Maryland

Maryland

Maryland ligt in het noordoosten van de VS en krijgt de bijnaam "The Old Line State". Maryland grenst aan Pennsylvania in het noorden, Delaware en de Atlantische Oceaan in het oosten, Virginia en de Atlantische Oceaan in het zuiden en West Virgiania in het westen. Maryland wordt ook wel eens "Little America" genoemd omdat de staat alle soorten terrein heeft; bergen, zandduinen, stranden, bossen, landbouwgrond, etc. Daarnaast staat Maryland bekend om de visserij en de staat produceert de blauwe krabben in de VS.

De staat Maryland werd lang bewoond door de indianen. In het jaar 1608 arriveerde kapitein John Smith als een van de eerste Europeanen die in het gebied. In 1632 kreeg de Engelsman George Calvert toestemming van de koning van Engeland voor het stichten van de kolonie Maryland. In 1776 tekende Maryland de Onafhankelijkheidsverklaring. In 1788 werd Maryland de zevende staat van de VS. 

Algemene informatie Maryland

  • Hoofdstad: Annapolis
  • Grootste stad: Baltimore
  • Maryland werd in 1788 een staat en is daarmee de 7e staat van de VS

Bezienswaardigheden Maryland

Annapolis

Annapolis is de hoofdstad van Maryland en een van de meest belangrijke historische steden in de VS. Annapolis was ooit de hoofdstad van de VS. In de stad staan verschillende prachtige gebouwen uit de 17e en 18e eeuw, waaronder de huizen van de vier oprichters van Annapolis. Bezoek in Annapolis het United States Naval Academy waar de mariniers van de VS worden opgeleid, bewonder het Maryland State House en verken de historische gebouwen in Historic Downtown Area.

Baltimore

Baltimore, gelegen aan de Chesapeake Bay, is de grootste stad in de staat Maryland. De meest populaire bezienswaardigheid in de stad is de Inner Harbour. De Inner Harbor is een historische zeehaven die getransformeerd is tot een gemeenschapscentrum. Je vindt hier verschillende restaurants, winkeltjes en beroemde attracties zoals verschillende oude schepen. Je kunt hier ook over de Waterfront Promenade lopen die alle attracties met elkaar verbindt of meegaan met een watertaxi. Verken het historische gedeelte van Baltimore in de wijk Fells Point. Een andere aanrader is de wijk Mount Vernon bezoeken, je kunt hier het Washington Monument bewonderen en de historische gebouwen in de wijk verkennen.

Assateague Island National Seashore

Assataegue Island is een populaire vakantiebestemming in Maryland met meer dan 60 kilometer aan prachtig strand. Assateague Island biedt voor iedereen wat wils zoals kajaktochten, vissen, krabben vangen, surfen, paardrijden, fietsen en meer. Op het eiland leven verschillende dieren in het wild, het eiland staat vooral bekend om de wilde paarden die hier wonen en over het eiland struinen. Verder beschikt het eiland over campings, een kampwinkel en een restaurant. 

Ocean City

Ocean City heeft 16 km aan openbaar strand en een klasieke houten promenade van bijna 5 kilometer lang. Deze promenade is uitgeroepen tot de beste van de VS, Ocean City is dan ook een van de meest populaire stranden van de midden-Atlantische kust. Aan deze promenade zijn winkels, een achtbaan, een carrousel, een reuzenrad en diverse kiosken met eten te vinden. 

Deep Creek Lake Area

Deep Creek Lake Area is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Maryland. Deep Creek Lake is een kunstmatig meer en werd in de jaren 1920 aangelegd. Het gebied omvat bergen, meren, rivieren en een groot aanbod aan activiteiten. Zo kun je hier wandelen, fietsen, vissen, bootvaren, zwemmen en paardrijden en nog veel meer wateractiviteiten. In de winter kun je in dit gebied onder andere skiën, snowboarden, sneeuwschoenwandelen en rijden op een sneeuwscooter.

Chesapeake & Ohia Canal National Historical Park

Van 1828 tot 1924 diende het Chesapeake & Ohia Canal als een transportroute voor voornamelijk het vervoeren van steenkool. In dit gebied bevinden zich nog steeds sluiswoningen, grachtenpranden, honderden sluizen en aquaducten. Langs het kanaal liggen ook nog steeds de jaagpaden, de muilezels en paarden liepen vroeger over deze paarden om de schepen door het kanaal te trekken. Tegenwoordig is de route over de jaagpaden een favoriet om te fietsen of wandelen. Een van de meest populaire bezienswaardigheden in het park is het Monocacy Aquaduct. Het Monocacy Aquaduct is een stenen brug met zeven bogen die het kanaal over de Potomac-rivier droeg. 

Swallows Falls State Park

Het Swallows Falls State Park herbergt een van de mooiste landschappen van de staat en ligt in de bergen. Langs de rand van het park loopt de Youghiogheny rivier, deze rivier slingert door het groene gebied en veroorzaakt daardoor verschillende stroomversnellingen. Een andere nabijgelegen rivier is Muddy Creek, bij deze rivier bevinden zich ook de 16 meter hoge Muddy Creek Falls. Beide rivieren zijn wildwaterrivieren en omvatten sterke stroomversnellingen en watervallen. 

Fort McHenry National Monument

De bouw van het stervormige Fort McHenry werd in 1803 voltooid, het fort diende als ingang om de drukke haven van de stad Baltimore te bewaken. Na het weerstaan van het 24 uur durende bombardement door de Britten in 1814, werd het fort een nationaal icoon. Door het weerstaan van het bombardement redde het fort Baltimore van de bezetting. Bij het fort kun je over de muren lopen, de gebouwen bezichtigen en meer leren over de geschiedenis van het fort.

Antietam National Battlefield

De slag om Antietam staat bekend als de meest bloedige dag in de militaire geschiedenis van de VS. Het leger van de Union Army ontmoette op 17 september 1862 de bondgenoten van Robert E. Lee op deze plek. Bijna 23.000 mannen werden gedood, raakten verwond of vermist in de strijd die volgde na de ontmoeting. Tegenwoordig zijn er op dit open landschap verschillende monumenten te bewonderen. Een aanrader is het volgen van een route van bijna 14,5 km met audiotour, deze route begint bij het bezoekerscentrum. 

Activiteiten Maryland

Baltimore and Ohio Railroad Museum

Het Baltimore and Ohio Railroad Museum is een van de meeste populaire attracties van Baltimore. Het museum leert je meer over de geschiedenis van Amerikaanse spoorweg door middel van een collectie van locomotieven en rijtuigen. Je kunt ook meegaan met een van de treinritten die worden aangeboden. Het museum opereert vanuit verschillende historische gebouwen, waaronder het Mount Clare Station. De eerste passagierstrein in de VS vertrok in 1830 vanaf het Mount Clare Station, een belangrijk onderdeel van de spoorweggeschiedenis van de VS dus.

Chesapeake Bay boottocht

Een leuke activiteit is meegaan met een boottocht over de Chesapeake Bay. De meeste boottochten vertrekken uit de haven van Annapolis. Er zijn veel verschillende soorten boottochten te boeken van romantische zonsondergangcruises op een zeilboot tot historische tours of visexcursies. Uiteraard kun je hier ook zeillessen nemen of je zeiltechnieken verbeteren. Van april tot oktober vinden er ook verschillende zeilbootraces plaats in de haven van Annapolis. 

Six Flags America

Six Flags America is het grootste attractiepark voor kinderen in de staat Maryland met meer dan 50 attracties en verschillende shows. Daarnaast beschikt het attractiepark over het grootste waterpark van de staat. Het park is geopend van april tot en met oktober.

Eten en drinken Maryland

De meeste mensen denken wat betreft eten bij Maryland aan krabben. Een aantal iconische gerechten zijn dan ook gestoomde krabben, krabkoekjes, soft shell krab, krabsoep en nog veel meer met krab. Maryland biedt veel vis en zeevruchten aan, de Chesapeake Bay wordt namelijk sinds het midden van de 19e eeuw gebruikt voor commerciële visserij.

Een populair dessert is de Smit Island Cake, dit is een gelaagde cake gevuld met fudge, glazuur, room en/of gemalen chocoladerepen.

Als onderdeel van je rondreis?

Als je een rondreis doet en zowel Washington D.C. als New York City of Philadelphia bezoekt tijdens je rondreis, dan kun je Maryland gemakkelijk opnemen in je planning als je zin hebt in een paar dagen rust met wat meer natuur. Maryland kent vooral een bijzondere geschiedenis, echte hoogtepunten die je niet mag missen zijn hier niet te vinden. Voor de doorgewinterde Amerika-reizigers is het leuk om ook deze kleinere staat te bezoeken. 

Rondreizen VS