Saguenay-St. Lawrence Marine Park

Saguenay-St. Lawrence Marine Park

Saguenay-St. Lawrence Marine Park ligt in de Canadese provincie Quebec. Het Saguenay-St. Lawrence Marine Park is een bescherm zeegebied en omvat een deel van de monding van St. Lawrence en van de Saguenay Fjord. Bezoek het marine park en bekijk walvissen en leer meer over de zoogdieren en hun leefgebied. Het Saguenay-St. Lawrence Marine Park is een van de beste locaties ter wereld om walvissen te spotten.

Activiteiten Saguenay-St. Lawrence Marine Park

Kajakken

Huur een kajak en peddel door het zwarte water van de Saguenay fjord, langs de eilanden van de bovenste riviermonding en bekijk de walvissen, zeehonden en vogels in de monding. De Saguanay Fjord is ontstaan tijdens de laatste ijstijd en bevat kliffen tot 300 meter hoog. Gedurende het hele jaar komen beloega's voor in de St. Lawrence monding en de Fjord. Er is ook de mogelijkheid om een excursie van meerdere dagen te maken met de kajak door gebruik te maken van de campings langs de randen van het park.

Walvis spotten

Het Saguenay-St. Lawrence Marine Park is een van 's werelds beste plekken om walvissen te spotten. In de zomer, in de maanden mei tot en met oktober, komen er veel walvissen voor in het gebied van het marine park. Je hebt kans om walvissen, zeehonden en vogels te spotten. De meeste dieren die je ziet hebben duizenden kilometers afgelegd om hier te komen eten. De beloega's en zeehonden zijn de enige zoogdieren die gedurende het hele jaar in de St. Lawrence monding verblijven. Verschillende bedrijven bieden bootexcursies aan om de walvissen te bekijken. Meestal zie je tijdens de excursies de rug van de walvissen wanneer ze naar het wateroppervlak komen om te ademen. Sommige soorten walvissen tillen af en toe hun staartvinnen uit het water of springen uit het water omhoog, deze waarnemingen zijn echter vrij ongebruikelijk. Het is natuurlijk ook mogelijk om vanaf land de walvissen te spotten bij meerdere locaties op de parkgrens. 

Bootvaren

Het is mogelijk om een zeilboot of motorboot te huren en daarmee de wateren te verkennen.

Duiken / Snorkelen

Om het dierenleven onder de oppervlakte te verkennen is er de mogelijkheid om te duiken of snorkelen. Het koude water van de St. Lawrence monding omvat een gevarieerd zeeleven. Het Marine Environment Discovery Centre, gelegen in Les Escoumins, wordt beschouwd als een van de mooiste locaties in Noord-Amerika om te duiken. De temperatuur van het water in de monding is 4 graden celsius en in de Fjord 1 graden celsius. Om te kunnen duiken dien je in bezit te zijn van een Quebec duikbrevetkaart. Bij het Marine Environment Discovery Centre wordt de activiteit "Nordic snorkeling" aangeboden.

Bezoekerscentrum

Bezoek een van drie de bezoekerscentra in Saguenay-St. Lawrence Marine Park. Bij het Marine Environment Discovery Centre ligt onderwater een van de meest prachtige landschappen in Noord-Amerika. Vanaf de kant is het hier ook mogelijk om in de zomer walvissen te bekijken. Bij Pointe-Noire Interpretation and Observation Centre heb je een prachtig uitzicht op de steile kliffen van de Saguenay Fjord en de baai van Tadoussac, in de zomer is het ook mogelijk om hier walvissen te spotten. Bezoek Cap de Bon-Désir Interpretation and Observation Centre en bekijk de walvissen, zeehonden en vogels vanaf het land. 

Dieren Saguenay-St. Lawrence Marine Park

Er komen verschillende zeezoogdieren voor in Saguenay-St. Lawrence Marine Park. De zeezoogdieren die hier voor komen zijn: gewone zeehond, grijze zeehond, zadelrob, bruinvis, beloega, dwergvinvis, bultrug, gewone vinvis en blauwe vinvis. De beloega's en gewone zeehonden komen het hele jaar voor in de St. Lawrence monding. De andere zeezoogdieren migregen tussen het marine park en hun paringsgebieden buiten de parkgrenzen.

Blauwe vinvis

De blauwe vinvis is het grootste dier op aarde en heeft een lengte van 21 tot 30 meter. De Noord-Atlantische populatie van de blauwe vinvis is in gevaar en er zijn slechts 250 tot 300 hiervan overgebleven na het verbieden van de walvisjacht. Een dozijn van dit aantal bezoekt af en toe de benedenmonding van St. Lawrence.

Bultrug

Bultruggen hebben een lengte van 11 tot 16 meter en staan erom bekend dat ze uit het water omhoog springen. In de zomer bezoeken bultruggen de benedenmonding van St. Lawrence.

Gewone vinvis

De gewone vinvis is 's werelds een na grootste walvis en heeft een lengte van 18 tot 21 meter. Voordat de walvisjacht werd beëindigd bestond de westelijke Noord-Atlantische populatie uit zo'n 40.000 gewone vinvissen, nu zijn er slechts ongeveer 3.000 overgebleven. Er kunnen tussen de 20 en 80 gewone vinvissen worden gezien in de benedenmonding van St. Lawrence.

Dwergvinvis

Dwergvinvis hebben een lengte van 6 tot 10 meter en kunnen herkend worden aan hun gebogen rugvin en de witte band op elke flipper. De dwergvinvissen komen in het gehele park voor en worden vaak nabij de kust gezien.

St. Lawrence beloega

Rond 1850 waren er tussen de 7.800 en 10.000 beloega's, nu zijn er slechts rond de 889 van hen over. Beloega's komen in het gehele park voor en zijn 3 tot 5 meter lang. De kalveren zijn grijs, de volwassen beloega's zijn wit.

Bruinvis

De bruinvis is de kleinste walvis van de walvissoorten die in het water van St. Lawrence voorkomen. De bruinvis beweegt in groepen en komt voor in de benedenmonding van St. Lawrence.

Gewone zeehond

De gewone zeehond kan gedurende het hele jaar worden gezien in de St. Lawrence monding. De gewone zeehond is zo'n 1,5 tot 1,9 meter lang.

Grijze zeehond

De grijze zeehond is de grootste zeehond in de St. Lawrence monding. De grijze zeehond kan in de zomer vooral in de benedenmonding van de St. Lawrence worden gezien. De grijze zeehond heeft een lengte van 2 tot 2,4 meter.

Zadelrob

De zadelrob bezoekt de monding van St. Lawrence vooral in de winter, heel soms worden ze in de zomer ook gezien. De zadelrobben vormen grote groepen. Zadelrobben zijn 1,6 tot 1,9 meter lang en hebben een zwarte kop en een grijze vacht, de pups zijn sneeuwwit.

Accommodatie Saguenay-St. Lawrence Marine Park

Het park kan worden verkend van uit vier verschillende regio's: Charlevoix, de North Shore, de Lower St. Lawrence en de Saguenay-Lac-Saint-Jean. In deze regio's zijn verschillende soorten accommodaties beschikbaar. Het wordt aangeraden om van tevoren te reserveren, vooral in het hoogseizoen (midden juli tot eind augustus).

Beste reistijd Saguenay-St. Lawrence Marine Park

De meeste walvissen die tijdens de zomers in het park verblijven zijn migrerende dieren, ze zijn van mei tot november te zien. Bootexcursies om walvissen te spotten worden aangeboden van mei tot en met oktober. Van eind juni tot begin september vertrekken de bootexcursies het vaakst op een dag.

Hoe Saguenay-St. Lawrence Marine Park bereiken?

De dichtstbijzijnde vliegvelden liggen in Montreal en Quebec City. De regionale vliegvelden die het dichtstbij het park liggen bevinden zich in Saguenay en Baie-Comeau. Het park kan het beste bereikt worden per auto, in de omgeving zelf is het ook het beste om per auto te reizen aangezien hier geen openbaar vervoer rijdt. Het is ook mogelijk om het park per bus te bereiken. Vanuit Montreal is het 1 dag rijden met de bus, vanuit Quebec City 5 uur en vanuit Saguenay 2 uur. 

Rondreizen VS

Quebec

Quebec City