Winnipeg

Winnipeg informatie

Winnipeg is de hoofdstad en grootste stad van de provincie Manitoba, de stad heeft ongeveer 763.9000 inwoners. Winnipeg ligt in het zuiden van Manitoba, waar de Red en Assinboine rivieren samenkomen. De stad is vernoemd naar Lake Winnipeg dat nabij de stad ligt. Winnipeg betekent in Cree-Indiaans "modderig water". 

Voordat de Europeanen arriveerden was de regio een handelscentrum voor inheemse volkeren. Europese bonthandeleren en ontdekkingsreizigers ontdekten het gebied aan het begin van de 18e eeuw. In 1738 bouwden ze het Franse Fort-Rouge, meerdere forten volgden. In 1812 vestigde een groep boeren de eerste permanente nederzetting. Winnipeg werd een stad in 1873. De eerste treinen van de Canadian Pacific Railway bereikten Winnipeg in 1886. Deze gebeurtenis verbond de stad met de rest van Canada en zorgde ervoor dat Winnipeg een belangrijk handelscentrum werd. 

Bezienswaardigheden Winnipeg

The Exchange District National Historic Site

Het Exchange District National Historic Site is een van Canada's architectonische wonderen. Het district omvat gebouwen uit het begin van de 20e eeuw met een Victoriaanse en Edwardiaanse architectuur. Het district dankt zijn naam aan de vele financiële instellingen die in Winnepeg zijn ontstaan tussen de jaren 1880 en 1920. De oude pakhuizen, banken en bedrijfspanden zijn omgetoverd tot kunstgalerijen, koffiezaakjes, restaurants en modeboetieks. Het onofficiële hart van het district is Old Market Square. Tijdens de zomermaanden worden hier verschillende evenementen en festivals georganiseerd.

Legislative Building

De bouw van de Legislative Building in Winnepeg werd voltooid in 1919. Het wetgevende gebouw is gebouw van Italiaans marmer en lokaal Tyndall steen (dolomietkalksteen). Op de 72 meter hoge koepel staat het Golden Boy standbeeld, hij heeft een bundel tarwe op zijn linkerarm in zijn rechterhand. Het standbeeld staat symbool voor de blijvende welvaart in de landbouw van Manitoba. Bezoek het gebouw en bekijk de unieke kenmerken, onder meer geheime numerike codes, verborgen hiërogliefen en vrijmetselaarssymbolen. Het terrein rondom het gebouw omvat tuinen, monumenten en standbeelden. 

Fort Whyte Alive

Fort Whyte Alive omvat vijf meren, verschillende parken en promenades over veengebied. Het interpretatieve centrum omvat natuurtentoonstellingen en een aquarium. Bezoekers aan Fort Whyte Alive kunnen buiten de bizonkudde bekijken, de prairiehondenstad bekijken of het huis bedekt met graszoden bezoeken. Fort Whyte Alive beschikt verder over meerdere wandel- en fietspaden. In de winter is er een gigantische ijsbaan en rodelbaan aanwezig, daarnaast zijn en langlauf routes beschikbaar. IN de zomer worden er op de meren zeil- en peddelcursussen gegeven.

St. Boniface Cathedral

De St. Boniface Cathedraal, opgericht in 1818, is de oudste kathedraal in het westen van Canada. Hoewel de kerk nog de historische façade bevat, is het al meerdere keren herbouwd vanwege brand. Het nabijgelegen St. Boniface Museum werd in 1846 gebouwd en is daarmee het oudste gebouw van Winnipeg. Het werd gebouwd voor de "Grey Nuns" en was het eerste ziekenhuis, meisjesschool, klooster en weeshuis in het westen van Canada. Tegenwoordig is het een museum over de geschiedenis van Manitoba's Franse minderheid.

Riel House National Historic Site

Riel House behoorde toe aan de familie van Louis Riel, hij was de leider van de Metis en de stichter van Manitoba. Louis Riel in 1869 en 1884 verschillende opstanden. In 1885 werd hij geëxecuteerd en zijn lichaam lag twee dagen lang opgebaard in het Riel House. Het Riel House is een uitstekend voorbeeld van vroege kolonistenwoningen in Manitoba. Het huis is gerestaureerd om het leven van de families Riel en Lagimodière in het jaar 1886 weer te geven.

Activiteiten Winnipeg

Noorderlicht bekijken

De provincie Manitoba wordt beschouwd als een van 's werelds top 3 plaatsen om het noorderlicht te bekijken. Vanwege lichtvervuiling is het vaak niet mogelijk om het noorderlicht te zien vanuit Winnipeg, maar een korte rit naar het noorden biedt hiervoor uitstekende locaties. De beste maanden om het noorderlicht te bekijken zijn van januari tot maart.

Festival du Voyageur

Winnipeg's bekendste festival in de winter is Festival du Voyageur in februari. Het festival viert de tradities van de Franse Voyageurs, zij waren de bonthandelaren van het vroege Canada. Een van de hoogtepunten van Festival du Voyageur zijn de ijs- en sneeuwsculpturen. 

Prairie Dog Central Railway

De Prairie Dog Central is een gerestaureerde stoomlocomotief die bestaat uit vintage touringcars. De Prairie Dog Central biedt tochten aan van Winnipeg naar Grosse Isle, deze rit duurt 50 tot 60 minuten. De stop in Grosse Isle duurt ongeveer 75 tot 90 minuten, afhankelijk van het soort entertainment. 

Royal Canadian Mint

De Royal Canadian Mint produceert munten voor zowel Canada als een paar andere landen. Het hele proces van het maken van een munt is te volgen door het deelnemen aan een tour of door middel van interactieve displays. Ontdek hoe de Royal Canadian Mint meer dan 55 miljoen munten heeft gemaakt voor meer dan 75 landen vanover de hele wereld.

The Forks

The Forks is een winkel- en entertainmentdistrict gevestigd in enkele historische gebouwen. De locatie was ooit een reparatiefaciliteit voor spoorwegen. De gebouwen zijn gerestaureeerd tot een locatie voor winkels, restaurants en musea. Het hoofdgebouw omvat The Forks Market, in de grote zaal staan fruit- en groenteverkopers en worden er verschillende gerechten gemaakt. Daarnaast zijn er verschillende winkels in het gebouw te vinden. Bezoek de uitkijktoren voor een panoramisch uitzicht over de rivier en Winnipeg. Het Johnston Terminal Building is een ander historisch gebouw met verschillende winkels. 

Red River Mutual Trail

Bij een bezoek aan Winnipeg in de winter heb je de kans om de River Red Mutual Trail te schaatsen. De Red River Mutual Trail is 's werelds langste natuurlijk bevroren schaatspad met een lengte van iets meer dan 6 km. Andere mogelijke activiteiten zijn ijshockey, sleeën en curling.

Trip naar Churchill

Een van de meestbezochte locaties in de provincie Manitoba is Churchill. Winnipeg is het perfecte vertrekpunt voor en bezoek aan Churchill. Bij een bezoek aan Churchill heb je de kans om de ijsbeer te ontmoeten, Churchill staat dan ook wel bekend als "The Polar Bear Capital of the World". Er worden verschillende ijsbeerexpedities aangeboden in Churchill. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een natuurtocht waarbij je poolvossen, kariboes, wolven en walvissen kunt bekijken. 

Toptips Winnipeg

Vliegen naar Winnipeg

Winnipeg beschikt over het vliegveld Winnipeg James Armstrong Richardson International Airport. Vanaf dit vliegveld vliegen directe vluchten naar steden in Canada en de VS. Vanaf Schiphol is het niet mogelijk om rechtstreeks naar Winnipeg te vliegen, je dient altijd een overstap te maken. Bij veel vluchten naar Winnipeg dien je bijvoorbeeld over te stappen op Calgary International Airport. Het voordeel van vluchten met minstens een overstap is wel dat ze vaak goedkoper zijn dan rechtstreekse vluchten.

Beste reistijd

Winnipeg heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. De gemiddelde temperaturen variëeren van -12 graden celsius in de winter tot 26 graden celsius in de zomer. Het seizoen voor toerisme loopt voornamelijk van april tot en met september. Het is aan te raden om in de lente of herst naar Winnipeg te reizen, de tarieven zijn dan relatief laag en het is rustiger dan in de zomer. 

Waar verblijven?

Het beste gebied om te verblijven indien je graag dichtbij de bezienswaardigheden en attracties wil verblijven is Downtown Winnipeg. Houd er wel rekening mee dat verblijven in het centrum vlakbij de bezienswaardigheden vaak een stuk prijziger is. Indien je liever wat budgetvriendelijker wil verblijven dan is het gebied St. Boniface een aanrader. Een andere aanrader is om dichterbij het vliegveld te verblijven of in een andere buitenwijk van Winnipeg.

Hoe lang verblijven?

Om de stad te verkennen en de hoogtepunten van Winnipeg te bezoeken is 1 overnachting voldoende qua tijd.

Eten en drinken Winnipeg

Winnipeg heeft een ruim aanbod wat betreft eten met keuze uit veel internationale keukens dankzij de diverse culturen in de stad. Winnipeg beschikt over het hoogste aantal restaurants per hoofd van de bevolking. Je kunt eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Zo zijn er veel plekken waar je terecht kunt voor een eenvoudige maaltijd, maar er zijn ook exclusieve restaurants en alles er tussenin. 

Enkele typische gerechten in Winnipeg zijn:

  • Smoked Goldeye - gerookte zoetwatervis
  • Schmoo torte - cake gelaagd met slagroom, noten en caramel
  • Honey Dill - saus gemaakt van honing, mayonaise en gedroogde dille
  • Tourtière - traditioneel Frans-Canadees, gekruide vleespastei meestal gemaakt met varkensvlees

Rondreizen VS

Manitoba