--

Alberta

Alberta Canada

Hoewel de naam Alberta je wellicht niet direct iets zegt is het een grote provincie van Canada. De hoofdstad is Edmonton. Er wonen in het gebied ter grootte van 661.000 kilometer ongeveer 4,5 miljoen mensen. Calgary is de grootste stad, hoewel Edmonton de hoofdstad is.

Vliegen naar Canada gebeurt veel naar de luchthavens van Calgary en Edmonton. Alberta grenst aan de Verenigde Staten. Banff en Jasper zijn de bekendste nationale parken in de provincie. In Alberta wordt veel olie gewonnen, waardoor het gebied het financieel erg goed doet. 

Alberta informatie

  • Belangrijkste vleesleverancier van Canada
  • De Rocky Mountains zorgen voor een belangrijke stroom toeristen naar Alberta
  • Ongeveer 4,2 miljoen inwoners waarvan een groot deel in de steden
  • Ongeveer 2/3e van de bevolking woont in Edmonton of Calgary
  • Door Nederlanders worden vooral Jasper National Park en Banff National Park veelbezocht.

Nationale parken

Banff National Park

Banff National Park is de laatste jaren alleen maar populairder geworden. Middenin de Rocky Mountains en het eerste nationaal park van Canada. Zowel in de winter als de zomer is Banff een populaire plek. 's Zomers vooral voor de weg van Banff naar Jasper en het stadje Banff, terwijl 's winters vooral wintersport een belangrijke rol heeft.

Banff National Park staat daarnaast bekend als een goede plek om beren te kunnen spotten, dus houd je ogen en oren goed open. Het is een prachtige plek om korte of langere hikes te maken en te genieten van de wilde natuur van de Rocky Mountains. 

Houd er rekening mee dat Banff de laatste jaren erg druk geworden is, waardoor hotelaccommodatie vaak erg duur is en ver vooruit moet worden geboekt. 

Jasper National Park

Jasper NP wordt vrijwel altijd gecombineerd met Banff National Park omdat het een logische route is. Jasper NP vind je boven Banff Nationaal park ten noorden van Calgary. De meeste mensen volgen dan ook de Icefields Parkway met onderweg de Columbia Icefield. De natuur is indrukwekkend en de hoge pieken van de Rockies zullen zeker indruk maken tijdens je rondreis Canada.

Houd rekening met herten, elanden en rendieren en houd je ogen open voor beren. Jasper NP heeft verschillende prachtige hikes, zowel kort als lang. Hiken in Jasper NP raden we je zeker aan. Zorg wel dat je je goed informeert over de route, mogelijke beren en neem bearspray mee. 

Waterton Lakes National Park

Waar de prairie en de Rocky Mountains elkaar ontmoeten vind je het Waterton Lakes National Park. Meren, watervallen, rotsen en berguitzichten staan je te wachten in dit perfecte wandelgebied. Het Nationaal park ligt tegen de grens met de VS onder Lethbridge. Je combineert het eenvoudig met Glacier National Park in de VS en van daaruit met Yellowstone NP. Watervallen, canyons, meren en nog meer watervallen wachten hier op je. 

Elk Island National Park

Elk island staat vooral bekend om de vele wapiti's (een soort hert) en bizons die voorkomen in het gebied. Ook elanden, bevers, coyotes en verschillende vogelsoorten kom je hier tegen. Er zijn een groot aantal wandelroutes te vinden, van korte eenvoudige hikes tot langere en moeilijker hikes. 

Elk Island vind je net buiten Edmonton en is prima te combineren met een bezoek aan deze stad. In tegenstelling tot wat de naam suggereert is het trouwens geen eiland, maar meer een gebied dat apart beschermd wordt (als een eiland). 

Wood Buffalo National Park

Wood Buffalo National Park is een gigantisch nationaal park met een oppervlakte van bijna 45.000 vierkante kilometer. Het park is opgericht ter bescherming van de bizons en trompetkraanvogels. Daarnaast leven er zwarte beren, bruine beren, lynxen, bevers en nog vele andere dieren. De grootste beverdam ter wereld met een lengte van 850 meter vind je hier. Daarnaast is het 's werelds grootste Dark Sky Preserve (wegens het gebrek aan onnatuurlijk licht). 

Het park ligt ruim 1000 kilometer boven Edmonton. Er is alleen een gravel-weg (Highway 5). Als je op de kaart kijkt valt dat niet zo op, maar reken dus niet op een fantastische snelweg. Wil je dit afgelegen gebied bezoeken, bereid je dan goed voor. 

Wil je een echte wildernis-trip? Overweeg dan een gids in te huren met de benodigde licenties.

Kosten Nationale Parken Canada

Het is ook in Canada mogelijk een parkpas te kopen die vergelijkbaar is met de America The Beautiful pas (jaarlijkse nationale parkpas). De kosten bedragen 140 CAD voor een familie of groep van max. 7 personen. De pas is een jaar geldig. Afhankelijk van hoeveel nationale parken en andere bezienswaardigheden je ingepland hebt kan het gooedkoper zijn om losse tickets te kopen of juist te gaan voor een parkpas. 

De discovery card kun je online aanschaffen.  

Andere bezienswaardigheden

Canada bezoek je eigenlijk vooral voor de natuur en de mogelijkheid om indrukwekkende landschappen te zien. De natuur is dan ook met afstand de beste bezienswaardigheid in Alberta. 

Ice castles Edmonton

In de winterperiode kun je deze fantastische ijsformaties bezoeken. Je kunt zelfs per fatbike vanaf Edmonton vertrekken!

Bezoek Maligne Canyon

Een prachtige kloof die vooral met een gids in de winter praktisch is. De canyon vind je bij Jasper NP en wordt veelbezocht door toeristen. Toch de moeite waard!

Beklim Ha Ling Peak

Een prachtige berg met verschillende routes naar de top voor ervaren wandelaars. Als je vaker wandelt in bijvoorbeeld de Alpen is ook deze toch goed te doen. Houd er wel rekening mee dat wandelpaden in Canada en de VS vaak minder goed aangegeven zijn. 

Johnston Canyon Falls

Als tussenstop op de weg tussen Banff en Jasper (Icefields Parkway) opzich een oke tussenstop. In de winter prachtig, in de zomer overladen met toeristen, net als het nabijgelegen Lake Louise. Wij zouden het overslaan!

Athabasca Gletsjer

Als je nooit eerder een gletsjer hebt bezocht is dit een hele toegankelijke. We raden je aan altijd een gletsjer te bezoeken samen met een professional. Je kunt ook een tour boeken die best leuk is als je niet eerder een gletsjer van dichtbij hebt gezien. Ook hier geldt dat het allemaal vrij toeristisch is en je moet afwegen of het de drukte waard is. Wij zouden zeggen: ja als je nog geen gletsjers in het echt gezien hebt. Anders: nee. 

Bow Lake en Peyto Lake

Er zijn een aantal meren die echt 100% waarmaken waar je aan denkt bij de Rocky Mountains. De prachtige kleuren water met de ruige bergen eromheen zorgen voor een geweldig contrast en mooie foto's. 

Outdoor activiteiten Alberta

Vooral hiken is erg populair in het hele gebied, maar er is nog veel meer te doen. Bezoek buiten Calgary bijvoorbeeld de Olympische bobsleebaan en race mee met een ervaren bobslee-coureur. Ook helictopervluchten en vluchten met kleine vliegtuigen zijn mogelijk boven de nationale parken. 

Voor outdoor activiteiten kun je met name in Banff, Jasper en Canmore terecht. Het is aan te raden outdoor activiteiten vroegtijdig te boeken als je vast zit aan een strakke planning. Met name in de weekenden zijn activiteiten vroegtijdig uitverkocht. 

Als onderdeel van je rondreis Canada? 

Absoluut! Edmonton is een mooie stad, Banff en Jasper zijn aanraders. De andere parken net zo goed, maar die liggen voor veel mensen net weer uit de route. Ons advies zou zijn om Banff en Jasper ofwel te combineren met een rondreis over Vancouver Island, ofwel te combineren met een rondreis door het noorden van de VS (Glacier NP en Yellowstone NP). 

Rondreizen VS

Rondreis USA/Canada

Rondreis West Canada

Banff National Park

Edmonton

Glacier National Park

Jasper National Park

Montana