Bruce Peninsula National Park

Bruce Peninsula NP informatie

Bruce Peninsula NP ligt in de provincie Ontario op het noordpunt van de Bruce Peninsula (schiereiland). Het park ligt tussen Georgian Bay en Lake Huron. Het nationale park staat bekend om de ruige kustlijn met zeegrotten en het helderblauwe water. Achter de kustlijn bevindt zich een verscheidenheid van habitats met als belangrijkste elementen: dolomiet (kalksteen) gesteente, meren en gemengde bossen.

Hiken Bruce Peninsula NP

Wandelpaden op Bruce Peninsula slingeren door de bossen en het rotsachtige uiteinde van het schiereiland. Het oudste en langste voetpad van Canada, de 782 km lange Bruce Trail, loopt ook over Bruce Peninsula. Hieronder volgt een selectie van de meest populaire trails in het park.

Georgian Bay - Marr Lake Trail

De Georgian Bay Trail is het snelste pad naar de kustlijn en de kliffen van Bruce Peninsula NP. Aangekomen bij de kustlijn ontmoet deze trail de Bruce Trail. Als wandelaar heb je hier de keuze uit twee route-opties. Wandel voor een prachtig uitzicht naar Halfway Rock Point, vanaf hier kun je de eilanden Flowerpot en Bear's Rump zien gelegen in het Fathom Five National Marine Park. Vervolgens kom je uit bij Indian Head Cove, hier zul je vlakke kalkstenen rotsen en een klein wit rotsstrand zien. Ten westen van Indian Head Cove bevinden zich de Natural Arch en de Grotto. Vanaf de Grotto kun je terugkeren via Marr Lake Trail.

Cyprus Lake Trail

De 5 km lange Cyprus Lake Trail leidt je rondom Cyprus Lake. Als je goed oplet zul je verkoolde stronken van bosbranden uit de vroege jaren 1900 kunnen zien. 

Horse Lake Trail

De Horse Lake Trail heeft een lengte van 1 km en loopt langs de oostkant van Horse Lake. Het pad leidt je door verschillende habitats, onder meer moeras, boskust en meerrand. Wanneer je het pad volgt zal je uitkomen bij een rotsstrand aan Georgian Bay. 

Halfway Log Dump

De korte Halfway Log Dump trail (0.5 km) leidt je naar een ruig keienstrand langs de Bruce Trail. Vanaf het strand heb je uitzicht op steile kliffen en de witte keienstranden. 

Little Dunks Lookout

Volg het wandelpad naar het uitkijktpunt voor uitzicht op Little Dunks Bay, gelegen aan Georgian Bay, en het helderblauwe water. Deze wandeling is 800 meter lang.

Wild Garden Trail

Volg de 3 km lange Wild Garden Trail door de bossen en duinen langs Dorus Bay, je komt uit bij de zeldzame alvar habitat. Hoewel dit blootliggende gesteente kaal lijkt, groeien er mossen en bloemsoorten in deze omgeving. 

Boardwalk

Maak een korte wandeling over de promenade (200 meter) om de habitat van Singing Sands Fen en de planten die hier groeien te bewonderen. Er groeien onder andere orchideeën en insectetende planten in dit moerasland.

Grotto bezoeken

De Grotto is een zeegrot met daarin een blauwe plas water bevat, de Grotto ligt aan de Georgian Bay kustlijn in Bruce Peninsula National Park. De Grotto is te bereiken vanaf de parkeerplaats Cyprus Lake P1, vanaf deze parkeerplaats begint de hike naar de grot. De Georgian Bay Trail is de meest directe route naar de kustlijn en de wandeling duurt zo'n 30 minuten. Wanneer je de kustlijn bereikt vanaf de trail, houdt je links aan en volg je de Bruce Trail die naar de Grotto leidt. Het stuk wandeling dat naar de grot leidt vereist wat klimmen over gladde rotsen en boomwortels.

Tijdens de zomer is de Grotto een zeer populaire attractie, parkeerplaatsen zijn beperkt aanwezig en zijn snel vol. Het is aan te raden om gebruik te maken van het reserveringsysteem waarbij je voor 4 uur een parkeerplek reserveert bij de Grotto. Wanneer de parkeerplaats vol is en je hebt geen plek is er namelijk geen mogelijkheid meer om de Grotto te bezoeken.

Nabij de Grotto ligt ook Indian Head Cove. Hier staan vlakke kalkstenen rotsen en een klein wits rotsstrand die het blauwe water omringen. De Natural Arch bevindt zich links van Indian Head Cove terwijl je langs de kustlijn naar het water kijkt. Door het gat van de boog is het blauwe water van Georgian Bay al te zien. 

Activiteiten Bruce Peninsula NP

Bezoekerscentrum

Bezoek het bezoekerscentrum in Tobermory voor tentoonstellingen en meer informatie over Bruce Peninsula NP en Fathom Five National Marine Park. Bij het bezoekerscentrum staat ook een uitkijktoren voor uitzicht op de Georgian Bay.

Kajakken / Kanoën

De meeste binnenmeren van het nationale park zijn eenvoudig te verkennen per kajak of kano tijdens dagtochten. Cyprus Lake is gemakkelijk toegankelijk en een stroming kan je via daar ook leiden naar het grotere Cameron Lake. Emmet Lake biedt veel baaien om te ontdekken. 

Zwemmen

Singing Sands, aan de Lake Huron kant van het schiereiland, is een perfecte zwembestemming. Omdat het zandstrand beschikt over ondiep, warmer water is het ook een ideale locatie voor gezinnen met kleine kinderen en de onervaren zwemmer. Het kristalheldere water van Georgian Bay bij Indian Head Cove en Halfway Log Dump aan de andere kant van het schiereiland zijn ook populaire bestemmingen voor een frisse duik. Het water hier is heel koud, houd hier rekening mee. Daarnaast kan het water hier wat krachtiger zijn. Zwemmen in Bruce Peninsula NP is zonder toezicht. 

Accommodaties Bruce Peninsula NP

In Bruce Peninsula National Park zijn vijf campings aanwezig waar je kunt overnachten. Tijdens de zomer zijn de campings in het nationale park populair, het wordt dus aangeraden om vooraf te reserveren. Buiten de parkgrenzen zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in de stad Tobermory waar het bezoekerscentrum zich ook bevindt.

Beste reistijd Bruce Peninsula NP

Tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus is het vaak erg druk in Bruce Peninsula NP. Overweeg daarom om naar het park te reizen in de lente of in de herfst, het is dan minder druk in het nationale park.

Rondreizen VS

Ontario

Toronto