Wood Buffalo National Park

Over Wood Buffalo NP

Wood Buffalo National Park is het grootste nationale park van Canada en ligt in de provincie Alberta. Het park is groter in oppervlakte dan Zwitserland en strekt zich uit over het noordoosten van Albert en het zuiden van Nortwest Territories. Het nationale park werd in 1922 opgericht om de laatst overgebleven kuddes bizons in het noorden van Canada te beschermen. Tegenwoordig maakt Wood Buffalo NP onderdeel uit van de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het nationale park is de thuisbasis van een van de laatst overgebleven vrij rondlopende kuddes bosbizons ter wereld. Daarnaast is het park de broedplaats voor trompetkraanvogels die met uitsterven worden bedreigd en 's werelds grootste beverdam. Het landschap van Wood Buffalo NP is gevarieerd en omvat zoutvlaktes, boreale bossen en karstlandschap. Wood Buffalo NP omvat een van de grootste zoetwaterdelta's ter wereld, genaamd de Peace-Athabasca Delta.

Hikes Wood Buffalo NP

Wood Buffalo NP heeft een oppervlakte van wel 44.741 km2 en daarmee biedt het park eindeloze wandelmogelijkheden. Het routesysteem in het park biedt korte wandelingen, dagtochten en hikes van meerdere dagen. Hieronder zullen enkele populaire hikes worden toegelicht.

Karstland Trail

De Karstland Trail is met een lengte van 750 een korte trail. De trail start bij de Salt River Day Use Area en leidt je door actief karstterrein. Karstlandschap onstaat door water, het (regen)water stroomt langs 'paden' in gesteente waardoor het gesteente deels oplost. Enkele hoogtepunten van deze trail zijn de actieve zinkgaten en de kans op het zien van de roodzijdige kousenbadslang.

Salt Pan Lake Trail

De Salt Pan Lake Trail is 7 km lang (enkel), de trail start bij de Salt River Day Use Area of 2.4 km voorbij de Salt River Day Use Area bij het trailheid aan de westkant van de Pine Lake Road. De trail maakt een lichte klim naar de top van een helling en enkele hoogtepunten tijdens de trail zijn het zien van zinkgaten, uitzicht op de Salt Pan Lake en rotsen met fossielen erin.

Salt River Meadows Trail

De 2.2 km lange Salt River Meadows Trail slingert door met bloemen bezaaide weilanden langs een zoutwaterkreek. De trail start bij bij Salt River aan de oostkant van de Pine Lake Road. 

Benchmark Creek Trail

De Benchmark Creek Trail is 8.5 km lang (enkel), de trail start bij de Salt River aan de oostkant van de Pine Lake Road. De trail slingert langs een zoutwaterkreek naar Grosbeak Lake. Bij Grosbeak Lake zijn unieke zoutvlakten te zien, met gletsjers en rotsen die in vreemde vormen zijn geërodeerd door zout en vorst. Je kunt ook een kortere route nemen van 20 minuten om bij Grosbeak Lake uit te komen. In dat geval dien je te beginnen aan het uitende van de trail, het uiteinde van de trail bevindt zich 2.7 km voorbij de Salt River Day Use Area aan de oostkant van de Pine Lake Road.

Activiteiten Wood Buffalo NP

Zwemmen in een zinkgat

Het karstlandschap biedt een van de meest interessante collecties aan natuurlijke zwemgaten op het continent. Zwemmen in een zinkgat is mogelijk bij Pine Lake, Pine Lake bestaat uit een aantal zinkgaten die gevuld zijn met water. Pine Lake is bereikbaar vanaf de Pine Lake Day Use Area en de Pine Lake Campground. Bij een bezoek aan Pine Lake heb je ook een grote kans om bevers, ijsduikers en andere vogels te spotten. 

Wilde dieren spotten

Wood Buffalo NP is de thuisbasis van vele soorten wilde dieren zoals beren, wolven, lynxen, elanden, marterachtigen, vossen, bevers, veelvraten, verschillende vogelsoorten en snowshoe hazen. Hoewel de dieren in overvloed aanwezig zijn, gebeurt het waarnemen van de dieren vaak toevallig. Langs de wandelpaden en wegen zijn wel vaak sporen te zien. Wood Buffalo NP staat natuurlijk het meest bekend om de grootste vrij rondlopende bizonkudde ter wereld. De bizons lopen vrij rond door de bossen en over de vlaktes van het park. Het waarnemen van de bizons gebeurt zelden en is dan ook niet gegarandeerd, soms kunnen ze langs de parkwegen worden bekeken. Een andere interessante diersoort om te bekijken is de roodzijdige kousebandslang, zij komen voor bij de Salt River Day Use Area. Wood Buffalo NP beschermt ook het laatst overgebleven wilde broedgebied van de met uitsterven bedreigde trompetkraanvogel en de broedplaatsen van de bedreigde slechtvalk. Er is geen openbare toegang tot deze broedplaatsen vanwege de afgelegen en kwetsbare aard. De belangrijkste plekken voor het spotten van wilde dieren zijn Salt Plains Viewpoint, Grosbeak Lake en Sweetgrass.

Kanoën

Pine Lake biedt een rustige omgeving voor kanoën. Voor de ervaren peddelaars bieden de rivieren Peace, Athabasca en Slave in het achterland avontuur. Tijdens de lente zijn de Buffalo, Little Buffalo en Salt rivieren een uitstekende plek om te kanoën. Voor meer informatie over kanoën in het park kun je terecht bij het bezoekerscentrum in Fort Smith of Fort Chipewyan.

Zoutvlakten

Bezoek de zoutvlakten en probeer een bosbizon of een tompetkraanvogel te spotten, loop met je blote voeten over de poederachtige kristallen of proef de pekel uit een ondergrondse zoutstroom. Verken de zoutvlakten op eigen gelegenheid of neem deel aan een begeleide wandeling. De zoutvlakten zijn ontstaan door zout grondwater dat naar de oppervlakte wordt geduwd, het zoute grondwater is door oude zeeën is achtergelaten. De Salt Plains is de enige zoutvlakte in heel Canada. In verschillende delen van Wood Buffalo NP zijn toegangspunten te vinden tot de zoutvlakten, bijvoorbeeld bij Salt Plains Overlook, bij Grosbeak Lake en bij Salt Pan Lake.

Verken de Peace-Athabasca Delta

Bezoek de zoetwaterdelta Peace-Athabasca Delta, het leefgebied van miljoenen vogels, verschillende zoogdieren en honderden bizons. Elke zomer dalen er in deze delta miljoenen eenden en ganzen af om zich te voeden en hier te broeden. Vier belangrijkste trekroutes voor de Noord-Amerikaanse watervogels komen namelijk samen in deze delta. Een aanrader is om te kanoën over de Peace River naar Sweetgrass Landing, vanaf daar kun je nog een 14 km lange wandeling maken of je kano 4 km tillen en daarna verder peddelen naar Sweetgrass Station.

Volg een tour

In Wood Buffalo NP worden verschillende begeleide tours en hikes aangeboden. Er worden begeleide hikes aangeboden naar de Salt Plains en naar Grosbeak Lake. De verschillende tours zijn het bezoeken van de Salt Plains, het bezichtigen van een versie van het landschap van Mars bij Grosbeak Lake, het verkenen van de stad Fort Smith, het bezichtigen van de trompetkraansvogels, kanoën over Pine Lake en een kampvuuravond.

Bekijk de Aurora borealis

Bekijk 's winters het noorderlicht, de Aurora borealis, in het grootste dark sky preserve ter wereld. Twee goed toegankelijke plekken om de Aurora borealis te bewonderen zijn Pine Lake en Salt River Day Use Area. 

Wood Buffalo NP bereiken

Wood Buffalo NP heeft twee belangrijke toegangsgemeenschappen, Fort Smith en Fort Chipewyan. Fort Smith is de thuisbasis van het hoofdkantoor van het park, om Fort Smith te bereiken vanuit het noorden van Alberta dien je de Mackenzie Hwy. te volgen. Maak vervolgens verbinding met Hwy. 5 die vlakbij Hay River in Northwest Territories begint. Pas op voor zwarte beren en bizons die soms over de snelweg lopen. Fort Chipewyan is alleen bereikbaar per water of lucht, behalve in de winter wanneer een ijsweg de gemeenschap verbindt met Fort Smith. Vanaf Edmonton vliegen er commerciële vluchten naar Fort Chipewyan, ook Fort Smith is per vliegtuig vanuit Edmonton te bereiken. Vanaf Yellowknife vliegen er daarnaast ook rechtstreekse vluchten naar Fort Smith. 

De afstanden naar Fort Smith met de auto vanuit omliggende steden zijn als volgt:

  • Edmonton: 1310 km
  • Yellowknife: 748 km
  • High Level: 572 km
  • Hay River: 270 km

Accommodaties Wood Buffalo NP

In Wood Buffalo NP is een camping aanwezig die open is van mei tot eind september, dit is Pine Lake Campground. Het is ook mogelijk om backcountry te kamperen bij Rainbow Lakes Backcountry Campsite, deze camping is bereikbaar via een 6 km lange hike vanaf Pine Like Road. Daarnaast zijn er twee cabins te huur nabij Pine Lake, de Patrol Cabin en de Aurora Cottage. In Fort Smith zijn drie verschillende accommodaties beschikbaar.

Algemene tips Wood Buffalo NP

  • Wood Buffalo National Park is is het gehele jaar open. De beste periode om het park te bezoeken is tussen het weekend van Victoria Day en Labour Day, in die periode is de Pine Lake Campground geopend. De temperatuur in de zomer ligt tussen de 20 en 30 graden. De winter is de beste reisperiode om de Aurora borealis te bezichtigen, vanwege de lange nachten. Houd er wel rekening mee dat de temperaturen dan tusssen de - 5 en -10 graden ligt.  
  • Wood Buffalo NP heeft geen poorten en toegangsprijzen. Het nationale park vraagt alle bezoekers om in te checken bij het bezoekerscentrum in Fort Smith of Fort Chipewyan voor de meest actuele informatie.
  • Benader nooit een bosbizon. Vanaf half juli tot september, tijdens de bronsttijd, zijn de bizons het meest gevaarlijk. In het vroege voorjaar beschermen de bizons hun jongen.
  • Stop wanneer je wilde dieren langs de weg ziet op een veilige afstand en blijf in je auto zitten totdat ze het gebied verlaten. 
  • Neem altijd voldoende water, een kaart, snacks, beren spray, zonnebrandcreme, een zonnebril en een petje mee en draag kleding in laagjes.

Rondreizen VS

Alberta