Moab Utah

Moab informatie

Moab is dé uitvalsbasis voor Acrhes National Park en Canyonlands National Park en een logische tussenstop tijdens een rondreis door het westen van de VS. Het is een toeristische plek met slechts 5000 officiële inwoners. In de zomermaanden is dit aantal een stuk hoger vanwege de vele seizoenswerkers die in Moab bij de verschillende winkels en outdoorbedrijven werken.

Moab is behalve een goede uitvalsbasis ook een perfecte plek voor het doen en beleven van outdoor avonturen. Als onderdeel van een rondreis is Moab een logische tussenstop. 

Over Moab zelf

Het voordeel van Moab is dat het feitelijk niet veel meer is dan 1 grote hoofdstraat. Hier vind je alle winkeltjes en restaurants. Houd er rekening mee dat je in Utah bent. Dit heeft vooral gevolgen als je ergens wat wilt gaan drinken in de avond. Veel restaurants en cafeetjes sluiten relatief vroeg. Het is in Utah verboden om na 01:00 's nachts nog alcohol te verkopen. Daarnaast mag bier niet meer dan 4% alcohol bevatten voor restaurants met een "beer only" licentie. Voor andere restaurants met een aanvullende vergunning zijn meer vrijheden. 

De kerk waartoe de meerderheid van de inwoners van Utah behoren (mormonen) raadt alcoholgebruik af. Pas sinds enkele jaren is het in restaurants toegestaan om alcohol te serveren voordat er eten besteld is. Houd er dus rekening mee dat een en ander in Utah anders werkt. Ook belangrijk: vergeet niet je paspoort mee te nemen als je ergens wat gaat eten/drinken. Je moet aan kunnen tonen dat je boven de 21 bent. 

Moab als uitvalsbasis

Moab wordt vooral gebruikt als uitvalsbasis om de nabijgelegen nationale parken te bezoeken en ligt op een logische route als je langs verschillende nationale parken wilt reizen. De meest voorkomende volgorde is om Zion National Park, Bryce Canyon, Arches National Park, Canyonlands en dan op de terugweg Monument Valley en de South Rim van de Grand Canyon mee te pakken. 

De gunstige ligging van Moab ten opzichte van de nationale parken zorgt ervoor dat het er bijna het hele jaar druk is. Dit heeft natuurlijk effect op de prijzen van hotels en motels, die niet zelden rond de 200 tot 300$ per nacht liggen. Goedkoper verblijven is mogelijk in Green River ten noorden van Moab (70 km) of in Monticello (ook ongeveer 70 km). Als je dus wat langer wilt rijden zijn er wel mogelijkheden om wat goedkoper te verblijven. 

Arches National Park

Arches National Park is een relatief klein nationaal park, dat vooral bekend staat om de natuurlijke bruggen die gevormd zijn door erosie. De meest bekende is Delicate Arch, maar ook de Double Arch en de Balanced Rock zijn bekende trekpleisters. Door toenemende drukte in de nationale parken in de VS is het vinden van parkeerplekken steeds lastiger geworden. Arches kent geen shuttlebus-systeem, mede doordat het een relatief klein park is. 

arches np

Canyonlands National Park

Canyonlands is een nationaal park met verschillende hoogtepunten. Je vindt er vooral tafelbergen en canyons. Daarnaast heeft Canyonlands ook verschillende arches, waar de Mesa Arch de meest bekende is. In tegenstelling tot Arches is Canyonlands veel minder ontwikkeld en vind je op veel plekken vooral zandpaden. De meeste mensen houden het bij het bekijken van de verschillende uitzichtspunten, maar als je op zoek bent naar een unieke ervaring is het mogelijk om met een gids op pad te gaan. 

De wandeling naar Mesa Arch beschrijven we op onze pagina over Canyonlands National Park uitgebreid. Onderstaande groep heeft er in ieder geval een fantastische tijd gehad!

Mesa Arch

Activiteiten Moab

In en rondom Moab is enorm veel te beleven. Houd er rekening mee dat het voor de meeste activiteiten noodzaak is om ongeveer een week voor die tijd te reserveren. In de meeste hotels kun je gratis bellen binnen de VS. De receptie wil je ongetwijfeld ook helpen bij het boeken van een tour. Bij alle activiteiten moet je rekening houden met sales tax die nog toegevoegd wordt en wordt een fooi door de gidsen zeker verwachten. 10 tot 20% van de kostprijs is realistisch. Het is natuurlijk mogelijk om geen fooi te geven, dat zijn ze van Europeanen wel een beetje gewend, maar het is natuurlijk wel een teken van respect en een stukje aanpassen aan de cultuur waarin fooien een ontzettend belangrijk onderdeel van het inkomen zijn. 

Skydiven in Moab

Je kunt via Eager2Travel een skydive regelen in Moab. Met adembenemende uitzichten uiteraard en gecertificeerde begeleiding. Een skydive kost rond de 300$, maar is dan wel weer op een onvergetelijk mooie plek. 

Colorado river rafting tours

Je kunt vanuit Moab verschillende raft-tours boeken op de Colorado river. Hoewel het raften zeker niet tot de meest spectaculaire categorie behoort, is het uitzicht rondom fantastisch. Er zijn verschillende opties, variërend van een halve dagtrip tot een hele dag en zelfs tochten van meerdere dagen. Voor de meeste gezinnen en mensen die Moab slechts enkele dagen bezoeken is een halve dag een goede en betaalbare manier (ongeveer 80$) om actief en avontuurlijk bezig te zijn. Je kunt je ervaring uitbreiden met een BBQ lunch, maar betaalt dan uiteraard ook wat meer. 

Naast raften kun je ook een SUP tour doen of een jet boat tour, als je vooral van het uitzicht wilt genieten en iets minder actief bezig wilt zijn. 

Offroad avonturen met een jeep

Je kunt ofwel een gegidse tour doen met een hummer, maar het is ook mogelijk een jeep te huren voor een dag waarmee je off road kunt. Zorg wel dat je een beetje ervaring hebt met rijden offroad en bereid je goed voor. Zorg voor voldoende snacks en water en laat het verhuurbedrijf weten waar je van plan bent te gaan rijden. Vraag ook gerust tips voor goede routes, locals weten altijd meer!

Mountainbiken in Moab

Je kunt kiezen uit verschillende tours, van eenvoudige tochten die geschikt zijn voor gezinnen tot meer extreme tochten. De kosten bedragen zo'n 100$ per persoon. Niet goedkoop, maar dat heeft met name te maken met de plekken waar je gaat fietsen en de duur van de activiteit (ongeveer 4 uur). 

Paardrijden in Moab

Voor wie het wildwest gevoel wil ervaren zijn er meerder plekken waar je kunt paardrijden. Je kunt kiezen voor een ochtend of middagtour. De ochtend-tour is populair omdat het dan nog relatief koel is. Zorg wel dat je een hoofddeksel (petje of hoedje) draagt tegen de felle zon. Ook een lange broek en zonnebrandcrème en een fles water zijn aan te raden. 

Bovenstaande is nog maar een selectie van de mogelijkheden. Je kunt op verschillende plekken dirtbikes of ATV's huren, al dan niet met een gegidse tour. Omdat activiteiten vaak niet goedkoop zijn raden we je aan goed te kijken wat het beste bij jou past. 

canyonlands

Toptips voor Moab 

Mill Canyon Dinosaur Bone Trail

Onze toptip voor Moab? De Mill Canyon Dinosaur Bone Trail! Gratis, niet drukbezocht en indrukwekkend. In en rondom Moab zijn enorm veel fossielen en sporen van dinosaurussen gevonden. Nog steeds worden op nieuwe plekken dinosaurus-sporen gevonden. Bij de Mill Canyon kun je eerst dinosaurussporen bekijken. 

Deze routebeschrijving is als hulpmiddel, je kunt dit gewoon intikken in (offline) Google Maps!

Het leuke van deze plek is dat het en dichtbij Moab is als de reizigers een park gezien hebben en daarnaast zijn er van diverse dinosaur soorten nog sporen achtergebleven. Dit maakt het een van de best bewaarde plekken in de omgeving.  

Je rijdt over de 191 langs de ingang van Arches NP omhoog gedurende zo'n 20 minuten. Vervolgens ga je na deze 20 minuten linksaf, over de spoorwegovergang heen. Let op: er volgt geen rijstrook naar links, dus rem op tijd zodat bestuurders achter je tijdig zien dat je linksaf wilt.  

Er volgt nu een offroad weg, de Mill Canyon Rd. Rijd hier niet harder dan 20! Blijf deze weg volgen. De weg is wel goed te doen. Aan je rechterzijde zie je een parkeerplaatsje, deze heb je nog niet nodig. Bij de volgende parkeerplaats (rechterzijde) ben je op de juiste bestemming. Hier staan ook verschillende informatieborden.

Hier kun je parkeren en aan de rechterkant vanaf de ingang gezien staat een informatiebord. Je moet een klein stukje lopen en dan ben je er. Na het informatiebord kan het niet meer missen! Letterlijk 2 minuten lopen. Er staan ook verschillende informatieborden over de sporen die te zien zijn. 

Je kunt eenvoudig nog een stuk verder de canyon inrijden om bij het Bone Trail te komen. Je kunt hier met de auto komen, maar houd er rekening mee dat de weg slecht onderhouden is. Bij de bone trail zie je op veel plekken in de rotswanden overblijfselen van dinosaurussen, inclusief botten. Zeker de moeite!

Dinosaurus Moab

Muurschilderingen

Op verschillende plekken vlakbij Moab vind je petroglyfen (motieven in de rots) en tekeningen. Voor meer informatie verwijzen we je naar de site over Moab

Rondreizen VS