Elk Island National Park

Elk Island National Park informatie

Elk Island National Park ligt slechts op 35 minuten afstand ten oosten van de stad Edmonton. Elk Island National Park is een belangrijk toevluchtsoord voor bizons, elanden en meer dan 250 vogelsoorten. Het nationale park speelde een belangrijke rol in het behoud van de Plains bison. Elk Island National Park is het achtste kleinste park van de Canadese nationale parken, maar wel het grootste nationale park dat volledig omsloten is door hekwerk. Het landschap van het park bestaat uit drasland, meren, espbossen en omliggende weilanden.

Hikes Elk Island NP

Elk Island National Park heeft 80 kilometer aan hike trails en in totaal 11 verschillende hike trails. Hieronder worden enkele hikes kort uitgelicht.

Hayburger Trail

De 11.6 km lange Hayburger Trail doorkruist een moeras van zwarte sparren waar vogels en elanden kunnen worden gespot. Daarnaast slingert het pad ook door open espenbossen en weilanden, dit zijn de favoriete woonplaatsen van de bisons. Blijf tijdens de trail op het pad, er zijn verborgen stukken drijfzand in sommige van de grote weilanden. De trail is bereikbaar vanaf Elk Island Parkway.

Shirley Lake Trail

De 10.9 km lange Shirley Lake Trail passeert verschillende ondiepe meren en vijvers, ideaal voor het observeren van watervogels. Daarnaast loopt het pad door weilanden waar je de kans hebt om elanden te zien, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. De tail is bereikbaar vanaf de parkeerplaats bij Tawayik Lake.

Wood Bison Trail

De 15.6 km lange Wood Bison Trail begint in een groot, open espbos en leidt je uiteindelijk naar Flyingshot Lake. In 1947 is het gebied ten zuiden van Highway 16 aan het nationale park toegevoegd. De Wood Bison is het grootste zoogdier in Noord-Amerika en leeft sinds 1963 in dit gebied. Daarnaast wonen er ook elanden, herten en andere kleine zoogdieren in dit gebied. 

Beaver Pond Trail

De 3.6 km lange Beaver Pond Trail wordt gekenmerkt door de tekenen van beveractiviteit zoals dammen. De bever werd halverwege de 19e eeuw tijdens de bonthandel volledig uit deze regio verdreven. In de jaren veertig zijn ze door het parkpersoneel succesvol opnieuw in het park geïntroduceerd. 

Tawayik Lake Trail

De Tawayik Lake Trail heeft een lengte van 15.1 km en leidt je door espenbossen en weilanden rondom het Tawayik meer. Op het meest zuidelijke punt van de trail bevindt zich een weidegebied tussen Tawayik Lake en Little Tawayik Lake. Bij dit weidegebied heb je een prachtig open uitzicht over het landschap en ook af en toe over een kudde grazende bizons. De trail is bereikbaar vanaf de parkeerplaats bij Tawayik Lake.

Activiteiten Elk Island NP

Dieren spotten

Om de kans te vergroten om bizons, elanden, vogels of andere dieren te spotten, bezoek je het park bij zonsopgang en zonsondergang. Tijdens de warmste delen van de dag schuilen veel dieren namelijk in de bomen.

Bison Backstage Tour

Ga mee met een rondeiding onder begeleiding van een parkgids om een kijkje te nemen achter de schermen, leer onder andere hoe de experts de bizons hebben geholpen terug te brengen in dit gebied. In de zomer worden er op zaterdag en zondag om 12.30 uur, 14.00 uur en 15.00 uur gratis rondleidingen georganiseerd vanuit de Historic Barn vlakbij het bezoekerscentrum. 

Kajakken / Kanoën

Het rustige water van Astotin Lake vormt een geweldige plek om te kajakken of kanoën, tijdens het kajakken heb je de kans om wilde dieren te spotten. Vaar rond een van de vele eilanden gelegen in Astotin Lake of pauzeer bij Beaver Bay voor bijvoorbeeld een picknick.

Autoroutes 

Er zijn verschillende autoroutes mogelijk in het park. De belangrijkste route is de Elk Island Parkway, deze weg van 20 km loopt van het noorden naar het zuiden door het park. Gedurende het hele jaar verzamelen bizonkuddes zich vaak langs de Parkway en langs de Bison Loop Road. 's Winters zijn ook elanden te zien vanaf deze weg. De Yellowhead Highway (Hwy 16) doorsnijdt Elk Island NP voor 10 km. Kijk tijdens het rijden over deze weg naar het zuiden om de wood bison te spotten en naar het noorden om de plain bison te spotten. Het kan voorkomen dat je terecht komt in een verkeersopstopping doordat de bizons over de weg lopen, wees in dat geval geduldig en voorzichtig. Probeer als het veilig is langs de weg te stoppen, open uw raam en geniet van het zicht op de bizons. 

Begeleide tours

Volg een van de begeleide tours zoals het maken van pemmicans (inheems gerecht, mengsel van proteïnen), vissen met een schepnet in de vijver, sterren kijken, vogels spotten en kampvuur programma's. Stop ook eens bij het Astotin Theatre en kijk een documentaire en leer meer over het nationale park.

Fietsen

In het park kun je fietsen over de trails of over de verharde wegen. Zo kun je ervoor kiezen om over de Elk Island National Parkway te fietsen (20 km enkele reis) of over de administration road (5 km enkele reis). 

Accommodaties Elk Island National Park

Indien je enkel naar Elk Island National Park afreist voor een beetje sightseeing en korte hikes dan kun je het park bezichtingen met een dagbezoek vanuit Edmonton bijvoorbeeld. Indien je graag wat langer wilt blijven dan kun je terecht op een van de drie campings in het nationale park. In de omgeving van Elk Island National Park zijn daarnaast diverse bed & breakfasts, campings en hotel te vinden. 

Algemene tips Elk Island NP

  • Elk Island National Park is is het gehele jaar open. De zomer is de beste reisperiode om het park te bezoeken, al kan het in juli en augustus wel wat drukker zijn in het park. De bizons zijn namelijk erg actief van juli tot augustus. In die periode raden we aan om het park te bezoeken op een doordeweekse dag. Hoewel het park het hele jaar geopend is, zijn sommige diensten en faciliteiten alleen geopend tijdens het zomerseizoen.
  • Toegang tot het park kost 7.90 Canadese dollars voor volwassenen en kinderen kinderen tot 17 jaar mogen gratis het park binnen. Indien je langere tijd in Canada verblijft en meerdere parken wilt bezoeken is het ook mogelijk om een Parks Canada Discovery Pass te kopen. Deze kost +/- 130 tot 140 Canadese dollars en geeft je een jaar lang toegang tot veel parken.
  • Neem altijd voldoende water, een kaart, snacks, zonnebrandcreme, een zonnebril en een petje mee en draag kleding in laagjes.
  • Blijf ten alle tijden op afstand van de wilde dieren.

Rondreizen VS

Alberta