Fredericton

Fredericton informatie

Fredericton is de hoofdstad van de Canadese provincie New Brunswick. De stad ligt aan de Saint John River in het zuid-centrale deel van de provincie. De stad heeft ongeveer 59.500 inwoners.

Bezienswaardigheden Fredericton

Garisson District

Het Garisson District werd in 1784 gebouwd en was een Brits garnizoen, bemand van 1784 tot 1869. In het centrum van het Garisson District ligt Officers' Square. Op Officers' Square worden dagelijks wisseling van de wacht ceremonies gehouden. Naast de ceremonies vinden in de zomer vaak openluchtconcerten en gratis theatervoorstellingen plaats. In het Garisson District ligt ook het Frederiction Region Museum, gelegen in de voormalige officiersverblijven. Er worden ook wandeltochten georganiseerd in de wijk om meer over het verleden van het Britse garnizoen te leren.

Christ Church Cathedral

De bouw van Christ Church Cathedral werd voltooid in het midden van de 19e eeuw en is gebouwd in neogotische stijl. De kathedraal is een goed voorbeeld van de Engelse neogotische architectuur. De kathedraal omvat een houten interieur met prachtige glas-in-lood ramen. 

Legislative Assembly Building

Sinds 1882 huisvest de Legislative Assembly Building de wetgevende macht van New Brunswick. Hoogtepunten binnen het gebouw zijn de wenteltrap, de portretten van koning George III en koningin Charlotte, de koperen kroonluchter en Speaker's Chair. In de zomer worden er elke dag gratis rondleidingen gegeven, de rest van het jaar worden er van maandag tot en met vrijdag rondleidingen gegeven.

Government House

Government House was de officiële residentie van de luitenant-gouverneur van New Brunswick. De bouw van het Government House werd voltooid in 1828 en diende tot 1893 als de thuisbasis van de vertegenwoordiger van de Britse koning(in) in New Brunswick. Tegenwoordig worden in het gebouw de leden van de koninklijke familie en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders gegroet. Het huis is van juni tot en met augustus geopend voor rondleidingen. Tijdens de rondleiding zien de bezoekers de salon, muziekkamer, bibliotheek, eetkamer, twee conservatoria en het kantoor van de luitenant-gouverneur.

Fredericton City Hall

De Fredericton City Hall is eind 1876 gebouwd in Tweede Keizerrijk stijl. De Fredericton City Hall is het oudste gemeentehuis in Atlantisch Canada dat nog steeds voor administratie wordt gebruikt.

Saint John River

Langs de oever van de Saint John River liggen verschillende parken en paden om te wandelen of fietsen. Daarnaast biedt het water van de rivier uitstekende mogelijkheden om bijvoorbeeld te kajakken of kanoën. Nabij het centrum steekt de Bill Thorpe Walking Bridge de rivier over. De Bill Thorpe Walking Bridge is een omgebouwde spoorbrug en is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Bezoek ook de in 1989 gebouwde vuurtoren naast de rivier, vanaf de top van de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht op de rivier.

Activiteiten Fredericton

Kings Landing

Op zo'n 20 minuten ten noorden van Fredericton ligt het museumdorp Kings Landing. Bezoekers kunnen hier ervaren hoe het leven voor de Loyalists was. De Loyalists vestigden zich in de riviervallei na het verlaten van de 13 Amerikaanse koloniën ten tijde van de revolutie. Daarnaast vertelt het museum ook meer over het leven in een landelijke gemeenschap tot ver in de 20e eeuw. Er worden hier huis- en boerderijvaardigheden vertoond, zoals tuinieren, vlas spinnen en het maken van kaarsen. Bezoekers kunnen ook een werkende houtzagerij bezoeken of vroege handelaars zoals een smid zien.

Boyce Farmers Market

Elke zaterdagochtend wordt de Boyce Farmers Market gehouden. De lokale bevolking en toeristen kunnen hier lokale ambachten en regionale voedselproducten kopen. Twee grote markthallen en het omliggende buitenterrein worden gevuld met verschillende verkopers en foodtrucks. 

Toptips Fredericton

Vliegen naar Fredericton

Fredericton International Airport ligt 14 km van het centrum van Fredericton. Vanaf het vliegveld vliegen dagelijks meerdere vluchten met Air Canada naar Toronto, Montreal, Halifax en Ottawa. Vanuit Nederland is het niet mogelijk om rechtstreeks naar Fredericton te vliegen, je dient altijd minstens een overstap te maken. Een voordeel is dan weer dat vluchten met een overstap vaak goedkoper zijn dan rechtstreekse vluchten.

Beste reistijd Fredericton

De beste tijd om Fredericton te bezoeken is in de maanden juni tot en met september, de temperatuur is aangenaam in die maanden en over het algemeen valt er weinig neerslag. Ook april, mei en oktober zijn nog goede maanden om Fredericton te bezoeken met gemiddelde temperaturen van 8 tot 16 graden. In de maanden december tot en met maart is het een stuk kouder in Fredericton, met temperaturen onder het vriespunt.

Waar verblijven?

Het centrum van Fredericton is de beste locatie om te verblijven indien je dichtbij de bezienswaardigheden wenst te verblijven. Houd er wel rekening mee dat de prijzen voor accommodatie in het centrum van de stad vaak een stuk hoger liggen. Indien je liever wat budgetvriendelijker wil verblijven is het aan te raden om dichtbij het vliegveld van Fredericton of in een van de buitenwijken te verblijven.

Eten en drinken Fredericton

De keuken van de provincie New Brunswick bestaat voornamelijk uit verse zeevruchten, vis en lokaal verbouwd fruit en groente. Verken ook de microbrouwerijscène bij een bezoek aan Fredericton en proef het ambachtelijke bier en de ciders. Fredericton beschikt namelijk over de hoogste concentratie ambachtelijke producten en proefervaringen van de maritieme provincies in Canada. 

Enkele typische gerechten in Fredericton / New Brunswick zijn:

  • Dulse - snack van gedroogde donkerrood zeewier
  • Fiddleheads - opgekrulde varen
  • Zeevruchten / Vis - kreeft, oesters, zalm
  • Chicken Fricot - stoofpot met kip, aardappelen, selderij en wortels
  • Poutine râpée - gekookte dumpling van zowel geraspte aardappelen als aardappelpuree gevuld met gekruid varkensvlees
  • Maple producten - ahornsiroop, esdoornboter, ahornsuiker, ahornsnoep

Rondreizen VS

New Brunswick