Alaska - the last frontier

Alaska informatie

Voor het plannen van een rondreis door Alaska is het belangrijk om heel goed te plannen. Alaska is de grootste staat van de Verenigde Staten. Met slechts 800.000 inwoners heeft de staat een hele lage bevolkingsdichtheid. De meeste mensen wonen in het gebied rondom Anchorage. 

Anchorage is voor de meeste mensen die Alaska willen bezoeken ook het uitgangspunt, omdat daar de meeste vluchten aankomen. Alaska is pas sinds 1959 onderdeel van de VS. Wat Alaska heel anders maakt dan andere staten is het gebrek aan infrastructuur. De wegen zijn prima, maar je komt vaak honderd kilometer of meer niks tegen. Alaska is geliefd onder camperliefhebbers, maar ook met de auto is Alaska prima te verkennen. Houd er rekening mee dat om echt in de binnenlanden te komen alleen vliegen een echte optie is. Veel mensen combineren een route door Alaska met de Top of the world Highway naar Canada toe en bezoeken dan Whitehorse en Dawson.

Alaska is zoals de Amerikanen het zeggen "the last frontier" vanwege de uitgestrekte wildernis en schaarse bewoning. 

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Juneau
 • Bevolking: ongeveer 800.000
 • Grootste stad: Anchorage
 • Hoogste berg: Denali, 6194m
 • 50.000 zwarte beren in Alaska
 • 35.000 grizzly beren
 • Supermarkten: vrijwel nergens!

Steden in Alaska

Ooit reden we zelf een route door Alaska, op vooronderzoek voor 1 van onze groepsreizen. Op de kaart stond levensgroot de plaats Tok, onderweg naar de Top of the World Highway. Daar aangekomen bleek deze plaats te bestaan uit: een klein vliegveld, een tankstation, RV-park en een restaurant (met prima eten trouwens)! Daarnaast waren er enkele blokken met huizen, maar we hadden ons iets meer voorgesteld van deze wereldstad. Vanuit Tok zijn we richting de grens met Canada gereden, een weg die er op papier perfect uitzag (en ook was), maar waar geen bewoning te vinden was en de weg uitsluitend zandweg was. 

Alaska is dus een plek waar je je op moet voorbereiden en is uitsluitend geschikt voor echte natuurliefhebbers. Houd je van shoppen? Sla Alaska gerust over. Houd je van de levendigheid van grote steden? Sla Alaska dan gerust over. Houd je van een uniek avontuur? Dan is Alaska jouw ding! 

Anchorage

Anchorage is de grootste stad van Alaska. Hier vliegen ook de meeste vluchten vanuit Europa naartoe, al dan niet met een overstap in de VS (vaak Seattle). Er wonen bijna 300.000 inwoners, een aanzienlijk deel van de totale bevolking van Alaska. 

Het klimaat in Anchorage is relatief aangenaam en vergelijkbaar met bijvoorbeeld Stockholm in Zweden. Vanuit Anchorage bezoek je eenvoudig de Kenai Peninsula waar je veel activiteiten kunt ondernemen. Ook Seward en Homer zijn populaire plekken om te bezoeken tijdens een rondreis Alaska. 

Fairbanks

Fairbanks is een "grote stad" voor Alaskaanse begrippen. Er wonen 30.000 inwoners. De stad heeft alle faciliteiten en voldoende hotels en motels. Er is een internationaal vliegveld, maar over het algemeen is Anchorage de meer logische optie voor Nederlanders. 

Fairbanks ligt vrij noordelijk. Dit betekent dat je vanaf september tot eind april het noorderlicht makkelijk kunt zien. Er zijn verschillende plekken waar je zonder lichtvervuiling het noorderlicht kunt spotten in de juiste periode. Een heldere hemel is daarvoor wel noodzaak. 

In de zomer is er, net als in het noordelijk deel van Scandinavië, geen nacht en blijft het 24 uur per dag licht (tussen 17 mei en 27 juli ongeveer). 

Juneau

De hoofdstad van Alaska is Juneau, met een indrukwekkend aantal inwoners van net iets meer dan 30.000(!). Juneau is alleen bereikbaar met veerboten of het vliegtuig, je kunt er niet zo naartoe rijden. Het is prachtig gelegen en wordt om die reden vaak met cruises aangedaan. 

Nationale Parken in Alaska

Alaska heeft een groot aantal nationale parken. De meeste van deze nationale parken bestaan uit echte wildernis, met nauwelijks faciliteiten en alleen voor de doorgewinterde survival-expert. Er zijn talloze mogelijkheden om met een gids naar afgelegen plekken te vliegen of varen en daar een unieke wildernis-ervaring op te doen. Dit is echter niet goedkoop. De meeste mensen blijven in het zuidelijk deel van Alaska en bezoeken Denali National Park en de Kenai Fjorden

Denali NP

Denali National Park

Het meest bekende nationale park is het Denali National Park. Dit nationaal park is vooral bekend omdat de hoogste berg van Noord-Amerika er ligt, de Denali met 6194 meter hoog. Het park is een grote wildernis met maar 1 lange weg van 92 mijl het park in. Je kunt een kaartje kopen voor de bus via verschillende tussenpartijen. Het is raadzaam dit al te doen voor je naar Alaska vertrekt. Er zijn transit bussen waarmee je onderweg uit- en in kunt stappen. Deze bussen zijn niet gegidst en zijn wat goedkoper dan een gegidste tour. Je kunt bijvoorbeeld makkelijker uitstappen om een hike te doen. Daarnaast kun je op het deel waar iedereen mag rijden ook met een gratis bus van plek naar plek. 

Katmai National Park

Het Katmai National Park vind je ten zuiden van Anchorage. Het nationaal park staat vooral bekend om de vele beren die er voorkomen. Het nabijgelegen Kodiak eiland wordt in veel documentaires bezocht. Je kunt het nationaal park alleen per boot of vliegtuig bereiken. Als je er naartoe wilt is het dus van groot belang om vooraf alles al te regelen. Daarnaast moet je je goed voorbereiden op het gebied waar je naartoe gaat, aangezien het echt afgelegen is en er weinig faciliteiten zijn. Er zijn slechts een aantal overnachtingsplekken beschikbaar in de Brooks Lodge en Grosvenor Lodge. Daarnaast zijn er nog een aantal privé-lodges in het gebied. Een jaar vantevoren boeken is wel het minimale overigens. 

Gates of the Arctic

Voor echte avonturiers: er lopen namelijk geen wegen of paden in het Nationaal Park. Gates of the Arctic bevindt zich nog ver boven Fairbanks en is alleen hikend of per vliegtuig te bereiken. Je kunt een zogeheten airtaxi boeken om er te komen. Als je op zoek bent naar echt avontuur en een doorgewinterde survivalspecialist bent is dit super. Voor de meeste mensen is het echter iets te heftig. 

Advies in het algemeen

Alaska vereist meer voorbereiding dan de meeste andere vakantiebestemmingen. In de zomermaanden, tot half september is Alaska goed te bezoeken. Als je in de meer bewoonde gebieden blijft is het prima te doen om zonder al te veel extra voorbereidingen een unieke vakantie te hebben. Vraag vooral ook locals waar beren zitten en probeer je reis te plannen rondom de Salmon Run, waarbij beren in grote getalen op jacht gaan naar zalm die in de rivieren omhoog zwemt. 

Ga geen onvoorbereide avonturen aan. Alaska is wild en ruig. We raden je aan om als je Alaska gaat bezoeken, niet te bezuinigen. Doe excursies, maak een vlucht, boek enkele nachten in een luxe lodge en ga met experts op pad. Dit komt je beleving ten goede en zal van Alaska een onvergetelijke reis maken. 

Wilderniss lodges

In Alaska vind je op verschillende plekken wilderniss lodges op bijzonder mooie plekjes. Niet goedkoop, maar wel de kans om unieke ervaringen op te doen. Via Eager2Travel kun je verschillende luxe lodges boeken. Deze zijn vaak inclusief de maaltijden en in combinatie met activiteiten en een vlucht naar de lodge toe. 

Beer alaska

Wanneer bezoeken

Alaska kun je het beste bezoeken eind mei of in juni, of in september. Juli en augustus zijn ook prima maanden, maar in die periode zijn er meer muggen actief. Dat hoeft geen groot probleem te zijn, maar met name september is een mooie reismaand, omdat in die periode ook de zalm de rivieren omhoog trekt en de kans op beren een stuk groter is. 

Tips voor Alaska

Alaska is een echte once in a lifetime bestemming. Je kunt cruises boeken, maar komt daarmee eigenlijk alleen op hele toeristische plekken. Wel ideaal als je vooral sightseeing wilt doen, maar voor een meer avontuurlijke reis raden we je aan om een camper te overwegen of een grote SUV. Hotels en motels moet je zoveel mogelijk vooraf reserveren. 

 • Wees voorbereid op beren, zeker als je hikes gaat doen in Alaska
 • Boek zeker excursies vooraf
 • Houd ruimte in je planning om ergens langer of korter te verblijven
 • Je maakt lange afstanden in Alaska. Zorg altijd voor voldoende water en snacks. Als je autopech krijgt is er niet in 10 minuten iemand bij je
 • Grote steden zijn er buiten Anchorage eigenlijk niet. Rondom Denali National Park is wel genoeg toeristische infrastructuur
 • Zorg dat je op de hoogte bent van regels met betrekking tot permits 
 • Alaska is een bestemming waarbij je moet afwegen of boeken via een reisbureau niet verstandiger is. Dit hoeft nauwelijks duurder te zijn dan wanneer je het zelf regelt. 

Rondreizen VS

Gezinsreis Nationale Parken VS

Groepsreis 18-39 West-Canada

Rondreis Californië

Anchorage

Denali National Park

Fairbanks

Juneau

Katmai National Park

Kenai Fjords National Park