wat drinken in een saloon of bekijk een nepgevecht tussen cowboys.

Kansas City

Kansas City ligt op de grens van de staat Kansas en de staat Missouri, gescheiden door de Missouri rivier. Kansas City is de grootste stad in de staat Missouri. Kansas City is een moderne stad waar genoeg te beleven valt. Bewonder de Art Deco architectuur van het Power and Light Building, bezoek de Liberty Memorial Tower, wandel door Swope Park of ga wat eten of winkelen in het Crown Center.

Lawrence

Een van de beste steden in Kansas wat betreft nachtleven, kunst en cultuur is Lawrence. Deze stad gelegen in het noordoosten van Kansas is de thuisbasis van de Universiteit van Kansas, dit maakt het een echte universiteitsstad. Bezoek Massachusetts Street, de hoofdweg vol met restaurants, kunstgalerijen en winkeltjes. Ga ook zeker langs bij een van de vele lokale brouwerijen of uitgaansgelegenheden. 

Top bezienswaardigheden

Tallgrass Prairie National Preserve

Ooit besloeg de Tallgrass Prairie 170 miljoen hectare van Noord-Amerika. Hedendaags is nog minder dan 4% van de Tallgrass Prairie intact, dit is vooral in de Kansas Flint Hills. De rest van de oorspronkelijke Tallgrass Prairie is omgevormd tot landbouwgrond. Het Tallgrass Prairie National Preserve beschermt het overblijfsel van de ooit zo uitgestrekte Tallgrass Prairie. In het reservaat kun je deelnemen aan eeen bustour, wandelen en rondleidingen volgen.

Mushroom Rock State Park

In het Mushroom Rock State Park kun je verschillende rotsformaties bewonderen die "hoodoos" worden genoemd. De rotsen hebben de vorm gekregen van paddenstoelen, de rotsen zijn zo gevormd door ongelijkmatige erosie en verwering. Van oudsher werden de rotsen gebruikt als ontmoetingsplaatsen en herkenningspunten door indianen en pioniers. 

Monument Rocks National Natural Landmark

Monument Rocks, ook wel bekend als "Chalk Pyramids" is een verzameling van krijtformaties. De grote krijtformaties zijn op sommige plekken wel 21 meter hoog en zijn uitgeroepen tot National Natural Landmark. Het is mogelijk om gefossileerd zeeleven in de krijtformaties te zien. 

Cheyenne Bottoms Wildlife Area

Cheyenne Bottoms is het grootste moerasgebied op het vasteland van de VS. Het is een ideale plek voor natuurliefhebbers om te wandelen. Het is een rustgebied voor miljoenen trekvogels en de thuisbasis van onder andere schilpadden, bevers, wasberen en slangen.

Fort Scott National Historic Site

Kansas kon in het midden van de 19e eeuw als grensgebied worden omschreven, voor het beveiligen van de Amerikaanse grenzen was een militaire aanwezigheid nodig. Zo werd Fort Scott in 1842 gebouwd. Fort Scott had een belangrijke factor in zowel de Amerikaanse Burgeroorlog als bij Bleeding Kansas. Bleeding Kansas was een onenigheid over slavernij nog voordat het een nationale strijd was. Bij een bezoek aan Fort Scott kun je deelnemen aan een rondleiding waarbij je een kijkje neemt in historische gebouwen en zo meer leert over het verleden.

Tips voor rondreizen Kansas

Rondreizen door de Verenigde Staten kan en gebeurt op verschillende manieren. In Kansas is het mogelijk om met zowel een auto als een camper rond te reizen.

Het reizen met een camper vereist een goede voorbereiding. Op veel plekken is het niet mogelijk vooraf een plek te reserveren, met name in de natuurgebieden. Soms gaat dit via een inschrijving online op bepaalde dagen, soms is het op basis van "first come, first serve". Gezien de populariteit van de Nationale Parken is dit niet altijd ideaal.

Daarnaast heeft een camper nog best een gebruiksaanwijzing. Ons advies zou zijn om rond te reizen door de staat met een auto. De huurauto's vind je in verschillende klassen. Houd er rekening mee dat de afmetingen van auto's in de VS vaak stevig afwijken van wat we in Europa gewend zijn. Eigenlijk is vrijwel elk type auto een stuk groter.

Waarop letten bij een huurauto:

  • Verborgen kosten. Te goedkoop huren betekent vaak ter plekke nog honderden dollars verplicht aftikken voor van alles en nog wat
  • Check de aansprakelijkheidsverzekering! Een ongeluk krijgen is altijd mogelijk, zorg dat niet alleen je auto, maar ook de inzittenden uitstekend verzekerd zijn. 
  • Boek direct bij een verhuurder. Onze favorieten: Hertz of Avis, maar ook Alamo is over het algemeen prima. Je kunt je huurauto ook via Eager2Travel regelen. Je boekt dan een huurauto zonder eigen risico.

Eten en drinken

Er zijn in Kansas ontzettend veel plekken om te eten. Als je op zoek bent naar een snelle hap kun je natuurlijk naar Mc Donald's. Die vind je bijna overal, maar houd er rekening mee dat porties een stuk groter zijn en het eten een stuk zouter dan wij gewend zijn. 

Een goed alternatief is Olive Garden of Denny's. Voor ontbijt kun je goed terecht bij een IHOP bijvoorbeeld. Een goed alternatief is om voor ontbijt of lunch een supermarkt op te zoeken en daar de benodigde dingen te halen. De Publix, Whole foods of Albertsons verkopen allemaal grotendeels vergelijkbare producten als we hier gewend zijn. 

Eten wat onder andere je veel kunt vinden in Kansas is BBQ, Grebble (gefrituurd brood), Bierocks (deeg gevuld met vlees, kool en ui) gerechten met varkensvlees, steak en gefrituurde kip.

Rondreizen VS