--

Manitoba

Manitoba

Manitoba is een provincie van Canada met ongeveer 1,2 miljoen inwoners. De hoofdstad Winnipeg is waar veruit de meeste mensen wonen. In het oosten vind je Ontario, in het westen Saskatchewan. In het noorden vind je de Northwest Territories. 

Het gebied bestaat voor een groot deel uit meren en bossen. De zuidelijke streken zijn relatief vlak en bestaan vooral uit prairie. De hoogste berg in de provincie is Baldy Mountain met 832 meter hoogte. De zomers zijn warm en vochtig, de winters vaak erg koud. De handel in pelzen/bont was de belangrijkste economische activiteit vroeger. Inmiddels is het verbouwen van graan, bosbouw en mijnbouw het belangrijkst. 

Informatie Manitoba

  • 1,2 miljoen inwoners, grotendeels in en rondom Winnipeg
  • Neil Young komt uit Manitoba
  • Engels, Duits en Frans zijn de meest gesproken talen
  • Little Limestone Lake is een goed voorbeeld van een meer dat van kleur verandert afhankelijk van de temperatuur
  • Churchill is 1 van de top 3 plekken ter wereld om het noorderlicht te spotten
  • Baldy Mountain is de hoogste berg (831 meter) en ligt in Duck Mountain Provincial Park
  • Er zijn een aantal festivals, waaronder het Trapper's Festival, Voyageurs Festival en Folklorama
  • Manitoba heeft meer curling clubs dan Ontario en Quebec samen

Bezienswaardigheden Manitoba

Churchill - IJsberen en noorderlicht

De Hudson Bay was in vroegere tijden vooral een plek waar pelzen werden gejaagd. Nog altijd is het een moeilijk benaderbaar gebied. Je kunt er niet met de auto komen, simpelweg omdat er geen wegen lopen in het overgrote gedeelte van de provincie. Naar vrijwel alle plekken die op de kaart worden aangegeven als plaatsje is de enige mogelijkheid om te vliegen. 

Churchill is the place to be als je ijsberen, het noorderlicht en walvissen wilt spotten. Het is in Churchill zelf verboden om je auto op slot te doen vanwege de aanwezigheid van ijsberen. Het is uiteraard geen goedkope plek omdat de bewoners onder barre omstandigheden leven. Houd rekening met een erg dure, maar onvergetelijke trip waar altijd meer vraag dan aanbod is en de prijzen dus hoog zijn. 

The Forks Winnipeg

The place to be in zomer en winter, met herstelde historische gebouwen, winkels, restaurants en een ijsbaan. Je loopt vanaf hier ook eenvoudig de Winnipeg Riverwalk. 

Riding Mountain National Park

1 van de weinige plekken in Manitoba die je gewoon met de auto kunt bereiken is het Riding Mountain National Park. Meren, riviertjes en prairie zorgen voor een mooi landschep. Er loopt een kudde bizons rond Lake Audy. Natuurlijk vind je ook beren, wolven, elanden en herten in het nationaal park. 1 wandelpad brengt je naar de cabin van Grey Owl die rond 1920 boeken schreef over wildlife in het gebied. 

Whiteshell provincial park

Ten oosten van Winnipeg vind je Whiteshell Provincial Park. Met name in de zomer is dit een populaire plek voor inwoners van Winnipeg om te genieten van heuvels, meren, bossen en rivieren. Vanaf Falcon Lake en West Hawk Lake kun je varen of naar het strand. Een goede tussenstop tijdens je rondreis!

Steden in Manitoba

Manitoba heeft eigenlijk maar 1 grote stad: Winnipeg. Met ongeveer 700.000 inwoners is het ook gelijk de stad met verreweg de meeste inwoners in Manitoba. Met name het noordelijk gedeelte van Manitoba is moeilijk begaanbaar en door gebrek aan wegen niet iets dat de meeste mensen standaard tijdens hun rondreis meenemen.

Narcisse Snake Dens

Eind april en begin mei komen tienduizenden slangen tevoorschijn uit hun winterslaap en gaan paren. Je kunt vanaf verschillende platforms dit bijzondere verschijnsel zien. Ook in het najaar, vlak voor ze opnieuw in winterslaap gaan kun je ze zien. Dit bijzondere plekje vind je bij het stadje Narcisse, op 100 kilometer ten noorden van Winnipeg. 

Canadian Fossil Discovery Center in Morden

Op de highway 3, vanaf Winnipeg 1,5 uur rijden, vind je de grootste verzameling van fossielen van zeereptielen. Er worden nog altijd nieuwe fossielen toegevoegd. Het centrum is 7 dagen per week open en de moeite om te bezoeken waard. 

Als onderdeel van je rondreis?

Manitoba is niet de meest voor de hand liggende plek voor een rondreis. Als je de tijd hebt kun je helemaal langs het zuiden van Canada rijden. Houd er wel rekening mee dat er onderweg weinig faciliteiten zijn. 

Rondreizen VS

Rondreis USA/Canada

Rondreis West Canada

Alberta

Brits-Columbia