Yukon

Yukon Canada

Yukon vind je in het noordwesten van Canada. Tot 2003 heette het gebied Yukon Territory, maar dat is gewijzigd in eenvoudig Yukon. Als je op zoek bent naar het ruige gedeelte van Canada, dan is dit het gebied voor jou. Van oudsher is het vooral een gebied waar veel goud en andere edelmetalen worden gevonden, maar waar ook veel bosbouw aanwezig is. De Gold Rush in Bonanza Creek bij Dawson City was de aanleiding voor de grote Klondike Gold Rush waar duizenden mensen op af kwamen vanuit de VS en Canada. 

Informatie Yukon

  • 0.06 inwoner per vierkante kilometer, vrijwel onbevolkt dus!
  • Ongeveer even groot als Spanje
  • Hoogste punt is Mount Logan op 5959 meter
  • De Yukon is de belangrijkste rivier
  • 's Zomers kan het +30 graden worden, 's winters -60!!
  • Er wonen 36.000 mensen, waarvan 24.000 in Whitehorse wonen
  • Op het hoogtepunt van de goldrush woonden er 40.000 mensen in Dawson City

Steden Yukon

Echte steden zijn er niet in Yukon, maar er zijn wel enkele plaatsen waar meer dan 4 mensen wonen. De hoofdstad is Whitehorse. Hier wonen ook verreweg de meeste mensen. 

Whitehorse

De hoofdstad van Yukon. De stad wordt door drie bergen omgeven: Grey Mountain, Heackel Hill en Golden Horn mountain. Whitehorse ligt aan de Alaska Highway en wordt door toeristen vooral bezocht die de Alaska Highway rijden. Whitehorse heeft een internationale luchthaven. In de zomerperiode zijn er mogelijkheden om naar Whitehorse te vliegen vanaf Europa. Voor de meeste mensen die Yukon bezoeken voor een vakantie geldt dat er bijna altijd een combinatie met Alaska gemaakt wordt. In dat geval is Anchorage de meest logische startplaats van de rondreis. 

Dawson City

Dawson City was het hart van de Klondike Gold Rush aan het einde van de 19e eeuw. Nog altijd wonen er ongeveer 2000 mensen, waardoor het verreweg de grootste stad in de wijde omgeving is. Als je Dawson City vanuit Alaska bezoekt is de enige manier om er te komen door een veerpont te nemen vlak voor je bij de "stad" bent. In Dawson City herleeft het verleden en vind je nog veel oude gebouwen. Het stadje staat daarnaast bekend om de speciale Sourtoe cocktail. We gaan er niet teveel over vertellen, maar als je durft raden we het je zeker aan.....

Alaska Highway

De Alaska Highway ligt tussen Dawson Creek en Delta Junction en gaat voor een gedeelte door Yukon en komt onder andere langs Whitehorse. De weg is ruim 2000 kilometer lang en een bijzondere route om te rijden. De weg is aangelegd om Alaska vanuit de zuidelijke staten in de VS te kunnen bereiken en werd tijdens de tweede wereldoorlog extra urgent. 

De Alaska Highway brengt je langs verschillende dorpjes en kleine steden, waar je voornamelijk locals zult tegenkomen. Houd er rekening mee dat ook hier regelmatig niet getankt kan worden en faciliteiten beperkt zijn. 

Dempster Highway

De Dempster Highway brengt je van Dawson City naar Inuvik in de Northwest Territories. Het is een route van 740 kilometer lang. Je kunt zelfs de 147 kilometer lange Inuvik Tuktoyaktuk Highway nemen en de Arctische zee bereiken. Houd er rekening mee dat het een gravelweg is en je deze route alleen moet willen rijden als je zelfstandig een band kunt verwisselen in geval van nood. Ga altijd goed voorbereid op pad en zorg dat je voldoende proviand en bezine hebt. Stop bij elke mogelijkheid om te tanken, dan komt het helemaal goed. Bij mile 229 vind je de mogelijkheid om te tanken (Eagle Plains), bij mile 342 kun je ook tanken. That's it! Houd rekening mee grizzly-beren en kariboe langs de weg. Tussen oktober en maart is het niet aan te raden deze route te rijden. 

Top of the World Highway

Deze weg van 127 kilometer lang hebben we gereden en raden we absoluut aan. De weg loopt van Jack Wade Alaska naar West Dawson. De weg bestaat sinds 1955 en is uitsluitend in de zomer geopend. Een gedeelte is verhard, maar het grootste gedeelte van het Canadese gedeelte van de route is gravel. Het geeft je een prachtig uitzicht over de bergen en is een van de meest noordelijke wegen ter wereld. In de zomer is er een veerboot, in de winter rijden mensen over het ijs van de rivier. 

Kluane National Park

De hoogste berg van Canada ligt in Kluane National Park. Hiken is natuurlijk de topactiviteit hier, met een aantal verschillende prachtige hikes. Vanuit Whitehorse rijd je in anderhalf uur naar Kluane. 

Vuntut National Park

Dit nationale park ligt boven de poolcirkel en is ruim 4000 vierkante kilometer groot. Het park ligt in het Brooksgebergte en heeft ruim 200.000 kariboe's die jaarlijks migreren. Er lopen geen wegen, dus je moet ofwel een vlucht met een watervliegtuig boeken ofwel een boottocht van 190 kilometer maken. Je moet er wat voor over hebben! Old Crow met 300 inwoners is de enige bewoonde plek in de omgeving. 

Als onderdeel van je rondreis? 

Rondreizen door Alaska en Yukon hebben iets magisch. Het is niet makkelijk om een rondreis door het gebied te plannen en we raden je aan uitsluitend een rondreis te boeken als je ook bereid bent geld uit te geven aan activiteiten die je op verschillende plekken kunt ondernemen. Zo raden we je zeker aan een vlucht met een watervliegtuig te doen, gegidste activiteiten te boeken en de route zorgvuldig te plannen. Zowel accommodaties als faciliteiten zijn schaars langs de route, wat deze rondreis minder geschikt maakt voor een gezinsreis. Het is wel een onvergetelijke ervaring in een absoluut dunbevolkt gebied!

Rondreizen VS

Alaska - the last frontier