--

Colorado

Colorado

Colorado, ook wel "The Centennial State" genoemd, ligt in het midden van de Verenigde Staten. De staat heeft ongeveer 5,75 miljoen inwoners. Wat betreft natuur is Colorado één van de mooiste staten van de Verenigde Staten en biedt voor iedereen wat wils. Colorado beschikt over een diverse geografie, waaronder hoge bergen, woestijnen met enorme zandduinen, hoge vlaktes en diepe canyons. Het oostelijke deel van de staat is vrijwel vlak en behoort tot de Great Plains, hier vind je een enorme grasvlaktes. Het grootste deel van het westen bestaat uit de Rocky Mountains. Daarnaast is Colorado een uitstekende bestemming voor wintersport, Aspen is de bekendste plaats wat betreft wintersport.

Colorado werd in het verleden duizenden jaren bewoond door verschillende indianenstammen. Ruïnes van de indianenstammen zijn nog steeds te vinden in het Mesa Verde National Park. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Rocky Mountains Park, het Black Canyon of the Gunnison National Park of het Great Sand Dunes National Park.

Colorada werd een staat in hetzelfde jaar dat de Verenigde Staten honderd jaar bestonden, hierdoor heeft de staat de bijnaam "The Centennial State" gekregen. De naam van de staat is afkomstig van Spaanse ontdekkingsreizigers die de rivier met de modderige en rode tint die door het gebied liep "Colorado" noemden, wat in het Spaans "rood gekleurd" betekent.

Algemene informatie

  • Hoofdstad: Denver
  • Grootste stad: Denver
  • Bevolking: ongeveer 5,75 miljoen
  • Enige staat in Amerika die meer dan 1000 meter boven zeeniveau ligt
  • De staat telt ongeveer 300 dagen met zon per jaar, het regent er zelden
  • Naast Wyoming is Colorado de enige staat die exact rechthoekig is

Grote steden in Colorado

Denver

Denver is de hoofdstad en grootste stad van Colorado en heeft de bijnaam "The Mile High City". Deze bijnaam heeft Denver te danken aan zijn precies één mijl hoge ligging. Denver ligt ten oosten van de Rocky Mountains en telt met zijn omlegen suburbs ongeveer 3 miljoen inwoners. Van oorsprong is Denver een stad van goudzoekers, de stad is namelijk in de 19e eeuw ontstaan door goudvondst. De stad is regelmatig gebruikt in Hollywoods film, waardoor het zijn imago van het Wilde Westen met cowboys en saloons kreeg. Tegenwoordig is Denver een moderne en compacte stad.

Colorado Springs

Colorado Springs is na Denver de grootste stad van Colorado. De stad ligt aan de oostkant van het Rocky Mountains National Park. Het leger speelt een belangrijke rol in Colorado Springs, zo zijn er bases van de lucht- en landmacht. Colorado Springs is altijd een populaire toeristische bestemming geweest vanwege de prachtige natuur die de stad omringt. Belangrijke bezienswaardigheden in Colorado Springs zijn de Garden of the Gods en de Pikes Peak. De stad staat ook wel bekend als "Olympic City USA", de thuisbasis van het Amerikaanse Olympische Comité en een Olympisch Trainingscentrum bevinden zich namelijk in deze stad.

Fort Collins

Fort Collins ligt ten westen van de Great Plains en aan de voet van het Rocky Mountain National Park. Hoewel er in Fort Collins in de jaren 1860 een fort was, is er in de stad nooit een sterke militaire aanwezigheid geweest. De stad diende meer als een handelspost waar de Indianen en handelen elkaar aan de oevers van de Cache la Poudre rivier ontmoetten. Vanuit deze stad kun je veel outdoor-activiteiten ondernemen. Maak ook zeker even een wandeling door de oude binnenstad die als model heeft gediend voor de Main Street USA in Disneyland.

Aspen

Aspen is het bekendse skioort in Colorado en ligt in de Elk Mountains. In het verleden was Aspen een mijnstadje waar men naar goud zocht. De poedersneeuw die in Colorado valt maakt de staat uitstekend voor het beoefenen van wintersport. Beroemdheden reizen regelmatig af naar dit wintersportoort. Ook in de zomer is er genoeg te doen in Aspen, zoals raften, wandelen en mountainbiken.

Top bezienswaardigheden

Dinosaur National Monument

Op de grens van de staten Colorado en Utah bevindt zich het Dinosaur National Monument. In het park zijn vele fossielen van dinosauriërs gevonden. In de Quarry Exhibit Hall zijn de dinosaurusbotten en fossielen nog steeds te bewonderen in een groeve. Daarnaast kun je hier en op andere plaatsen in het park rotstekeningen van de Fremont-indianen bekijken, zij woonden vroeger in dit gebied. Ook populair is de Fossil Discovery Trail, tijdens deze wandelroute kun je de overblijfselen van de dino's zien in de staat waarin ze ooit ontdekt werden. Deze trail begint vanuit de Quarry Exhibit Hall.

Pikes Peak

De hoogste top van de zuidelijke Front Range van de Rocky Mountains is de Pikes Peak. De top ligt op ongeveer 4300 meter hoogte. Rijdt over de Pikes Peak Highway voor een avontuurlijke rit, de weg heeft meer dan 150 bochten die de bergwand doorkruizen. Deze rit zal in totaal ongeveer 3-4 uur duren. Onderweg zal elk uitzicht zeker de moeite waard zijn om te fotograferen. Je kunt ook eenvoudig naar de top van de berg reizen door middel van een treintje, de Pikes Peak Cog Railway. Vanaf de top zul je een waanzinnig uitzicht over de omgeving hebben in alle richtingen, zo heb je uitzicht over toppen van lagere bergen, de Continental Divide, de Garden of the Gods en enkele steden in de omgeving. Op een zeer heldere dag is er zelfs de kans om een glimp op te vangen van de Great Plains of de wolkenkrabbers van Denver. Houd er rekening mee dat het op de top van Pikes Peak een stuk kouder is.

Four Corners Monument

De grenzen van de staten Arizona, Colorado, New Mexico en Utah komen bij het Four Corners Monument bijeen. Deze plek is erg uniek, nergens anders in de VS komt het voor dat vier staten aan elkaar grenzen. Het monument wordt omgeven door ruwe landschappen en rotssculpturen. Rondom het monument bevinden zich kraampjes waar onder andere kunst, traditionele gerechten en handgemaakte juwelen worden verkocht. Vergeet hier absoluut niet om een foto te maken waarin je in 4 staten op hetzelfde moment bent!

Garden of the Gods

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Colorado Springs is het Garden of the Gods Park, dit park ligt aan de voet van de Pikes Peak. Het natuurpark staat bekend om de uit rood zandsteen gevormde rotsformaties. De bijzondere natuur in dit park is erkend als National Natural Landmark. In dit natuurpark zijn veel wandel- en fietsmogelijkheden. In het Garden of the Gods Visitor and Nature Center kun je meer leren over de geschiedenis van het park, tips krijgen over de beste trails en een kaart van het gebied halen. Houd er rekening mee dat het op sommige momenten lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden, in verband met het grote aantal bezoekers.

Colorado National Monument

Een andere prachtige bezienswaardigheid die je niet kunt missen is het Colorado National Monument, gelegen in het westen van Colorado. Een aanrader is om hier de Rim Rock Drive te rijden, deze 37 kilometer lange route biedt indrukwekkende uitzichten over de kloven en rotsformaties. Voor meer informatie over het gebied of voor een kaart kun je terecht bij het Saddlehorn Visitor Center, gelegen aan de Rim Rock Drive. Het Colorado National Monument ligt op het Uncompahgre Plateau en bestaat uit zes canyons.

Durango

Durango kent een rijke geschiedenis van mijnwerkers en goudzoekers die hier in het verleden woonden, je proeft hier nog de sfeer van het oude wilde westen. Tegenwoordig kun je deze geschiedenis ontdekken door een oude goud- of zilvermijn te bezoeken. Het plaatsje ligt in het zuidwesten van Colorado. Je kunt in dit plaatsje ook treinrit maken met een historische stoomlocomotief, vroeger werd deze spoorweg gebruikt om zilver te vervoeren. De Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad loopt van Durango naar Silverton, een andere oude mijnstad. Deze treinrit biedt je mooie uitzichten over de San Juan Mountains en de Animas River die dwars door Durango loopt. Voor deze trein is het aan te raden om van tevoren je treinkaartje te reserveren. Daarnaast is Durango een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het Mesa Verde National Park.

En nog heel veel meer

Naast deze bezienswaardigheden heeft Colorado natuurlijk nog heel veel meer te bieden. Zo kun je de Maroon Bells bezoeken, twee van de meest bekende bergen van Colorado, de watervallen Bridal Veil Falls en de Seven Falls bewonderen, het Red Rock Amphiteatre bezoeken of de spookstad St. Elmo verkennen.

Nationale Parken

Mesa Verde National Park

In het zuidwesten van Colorado ligt het Mesa Verde National Park. Uniek aan dit Nationale Park is dat het hier niet draait om de natuur, maar om de geschiedenis van de Pueblo indianenstam die hier ruim 700 jaar tot de 13e eeuw leefde. Mesa Verde staat bekend om de vijf grote dorpen die in de rotsen zijn gebouwd. Deze rotswoningen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Black Canyon of the Gunnison National Park

In het westen van Colorado ligt het Black Canyon of the Gunnison National Park, dit is één van de kleinste parken van Amerika. De Gunnison rivier heeft in twee miljoen jaar tijd een zeer diepe kloof uitgesleten met 600 meter hoge wanden. De wanden van de kloof bestaan uit vulkanisch materiaal, waardoor de kloof op de meeste plekken zwart van kleur is. De kloof lijkt extra zwart doordat de kloof door de diepte weinig zonlicht vangt. De belangrijkste route om de kloof te bewonderen is de South Rim Road, langs deze weg liggen prachtige uitkijkpunten. 

Great Sand Dunes National Park

De grootste zandduinen van Noord-Amerika kun je vinden in het Great Sand Dunes National Park and Preserve, gelegen in het zuiden van Colorado. Daarnaast vind je ook bergmeren, naaldbossen en de Sangre de Christo Mountains die behoren tot de Rocky Mountains in het Nationale Park. In dit Nationale Park kun je de zandduinen beklimmen en er zelfs vanaf sandboarden of sleeën.

Rocky Mountains National Park

In het noorden van Colorado ligt het Rocky Mountains National Park, het belangrijkste gebergte van de Verenigde Staten. Deze enorme bergketen strekt zich uit van het noordwesten van Alaska tot aan New Mexico. Een bijnaam van de het gebergte is "The Continental Divide", Amerika wordt namelijk als ware in tweeën gedeeld door de afstand van dit gebergte. De natuur in dit Nationale Park is zeer divers, zo vind je er rivieren, uitgestrekte bossen, enorme bergtoppen en meren. Daarnaast kun je in dit park veel diersoorten spotten, zoals de zwarte beer, coyotes, marmotten en elanden. Long Peaks is de hoogste berg in het Nationale Park met een hoogte van 4.346 meter. Door de 500 km aan trails is het park erg populair bij wandelaars.

Tips voor rondreizen Colorado

Rondreizen door de Verenigde Staten kan en gebeurt op verschillende manieren. Het is mogelijk om een rondreis te maken met zowel een auto als een camper. Zo zijn de wegen in Colorado breed en er zijn veel camperplaatsen beschikbaar.Hoewel camperrreizen erg populair zijn, heeft het reizen met een camper wel wat voeten in de aarde.

Reizen met een camper vereist een goede voorbereiding. Op veel plekken is het niet mogelijk vooraf een plek te reserveren, met name in de natuurgebieden. Soms gaat dit via een inschrijving online op bepaalde dagen, soms is het op basis van "first come, first serve". Gezien de populariteit van de Nationale Parken is dit niet altijd ideaal.

Daarnaast heeft een camper nog best een gebruiksaanwijzing. Ons advies zou zijn om rond te reizen door de staat met een auto. De huurauto's vind je in verschillende klassen. Houd er rekening mee dat de afmetingen van auto's in de VS vaak stevig afwijken van wat we in Europa gewend zijn. Eigenlijk is vrijwel elk type auto een stuk groter.

Waarop letten bij een huurauto:

  • Verborgen kosten. Te goedkoop huren betekent vaak ter plekke nog honderden dollars verplicht aftikken voor van alles en nog wat
  • Check de aansprakelijkheidsverzekering! Een ongeluk krijgen is altijd mogelijk, zorg dat niet alleen je auto, maar ook de inzittenden uitstekend verzekerd zijn. 
  • Boek direct bij een verhuurder. Onze favorieten: Hertz of Avis, maar ook Alamo is over het algemeen prima. Je kunt je huurauto ook via Eager2Travel regelen. Je boekt dan een huurauto zonder eigen risico.

De grootste wegen in Colorado waar je ook veel gebruik van zult maken tijdens je rondreis zijn de Interstate 25 en de Interstate 70. 

Mogelijk moet je lichaam wennen aan de hoogtes in Colorado. Zeker in de Rocky Mountains zoek je grote hoogtes op, dit kun je gaan merken in je ademhaling.

Eten en drinken

Colorado is wat betreft eten en drinken gericht op lokaal en biologisch eten. De inwoners van de staat vinden het belangrijk om een gezonde levensstijl te onderhouden. Zo zijn er veel famers markets in de steden waar je producten kunt halen die rechtstreeks bij de boerderij vandaan komen, zoals groente en fruit. De Mexicaanse keuken heeft ook invloeden op de gastronomie in Colorado, vooral in het zuiden van de staat.

Een typische delicatesse die wereldberoemd is in de stad Denver en omstreken is het eten van oysters, dit zijn gefrituurde testikels van stieren.

Er zijn in Colorado dus ontzettend veel plekken om te eten. Als je op zoek bent naar een snelle hap kun je natuurlijk naar Mc Donald's. Die vind je bijna overal, maar houd er rekening mee dat porties een stuk groter zijn en het eten een stuk zouter dan wij gewend zijn. 

Een goed alternatief is Olive Garden of Denny's. Voor ontbijt kun je goed terecht bij een IHOP bijvoorbeeld. Een goed alternatief is om voor ontbijt of lunch een supermarkt op te zoeken en daar de benodigde dingen te halen. De Publix, Whole foods of Albertsons verkopen allemaal grotendeels vergelijkbare producten als we hier gewend zijn. 

Kaart van Colorado

Rondreizen VS

Black Canyon of the Gunnison National Park

Denver

Great Sand Dunes National Park & Preserve

Mesa Verde National Park

Rocky Mountains National Park