St. John's

St. John's informatie

St. John's is de hoofdstad en grootste stad van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador. De stad ligt in de het zuidoostelijke deel van de provincie op Newfoundland eiland aan de Atlantische Oceaan. De stad heeft ongeveer 108.860 inwoners. St. John's is de oudste stad en meest oostelijke stad in Noord-Amerika. 

Er wordt gedacht dat John Cabot de eerste ontdekkingsreiziger was die via de natuurlijke haven bij St. John's aan land kwam in 1497. Het gebied werd uitgeroepen tot Engelse kolonie in 1583. 

Bezienswaardigheden St. John's

Signal Hill National Historic Site

Signal Hill is St. John's meest populaire bezienswaaridgheid. Signal Hill was de locatie van St. John's havenverdediging van de 17e eeuw tot de Twee Wereldoorlog en de locatie was Guglielmo Marconi het eerste transatlantische draadloze bericht ontving in 1901. Tussen 1897 en 1901 werd Cabot Tower gebouwd, dit is het meest iconische gebouw van St. John's. Cabot Tower is het laatste seinstation in Canada. In juli en augustus vindt de Signal Hill Tattoo plaats, een 19e-eeuwse re-enactment met militaire oefeningen.

Cape Spear Lighthouse National Historic Site

Bovenop een uitham, op het meest oostelijke punt van Noord-Amerika, staat de vuurtoren Cape Spear. Bij de vuurtoren heb je uitizcht op drijvende ijsbergen en water vol met bruinvissen en bultruggen. Bezoekers kunnen hier door middel van het interieur meer leren over het leven van de 19e-eeuwse vuurtorenwachters en hun families. De vuurtoren is de oudste nog bestaande in Newfoundland and Labrador. Daarnaast kun je hier de overblijfselen zien van Fort Cape Spear uit de Tweede Wereldoorlog dat St. John's en de haven bewaakte tegen Duitse boten. 

Quidi Vidi Village

Quidi Vidi Village is een kleine vissersgemeenschap gelegen aan de oever van een inham ten noorden van Signal Hill. Quidi Vidi Village is tegenwoordig een toevluchtsoord voor ambachtslieden met vele werkplaatsen en ateliers. Bierliefhebbers kunnen hier Quidi Vidi Brewery bezoeken , de grootste microbrouwerij in de provincie. 

Basilica of St. John the Baptist

De bouw van de Basilica of St. John the Baptist begon in 1841 en werd voltooid in 1850. Destijds was het de grootste kerk in Noord-Amerika, tegenwoordig is het de op een na grootste kerk van Canada. De basiliek ligt op een hoge heuvel aan de noordelijke kant van de haven en heeft twee torens van 43 meter hoog. Het plafond van de kerk is prachtig versierd met bladgoud, verder staan er mooie beelden in de kerk.

Water Street

Water Street is de oudste hoofdweg in Noord Amerika. Water Street vormt het commerciële centrum van St. John's. De historische wijk waar deze straat in ligt omvat nog steeds 19e-eeuwse gebouwen. Langs Water Street ligt Harbourside Park, in dit park staan twee standbeelden van de Labrador Retriever en de Newfoundlander, de kenmerkende honden van de provincie. 

Anglican Cathedral of St. John the Baptist

De Anglican Cathedral of St. John the Baptist is gewijd aan St. John the Baptist. Dit is de oudste Anglicaanse kerk in Canada en is opericht in 1699. De kathedraal is een van de beste voorbeelden van kerkelijke neogotische architectuur in Noord-Amerika. 

Activiteiten St. John's

Papegaaiduikers spotten

Aan de oostkust van Newfoundland bevinden zich de grootste kolonies van papegaaiduikers en drieteenmeeuwen. Meer dan 90 procent van de Atlantische papegaaiduikers broeden in Newfoundland. Verschillende bedrijven bieden bootexcursies aan om papegaaiduikers te spotten.

Walvissen spotten

De walvissen migreren jaarlijks naar Witless Bay en de water voor de kust van Newfoundland. De walvissen zijn vanaf juni en juli vaak zelfs vanaf de kust te zien. Verschillende bedrijven bieden boottochten aan om walvissen te spotten. Marine Drive, ten noorden van St. John's, is een goede locatie om walvissen vanaf de kust te bekijken.

East Coast Trail

De East Coast Trail is een van Canada's meest spectaculaire hikes. De trail is een reeks van 26 onderling verbonden paden, bij elkaar meer dan 300 km lang. De East Coast Trail loopt langs de oostkust van Newfoundland. Het gedeelte van de ontwikkelde wandelpaden begint bij Cape St. Francis ten noorden van St. John's. Het pad loopt langs kliffen en uithammen en wandelaars hebben onder andere zicht op ijsbergen, fjorden, vuurtorens, verlaten kustdorpjes en papegaaiduikers.

Eten en drinken St. John's

Vis is een hoofdbestanddeel in de keuken van St. John's. Populair zijn gepaneerde kabeljauw, kreeft, krab en mosselen.

Enkele iconische gerechten in St. John's zijn:

  • Touton - kleine pannekoek gemaakt door brood te frituren in varkensvet, boter of beiden. 
  • Fish and Brewis - kabeljouw en harde, droge koekjes die bekend staan als hardtacks
  • Scrunchions - knapperige, gebakken stukjes varkensvet en gezouten zwoerd
  • Figgy Duff - gestoomde pudding gemaakt met melasse, bloem, paneermeel, rozijnen, bruine suiker en boter
  • Jiggs Dinner - vleesgerecht dat bestaat uit gezouten rundvlees, figgy duff, puree van gele spliterwten en verschillende groenten zoals aardappelen, kool en wortelen

Toptips St. John's

Vliegen naar St. John's

St. John's beschikt over een vliegveld, dit is St. John's International Airport. Dit vliegveld is de belangrijkste transportpoort naar de provincie Newfoundland and Labrador. Vanaf het vliegveld vliegen er rechtstreekse vluchten naar bestemmingen in Canada, de VS en Midden-Amerika. Er is een rechstrekse vliegverbinding met Europa, dit is naar London Heathrow. Vanaf Amsterdam is het dus niet mogelijk om rechtstreeks naar St. John's te vliegen, je dient bij het vliegen altijd ten minste een overstap te maken. Het voordeel van het vluchten met een overstap is dat deze vaak voordeliger zijn dan rechtstreekse vluchten.

Waar verblijven?

Downtown St. John's is de meest geschikte locatie om te verblijven indien je dichtbij de bezienswaardigheden wenst te verblijven. Houd er wel rekening mee dat de prijzen voor accommodatie in het centrum van de stad vaak een stuk hoger liggen. Indien je liever wat budgetvriendelijker wil verblijven is het aan te raden om dichtbij St. John's International Airport of in een van de buitenwijken te verblijven.

Beste reistijd

Wat betreft temperatuur zijn de maanden juni tot en met augustus de beste maanden om St. John's te bezoeken. In deze maanden is de temperatuur aangenaam en is er de minste kans op regenval, de temperatuur stijgt zelden boven de 30 graden celsius. De gemiddelde temperatuur in die maanden is 20-23 graden celsius. September tot november zijn wat prijs betreft ook goede maanden om St. John's te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat het in deze twee maanden al vaker regent en sneeuwt. De beste periode om walvissen te spotten is in de zomer. Het broedseizoen van de papegaaiduikers loopt van april tot eind augustus. 

Rondreizen VS

Newfoundland and Labrador