--

New Hampshire

New Hampshire

New Hampshire wordt begrensd door de provincie Quebec in Canada in het noorden, de Atlantische Oceaan en Maine in het oosten, Massachusetts in het zuiden en Vermont in het westen. New Hampshire wordt ook wel "The Granite State" genoemd, de staat heeft namelijk een geschiedenis van granietwinning. 

Duizenden jaren geleden leefden er verschillende indianenstammen zoals de Abenaki en de Pennacook in het gebied wat nu New Hampshire is. In de 16e eeuw begonnen de Engelse en Franse ontdekkingsreizigers aan te komen in dit gebied. In het jaar 1623 vestigden de Engelsen de eerste permanente Europese nederzetting in dit gebied. Aan het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw waren de Fransen en Engelsen met elkaar in gevast. De indianenstammen kozen uiteindelijk de kant van de Fransen, maar omdat de Engelsen wonnen werden ze verdreven uit het gebied. Tijdens de Amerikaanse Revolutie in het jaar 1776 werd New Hampshire de eerste kolonie die een grondwet creëerde en zich onafhankelijk verklaarde van Groot Britannië. New Hampshire werd in 1788 de negende staat van de VS. 

Algemene informatie New Hampshire

  • Hoofdstad: Concord
  • Grootste stad: Manchester
  • Bevolking: ongeveer 1,36 miljoen inwoners
  • New Hampshire is de vijfde kleinste staat van de VS
  • New Hampshire is de tiende minst bevolkte staat van de VS
  • New Hampshire heeft met 29 km de kortste kustlijn van elke kuststaat in de VS
  • In New Hampshire rekenen ze geen sales tax

Steden New Hampshire

Concord

Concord, gelegen aan de Merrimack Rivier, is de hoofdstad van New Hampshire. Oorspronkelijk stond Concord in de VS bekend om de meubelmakerij en granietwinning, daarna groeide de stad uit tot een belangrijk punt voor de spoorwegindustrie. De binnenstad van de kleine stad bestaat eigenlijk alleen maar uit een enkele straat, genaamd Main Street. Naast eetgelegenheden, gallerijen en winkels ligt aan Main Street ook het New Hampshire State House

Manchester

Manchester is de grootste stad in de staat New Hampshire, in deze stad is ook het meeste te beleven in New Hampshire. Manchester heeft een gunstige ligging ten opzichte van Boston, Lake Winnipesaukee en White Mountains National Forest. Manchester was ooit een historische molenstad, tegenwoordig heeft de stad veel winkels, eetgelegenheden en musea. Manchester wordt gezien als de zakenhoofdstad van New Hampshire. Maak een wandeling langs het Massabesic Lake, bezoek een van de musea of volg een rondleiding door het historisch Zimmerman House.

Portsmouth

De stad Portsmouth ligt aan de monding van de Piscataqua rivier, op slechts een paar kilometer landinwaarts van de Atlantische oceaan. Portsmouth is gesticht in 1623 en daarmee de op twee na oudste stad van de VS. De stad heeft naast een bruisende zeehaven vele historische en culturele bezienswaardigheden die toeristen kunnen ontdekken. Een groot deel van het centrum wordt gevormd door prachtige lanen, omzoomd met bomen waar oude koloniale gebouwen staan. Ga wandelen in het Prescott Park, bezoek het Strawberry Banke Museum en ontdek de historische gebouwen in deze stad. De Portsmouth Harbor Trail verbindt meer dan 70 historische locaties en attracties van de stad met elkaar.

Nashua

Nashua is de op twee na grootste stad van New Hampshire en ligt in het zuiden van de staat. Nashua was vroeger een belangrijke locatie in de textielindustrie, tegenwoordig is het nog steeds een echte zakenstad. In de stad kun je een tal van historische gebouwen bewonderen in het Nashville Historic District. Een van de oudste gebouwen in dit district is het Abbott Spalding Building, dit gebouw dateert uit 1804 en functioneert tegenwoordig als museum. Bezoek het Mine Falls Park, het Greeley Park of bezoek een wedstrijd in het Holman Stadium.

Top bezienswaardigheden New Hampshire

White Mountain National Forest

Het White Mountain National Forest ligt in het oosten van New Hampshire en het westen van de staat Maine. Het White Mountain National Forest varieert van hoge bergtoppen tot bergachtige hardhoutbossen met bergmeren, watervallen en beekjes. Het White Mountains National Forest is zo groot dat het in drie gebieden is onderverdeeld. Deze gebieden zijn het Mount Washington State Park, het Crawford Notch State Park en het Franconia Notch State Park. Het gebied van het bos werd in de jaren 1600 voor het eerst gekoloniseerd, daarvoor was het gebied de thuisbasis voor verschillende indianenstammen. Het White Mountains gebergte omvat enkele van de hoogste toppen in de regio New England. Er zijn hier verschillende trails aanwezig, variërend in niveau, lengte en uitdaging. In de winter is dit gebied ook een perfecte locatie voor sneeuwsporten zoals sneeuwschoenwandelen, skiën en snowboarden. Een mooie route om te rijden met de auto is de Kancamagus Scenic Byway. Deze route loopt dwars door het bos en onderweg bevinden zich verschillende bezienswaardigheden. 

Mount Washington State Park

Mount Washington, onderdeel van de White Mountains,is met een hoogte van bijna 1917 meter het hoogste punt van de regio New England. Mount Washington is bereikbaar met de auto via Mount Washington Auto Road, met een stoomlocomotief genaamd de Mount Washington Cog Railway en via verschilende hikes. Het Tip-Top House, gelegen op Mount Washington, is het oudste nog bestaande gebouw van Mount Washington. Je vindt hier verschillende exposities over de geschiedenis van Mount Washington. Daarnaast bevindt zich op de top van Mount Washington het weeroberservatiestation Mount Washington Observatory. 

Mount Monadnock State Park

Mount Monadnock State Park wordt gedomineerd door de 965 meter hoge top met dezelfde naam, Mount Monadnock is een van 's werelds meest beklommen bergen. Mount Monadnock State Park is een uitstekende plek om te skiën of wandelen. De berg is te berieken vanuit verschillende steden via enkele trails variërend in niveau. Vanaf de top van de kale, rotsachtige berg heb je een prachtig uitzicht op de bossen en meren. Je hebt zelfs uitzicht op de skyline van Boston en Mount Washington in het noorden. De parkrangers kunnen je voor het beklimmen van de berg een trail op gepast niveau aanraden. 

Lake Winnipesaukee

Lake Winnipesaukee, gelegen in de Lakes Region aan de voet van de White Mountains, is het grootste meer van New Hampshire en het zesde grootste meer van de VS. Het meer is zo'n 34 km lang, 1,6 tot 14,5 km breed en bevat ten minste 264 eilanden. De kustlijn wordt omringd door bossen, prachtige baaien en kleine stadjes. Lake Winnipesaukee is een populaire zomerbestemming en biedt talloze activiteiten, stranden en attracties. Watersportliefhebbers zijn hier op de juiste plek. 

Strawberry Banke Museum

Portsmouth, de eerste nederzetting uit 1623, werd ooit Strawberry Banke genoemd. Strawberry Bank is een openluchtmuseum en omvat de oudste, nog steeds bestaande, Europese nederzetting in Portsmouth. Het Strawberry Banke Museum bestaat uit 40 historische gebouwen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Het oudste gebouw dateert uit de jaren 1630. Tien van deze gebouwen zijn opengesteld voor bezoekers. De medewerkers in het openluchtmuseum dragen historische kleding en geven bezoekers informatie over de verschillende huizen. Naast de gebouwen zijn er ook exposities te zien die meer beeld geven over de vroegere bewoners. 

Eten en drinken New Hampshire

In New Hampshire heb je ontzettend veel plekken om te eten. De keuken van New Hampshire heeft heel veel invloeden uit de New England keuken. Iconische gerechten in New Hamsphire zijn onder andere apple cider donuts, hertevlees, appeltaart en gefrituurde meerbaars.

Voor een snelle hap kun je natuurlijk naar de McDonald's, die vind je bijna overal. Houd er wel rekening mee dat porties een stuk groter zijn en dat het eten een stuk zouter is dan wij gewend zijn.

Een goed alternatief is Olive Garden of Denny's. Voor ontbijt kun je bijvoorbeeld goed terecht bij IHOP. Een goed alternatief is om voor ontbijt of lunch een supermarkt op te zoeken en daar de benodigde dingen te halen. De Publix, Whole Foods of Albertsons verkopen allemaal grotendeels vergelijkbare producten als die we hier gewend zijn. 

Rondreizen VS