--

New Jersey

Over New Jersey

New Jersey gelegen in het noordoosten van de VS aan de Atlantische Oceaan en heeft de bijnaam "The Garden State". In 1876 kreeg New Jersey deze bijnaam vanwege de enorme hoeveelheid voedsel die er in die tijd verbouwd werd. New Jersey is een van de kleinste staten van de VS maar tegelijkterijd ook een van de dichtstbevolkte staten. De staat grenst aan de staat New York in het noorden en noordoosten, aan Pennsylvania in het westen en aan Delaware in het zuidwesten. New Jersey, vooral de stad Newark, heeft een perfecte ligging ten opzichte van New York. 

Een Italiaanse ontdekkingsreiziger arriveerde in 1524 als eerste Europeaan in New Jersey. Zweedse, Finse en Nederlandse kolonisten bouwen in de jaren daarna nederzettingen en vohcten om het land. In het jaar 1664 nam Engeland de macht over de regio over. De Amerikaanse Revolutie begon in 1775 doordat de kolonisten die hier woonden afhankelijkheid wilden. In 1776 overwon George Washington voor het eerst de Britse troepen tijdens een van de grootste veldslagen in de Amerikaanse Revolutie. Uiteindelijk werd New Jersey in 1787 de derde staat van de VS.

Algemene informatie

  • Hoofdstad: Trenton
  • Grootste stad: Newark
  • Bevolking: ongeveer 8,88 miljoen inwoners
  • De staat was de locatie van de meeste veldslagen tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog
  • In deze staat is ook de bekendie realityshow Jersey Shore opgenomen

Steden New Jersey

Trenton

Trenton is de hoofdstad van de staat New Jersey. Bezienswaardigheden zijn het New Jersey State House, het New Jersey World War II Memorial, het Old Barracks Museum, het War Memorial. Een van de meest populaire kunstattracties in de staat New Jersey is het park The Ground for Sculpture, in dit park zijn veel sculpturen te bewonderen. 

Newark

Newark is de grootste stad van New Jersey en ligt op slechts 13 km afstand van New York. Een leuk weetje is dat Newark beschikt over de grootste verzameling van kersenbloesembomen in de VS. Elke lente zijn de bloesems te bewonderen in het Branch Brook Park. In dit park staat ook de vijfde grootste kathedraal van het continent, genaamd de Cathedral Basilica of the Sacred Heart. Verken de historische wijk Ironbound, loop of fiets langs de Passaic rivier in het Newark Riverfront Park of haal bij het bezoekerscentrum een kaart op en maak een 5.6 km lange wandeling langs 80 bezienswaardigheden zoals het Broad Street Station of de National State Bank.

Jersey City

Jersey City is de op een na grootste stad in New Jersey en was voor vele immigranten die de VS binnenkwamen de eerste thuisbasis. De stad weerspiegelt hedendaags nog steeds de invloeden van de verschillende culturen die wonen in Jersey City. Enkele bezienswaardigheden in Jersey City zijn het "Empty Sky" monument gelegen in het Liberty State Park, de historische Colgate Clock aan de waterkant en de Central Railroad Terminal waar veel immigranten aankwamen in New Jersey. 

Princeton

Princeton is een kleine stad en een van 's werelds meest bekende studentensteden vanwege de aanwezigheid van Princeton University. Je kunt hier rondleidingen volgen over de campus, deze rondleidingen worden gegeven door studenten. Bezoek ook zeker Nassau Street in het centrum van Princeton, Princeton Battle Monument en Palmer Square. Een andere bezienswaardigheid in Princeton is het Battlefield State Park, dit gebied was de locatie waar George Washington in 1777 de Britten versloeg tijdens de Amerikaanse Revolutie. In dit park bevindt zich ook het Clarke House Museum, vanaf 1772 werd dit gebouw gebruikt als ziekenhuis voor gewonde soldaten. 

Cape May

In de 18e eeuw werd de badplaats Cape May, gelegen aan Delaware Bay, veel bezocht door de rijken en verdiende zo zijn reputatie. Elk jaar bezoeken veel toeristen Cape May vanwege de stranden, de historische vuurtoren en de huizen in Victoriaanse stijl. In Cape May zijn veel activiteiten te ondernemen zoals zeilen, zwemmen, vissen, bootvaren, golfen en zwemmen.

Atlantic City

Een andere populaire badplaats in New Jersey is Atlantic City. Atlantic City beschikt over een 6,5 km lange promenade met verschillende kustattracties, verschillende pieren en, winkels, casino's, restaurants en hotels. Atlantic City wordt ook wel beschouwd als de "gokhoofdstad van de oostkust".

Bezienswaardigheden New Jersey

Liberty State Park

Breng een bezoek aan het Liberty State Park en bewonder het uitzicht op het Vrijheidsbeeld. Vanuit dit park heb je een prachtig uitzicht op Ellis Island waar het vrijheidsbeeld staat, de skyland van Manhattan, Liberty Island en Upper New York Bay. In het Liberty State Park bevindt zich ook een zoutmouras genaamd Communipaw Cove en het "Empty Sky" monument dat dient als eerbetoon aan de slachtoffers van 9/11 die afkomstig waren of een band hadden met New Jersey.

High Point State Park

Het High Point State Park ligt in de staat New Jersey, vlabkij de grens met de staat Pennsylvania en New York. Het park maakt onderdeel uit van de Kittatinny Mountains, het hoogste punt van dit gebergte ligt in de staat New Jersey met de toepasselijke naam High Point. In het High Point State Park bevindt zich ook het High Point Monument, dit monument werd in 1930 opgericht en is een eerbetoon voor de Amerikaanse deelnemers in de Eerste Wereldoorlog. Vanaf het High Point Monument heb je een practig uitzicht op heuvels, valleien, bos en landbouwgrond in drie verschillende staten. Vanaf hier heb je ook uitzicht op Delaware Water Gap National Recreational Area waar je ziet hoe de Delaware River de bergruggen van New Jersey scheidt van die van Pennsylvania. 

Thomas Edison National Historical Park

Het Thomas Edison National Historical Park omvat het voormalige labratorium en het landhuis van Thomas Edison genaamd Glenmont. De wetenschapper vond in het labratorium verschillende objecten uit zoals de allereerste batterijen, geluidsopnameapparaten, de filmcamera, verbeterde grammofoons en stille en geluidsfilms. Bij een bezoek kun je de originele objecten die Thomas Edison gebruikte zelf van dichtbij aanschouwen. Kaartjes voor het landhuis Glenmont zijn beperkt beschikbaar en worden verdeeld op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt bij het bezoekerscentrum.

Ellis Island

Ellis Island ligt in de haven van zowel New York als New Jersey en kent een lange geschiedenis. Vanaf het jaar 1892 tot 1954 was Ellis Island de thuisbasis van het belangrijkste immigratiekantoor in New York. Ongeveer 12 miljoen immigranten hebben Ellis Island gepasseerd. Tegenwoordig bevindt zich aan de noordkant het eiland in het hoofdgebouw het Immagration Museum, hier kun je meer leren over hoe destijds was om een immigrant te zijn. Aan de zuidkant van het eiland bevindt zich het Ellis Island Immigrant Hospital, dit deel is alleen toegankelijk via rondleidingen. Ellis Island is alleen bereikbaar per veerboot.

Delaware Water Gap National Recreational Area

Op de grens van de staat Pennsylvania en New Jersey ligt Delaware Water Gap National Recreational Area. Het park omvat een 65 km lang stuk van de Delaware River bij de Kittatinny bergketen. De "Water Gap" wordt gevormd door de Delaware River die de bergrussen van New Jersey scheidt van die van Pennsylvania. Naast de natuur omvat het park ook belangrijke archeologische vindplaatsen van de inheemse Amerikanen. Er zijn ook nog sporen te vinden van de vroegere Nederlandse nederzetting tijdens de koloniale periode en van nog veel meer nederzettingen. Je kunt in dit gebied veel activiteiten ondernemen zoals vissen, wandelen, zwemmen, paardrijden en kajakken. In de winter is dit een ideale locatie om te langlaufen.

Paterson Great Falls National Historical Park

Bezoek het Paterson Great Falls National Historical Park en bewonder de watervallen en het indrukwekkende landschap. Het stadje Paterson werd in 1792 opgericht als eerste geplande industriestad van de VS rondom de Great Falls van de Passaic Rivier. Onder andere weefsels van katoen en zijde, papierrollen, stoomlocomotieven en textielmachines werden in deze stad geproduceerd. Hedendaags drijft de Passaic River turbines aan in een waterkrachtcentrale gelegen aan de voet van de watervallen. Op deze manier worden duizenden huishoudens van hernieuwbare, groene energie voorzien. 

Tips New Jersey

De staat New Jersey heeft een perfecte ligging ten opzicht van de staat en stad New York. Daarnaast heeft de staat ook een goede ligging ten opzichte van Philadelphia en New Jersey is een perfecte tussenstop tijdens je rondreis naar Washington DC en New York City.

Eten en drinken New Jersey

New Jersey beschikt over de meeste diners ter wereld en wordt daarom ook wel "Diner Capital of the World" genoemd. Genoeg plekken om te eten dus. Enkele iconische gerechten van New Jersey zijn de Trenton Tomato Pie (eigenlijk een pizza maar dan gaat de tomatensaus bovenop de andere ingrediënten in plaats van onderop), Pork Roll, Salt Water Taffy snoepjes en Hoagies (sandwiches belegd met vlees, kaas en groenten).

Naast de bovengenoemde iconische gerechten staat New Jersey ook bekend om zeven verschillende soorten hotdogs. Enkele soorten zijn bijvoorbeeld de "Rippers" (gefrituurd tot ze in tweeën splitsen), de "Texas Weiner" met chilisaus en de "Italian" waarbij de hotdogs worden geserveerd op een stuk pizzadeeg. 

Als je op zoek bent naar een snelle hap kun je natuurlijk naar Mc Donald's. Die vind je bijna overal, maar houd er rekening mee dat porties een stuk groter zijn en het eten een stuk zouter dan wij gewend zijn. 

Een goed alternatief is Olive Garden of Denny's. Voor ontbijt kun je goed terecht bij een IHOP bijvoorbeeld. Een goed alternatief is om voor ontbijt of lunch een supermarkt op te zoeken en daar de benodigde dingen te halen. De Publix, Whole foods of Albertsons verkopen allemaal grotendeels vergelijkbare producten als we hier gewend zijn. 

Rondreizen VS