--

Rocky Mountains National Park

Rocky Mountains NP informatie

Het Rocky Mountains NP ligt tussen het populaire toeristenstadje Estes Park en Grand Lake in het noorden van Colorado. Het nationale park is een van de meest bezochte parken in de VS. Het park biedt meer dan 100 verschillende hoge bergtoppen, bergmeren en beekjes, bossen en veel dieren in het wild. Een echt paradijs voor de natuurliefhebber!

Op deze pagina vind je meer informatie over het nationale park, de mooiste hikes, bezienswaardigheden in Rocky Mountains NP, autoroutes, activiteiten en meer.

Hikes in Rocky Mountains NP

Het Rocky Mountains NP biedt meer dan 355 mijl aan wandelpaden die variëren van vlakke wandelingen langs meren en watervallen tot wandelingen naar steile bergtoppen. Bij het bezoekerscentrum of bij de Wilderness Office kunnen ze je advies geven over de verschillende trails en de niveaus van de trails. Hieronder zijn enkele van de populairste hikes in het nationale park beschreven.

Emerald Lake Trail

De 5 km lange Emerald Lake Trail is een over het algemeen gemakkelijke hike voor iedereen en begint aan het einde van Bear Lake Road. Deze trail leidt je naar Nymph Lake, Dream Lake en Emerald Lake en onderweg zul je prachtige uitzichten hebben over Glacier Gorge, Flattop Mountain en Hallett Peak. Emerald Lake is ook een uitstekende locatie om te vissen, zorg dat je beschikt over een vergunning indien je dit van plan bent.

Bear Lake Trail

De 1 km lange Bear Lake Trail leidt je over een gemakkelijk pad langs een bergmeer, biedt uitzichten op de berng in elke richting en is voor iedereen geschikt. Deze hike is vooral populair onder jonge gezinnen en voor personen die voor de eerste keer het park bezoeken, aangezien het een adembenemend uitzicht biedt op de bergen en de parkeerplaatsen en shuttles zeer dichtbij zijn. Tijdens de hike heb je de kans om mooie foto's te maken van Longs Peak en Hallett Peak die reflecteren in het water van het meer.

Twin Sisters Peak Trail

Deze ongeveer 12 km lange trail begint bij Twin Sisters Trailhead, dichtbij Lily Lake. Tijdens deze hike doorkruis je meerder keren het Roosevelt National Forest. Op ongeveer 1,6 km vanaf het begin van de trail ligt het eerst uitkijkpunt, je zult hier uitzicht hebben over Estes Cone en Longs Peak. Hoe hoger je komt, hoe minder bos er zal zijn. Op de hogere stukken van de trail zul je uitzicht hebben op Lily Mountain, Powell Peak, Mount Meeker en Taylor Peak. Vanaf de boomgrens op 3350 meter hoogte kun je genieten van een prachtig uitzicht op je eindpunt, de toppen van de Twin Sisters Peak. Vanaf de boomgrens zal het terrein waar het pad over loopt veel ruiger worden. De beiden toppen zijn toegankelijk, hoewel de westerlijke Twin Sisters Peak als net iets makkelijker te beklimmen wordt beschouwd. Om de top te bereiken zal je hoe dan ook een beetje moeten klauteren over de paden.

Alberta Falls Trail

Deze ongeveer 2,7 km lange gezinsvriendelijke hike is een van de meest populaire hikes in het Rocky Mountains NP. De hike leidt je naar de 9 meter hoge Alberta Falls, dee waterval wordt beschouwd als een van de mooiste in het Rocky Mountains NP. De hike begint bij het Glacier Gorge Junction trailhead. Tijdens het eerste deel van de hike zul je een stuk langs de beek lopen, daarna een deel door een dennenbos. Op ongeveer 800 meter vanaf het begin van de trail bevindt zich het eerste uitkijkpunt, vanaf hier zul je een prachtig uitzicht hebben over Glacier Gorge en de omgeving. Volg vervolgens Glacier Creek en kom uit bij Alberta Falls. Nadat je de Alberta Falls hebt bezichtigd kun je omkeren en terug lopen naar het begin van de trail of je kunt de rest van de trail volgen om The Loch, Mills Lake, Lake Haiyaha, Black Lake en nog meer te zien. Vanaf Alberta Falls wordt de trail wel uitdagender, maar de uitzichten waarmee je wordt beloond zijn zeker de moeite waard.

Deer Mountain Trail

Een van de gemakkelijkere toppen om te beklimmen in het Rocky Mountains NP is de Deer Mountain, deze trail kun je zelfs wandelen met kinderen. De eerste 1,6 km van de trail loopt door een open landschap. Onderweg zul je prachtig zicht hebben op Hallett Peak, Longs Peak, Moraine Park en de Continental Divide. Op de top van de Deer Mountain zul je een mooi uitzicht hebben op de omgeving. Vanaf hier kun je Estes Park, Hallett Peak, Longs Peak, Moraine Park, de Mummy Range en alle bergen van de Continental Divide zien.

Ouzel Falls Trail

De 8,7 km lange Ouzel Falls Trail begint bij het Wild Basin Trailhead, een vrij afgelegen plek in het zuidoosten van het Rocky Mountains NP. Door de afgelegen locatie is het een eindje rijden maar de uitzichten en bezoeken aan de meerdere watervallen zijn zeker de moeite waard. De eerste stop van deze trail is de Lower Copeland Falls, vervolgens kom je langs een naamloze waterval voordat je de waterval Calypso Cascades bereikt. Het landschap opent zich na de Calypso Cascades, hierdoor biedt het uitzicht op de Mount Meeker en Longs Peak. Aan het einde van de trail bereik je de Ouzel Falls, de watervallen zijn vanaf de voetgangersbrug te zien. Als je off-trail gaat kun je de waterval van dichtbij bekijken.

Bezienswaardigheden Rocky Mountains NP

Continental Divide

Bekijk de Continental Divide, de plek waar waar het continent splits en het water in twee verschillende richtingen stroomt. Als regen aan de westkant valt zal het zijn weg vinden naar de Stille Oceaan, als het aan de oostkant valt komt het in de Golf van Mexico terecht. De gehele Continental Divide loopt vanaf de grens van Canada tot de grens van Mexico en is bijna 5000 km lang. Het gedeelte van de Continental Divide in het Rocky Mountains NP is 48 km lang. De Trail Ridge Road is de beste manier om de Continental Divide te bewonderen.

Longs Peak

De 4346 meter hoge Longs Peak is de hoogste top in het Rocky Mountains National Park en is zichtbaar vanaf veel plekken in de omgeving. Vaak zie je de 4240 meter hoge naastgelegen top van Mount Meeker in hetzelfde zicht.

Mummy Range

In het noorden van het park ligt de Mummy Range, deze bergketen is zo genoemd omdat een van de bergen op het profiel van een mummy lijkt. Deze bezienswaardigheid kun je bewonderen als je de Trail Ridge Road of Old Fall River route rijdt.

Bear Lake

Bear Lake is een van de meest populaire bezienswaardigheden in het park, dit komt mede doordat je het bergmeer over een verharde weg kan bereiken. Bear Lake omgeven door naaldbomen ligt aan de voet van de Continental Divide. Het is ook mogelijk om een hike van 1,3 kilometer rondom het meer te wandelen.

Alberta Falls

Deze 9 meter hoge waterval verscholen tussen een prachtige dennenbos en espen. De waterval is vernoemd naar de Estes Park kolonist Alberta Sprague. De waterval is bereikbaar door de 2,7 km lange Alberta Falls Trail te wandelen.

Emerald Lake

Dit 3081 meter hoog gelegen bergmeer wordt omgeven door gekartelde rotsen. Je kunt het meer bereiken door de Emerald Lake Trail te volgen. Het meer ligt prachtig tussen besneeuwde bergtoppen en je kunt vanaf het meer de Hallet Peak zien. 

Forest Canyon Overlook

Een van de meest adembenemende uitzichten langs de Trail Ridge Road is het uitzicht over Forest Canyon. Bij Canyon Forest Overlook kun je even stoppen om te genieten van het uitzicht.

Chasm Falls

De Chasm Falls, gelegen aan de Old Fall River Road, is een mooie waterval die dwars door de omringende rotsen snijdt. De wandeling naar de Chasm Falls is maar 650 meter (heen en terug), wat het een uitstekende stop maakt.

Adams Falls

De Adams Falls is een bijna 18 meter hoge waterval, gelegen aan de westkant van het park, die door een smalle rotsachtige kloof naar beneden stort. Je kunt een gemakkelijke trail volgen van bijna 1,5 kilometer (heen en terug) om de waterval te bezichtigen, de trail start bij East Inlet Trailhead.

Odessa Lake

Ongetwijfeld een van de mooiste meren in het nationaal park is Odessa Lake. Bewonder ook de Fern Creek die uit Odessa Lake stroomt, met de in het zicht Notchtop Mountain op de achtergrond. Om Odessa Lake te bereiken moet je een hike van ongeveer 13 km (heen en terug) volgen.

Mooie autoritten Rocky Mountains NP

Trail Ridge Road

De 77 kilometer lange Trail Ridge Road is de hoogste doorlopende verharde snelweg in de VS en de enige doorlopende weg door het Rocky Mountain NP, het hoogste punt van de weg ligt op 3173 meter boven zeeniveau. De weg loopt van Estes Park in het oosten tot het stadje Grand Lake in het westen. Geniet onderweg van de adembenemende uitzichten over valleien, hoge bergtoppen, alpine toendra en verschillende meren. Enkele stops onderweg zijn uitkijkpunten over de Front Range van het Rocky Mountains gebergte. Bij het Beaver Meadows Visitor Center is een gids verkrijgbaar van de hoogtepunten langs deze weg. 

Old Fall River Road

De Old Fall River Road was de eerste autoroute die naar het hogere deel in het Rocky Mountains NP leidde. Het is een onverharde kronkelige autoroute van ongeveer 15 km die je leidt langs de steile helling aan de zuidkant van Mount Chapin. Onderweg zal je komen langs watervallen zoals de Chams Falls, dennenbossen, valleien en de Fall River Pass. 

Activiteiten Rocky Mountains NP

Vissen

In het nationale park zijn meer dan 50 meren en beken waar je kunt vissen. Om te vissen dien je in bezit te zijn van een Colorado visvergunning. 

Paardrijden

In het nationale park zijn twee paardenstallen aanwezig, dit zijn Glacier Creek Stables en Moraine Park Stables. Ook buiten het park zijn veel stallen gevestigd die je de mogelijkheid bieden om een rit te paard te maken door het Rocky Mountains NP. Op ongeveer 418 km van de paden is het toegestaan op paard te rijden. 

Wilde dieren spotten

Rocky Mountains NP is een van de beste bestemming om dieren in het wild te spotten door de grote populatie van dieren die aanwezig is in het park. Je hebt de kans om onder andere dikhoornschapen, elanden, muildierherten te spotten. In het park leven 60 verschillende soorten zoogdieren, 280 vogelsoorten, 11 vissoorten en heel veel insecten zoals vlinders.

Estes Park Aerial Tramway

Vanuit de Estes Park Aerial Tramway heb je vanuit een gondel prachtig uitzicht over de stad Estes Town en de dennenbossen. De gondel brengt je naar de top van Prospect Mountain. Estes Park is de toegangspoort tot Rocky Mountains NP en ligt ten oosten van het gebergte.

Bergbeklimmen

Bergbeklimmen is een populaire acitiviteit in de Rocky Mountains. Er zijn perfecte mogelijkheden voor klimmen door alle rotsformaties en bergtoppen. In veel delen van het park zijn mogelijkheden om te klimmen zoals Longs Peak en Lumpy Ridge.

Accommodaties rondom Rocky Mountains NP

In het nationaal park zelf zijn geen hotels aanwezig, er zijn wel veel mogelijkheden om dichtbij te overnachten in een hotel in Estes Park en Grand Lake. Rocky Mountains NP heeft vijf camping, waarvan een alleen kan worden gebruikt voor tenten. Voor de zomer- en herfstmaanden is het zeker aan te raden om vooraf te reserveren voor de campings. Daarnaast zijn er ook een aantal backcountry camping aanwezig in het park, hiervoor dien je in bezit te zijn van een vergunning.

Eten en drinken

In het park bevindt zich een restaurant dat geopend is van eind mei tot begin oktober. De Trail Ridge Store ligt naast het Alpine Visitor Center aan de Trail Ridge Road. Tijdens de zomer en herfst verkoopt het Rocky Mountain Conservancy, gelegen bij Bear Lake en Park & Ride, beperkte etenswaren en waterflesjes. In de stadjes Grand Lake en Estes Park zijn er meer restaurants en supermarkten gevestigd.

Onze tips voor Rocky Mountains NP

  • Maak vooraf aan je bezoek een planning met de wandelingen die je wilt maken. Een aanrader is om te hiken voor 9 uur 's ochtends en na 3 uur 's middags, dan zijn de trails wat rustiger.
  • Zorg dat je op tijd komt. Hoe vroeger in de ochtend hoe rustiger het is. In de zomer en herfst krijgt het park hoge bezoekersaantallen, hierdoor zijn tussen 10.00 en 15.00 veel parkeerplaatsen vol, de wegen druk, de paden druk en lange wachtrijen bij de ingangen. 
  • Het is handig om wat water, snacks en fruit in te slaan voor je het park in trekt. 
  • Koop als je een rondreis maakt een nationale parkpas (annual pass). Deze heb je na een bezoek aan drie parken er weer uit en is goedkoper en handig dan elke keer apart entree betalen.
  • Bedenk vooraf waar je overnacht. Als je budgetvriendelijk wilt reizen is het vaak raadzaam net iets verder van de parkingang te verblijven.
  • Zorg dat je voldoende brandstof in je tank hebt. 

Shuttlebussen

In het nationaal park kun je gratis met de shuttlebus. Er zijn drie verschillende lijnen die je kunt nemen. Overweeg in de zomer om met de shuttlebus mee te gaan vanaf het Estes Park Visitor Center of bij Park & Ride. Vanaf de Park & Ride vertrekken alle buslijnen. Zo bespaar je geld op brandstof, vermijdt je het verkeer en kun je genieten van de uitzichten terwijl iemand anders rijdt.

De verschillende buslijnen zijn de Hiker Shuttle Express, de Bear Lake Route en de Moraine Park Route. De Hiker Shuttle Express rijdt tussen het Estes Park Visitor Center en de Park & Ride. De shuttlebus vertrekt voor 10 uur 's ochtends en na 6 uur 's avonds elk uur, van 10 tot 18 uur vertrekt de bus elke 30 minuten. Tussen 25 mei en 13 september rijdt deze bus dagelijks, tussen 14 september en 20 oktober rijdt de bus alleen in het weekend. 

De Bear Lake Route vertrekt elke 10-15 minuten en rijdt dagelijks van 25 mei tot 20 oktober. De Moraine Park Route vertrekt elke 30 minuten en rijdt ook dagelijks van 25 mei tot 10 oktober. Op de officiële website van het park kun je meer informatie vinden over de routes die de shuttlebussen rijden.

In het westen van het park of over Trail Ridge Road rijden geen shuttlebussen. Er zijn wel enkele commerciële tours met bussen in het Estes gebied. Meer informatie hierover kun je vinden bij het Estes Park Visitor Center.

Park informatie

  • Bezoek altijd even de officiele website van het nationaal park. Hier worden wegafsluitingen en afsluitingen van wandelpaden bijgehouden, maar ook waarschuwingen voor bijvoorbeeld regenval en gevallen rotsblokken.
  • Bezoek ook een van de visitor centers. Zij hebben veel kennis en staan je graag te woord.
  • Er zijn verschillende mogelijkheden om met een parkranger educatieve programma's te volgen.
  • Bij het binnengaan van het nationaal park kun je een informatieboekje verkrijgen met onder andere wandelroutes, uitzichtpunten

Rondreizen VS

Colorado