Newfoundland and Labrador

Newfoundland and Labrador

Newfoundland and Labrador is de meest oostenlijke provincie van Canada, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Vooral liefhebbers van het spotten van dieren, het bezoeken van ongerepte parken en ontdekken van de dramatische kustlijn kunnen hier enorm genieten. In bepaalde maanden kun je zelfs walvissen, het noorderlicht en ijsbergen spotten. 

De provincie bestaat uit twee gedeelten, de regio Labrador op het vaste land en het eiland Newfoundland. De meeste toeristen bezoeken het eiland, dat meer variatie kan bieden. Hier kun je dan ook de hoofdstad St. John's, Gros Morne National Park en Terra Nova National Park vinden, naast nog vele andere provinciale parken die de moeite waard kunnen zijn. 

Newfoundland is zowel geliefd in de zomer als in de winter. Thrill seekers kunnen in de zomer kajakken, walvissen spotten, raften en duiken en in de winter zijn er mogelijkheden voor wintersportactiviteiten en het rijden op een sneeuwscooter. Welk seizoen je nou afreist naar Newfoundland and Labrador, het heeft altijd wel wat te bieden. Op deze pagina kun je onze tips vinden.

Algemene informatie

 • Hoofdstad: St. John's

 • Grootste stad: St. John's

 • Bevolking: 528.000 inwoners

 • De staat staat bekend om: ijsbergen en walvissen spotten, combinatie kust en natuur, weinig toeristen, vriendelijke bevolking, mogelijkheden voor activiteiten

Grote steden in Newfoundland and Labrador

Newfoundland and Labrador kent geen enorme steden. De grootste stad, St. John's, heeft 106.000 inwoners en daarna liggen de aantallen rond de 18.000-25.000 inwoners bij de steden die daarna volgen. Hierdoor kun je je meer focussen op de prachtige natuur. Voor het ontdekken van gezellige steden kun je beter terecht in andere staten.

Het mooie van een verblijf in een van de steden of dorpen van Newfoundland and Labrador is dat je vanuit hier de mooie natuurparken kunt bezichtigen, maar ook kunt doorrijden naar het kustgebied. Het is hierdoor vooral een avontuurlijke bestemming. 

St. John's - Newfoundland

St. John's is de hoofdstad en grootste stad van Newfoundland and Labrador en heeft ongeveer 106.000 inwoners. St. John's is een echte havenstad, inclusief gekleurde houten huizen. Plekken die een bezoek waard zijn, zijn Signal Hill en Historic Downtown. Signal Hill was een uitkijkpost en verdedigingswerk tijdens de tweede wereldoorlog. Je kunt de heuvel oplopen voor een mooi uitzicht over de stad. Bij Historic Downown kun je de leuke gekleurde huizen vinden, maar daarnaast ook terecht voor een hapje eten of het scoren van souvenirtjes. Ook de diverse kerkjes kunnen de moeite waard zijn, bijvoorbeeld St. John the Baptist Church en de Anglican Cathedral die te vinden zijn op de Church Hill. Bij The Rooms kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de kolonisatie en vroegere inwoners van het eiland.

In de buurt: Terra Nova National Park (+/- 2 uur rijden)

Mount Pearl - Newfoundland

Mount Pearl grenst aan St. John's en heeft bijna 25.000 inwoners. Door de vele speeltuinen en parken die met elkaar vebonden zijn door beboste wandelpaden is het een geliefde stad voor gezinnen. Mount Pearl heeft niet onzettend veel bezienswaardigheden te bieden, maar als je goedkoper en meer in de natuur wilt verblijven, is dit een goed alternatief voor St. John's, net als Paradise met circa 18.000 inwoners.

In de buurt: Terra Nova National Park (+/- 2 uur rijden)

Corner Brook - Newfoundland

Voor een verblijf in het westen van het eiland Newfoundland kun je goed terecht in Corner Brook, een stad met bijna 20.000 inwoners. De erbij gelegen Marble Mountain wordt in de winter omgetoverd tot een wintersportgebied en in de zomer is het een mooie berg om bij te wandelen. Een mooi uitzicht over de stad kun je vinden bij Captain Jamers Cook National Historic Site en ook Blow Me Down Provincial Park kun je vanaf hier mer nog geen uurtje bereiken. Daarnaast ligt dit stadje in de uurt van het geliefde Gros Morne National Park.

In de buurt: Gros Morne National Park (+/- 1 uur rijden)

Top bezienswaardigheden en te doen

Newfoundland en Labrador heeft ontzettend veel te bieden qua activiteiten. Een aantal tips zijn als volgt.

Walvissen excursie

Er zijn meer dan 20 soorten walvissen en dolfijnen te spotten bij het eiland, vooral tussen mei en september. Jaarlijks bezoeken ook veel bultruggen de kust van Newfoundland op zoek naar voedsel. Er zijn diverse boottochten die je kunt boeken waarbij je kans hebt op het zien van deze bijzondere zoogdieren. Ook vanaf het land is het handig om je ogen open te houden, want ook vanaf hier worden ze regelmatig gespot. De echte durfals nemen zelf een kajak om ze te spotten. De meeste kans op het zien van de zeedieren is aan de rechterkant van het eiland, de kant van de Atlantische Oceaan.

IJsbergen excursie

Voor ijsbergen hoef je niet perse veel noordelijker te reizen, want ook hier kun je ze aanschouwen tussen de maanden april en augustus. De ijsbergen zijn op heldere dagen te bezichtigen vanaf diverse plekken maar vooral in het noorden. Het is vooral populair om een boottocht te boeken om ze van iets dichterbij te kunnen bekijken. Niet te dichtbij, want we weten inmiddels hoe dat kan eindigen. 

Watersportactiviteiten

In de zomer zijn er diverse watersportactiviteiten mogelijk, waaronder kajakken, raften en duiken. Door de 29.000 kilometer lange kustlijn valt er ontzettend veel te ontdekken. Het water kan wild zijn, het zijn immers de wateren van de Atlantische Oceaan. Daarnaast komen er walvissen voor en kun je ijsbergen tegenkomen. Daarom raden we je aan om een watersportactiviteit te boeken samen met een gids.

Wintersportactiviteiten

In de winter zijn er dan weer winterse activiteiten mogelijk, zoals skien, maar ook het rijden op een sneeuwscooter. De Marble Mountain is een populaire plek voor klassiek wintersport. Ook kun je rijden op een sneeuwscooter, waarbij een gids met je mee reist die de locatie goed kent en je de mooiste plekken laat zien.

Sterren kijken

Door de ligging van Labrador en de lage bevolkingsdichtheid kun je hier prachtig sterren kijken! Soms wordt hier zelfs het noorderlicht gespot. De beste plekken hiervoor zijn Terra Nova National Park (Newfoundland), Torngat Mountains (Labrador) en Gros Morne National Park (Newfoundland).

Tips voor rondreizen Newfoundland and Labrador

Newfoundland is het meest bezochte gedeelte van de provincie Newfoundland and Labrador. De meeste mensen verkennen dan ook liever het eiland tijdens een rondreis door Canada. Je kunt op twee manieren afreizen naar Newfoundland, namelijk met het vliegtuig, of met een veerboot vanaf Novia Scotia, op de volgende manieren.

Met de veerboot naar Newfoundland

 • Veerboot van Sydney (Novia Scotia) naar Port auc Basques (Newfoundland): 6 uur reistijd, hele jaar

 • Veerboot North Sydney (Novia Scotia) naar Argentia (Newfoundland): 12-14 uur reistijd, half juni-half september

 • Veerboot Blanc-Sablon (Quebec) naar St. Barbe (Newfoundland): 80 minuten reistijd, in de zomer

Met het vliegtuig naar Newfoundland

 • Vliegtuig van Halifax (Nova Scotia) naar St. John's: 1,5 uur reistijd

 • Vliegtuig van Montreal (Quebec) naar St. John's: 2 uur reistijd

 • Vliegtuig van Boston (Massachusetts) naar St. John's: 3 uur reistijd

 • Vliegtuig van Toronto (Ontario) naar St. John's: 3 uur reistijd

Topografie Newfoundland and Labrador

Om te begrijpen hoe de provincie Newfoundland en Labrador is opgebouwd, is een beetje uitleg nodig.

 • In het oosten van Canada heb je een groot schiereiland. Dit schiereiland heet Labrador. 75% van dit schiereiland hoort bij de provincie Quebec. 25% hoort bij de provincie Newfoundland and Labrador. Daarnaast bestaat de provincie Newfoundland and Labrador ook uit het eiland Labrador.

 • Newfoundland and Labarador is de meest oostenlijke provincie van Canada. Deze kan gevonden worden rechtsboven de grootste staat Quebec. Hierdoor ligt de provincie ook aan de Atlantische oceaan. 

 • 90% van de bevolking van de provincie Newfoundland and Labrador woont op het eiland Newfoundland. Aan het eiland ligt weer een schiereiland, Avalon genoemd, waar je de hoofdstad van de province, St. John's, kunt vinden. In totaal woont 40% van de bevolking van de provincie in de stad en agglomeratie van St. John's.

 • De grootte van het eiland Newfoundland is 108.860 km2. Ter vergelijking: Nederland is 'slechts' 41.543 km2 groot. De oppervlakte van Labrador (enkel deze provincie) is 294.330 km2. 

Nationale Parken en recreatie

Newfoundland and Labrador kent vier nationale parken, welke hieronder staan beschreven. Daarnaast heeft de provincie nog eens 22 provinciale parken. Een leuk weetje is dat slechts één van de provinciale parken te vinden is in Labrador.

Grose More National Park

Gros Morne National Park is een adembenemend mooi park dat je kunt vinden in het noordwesten van het eiland Newfoundland. Bijzonder groene bergtoppen reizen boven het landschap uit en daartussenin kun je de wateren vinden. Bossen, panoramische uitzichten, stranden, kliffen en fjorden, alles komt hier samen. Het staat niet voor niets dan ook de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ogen open voor elanden en de kariboes. Het nationale park is 1805 km2 groot. Om het park vanaf het water te bezichtigen is het mogelijk om een boottocht te ondernemen die naar de Western Brook Pond vaart.

Locatie: noord-west Newfoundland

Terra Nova National Park

Terra Nova National Park is met 399 km2 het kleinste nationale park van de provincie. Het staat bekend als een glooiend landschap met groene heuvels en blauwe wateren. Ook hier heb je de kans op het spotten van wildlife, ditmaal elanden, kariboes, beren en vogels. Aan de kustkant kun je in sommige maanden zelfs walvissen en ijsberen spotten. Ook een mooi natuurgebied als je graag wilt wandelen maar niet te veel te maken wilt hebben met stijgingen en dalingen. Voor de watersportfans onder ons is kajakken en kanoën ook een mogelijkheid. Een goede overnachtingslocatie voor een bezoek aan het park is het kustplaatsje Clarenville.

Locatie: oost Newfoundland

Mealy Mountains National Park Reserve

Mealy Mountains National Park Reserve is met 10.700 km2 het grootste nationale park van de provincie. Volledig is de naam een absolute mond vol, namelijk Akami-Uapishkᵁ-KakKasuak-Mealy Mountains National Park Reserve. Dat gezegd hebbende, er komen hier diverse dieren voor, waaronder vogels, vissen, wolven, zwarte beren en vossen. Je kunt in het nationale park kanoën, kamperen en wandelen. Houd er rekening mee dat dit park nog volledig bezig is met ontwikkelingen voor toerisme, waardoor er nog weinig infrastructuur is en hulpdiensten niet op alle plekken gemakkelijk kunnen komen.

Locatie: midden Labrador

Torngat Mountains National Park

Opnieuw een heel uniek park, dat totaal niet te vergelijken valt met eerdergenoemde nationale parken. Met als bijnaam ''place of spirits" is het het land van ijsberen, bergen, kleine gletsjers en kariboes, maar ook legenden. Naast een bezoek overdag is het ook mogelijk om mee te gaan met een nachttour, waarbij uitgebreid de legendes van het gebied worden besproken bij het kampvuur. Een zeer bijzondere ervaring natuurlijk. Er zijn daarnaast veel activiteiten mogelijk, waaronder helikoptervluchten, boottochten en wandelingen. Opnieuw geldt zoals bij meerdere parken in Canada: zorg voor een goede voorbereiding, want je gaat er geen wegbewijzeringsbordjes en uitgebreide wandelpaden vinden. 

Locatie: noord Labrador

Provinciale parken Newfoundland

De volgende provinciale parken kunnen ook absoluut de moeite waard zijn. Je kunt ze allemaal te vinden op Newfoundland.

 • Blow Me Down Provincial Park: wandel over de paden tussen de rotsen langs de kust

 • Cataracts Provincial Park: watervallen, houten bruggetjes, riviertjes en bossen

 • Deadman's Bay Provincial Park: kliffen langs de kust

 • Dungeon Provincial Park: afgrond met twee aangrenzende grotten die naar de zee leiden

 • La Manche Provincial Park: watervallen, houten bruggetjes, riviertjes en bossen

 • Sandbanks Provincial Park: prachtige stranden en de kust 

 • The Arches Provincial Park: bijzondere zeebogen aan de kust

Bevolking, natuur en geschiedenis

De bevolking van Newfoundland and Labrador staat erom bekend enorm vriendelijk te zijn. Misschien zal je even moeite moeten doen om ze te kunnen verstaan, want er zit wel een dialect in hun Engelse taal. Ze hebben een sterk gevoel van saamhorigheid, omdat het eiland afgelegen ligt van het vaste land en ze graag dingen op een eigen manier aanpakken. Ze houden van verhalen vertellen in de bar, maar ook van het spelen van live muziek. 

Een leuk weetje is dat ze in Newfoundland and Labrador een eigen tijdzone hebben. Afhankelijk van wanneer je het eiland Newfoundland bezoekt, is het niet moeilijk om walvissen, zeevogels en ijsbergen te spotten aan de kustlijn van maar liefst 29,000 kilometer lang. Op het land kun je kariboes en elanden spotten, met name door de bevolkingsdichtheid van elanden in Gros Morne National Park.

De geschiedenis is rijk. Vroeger zijn mensen vanuit met name Engeland, Ierland, Frankrijk en het vaste land van Canada hier gaan wonen, tijdens de kolonisatie maar ook daarbuiten. Dit zorgde voor een gemixte cultuur en op dit moment nog veel legendes en verhalen. Eskimo's, vikingen.. ze hebben hier allemaal gewoond.

Eten en drinken AF

In Newfoundland and Labrador kennen ze zeker een aantal traditionele gerechten. De bekendste gerechten zijn als volgt:

 • Fish and chips: maar dan aangevuld met jus

 • Jiggs dinner: gezout vlees, gekookte groenten en een soort pudding

 • Fish and brewis: purree van vis, brood en varkensvet

 • Toutons: deeg met gesmolten boter een soort van stroop

 • Gerechten met eland en vis: volop verkrijgbaar hier immers

Kaart van Newfoundland and Labrador

Rondreizen VS

Rondreis West Canada

Alberta

Brits-Columbia

Manitoba

Ontario

Quebec

Saskatchewan