Halifax

Halifax informatie

Halifax is de hoofdstad en grootste stad van de Canadese provincie Nova Scotia. De stad heeft ongeveer 403.200 inwoners. Halifax is verbonden met de stad Dartmouth die aan de andere kant van de haven ligt. Halifax ligt aan de zuidoostkust van Nova Scotia en is een van de belangrijkste zeehavens van Canada en een van 's werelds grootste natuurlijke havens. 

Enkele van de belangrijkste attracties in Halifax zijn het Halifax Citadel National Historic Site, de Prince of Whales Tower, Halifax Harbour en Maritime Museum of the Atlantic

Bezienswaardigheden Halifax

Halifax Citadel National Historic Site

In 1749 werd de strategische locatie op de heuveltop uitgekozen als locatie voor het fort dat de stad zou gaan beschermen. In1856 is het Halifax Citadel National Historic Site gebouwd in een stervormige architectuur. Het fort heeft uiteindelijk nooit echt een veldslag meegemaakt. Bezoekers aan het fort kunnen ervaren hoe het was voor de soldaten en familie van de 78th Highlanders en 3rd Brigade Royal Artillery om in het fort te wonen en werken. 

Halifax Harbourfront

Een groot deel van de waterkant in het centrum van Halifax heeft een promenade langs de lengte. In de haven komen en gaan er historische schepen, sleepboten, veerboten en kleine zeilboten. Het gerenoveerde gebied "Historic Properties" omvat historische pakhuizen en oude werfgebouwen waarin zich nu winkel, restaurants en kunstgallerijen bevinden. 

Fort McNab National Historic Site

Fort McNab bewaakte vanaf de jaren 1880 met zijn krachtige kanonnen voor meer dan een halve eeuw een van de belangrijkste marinestations van het Britse Rijk (en daarna van Canada). Het fort werd in 1959 ontmanteld nadat het ook als belangrijke verdedigingsstructuur diende in de twee wereldoorlogen.

HMCS Sackville

De HMCS Sackville is het oudste oorlogsschip van Canada en was een van de vele schepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Canada zijn gebouwd. Nadat het schip dienst deed in de oorlog tijdens de Battle of the Atlantic van 1939 tot 1945, werd de HMCS Sackville tot 1982 gebruikt als onderzoekschip. In 1983 werd het oorlogschip hersteld en was sindsdien een maritiem monument. Bezoekers kunnen door het schip lopen en leren over het leven en de uitdagingen van de zeilers tijdens de strijd. 

Georges Island National Historic Site

Georges Island National Historic Site ligt in het hart van de haven van Halifax. Georges Island en het fort speelden in grote rol als gevangenis, interneringskamp voor de Acadians en bij de verdediging van Canada. Bezoek Georges Island en volg een zelfgeleide tour door het fort of een rondleiding door de historische, ondergrondse tunnels gelegen onder Fort Charlotte. 

Province House

Sinds 1819 is het Province House een ontmoetingsplaats voor het Nova Scotia House of Assembly. Het Province House is het oudste huis van de regering in Canada. Het fungeert nog steeds als een wetgevend gebouw. Bezoekers kunnen een zelfgeleide rondleiding door het gebouw volgen of een tour bijwonen van een gids. 

Prince of Wales Tower National Historic Site

De Prince of Wales Tower is tussen 1796 en 1797 gebouwd. De toren diende als bescherming tegen een aanval van de Fransen. De Prince of Whales Tower was de eerste in zijn soort in Noord Amerika en staat op het hoogste punt van Point Pleasant Park. De interpretatieve panelen van de toren geven de geschiedenis van de toren, de architectonische kenmerken en de rol als verdedigingsstructuur weer.

St. Paul's Church

De St. Paul's Church is in 1749 opgericht door de Britse King George II en is gemodelleerd naar de St. Peter's Church in London. St. Paul's Church is Canada's oudste Anglicaanse kerk. 

York Redoubt National Historic Site

Het fort York Redoubt hielp meer dan 200 jaar om de strategische havenstad te beschermen tegen militaire aanvallen. Het fort staat hoog op een klif met uitzicht op de ingang van de haven van Halifax. 

Peggy's Cove

Peggy's Cove is een kleine baai aan de Atlantische kust, zo'n 43 km ten zuidwesten van Halifax. Peggy's Cove omvat kleurrijke huizen, granieten kliffen en een oude vuurtoren. In september 1998 heeft er zich een tragisch ongeluk afgespeeld bij Peggy's Cove, er is hier toen een vliegtuig van Swissair in de zee gestort waarbij 229 mensen om het leven kwamen. 

Activiteiten Halifax

Pier 21 - Canadian Museum of Immigration

Pier 21 diende in de jaren 1928 tot 1971 als immigratieloods voor meer dan een miljoen immigranten die Canada binnenkwamen. Tegenwoordig omvat Pier 21 tentoonstellingen over de ervaringen van de immigranten van over de hele wereld, van vertrek uit het vaderland tot de opname in Canada. 

Crystal Crescent Beach Provincial Park

Op minder dan een uur afstand met de auto vanaf Halifax ligt Crystal Crescent Beach Provincial Park. Het park heeft drie prachtige witte zandstranden met helder zeewater, een bijna 10 km lang wandelpad en meerdere kansen om wilde dieren te spotten. In de verte heb je zicht op het in 1759 gebouwde Sambro Island Lighthouse.

Maritime Museum of the Atlantic

Maritime Museum of the Atlantic is het oudste maritieme museum van Canada. Het museum omvat artefacten en tentoonstellingen over de tijd waarin Halifax een commercieel scheepvaartcentrum was, de vele scheepswrakken voor de kust van Nova Scotia en de rol van Halifax in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Voor velen is de tentoonstelling over de reactie van Halifax op het zinken van de Titanic in 1912 het hoogtepunten. Door deze tentoonstelling leer je meer over de acties om verloren passagiers en delen van het schip terug te krijgen en kun je artefacten zien van de Titanic. 

Alexander Keith's Brewery

Alexander Keith's Brewery is opgericht in 1820 en is daarmee een van de oudste commerciële brouwerijen in Noord Amerika. De brouwerij is vernoemd naar een Schotse immigrant die zijn leven toewijdde aan het brouwen van bier. De brouwerij biedt rondleidingen aan en proeverijen. 

Eten en drinken Halifax

Indien je van zeevruchten en vis houdt dan is Halifax de ideale bestemming voor jou. Doordat Halifax direct aan de Atlantische Oceaan ligt, biedt het verse zeevruchten en vis. Overal op de menu's kan zalm, kreeft, sint-jakobsschelpen en andere vis worden gevonden. Naast de zeevruchten en vis biedt Halifax ook andere interessante gerechten.

Enkele typische gerechten in Halifax zijn:

  • Donair - donairvlees (gekruid, geschaafd rundergehakt) in een Libanese pita, gegarneerd met saus
  • Dulse - snack van rood zeewier
  • Rappie Pie - Acadiaans gerecht van geraspte aardappelen en vlees
  • Hodge Podge - soort van groentesoep op basis van room
  • Chowder - vissoep met stukjes vis, garnalen en soms kreeft op basis van room

Toptips Halifax

Vliegen naar Halifax

Halifax beschikt over een vliegveld, dit is Halifax Stanfield International Airport. Vanaf Halifax vliegen er rechtstreekse vluchten naar verschillende bestemmingen in Canada, de VS en Midden-Amerika. Daarnaast vliegen er het hele jaar door rechtstreekse vluchten van en naar London Heathrow en in de zomer naar Glasgow, Dublin, Paris, Frankfurt en London Gatwick. Vanaf Amsterdam is het dus niet mogelijk om rechtstreeks naar Halifax te vliegen, je dient bij het vliegen altijd ten minste een overstap te maken. Het voordeel van het vluchten met een overstap is dat deze vaak voordeliger zijn dan rechtstreekse vluchten.

Waar verblijven?

Downtown Halifax, aan de voet van Citadel Hill, is de meest geschikte locatie om te verblijven indien je dichtbij de bezienswaardigheden wenst te verblijven. Een andere populaire locatie is het gebied South End, North End en Dartmouth. Houd er wel rekening mee dat de prijzen voor accommodatie in het centrum van de stad vaak een stuk hoger liggen. Indien je liever wat budgetvriendelijker wil verblijven is het aan te raden om dichtbij het vliegveld van Halifax of in een van de buitenwijken te verblijven.

Beste reistijd

De beste periode om Halifax te bezoeken is in de maanden mei tot en met oktober. In deze maanden is het aangenaam weer en vinden er verschillende evenementen plaats in de stad. De gemiddelde temperaturen lopen in deze maanden uiteen van 4 tot 24 graden celsius. Houd er wel rekening mee dat in deze maanden veel toeristen de stad bezoeken, waardoor de prijzen voor accommodatie hoger kunnen zijn dan buiten het toeristische seizoen. Indien je liever de drukte wil vermijden, zijn de maanden tussen november en april goede maanden om de stad te bezoeken. Tussen november en februari zijn de temperaturen wel laag met koude wind, de gemiddelde temperatuur ligt dan tussen de -11 tot 7 graden celsius. In maart en april kan het nog veel regenen maar is de temperatuur al wel aangenamer. De gemiddelde temperatuur in deze maanden ligt tussen de -1 en 15 graden celsius.

Hoe lang verblijven?

We zouden je aanraden om 1 of 2 overnachtingen in te plannen in Halifax, dit biedt je voldoende tijd om de hoogtepunten van Halifax te bezoeken en om de stad te verkennen.

Rondreizen VS

Nova Scotia