Glacier Bay National Park

Informatie Glacier Bay NP

Glacier Bay National Park and Preserve ligt in het zuidoosten van Alaska ten westen van de stad Juneau. Glacier Bay NP grenst in het noorden aan het Tatshenshini-Alsek Wilderness Provincial Park in British Columbia, Canada. Glacier Bay NP is een van 's werelds grootste internationale beschermde gebieden.

Glacier Bay NP bestaat uit ruige bergen, gletsjers, regenwoud, fjorden en wilde kustlijnen. Het nationale park omvat Glacier Bay zelf, de hellingen van Mount Fairweather en het Amerikaanse deel van de Alsek River. Het nationale park is alleen te bereiken per vliegtuig, cruiseschip of veerboot. 

Bezienswaardigheden Glacier Bay NP

Gletjers

In Glacier Bay NP heb je de unieke kans om de gletsjers te bestuderen, er zijn hier zestien actieve gletsjers aanwezig. De hoge bergen aan de kust en de overvloed aan sneeuw maken het nationale park een perfecte thuisbasis voor honderden gletsjers. De hoogste bergketen in het nationale park is de Fairweather Range met bergen tot wel 4670 meter hoogte. Gletsjers worden gevormd doordat er meer ijs valt dan dat er smelt, de sneeuw hoopt zich op en vormt zo ijs. Het ijs glijdt de berghellingen af onder invloed van zwaartekracht. 

In Glacier Bay NP komen zeven zogenaamde "tidewater glaciers" voor en meerdere "alpine glaciers". Tidewater glaciers zijn valleigletsjers die vanaf een berg helemaal naar de oceaan toestromen. Vaak brokkelen er vele ijsbergen van deze gletsjers af die in het water vallen, dit komt door het smelten van het gletsjerijs door het zoute oceaanwater. De John Hopkins gletsjer is momenteel de enige tidewater glacier die groter wordt in plaats van krimpt aan de oostkant van de bergketen Fairweather Range. Alpine glaciers ontwikkelen zich in bergachtige gebieden en variëren in grootte. Zo kan een alpine glacier bestaan uit zeer kleine massa's gletsjerijs of het kan een heel bergdal vullen. De actieve gletsjers stromen elke dag 0,9 tot 1,8 meter naar voren. Het ijs aan de voorkant van de meeste gletsjers is tussen de 75 en 200 jaar oud, dit is afhankelijk van de steilheid van de vallei waar de gletjers doorheen stroomt en van de lengte van de gletsjer. 

Bartlett Cove

Bartlett Cove is het enige ontwikkelde gebied in Glacier Bay NP. In dit deel van het nationale park bevinden zich bossen en kustlijnen. Er zijn hier verschillende activiteiten te ondernemen zoals het wandelen van verschillende trails, wandelen op het strand, fietsen, een van de informatiefilms kijken in het bezoekerscentrum en het bezoeken van de Whale Exhibit waar een van ' 's werelds grootste bultrugskeletten te zien is.

Activiteiten Glacier Bay NP

Boottocht

Een echte must-do een Glacier Bay NP is meegaan met een dagtocht naar de gletsjers, deze dagtochten worden uitgevoerd met de rondvaartboot van de Glacier Bay Lodge. Aan boord zal een park ranger meer vertellen over de historie en geologie Glacier Bay. Onderweg heb je kan om walvissen, orka's, zeeleeuwen en andere dieren te spotten. Het wordt aangeroden om ruim van tevoren te reserveren indien je mee wilt gaan met de rondvaart. Daarnaast nemen een aantal rondvaart- en cruiseschepen Glacier Bay NP op als onderdeel van een langere reisroute, passagiers overnachten meestal ook op deze schepen. Langere tours starten vaak in Juneau of andere steden in het zuidoosten van Alaska.

Hiken

Bij Bartlett Cove heb je de mogelijkheid om vier trails van verschillende lengtes te wandelen.  Houd er rekening mee dat de wandelpaden glad en modderig kunnen zijn, het dragen van laarzen is een aanrader. Een andere optie is om langs de kustlijn rond Bartlett Cove te wandelen. 

Kajakken

Kajakken op zee is een goede manier om het nationale park en de wildernis te ontdekken. Daarnaast zal je kajakken in hetzelfde water als de bultruggen en zeeleeuwen. Bij Bartlett Cove kun je beginnen met kajakken of je kunt er tijdens de zomermaanden voor kiezen om je te laten afzetten door de rondvaartboot. Daarnaast kun je ervoor kiezen om onder begeleiding te gaan kajakken. Het wordt aanbevolen om ruim van tevoren te reserveren indien je wilt kajakken.

Vissen

In Glacier Bay NP is er de mogelijkheid om te vissen op zoet- en zeewatervissen in meren, rivieren en langs de kustlijn. In zoutwater richten de meeste vissers zich op het vangen van heilbot en zalmsoorten. In zoetwater richten de meeste vissers zich op het vangen van zalm en forel. Voor vissen is een geldige visvergunning vereist en je dient je aan de visserijvoorschriften van de staat Alaska te houden.

Raften op de rivier

Een klein deel van de Alsek River stroomt door Glacier Bay NP, het is mogelijk om te raften op deze rivier. Indien je zonder begeleiding gaat raften is een vergunning vereist.

Vliegen 

Met een klein vliegtuigje over Glacier Bay NP vliegen is de ideale manier om de gletsjers, ijsvelden, fjorden, wilde kustlijnen en meer van bovenaf te bekijken. Vanuit Gustavus, Yakutat en Haines vertrekken de kleine vliegtuigjes die vluchten over Glacier Bay verzorgen.

Hoe kom je er?

Er zijn geen wegen die direct naar de Glacier Bay zelf leiden. Onder andere het bezoekerscentrum en Glacier Bay Lodge zijn gevestigd in Bartlett Cove. Bartlett Cove is te bereiken via een klein stukje weg vanuit het stadje Gustavus. Gustavus is alleen per vliegtuig of per boot uit bijvoorbeeld Juneau te bereiken. De rest van het nationale park is alleen per boot of per vliegtuig te bereiken. Vanuit 

Accommodaties

In het nationale park zelf is het enige aanwezige hotel de Glacier Bay Lodge gelegen in Bartlett Cove. Glacier Bay Lodge is geopend van midden mei tot begin september. In Barlett Cove ligt ook naast de Glacier Bay Lodge ook een camping, daarnaast is het ook mogelijk om te kamperen in de wildernis als je een kajaktocht gaat maken. Net buiten de parkgrens ligt het stadje Gustavus, hier zijn enkele accommodaties beschikbaar. 

Rondreizen VS

Alaska - the last frontier